גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת ההכרעה: מהן הסוגיות המרכזיות בערעור קצב?

מחר בבוקר עתיד ביהמ"ש העליון לחרוץ את גורלו של משה קצב לכלא או לחסד ■ לקראת הקראת פסק הדין קיבץ "גלובס" את הסוגיות הבוערות בתיק הערעור של הנשיא לשעבר

הגיעה שעת נעילה. תהיה זו נעילת שערי בית הסוהר מאחורי גבו של האסיר הבכיר ביותר שהתארח אי-פעם במתקני השב"ס, או אולי נעילת אחת הפרשיות המשפטיות המהדהדות, המטלטלות והבעייתיות ביותר שידעה מדינת ישראל. 5.5 שנים לאחר שפרצה פרשת משה קצב בסערה לעולם הפוליטי, המשפטי והתקשורתי, ייכנסו מחר (ה') בבוקר 3 שופטי בית המשפט העליון לאולם, ימתינו שהקהל הרב יתפוס את מקומו, יביטו בעיניו של הנאשם, משה בן-שמואל קצב, ויקריאו את תקציר פסק הדין בערעורו.

אלה יהיו הדקות האחרונות שלפני הסערה, שתפרוץ ברגע שכל הנוכחים ייצאו מהאולם ויתחילו לדווח, לשדר, להתראיין ולהגיב על תוצאות פסק הדין. בהמשך יפורסם פסק הדין המלא, מאות עמודים של ניתוח משפטי צפוף. יהיה מעניין לקרוא אותו.

אלה הנושאים שיהיה כדאי לשים לב אליהם מחר.

אונס לא, רומן בהסכמה אולי

הטיעון המשפטי החזק ביותר שסנגוריו של קצב שלפו מכיסם בערעור הוא "תזת ההגנה החלופית" - כינוי שאותו הדביק לטיעון השופט ג'ורג' קרא, ראש ההרכב מבית המשפט המחוזי.

קרא, ששמע את קצב עצמו מעיד בבית המשפט כי בינו לבין א' ממשרד התיירות לא היה מעולם דבר - לא יחסי מין, לא אונס, לא רומן ולא שום סוג של יחסי זוגיות, סירב לקבל את הטיעון שהעלו הסנגורים בשלב הסיכומים, ולפיו הראיות מבססות אפשרות סבירה שבין קצב לבין א' היה רומן.

סנגורו של קצב, עו"ד אביגדור פלדמן, התקומם נגד הכינוי "תזת ההגנה החלופית". "אין לנו הגנה חלופית", הוא אמר, "אלא יש לנו טענות כלפי מכלול הראיות, כלפי התמונה הנשקפת מכל הראיות מהקטנה ועד לגדולה שבהן. הגירסה האלטרנטיבית לא חייבת לבוא מפיו של הנאשם".

במילים פשוטות, גם אם קצב שיקר כשאמר כי בינו לבין א' לא היה דבר, כללי המשפט הפלילי פוטרים את הנאשם מלספק גירסה - ומטילים את כל האחריות על כתפי התביעה, להוכיח מעבר לכל ספק סביר כי הראיות מובילות למסקנה אפשרית אחת בלבד.

תזכורת כואבת לכך קיבלה התביעה לפני ימים אחדים במשפטו של עו"ד יעקב וינרוט, שבו קבע השופט כי הראיות מוליכות לשתי מסקנות אפשריות, ומשכך נהנה הנאשם מהספק הסביר.

בשאלה האם עדותו של קצב מסכלת טיעון שכזה מצד סנגוריו, הדעות חלוקות. שופטי העליון העלו את התהייה הזו בדיוק במהלך דיוני הערעור. עם זאת, בפתח הדיון הראשון התייחס פלדמן ל-א' כאל "המתלוננת א'", והשופטת מרים נאור תיקנה אותו: "זה לא ביטוי כל-כך מדויק", אמרה לו, בהתכוונה לכך שלאחר שקצב הורשע במחוזי, א' שוב איננה בבחינת מתלוננת בלבד, אלא נפגעת עבירה או נאנסת. עניין לשוני טכני? אולי, אבל יש בו כדי ללמד על מצבה התודעתי של נאור ביחס למסקנות שנקבעו בערכאה הקודמת.

