גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון דחה את ערעור קצב; ייכנס לכלא ב-7/12 ל-7 שנים

"על קצב לתת את הדין על מעשיו החמורים והראויים לכל גנאי" - זו השורה התחתונה בפסק דינו של בית המשפט העליון, שדחה את ערעורו של הנשיא לשעבר משה קצב, שהורשע בשני מעשי אונס, מעשים מגונים, הטרדה מינית ושיבוש הליכי משפט

נשיאה השמיני של מדינת ישראל, משה קצב, יתחיל בריצוי 7 שנות המאסר שנגזרו עליו בעוד כחודש ימים, ב-7 בדצמבר. זאת, לאחר שבית המשפט העליון דחה הבוקר (ה') את ערעורו של קצב על הכרעת הדין, שבה הורשע בבית המשפט המחוזי בשני מעשי אונס, מעשים מגונים, הטרדה מינית ושיבוש הליכי משפט; ועל גזר הדין, שבמסגרתו הוטלו עליו במחוזי 7 שנות מאסר בפועל.

"עצב עמוק יורד על מדינת ישראל", כתבו שופטי העליון מרים נאור, עדנה ארבל וסלים ג'ובראן בשולי פסק הדין, "משנקבע כי מי שהיה שר בממשלה, סגן ראש הממשלה ונשיא המדינה ביצע מעשים כאלה. מחזה קשה ביותר הוא לראות את מי ששימש סמל ממלכתי במדינה נכנס לבית הכלא".

בפסק הדין המפורט, המתפרס על פני 250 עמודים, בחנו השופטים את טענות ההגנה אחת לאחת והגיעו פה-אחד למסקנה כי הראיות אינן יוצרות ספק סביר המצדיק את זיכויו של קצב מחמת הספק, אף לא באחד מבין האישומים שבהם הורשע.

במסגרת הערעור על גזר הדין גילו השופטים כי התעוררו אצלם "לבטים רבים ולא קלים", ואולם בסופו של דבר החליטו שלא להתערב בעונש שנגזר על קצב במחוזי בדעת רוב, לאחר ששוכנעו כי "הדברים נעשו בצורה ראויה ושקולה, תוך התחשבות בכלל השיקולים שהועלו גם בפנינו".

"עדות א' מהימנה ואמינה"

ביחס למתלוננת העיקרית שבכתב האישום, א' ממשרד התיירות, הורשע קצב בשני מעשי אונס - האחד התרחש בלשכת השר בתל-אביב; והאחר -במלון פלאזה בירושלים; וכן במעשה מגונה בכוח, שהתרחש בדירתה של המתלוננת בירושלים.

בעניינה התמקדו טענותיהם של סנגורי קצב ב-3 עניינים - מהימנותה של א'; טענת ההגנה החלופית שלפיה התקיימו בין קצב ל-א' יחסי מין בהסכמה; וטענות אליבי או אי-היתכנות ביחס לשני מעשי האונס.

שופטי העליון החליטו שלא לשנות את מסקנת המחוזי, ולפיה עדותה של א' היתה אמינה ומהימנה. "בצדק דחה בית המשפט המחוזי את הטענה שלפיה א' העלילה עלילת שקר על קצב", כתבה נאור. "יש לדחות את טענת הסנגורים גם בעניין כבישת עדותה של א', אין פגם בהנמקה של המחוזי ולפיה כבישת עדות היא תופעה מוכרת אצל קורבנות עבירות מין".

מהימנותה של א' נבחנה גם ביחס למכתב ה"שנה טובה" שכתבה לקצב, לשיחותיה המוקלטות עם מקורבו של קצב, אורי יואלי, ולביקוריה בבית הנשיא. בעניין המכתב כתבה נאור כי "ניכר שזהו מכתב מתרפס שנועד לרצות את קצב".

