גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המותג "מדינת ישראל" מתחזק - אך עוד רבה הדרך

מותג מדינה אמנם מכיל בתוכו מגוון רבדים - בטחוני, תיירותי, כלכלי ומדיני - אך בבסיסו הוא נבנה כמותג מסחרי: בניית אסטרטגיה, הגדרת קהלי יעד וערכי מותג וקביעת יעדים שיווקיים

זה התקבל כהפתעה: במדד מותגי המדינות של חברת המיתוג הבינלאומית Futurebrand לשנת 2010 זינקה מדינת ישראל 11 מקומות בדירוג למקום ה-30 וסווגה כאחד הכוכבים העולים של השנה. מדובר במדד יוקרתי המשקלל 5 ממדים עיקריים - תיירות, תרבות ומורשת, סביבה עסקית, איכות חיים וערכים, כדוגמת חופש פוליטי ויציבות הסביבה המשפטית, בשיתוף עם רשת החדשות של BBC World.

העלייה במדד עשויה להיתפס כתמוהה על רקע המציאות הגיאופוליטית היומיומית של החיים באזור. אך נראה כי יכולים להיות חיבור רגשי ומשיכה למותג "ישראל" גם ללא הזדהות עם הפעילות המדינית-פוליטית. מיתוג נכון מדגיש את היתרונות היחסיים של ישראל בעולם, ומסיט את הדיון הציבורי הרחק מהקשר הקונפליקט.

האמנם ניתן להתייחס למיתוג מדינה כמו למיתוג בעולם העסקי?

מיתוג מדינה מהווה אתגר גדול יותר ממיתוג מסחרי. בעוד מותג מסחרי נמדד בעיקר בהיבטים העסקיים, מותג מדינה מכיל בתוכו מגוון רבדים - בטחוני, תיירותי, כלכלי מדיני - ואלה לעיתים מצויים בקונפליקט.

בנוסף, בהשוואה ליכולת להשיג הסכמה לגבי ערכי המותג בגוף עסקי, השגת הסכמה כוללת לגבי ערכי מותג מדינה היא עניין מורכב יותר, עקב ריבוי דעות וזרמים המזוהים עם ערכי יסוד שונים זה מזה. הדרך הטובה ביותר להתגבר על קושי זה הינה לכוון לערכי קונצנזוס בסיסיים.

למותג מדינה, כמו למותג עסקי, נדרש גוף יחיד לניהול המותג, אך מיתוג מדינה דורש תיאום ושיתוף-פעולה מצד גופים פרטיים וציבוריים רבים עם מורכבות רבה ובסדרי גודל אחרים. בהתאם, האתגר גדול שבעתיים.

עם כל זאת, אותם העקרונות המהווים יסודות למותג מסחרי מוצלח מהווים בסיס גם במיתוג מדינה. ראשית, יש לבנות אסטרטגיה מוגדרת ממנה תיגזר אסטרטגיית המיתוג כפי שנעשה במיתוג מסחרי. בהמשך לכך צריך: להגדיר את קהלי היעד, להגדיר את ערכי המותג ולקבוע יעדים שיווקיים לקהלים השונים.

מדד המותגים 2011 של "גלובס", Tefen וגיזה, שייחשף מחר (ד') בוועידת תקשורת נתח שוק ודיגיטל של "גלובס", משקף במידה רבה את העובדה שחברות הפנימו את חשיבות הרשתות החברתיות כפלטפורמה לחיזוק המותג.

במקביל: גם בישראל החליט משרד החוץ להתמקד בקמפיין מיתוג המדינה בזירת הפרסום באינטרנט, בעיקר ברשתות חברתיות, וזאת לאחר מחקרים שהוכיחו כי גולשים יגלו אהדה והזדהות עם תכנים המעניינים אותם, ללא קשר לזהות מפרסם התכנים או שיוכו הפוליטי.

קווי דמיון נוספים: בדומה למיתוג מסחרי, גם במיתוג מדינה יש חשיבות רבה למובילי דעה. קשר ישיר למובילי דעה ברשתות חברתיות הפך לאחד מהיסודות העיקריים בשיווק ויכול לתרום רבות גם לקידום מותג מדינה.