תזת הרומן עשויה להיות הלבנה, שהוצאתה עשויה למוטט את הקיר כולו. שופטי המחוזי עשו את מלאכתם קלה בעניין זה, כשדחו את הטענה על פניה וסירבו לדון בה. שופטי העליון יכולים לסמוך ידיהם על הצעד הזה - או להחליט לבחון את הראיות לגופן ביחס לטענת הרומן.

במקרה כזה, אם יקבעו בסוף הניתוח כי קצב אשם באונס מעבר לכל ספק סביר, תהיה המסקנה חזקה ומשכנעת יותר. אם ישתכנעו כי יש סבירות לכך שקצב ו-א' קיימו יחסים בהסכמה - יהיה עליהם לזכותו מחמת הספק, ביחס למתלוננת העיקרית ולעבירות החמורות ביותר שבהן הורשע.

הראיות למעשי האונס

סנגוריו של קצב טענו בערעור כי הראיות, שלשיטתם של שופטי המחוזי הוכיחו מעל לכל ספק כי קצב אנס את א' בחדר במלון פלאזה בירושלים, למעשה מפריכות כל אפשרות כזו. לטענת הסנגורים, למרות כל הניתוחים שניתחו שופטי המחוזי בהכרעת הדין, אין כל ראיה לכך שקצב ו-א' שהו יחד בחדר במלון, מלבד עדותה של א'.

על אף הלשון המשפטית המפולפלת, טיעוני ההגנה נותרו בסגנון "האם זה באמת סביר ששר בממשלה יזמין את הרל"שית שלו לעבור על חומרי דואר בלובי של מלון, איפה ההיגיון בכך". וגם, כמובן, מה גרם ל-א', חודשים אחדים לאחר שכבר נאנסה לטענתה על-ידי קצב בלשכת השר בתל-אביב, לעלות לחדרו ולהיכנס לחדר, אף שלא לבש מכנסיים כשפתח את הדלת.

גם ביחס למעשה האונס הראשון, ביקשו הסנגורים בבית המשפט העליון לפתוח מחדש את כל הקביעות הראייתיות, ולקיים למעשה מחדש את המשפט, בתקווה שהפעם השופטים יגיעו לתוצאה שונה.

לוחות הזמנים של "אירוע הפרסים" בפארק הלאומי ברמת-גן, ואיכוני הטלפונים הניידים של א' ושל רכבו של קצב, מובילים למסקנה כי לא נותר להם זמן מספיק לנסוע עד ללשכה בבית הטקסטיל בדרום תל-אביב, לעלות ללשכה, לבצע את מעשה האונס ולשוב בחזרה. או לכל הפחות, לא מובילים בהכרח למסקנה כזו.

השופטים מרים נאור, עדנה ארבל וסלים ג'ובראן הקשיבו לטענות הללו בקשב רב, במהלך ימי הדיונים בערעור בחודש אוגוסט האחרון. למרות זאת, אם יתערבו בממצאים עובדתיים הנמצאים בלב הקונסטרוקציה שנבנתה בהכרעת הדין במחוזי - ייחשב הדבר להפתעה בסדר גודל של נשק לא קונבנציונלי. התערבות שכזו תפתח פתח לזיכוי מחמת הספק באחד ממעשי האונס, אם כי הסבירות שכך יהיה קלושה עד אפסית.

זיכוי בעליון בכל אחד מסעיפי האישום שבהם הורשע קצב במחוזי - ובוודאי אם יהיה מדובר באחד ממעשי האונס או שניהם - יהפכו את קצב למנצח הגדול של הקרב המשפטי. כך יהיה אפילו אם הרשעתו בעבירות האחרות תישאר על כנה, ואפילו אם עונש המאסר לא יימחק אלא רק יקוצר.

בתפר שבין פוליטיקה ומשפט בישראל, אדם יכול להיחשב כמנצח אפילו אם הורשע בסוף משפטו בעבירות מין שאינן בקצה מידרג החומרה, ואפילו אם פירוש הדבר עונש מאסר. זה הפער שבין המשחק המשפטי לזירה הציבורית, הנתונה פעמים רבות לספינים מצד הנאשם.

בית המשפט של התקשורת

את הטיעון בדבר ההגנה מן הצדק קצב איננו מבסס על אכיפה סלקטיבית או על התנהלות שערורייתית מצד התביעה (אף שאת הטיעון האחרון הוא טען בחצי פה, וזה הופנה מיד בחזרה לכיוונו) - אלא על מה שהוא מכנה "משפט השדה" שהתקשורת עשתה לו ב-5.5 השנים שבהן הפרשה מסוקרת.