השופטים האזינו להקלטות השיחות של א' ויואלי בדלתיים סגורות, וקבעו כי "אין סיבה להתערב בקביעת המחוזי כי הובטח ל-א' סיוע במציאת עבודה על-ידי קצב, באמצעות קשריו, ויואלי הוא שהמריץ אותה גם להתקשר ללשכה, וכך נוצרו ההודעות שנרשמו ביומן הנשיא. הרצון למצוא עבודה הוביל את א' לשמור על קשר עם מי שאנס אותה ואף להיפגש איתו".

"אין ספק בשאלת הכוח"

בנוגע ל"קו ההגנה החלופי", לפיו התקיימו יחסי מין בהסכמה בין א' לקצב, קבעו שופטי העליון כי על מנת לקבל כל אחד מהתרחישים החלופיים שהציג עו"ד אביגדור פלדמן, סנגורו של קצב, במהלך הערעור, יש לדחות תחילה את עדותו של קצב עצמו, שהרי הוא טען כי בינו לבין א' לא התקיימו יחסים כלשהם.

השופטים הבחינו בין ראיות נסיבתיות לבין מצב שבו יש ראיות ישירות, למשל דברי עד על ביצוע עבירה. "לגבי נאשם שלא אמר אמת בית המשפט, ייתן את הדעת לכך שהוא הרחיק עצמו מזירת האירוע, תוך אי-אמירת אמת", קבעו. מאחר ש"ליבת הסיפור התרחשה בארבע עיניים, אין באירועי המעטפת כדי ליצור ספק סביר".

לדברי השופטים, "אפילו אם מישהו התרשם כי א' מעוניינת בקרבתו של קצב או אפילו שהיא מאוהבת בו, ואפילו אם היינו מניחים כי היה בין השניים רומן - אין בכך כדי ליצור ספק, לא בשאלת הכוח ולא בשאלת ההסכמה".

באופן דומה דחו השופטים את טענות האליבי של קצב ביחס לשני מעשי האונס, לאחר בחינת הראיות הגולמיות, ובהן יומן הפגישות של קצב ופלטי הטלפון שלו ושל א'.

ביחס לאונס במלון קבעו השופטים כי "מול עוצמת הראיות לגבי מועד זה, אין טענות האליבי, המבוססות על רישומים ביומנו של קצב, יכולות לעמוד".

ביחס לאונס בלשכת השר בתל"א היו השופטים ספקנים יותר: "זיכרונה של א' בגד בה בסוגיות שונות הנוגעות למה שקדם לאירוע ומה שהיה אחריו", הם קבעו, אך ציינו כי "פלטי שיחות הטלפון הנייד של קצב ושל א' מאפשרים את סיפור המעשה שסיפרה א'. אין לומר כי מול עדותה של א' שזכתה לאמון בית המשפט המחוזי עומדת טענת אליבי או טענת אי-היתכנות איתה ההופכת את עדותה לבלתי אפשרית".

השופטים דחו את הערעור גם ביחס לאישומים האחרים, הנוגעים למתלוננות ל' ו-ה' מבית הנשיא. "גירסאותיהן של ל' ו-ה' מחזקות זו את זו לגבי האירועים המיניים", קבעו, "ואין מקום להתערב בקביעת המחוזי שגירסאותיהן חצובות בסלע".

השופטת עדנה ארבל, שכתבה את הפרק בפסק הדין המתייחס למתלוננות שתלונותיהן התיישנו, ציינה כי "עדויות אלה נמצאו קבילות ומהימנות, ועדות אחת מהן מחזקת את עדותה של א' ממשרד התיירות".

השופט ג'ובראן התייחס לטענת ההגנה מן הצדק, ובסופו של דבר קבע כי אין בה כדי להביא לביטול כתב האישום או להקלה בגזר הדין.