מותג מסחרי עשוי להיחשף לאירועים אשר אינם בשליטתו, כמו שינוי תנאי השוק, הגבלות רגולטוריות או התאגדות צרכנים. גם מותג המדינה עשוי להיות חשוף למהלכים כאלה בסדרי גודל שונים בהתאם. כאן מדובר על מלחמות, אירועים ביטחוניים או אסונות טבע.

כמו מותגים מסחריים שעברו טלטלה, גם מדינות מצליחות ליצור מיתוג מדינה מחודש לאחר חשיפה לאירועים קשים, ואף לחזק את ערכו של המותג בעולם. ספרד, לדוגמה, השכילה לפתוח בקמפיין מיתוג רחב-היקף, לאחר שזוהתה במשך שנים עם מלחמת האזרחים שעברה עליה בעבר ונחשבה למדינה לא דמוקרטית ומסוכנת. בעקבות ההשקעה האדירה בקמפיין, החל משנות ה-80 הפכה ספרד ליעד תיירותי מוביל ולמדינה שמזוהה כדמוקרטית ומערבית.

דרושה יד מכוונת

ישראל השיגה ביצועים יפים במדד ב-3 ממדים עיקריים: תרבות ומורשת, סביבה עסקית ואיכות חיים.

בממד תרבות ומורשת הגיעה ישראל למקום השני, מיד אחרי איטליה. בבחינת האלמנטים השונים שמרכיבים את הממד, ניתן אף לראות כי ישראל זינקה ב-19 מקומות משנה שעברה לראש הדירוג בתחום האותנטיות, זינקה ב-3 מקומות משנה שעברה לראש הדירוג באלמנט ההיסטוריה, ומוקמה שמינית בתפיסת האמנות והתרבות.

גם בממד הסביבה העסקית השיגה ישראל ביצועים יפים - היא דורגה במקום ה-14 בדירוג המדינות שמהוות סביבה טובה לעסקים, ובתוך כך באלמנט ההתקדמות הטכנולוגית אף דורגה במקום ה-8.

בממד איכות החיים, המשקלל אלמנטים כדוגמת חינוך, בריאות ואפשרויות תעסוקה, דורגה ישראל במקום ה-23 מתוך 110 המדינות המדורגות במדד.

לראש הדירוג במדד זינקה השנה קנדה, במקומה של ארה"ב שהייתה בראש הדירוג בשנה שעברה. עלייתה של קנדה במדד נקשרת באירוח אולימפיאדת החורף במדינה, שגרם לתנופה שיווקית רבה.

עלייה מעניינת במדד הינה של מדינות סקנדינביה, שדבקו בייצוג ערכים של חופש, גלובליזציה ואיכות חיים. עליית דנמרק במדד נקשרת גם לאירוח ועידת האקלים של האו"ם, ועדת קופנהגן וקידום ערכים בנושא איכות הסביבה ואספקטים ירוקים.

עקביות בהעברת מסרים

לפי מדד מיתוג המדינות, לכל מותגי המדינות המצליחים יש אלמנט משותף בולט: עקביות.

המותגים מקדמים בעקביות ובשיטתיות ערכים חוצי עולמות תוכן - בפוליטיקה, בתרבות ובעסקים. העקביות של העברת המסרים במדיות התקשורת השונות שומרת על ערכים אלה במודעות ומקדמת אותם לקהלים מגוונים כדוגמת תיירות ועסקים.

עלייתו של מותג מדינת ישראל במדד השנה מקושרת בעיקר למיקוד בערכים של תרבות ומורשת. המשך מיתוג נכון ורחב היקף של ישראל סביב ערכים אלה צפוי לאפשר לה לשמור על מיקומה במדד. עם זאת, כדי להמשיך ולהתרומם במדד, המיתוג צריך להתרחב ולהשתפר בערכים נוספים כדוגמת דינמיות, היי-טק ואנרגיה יצירתית.

אמנם ישראל השתפרה במדד המדינות, אך עדיין יש לנו דרך ארוכה. מכיוון שנראה שהמותג ישראל ימשיך להיות חשוף למהלכים מדיניים וביטחוניים שאינם בקונצנזוס ואינם תמיד בשליטה, חשוב כי ניהול המותג יעשה בעקביות, בשקיפות לאזרחים, תוך שיתוף הגורמים הרלוונטיים ותחת יד מכוונת אחת, בסדר עדיפות גבוה של מקבלי ההחלטות.

הכותבת היא מנכ"לית חברת Tefen Strategy, השותפה ביצירת מדד המותגים

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?