הטיעון הזה קנה אחיזה אצל שופטי המחוזי, ואף שהוא לא השפיע על הכרעת הדין, ניכרו אותותיו בגזר הדין, ובמיוחד בדעת המיעוט החריפה של השופטת יהודית שבח, שביקשה לקצץ את מאסרו ל-4 שנים בלבד, בגלל הסבל התקשורתי הרב שנגרם להוד נשיאותו.

שבח הרחיקה לכת וקבעה כי "בית הדין בכיכר העיר מחזק את הרוח הרעה החותרת תחת חוקיותו של ההליך המשפטי", ואף רמזה כי קצב איבד את חזקת החפות שלו בין כותלי בית המשפט, בגלל שפיטתו בידי העיתונות. עיסוקם של השופטים בסוגייה התקשורתית היה חסר ולקוי, והתבסס לא על ממצאים ראייתיים אלא על טענות שנגזרו מתוך הסיכומים עבי-הכרס שהגישו להם סנגוריו של קצב.

מעודדים מהעובדה שטענות השפיטה התקשורתית נקלטו על-ידי שופטי המחוזי, הציבו הסנגורים את טיעון ההגנה מן הצדק בלב טענות הערעור בבית המשפט העליון. בינתיים צבר הדיון הציבורי והשיפוטי בסוגייה זו תאוצה, בין היתר במסגרת הביקורת על הראיון שהעניק פרקליט המדינה משה לדור, ושבו התייחס בין היתר לתיקיו התלויים ועומדים של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט.

קל ומפתה עבור שופטי העליון להצטרף להתנפלות על התקשורת ועל התנהלותה בפרשת קצב. השופטים מצויים ממילא במצב תודעתי של מגננה, של רצון להותיר עד כמה שניתן את ההליך המשפטי מנותק מהעין הציבורית והרעש העיתונאי שנלווה אליה. אם חפצו בנקיטת עמדה שיפוטית עקרונית ונחרצת ביחס לאופן שבו התקשורת מטפלת בפרשיות פליליות של נבחרי ציבור, נקרתה לפניהם כאן הזדמנות פז: העם כולו כורה אוזנו לשמע דבריהם.

אלא שהצטרפות ל'עליהום' תהיה טעות מצד שופטי העליון. בפרשת קצב, יותר משהתקשורת ראויה לביקורת - היא ראויה לשבח ואף לתודה מצד מערכת אכיפת החוק ומערכת המשפט. אלמלא החשיפות התקשורתיות לאורך הפרשה, אלמלא המוטיבציות העיתונאיות למצוא את המתלוננות, אלמלא הביקורת העיתונאית על עסקת הטיעון הכושלת שנחתמה עם קצב - נשיא המדינה, אנס מורשע, היה מצליח לחמוק מאימת הדין.

אם נעשה צדק בפרשה זו - ועניין זה מסור להכרעת השופטים - הוא נעשה הודות לעיתונות, החוקרת, המדווחת, המפרשנת והמבקרת.

בדרך לכלא?

תיאורטית, ערכאת ערעור, ובוודאי כשמדובר בבית המשפט העליון, רשאית לפסוק כרצונה בספקטרום הרחב שבין הפיכת פסק הדין המקורי על ראשו לבין אי-התערבות, ולו בממצא אחד שקבעו שופטי הערכאה הדיונית.

בפרקטיקה, העליון מגביל את עצמו בדרך-כלל לטיעונים משפטיים ונוטה שלא להתערב בממצאי עובדה, בוודאי לא כאלה המבוססים על התרשמות שופטי המחוזי ממהימנותם של עדי המפתח.

גם באשר לעונש הנטייה היא שלא להתערב: שופטי הערעור אינם שואלים את עצמם מה היו פוסקים אם היו יושבים במשפט עצמו - אלא האם מה שנפסק חורג מהסביר במידה המצדיקה את התערבותם.

7 שנות מאסר בפועל גזרו שופטי המחוזי על הנשיא לשעבר. היה בעונש הזה גם ממד סימבולי: מעין גירסה משפטית ל-7 השנים הרעות, הבאות בעקבות 7 שנות הפאר, ההדר והדרת-הכבוד שקצב קיבל במהלך שבתו במשכן נשיאי ישראל, 7 שנות קדנציה שרק האחרונה שבהן עברה בצל חקירה פלילית, נבצרות, שימוע ועסקת טיעון שבעטיה ויתר על שבועיים תמימים מכהונתו המלכותית.