"מעשים נלוזים"

בשאלת גזר הדין התייחסו השופטים לייחודיותה של הפרשה והנסיבות יוצאות הדופן של קצב והטיפול בהליכים המשפטיים. "אין כל ספק כי מקרה זה נדיר הוא", כתב ג'ובראן. "אין חולק כי מאז פרוץ הפרשה נהרסו חייו האישיים והמקצועיים של קצב, נפילה כואבת וקשה ביותר. עם זאת, דווקא בשל היותו במשום שבו היה ובנצלו את מעמדו בתפקידיו בעת ביצוע העבירות, טמונות גם הנסיבות המחמירות. דווקא דמות ציבורית בדרגה כה בכירה - ראוי שתשמש דוגמה לכפופים ולכפופות לו".

"ברור לנו כי בהרשעה עצמה טבועה השפעה גדולה על עתידו של קצב", המשיך ג'ובראן. "עם זאת, על קצב לתת את הדין בשל מעשיו החמורים והראויים לכל גנאי. המעשים שעשה הינם פוגעים, משפילים ונלוזים, והם ראויים לענישה משמעותית.

"דווקא במקרה של איש ציבור במעמד כה רם כמו קצב, על העונש להיות בעל אפקט הרתעתי. קצב אף לא הביע כל חרטה על מעשיו, אף להיפך. לאחר לבטים רבים ולא קלים, הגענו למסקנה כי אין מקום להתערב בעונש שהוטל עליו". (ע"פ 3372/11).

ביקורת חריפה על מזוז: "התנהלותו קשה ומצערת"

בפסק הדין מתחו שופטי העליון ביקורת על ההתבטאויות התקשורתיות של היועץ המשפטי לממשלה הקודם, מני מזוז, בעניינו של קצב ועל היקף הפרסומים בכלי התקשורת בשנות הפרשה.

"התנהלות היועץ מהווה תקלה קשה ומצערת", כתב השופט סלים ג'ובראן, "וטוב היה אילו הדברים לא היו נאמרים כלל, במיוחד לא מפי הגורם המשפטי הבכיר ביותר במערכת התביעה".

השופטים קבעו כי "בפרשה זו חצה העיסוק התקשורתי כל גבול, ובהחלט יש להצר על כך. כולנו תקווה כי עוול תקשורתי קשה כזה, כמו שחוו קצב ומשפחתו, יחלוף מן העולם ולא ישוב עוד. היקף הפרסומים, תכיפותם ועוצמתם עלולים להיתפס כהעברת הדיון המשפטי לזירה התקשורתית. הדבר עלול לגלוש לכדי פגיעה בטוהר ההליך השיפוטי ובדימויו".

מזוז מצידו דחה את הביקורת, ולפי דיווחים בתקשורת אמר למקורביו כי "אני לא רואה כל פגם באמירות שלי. לא הבעתי עמדה נחרצת מי אשם ומי לא אשם".

מזוז ציין כי ההערה שלו, לפיה קצב הוא עבריין מין סדרתי, נאמרה יומיים לאחר הסדר הטיעון, כשמבחינתו העניין היה סגור וגמור.

השופטים סקרו בפסק הדין את הכותרות בעיתונים ואת התבטאויותיו של היועץ בתקשורת בתקופת החקירה ולאחר חתימת הסדר הטיעון. "אל לו ליועמ"ש להיגרר אחר התקשורת ולהתבטא באשר לראיות או רמת ומידת החשדות, בטרם גובשה העמדה אם להעמיד לדין", כתב ג'ובראן. "על גורמי אכיפת החוק לתת דיווחם בצורה עניינית, ממלכתית ותוך נקיטת משנה זהירות, על מנת שלא לקחת חלק במתרחש בזירה התקשורתית".

עם זאת, נקבע כי אין להתנהלות התקשורת והפרקליטות כדי להביא לביטול כתב האישום בשל הגנה מן הצדק. "מעצם מעמדו ותפקידו, היה צריך להיות ברור ומובן לקצב כי הוא עומד באור הזרקורים", ציינו השופטים.

השתלשלות האירועים בפרשת קצב / צלם: איל יצהר

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35