גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השוק הסיטונאי בתקשורת לא מיועד לדנקנר ולבן דב"

בוועידת נתח שוק ודיגיטל של "גלובס" הכריז סגן הכלכלן הראשי ברשות ההגבלים כי "אם השוק הסיטונאי ייבנה רק לשני אלה - לא תיווצר תחרות"

עמדת רשות ההגבלים העסקיים בנוגע למבנה שוק התקשורת העתידי, בהתייחס לעבודתה של ועדת חייק - שיושבת בימים אלה על המדוכה ומנסה לעצב מחדש את שוק התקשורת - נחשפה בראשונה בוועידת תקשורת נתח שוק ודיגיטל של "גלובס", שהתקיימה בתל אביב בשבוע שעבר.

עמדת הרשות תומכת בקווים כלליים בעמדה של הוועדה ובעמדת משרד האוצר, ואולם ראוי לשים לב להבדלים הקטנים שהיא שמה דגש עליהם - כי הם יורו על הכיוון.

את עמדת הרשות הציג רועי רוזנברג, סגן הכלכלן הראשי ברשות, שעוסק ומלווה את השוק בשנים האחרונות וזוכה להערכה על מקצועיותו, לצד אורי שוורץ, ראש צוות במחלקה המשפטית - שניהם אמונים על שוק התקשורת.

רוזנברג חשף את עמדת הרשות לגבי קבוצות התקשורת שמתהוות בסיוע ועדת חייק. בניגוד לאוצר, רוזנברג הביע הסתייגות, משום שלשיטת הרשות הקבוצות אינן שוות ואי אפשר להתייחס אליהן כך.

"בתחום הנייח, התשתית היא הדבר העיקרי, ולכן העובדה שיש עוד חברות לוויין או חברות שוליים היא בסדר, אבל בסוף השוק הוא דואופול של הוט ובזק ואינו מייצר תנאים לתחרות - אלא אם תהיה התערבות נוספת. בזק מוכרזת כמונופול בתחומים שלה והוט בתחום השידורים, אבל מהותית מצב של שני שחקנים הוא עדיין לא מספק".

כמה זה הרבה

בהתייחס לשוק הסיטונאי - שאמור להסדיר את פעילותן של החברות ללא תשתית נייחת, ולאפשר להן להתחרות בשוק - אמר רוזנברג שלדעתו, אסור שהוא יקום על-מנת לשרת את קבוצת אי.די.בי או את קבוצת פרטנר בלבד.

"אולי בטווח הקצר תהיה תחרות, כי השוק עוד לא מאוזן ובנייח הם עדיין קטנים, אבל בטווח הארוך זה לא מבנה שמבטיח תחרות בת-קיימא. כל אחד שיש לו מודל עסקי צריך שיהיה לו כרטיס מעבר על התשתיות, וזה מחייב לאפשר תחרות או לפחות ליצור איום של תחרות מיותר מארבעת השחקנים שעליהם מדובר".

בכך מחדדת הרשות את ההבדלים מול האוצר, שרואה בפרטנר ובסלקום את השחקניות היחידות שירצו לפעול בשוק, בה בשעה שהרשות לא מדברת על שתי חברות ספציפיות.

"אסור לבנות שוק בשביל נוחי דנקנר ואילן בן דב", אמר סגן הכלכלן הראשי ברשות ההגבלים, כשהוא מכוון לנוחי דנקנר ואילן בן-דב, "המטרה של השוק הסיטונאי לא הייתה להכליל את נוחי ואילן לתחום הנייח, כי יכול להיות שבהתחלה הם יילחמו ויורידו מחירים ויהיה בסדר, אבל זה עניין של שנים ספורות שהדבר יתייצב.

"ואם יהיה ברור שאף אחד אחר לא יכול לעשות שימוש בתשתית הזאת - כי מבחינה כלכלית הדבר הזה נתפר לצורך העניין לשניהם - אז מהר נגיע למצב של שוק אוליגופולי, מחירים לא תחרותיים, והתחרות לא תהיה אפקטיבית. לכן יש לקבוע את התנאים של השוק הסיטונאי כך שיכולים להיכנס הרבה גופים. המשמעות היא שלא כל הזמן יהיה הרבה מאוד, לפעמים רק ברמה הפוטנציאלית השחקנים הקיימים יידעו בכל רגע שכבר מחר בבוקר יכול להיכנס מישהו - וזה חייב לבוא לידי ביטוי במחיר של התשתית".

לדבריו, אם המחיר של התשתית יהיה מספיק נמוך - וכמובן שהוא צריך לכסות את העלויות ולשקף תשואה למי שמשקיע בתשתית - ואם הוא יהיה גם כפוף להחזרת התשואה והעלויות, אז זה יתאפשר. "אם הוא לא יהיה כך ואם לא יתערבו בו בצורה מספיק מדוקדקת, הוא יכול להיות טוב לנוחי ולאילן, אבל לא לאנשים אחרים", אמר.

נשק יום הדין

בסוגיית ההפרדה המבנית הנוהגת כיום, והצורך שמוסכם על רבים בדבר ביטולה, אמר רוזנברג בוועידת "גלובס" כי רשות ההגבלים לא רואה בכך פתרון לבעיות תחרותיות באופן עקרוני.

"פתרון לבעיות תחרותיות יכול להיות בהפרדת בעלויות, משום שכיום הפרדה מבנית במתכונת שנוהגת בישראל, למשל בבזק, היא זו שבה חברות-בנות מוחזקות ב-100% על ידי החברה-האם; את המנכ"לים ממנה דירקטוריון בזק; היו"רים בחברות-הבנות הם אנשים מקבוצת בזק וגם התמריצים של המנכ"לים והמנהלים הבכירים בחברות-הבנות לא נוגעים רק לביצועים של החברה-הבת, אלא נוגעים גם לבזק. זאת, משום שהמנכ"לים האלה מקבלים אופציות של בזק.

"לכן, מבחינת תמריצים כלכליים, החברות-הבנות והחברה-האם הן ישות אחת. ההפרדה המבנית במודל הישראלי עוד יותר לא-מובנת, משום שלא רק שאין פה הפרדת בעלות, אלא גם אין את הדבר הבסיסי של הפרדת תשתית משירותים, כי בחברה-האם יושבים גם שירותים - הטלפוניה והפס הרחב. אם היה מודל שבו החברה-האם מתחזקת תשתית ומוכרת אותה בסיטונאות לחברות-הבנות עדיין הייתי אומר שזו בעלות אחת. לכן אני רואה בזה ישות אחת, אבל לפחות ההיגיון היה מתחיל להיות ברור. פה אפילו אין היגיון, כי אין הפרדת תשתיות משירותים.

"הפרדה מבנית היא פתרון לא רלבנטי, שיש לו גם עלויות - והוא לא צריך לקרות. אנחנו חושבים שצריך לאפשר הזדמנות לפתוח פה שוק סיטונאי. כלומר, כרגע החובה מוטלת על הרגולטור; הרגולטור צריך להרים את הדבר הזה ולתת לו לפעול. והיה והדבר הזה לא יפעל ויתקיים קשר סיבתי, והבדיקה תראה שיש קשר סיבתי בין ההתנהגות של בזק או של הוט או של שתיהן לבין הכישלון של השוק הסיטונאי, אז צריך שיהיה כלי זמין ביד. הכלי הזמין ביד זה נשק יום הדין של הפרדת בעלויות".

לגבי הסרת הפיקוח על התעריפים של בזק אמר רוזנברג כי "ענף התקשורת והמשק בכלל שילמו מחיר די גבוה בשנים האחרונות על כך שאינם נותנים גמישות תעריפית לבזק. התחרות בין הוט לבזק יכולה הייתה להיות הרבה יותר חריפה, אם לבזק הייתה יותר גמישות. לדעתנו, אפשר לבטל את הפיקוח מלמטה, משום שהוא הפיך. ואם יתברר שבזק נוקטת מדיניות טורפנית במחירים - תמיד אפשר יהיה להחזיר את הפיקוח על מחיריה".

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

בנק לאומי, חנן מור, אאורה ואל על: אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"