אם לא תתרחש סנסציה משפטית שתמחק את ההרשעה ועמה את עונש המאסר כולו, ואפילו במקרה ששופטי העליון יפחיתו משהו מהעונש שנגזר עליו - תעמוד מחר בפני השופטים, התובעים והסנגורים משימה אחת אחרונה, רגע אחרי הקראת תקציר פסק הדין ולפני פיזור: קביעת המועד שבו יתחיל קצב את ריצוי המאסר.

מי שמצפה שהנשיא לשעבר יירד אל תא המעצר כשאזיקים על ידיו היישר מאולם בית המשפט, טועה. הסנגורים יבקשו חודש נוסף להתארגנות, השופטים יתנו שבועיים ויקבעו תאריך התייצבות.

הכלא, עלול לגלות נשיא המדינה לשעבר בשבועות הקרובים, איננו רק המקום שבו אדם מאבד את חירותו, אלא גם את היכולת להסתתר מאחורי פמליה. שנות החקירה והמשפט של קצב התאפיינו בהידלדלות הולכת ונמשכת של החבורה האנושית שהקיפה את קצב וחצצה, פיזית, בינו ובין העולם. תחילה היו אלה הסנגורים ויועצי התקשורת, אחר-כך נותרו בעיקר בני המשפחה שהקיפו אותו בבואו ובצאתו מבית המשפט.

את מפתן בית הסוהר יחצה אז קצב לבדו. חסל סדר מלווים, חליפות, עניבות, סמלי סטטוס. במקום "אדוני" יישאר רק משה, ותיק כלי רחצה, והדהוד המנעול של הדלת הנטרקת.

הפער בין דנציגר להרכב

חצי שנה חלפה מאז הורה שופט בית המשפט העליון, יורם דנציגר, כי קצב יישאר מחוץ לכלא עד למתן פסק הדין בערעורו. החלטתו לקבל את בקשתו של קצב לעיכוב ביצוע התבססה מטבע הדברים על בחינת הראיות בתיק "ממעוף הציפור", ולא תוך צלילה לעומקן.

אלא שגם מגובה רב הצליח דנציגר להבחין ב"כובד טענותיו של קצב" ביחס לעניין האליבי הנוגע לאחד ממעשי האונס, וקבע כי בנוגע לשני אישומי האונס, "לא ניתן לומר שסיכויי הערעור הם משוללי יסוד, טענותיו אינן טענות בעלמא או טענות בדים".

מעבר לשאלה האם היה זה מקומו של דנציגר לקבוע קביעות כאלה במסגרת החלטתו לעיכוב ביצוע, יצטרך בית המשפט העליון להסביר גם את הפער - ככל שאכן יהיה כזה - בין קביעותיו של דנציגר לבין מה שייקבע בפסק הדין המלא על-ידי הרכב השופטים.

אמנם, דנציגר לא השתתף בדיונים בתיק העיקרי, והוא איננו חלק מפסק הדין בערעור, ואולם 3 השופטים היושבים בהרכב, בראשות מרים נאור, הם עמיתיו של דנציגר, והדעת נותנת שהם ינסו להימנע מהתנגחות משפטית מיותרת בתוך הערכאה הבכירה, שעלולה עוד להוביל לדרישות שונות כמו דיון נוסף ומי יודע מה עוד.

לפיכך, יהיה צורך לנמק כל פער שיתגלע בין הטענות של קצב כי "אינן טענות בעלמא" אליבא דדנציגר - לבין בחינתן באזמל עדין יותר על-ידי נאור וחבריה. ככל שהמסקנות יהיו שונות ורחוקות זו מזו, יהיה צורך להסביר את הפער, לנמק מדוע במבט ראשון טענות הערעור נראו משכנעות, אך במבט שני ושלישי נמצאו הכשלים, הסתירות או הנימוקים הנגדיים שהובילו לדחייתן.

ניתן להעריך כי זהו איננו רגע פשוט עבור דנציגר, החתום על החלטת עיכוב הביצוע. עוד רגע לא פשוט בקריירה השיפוטית המושעית שלו.

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות