בדיקת "גלובס": מזון קפוא או מוכן - ממש לא כמו שחשבתם

אין ספק שמזון מוכן, קפוא או ארוז, מספק פתרון מהיר ונוח - אבל בדיקת "גלובס" מגלה שלא רק שהרכיבים שלו פחות בריאים, המחיר שלו לא נמוך יותר מזה של הכנה בבית

אין מחלוקת על כך שהמזון הטוב ביותר הוא מזון ביתי מחומרים טריים, בלי חומרי שימור או תוספים שנועדו לתת נפח, בלי כמויות של סוכר מלח ושומן, ועם שליטה ובקרה שלנו על איכות המרכיבים. למרות כל זאת שוק המזון המוכן נמצא במגמת צמיחה מתמדת.

הסיבות הן מהירות ההכנה, חוסר מודעות להבדלים התזונתיים בין מזון מוכן לביתי וההנחה שבחלק מהמקרים המחיר של המוצר התעשייתי נמוך יותר.

בשלב מסוים נוצר מעגל קסמים. הילדים והמשפחה מתרגלים לטעם ולמרקם התעשייתיים וכבר קשה להכין המבורגר ביתי, צ'יפס או אפילו שניצל. בעזרת השף עדי שוורץ, בעל קייטרינג ושף האקדמיה לבישול של לגעת באוכל, בדקנו מאכלים שונים וגילינו שהפער באיכות הוא עצום, והפער במחיר - לרוב מזערי. בשורה התחתונה, חשבנו שהמזון התעשייתי יהיה זול משמעותית מהמזון הביתי, אולם התבדינו. בסופו של דבר, גילינו שלמעט מקרה אחד - עלות הכנת המזון בבית השתוותה לקנייה של מוצר מוכן איכותי (ועלתה על סוג לא איכותי של אותו מוצר מזון)". שווה להיגמל.

פיצה

תעשייתית: 12-25 שקל

הפיצה התעשייתית כוללת גם שמן סויה, עמילן מעובד, קמח סויה, חלבוני חלב, שומן דקלים ומרכיבים לא בריאים נוספים.

ביתית: כ-20 שקל

חצי קילו בצק יוצר 2 פיצות בקוטר של 30 ס"מ כל אחת. לוקחים חצי קילו קמח - כ-4 שקלים; כף שמרים יבשים ; כף סוכר; כפית מלח; רבע כוס שמן זית- 3-4 שקלים ו-250-300 CC מים (רצוי להיעזר בכוס מידה); 250 גרם גבינה - 20 שקל.

לרוטב - עגבניות מרוסקות עם שמן זית שום ותבלינים - כ-7 שקלים, או קופסת רסק עגבניות מדוללת במים - 5 שקלים.

סה"כ: כ-20 שקלים לפיצה. ניתן להוזיל אם משתמשים ברסק, בשמן זית פחות טוב, ובמעט גבינה.

הכנת הבצק תארך כ-10 דקות במיקסר וכ-20 דקות ביד. דרושות 40 דקות התפחה ו-20 דקות אפייה - והפיצות מוכנות.

טיפים: "אפשר להכין את הבצק, לאפות חצי דרך ולהקפיא. כשרוצים להכין את הפיצה נותר רק להפשיר, להוסיף תוספות ולהמשיך לאפות" אומר שוורץ.

עוגיות חמאה

תעשייתיות: 10-20 שקל

עוגיות חמאה תעשייתיות מכילות בדרך כלל מרכיבים תעשייתיים, ומחיריהן נעים בין 10 ל-20 שקל לכ-280 גרם.

ביתיות: כ-22 שקל

3 כוסות קמח - 3 שקלים; כוס סוכר - כשקל; 400 גרם חמאה - 16 שקל. אפשר להשתמש גם באבקת פודינג וניל - כשקל וחצי למארז אחד). אפשר להוסיף פצפוצי שוקולד או גרידות פרי הדר.

ההכנה לא מסובכת אך דורשת מעט זמן - לאחר שמעסים את החמאה והקמח כדי ליצור גבישים קטנים ולאחד את הבצק, מקררים את הבצק לכחצי שעה ולאחר מכן יוצרים צורות. אופים כ-20 דקות ב-180 מעלות.

המבורגר

תעשייתי: 30/80 שקל לק"ג

המבורגר תעשייתי מכיל גם סויה, עמילן מעובד, מונוסודיום גלוטומט ומחזקי טעם נוספים, מייצבים ומים.

ביתי: 35/65 שקל לק"ג

עדיף לשלם יותר ולצרוך בשר אדום טרי, מה גם שההמבורגר הוא הדרך שילדים ישמחו לאכול בה בשר אדום.

קילו בשר טחון קפוא עולה כ-30-35 שקל, קילו טרי - 67 שקל, אליו מוסיפים מלח, פלפל ואולי קצת בצל מטוגן.

ניתן להוסיף כוס מי סודה או מעט סודה לשתייה כדי לקבל מרקם רך הדומה להמבורגר התעשייתי. טיגון על האש הוא זול מאוד, מאחר ששימוש בגז במשך שעה צורך כשקל בלבד. זמן העבודה ללא הטיגון (המשותף גם לתעשייתי) הוא 7 דקות.

טיפים: "אפשר ואפילו מומלץ להכין את הדיסקיות מראש ולהניח במקרר", אומר שוורץ, "אם מדובר בבשר טרי שנטחן (ולא קפוא שהופשר), ניתן להכניס למקפיא ולהפשיר בעת הצורך".

סה"כ 35 שקל לק"ג (באפשרות הזולה של בשר טחון קפוא), כ-65 שקל לקילו להמבורגר איכותי מבשר טרי.

צ'יפס

תעשייתי: 18 שקל לק"ג

מטוגן כבר חצי דרך מראש, אחיד בצורתו ולכן הילדים אוהבים אותו.

ביתי: 6 שקל לק"ג

את הצ'יפס הביתי ניתן להכין בגרסה מטוגנת או אפויה. קילו תפוחי אדמה - 5 שקלים; צ'יפס מטוגן צורך ליטר שמן (9-17 שקלים), אבל עדיף לאפות בתנור (רבע כוס שמן - 0.5-1 שקל). חצי שעת אפייה - כ-2 שקלים, 1.20 להפעלה ממוצעת אחת.

זמן הכנה בגרסה הביתית: 10 דקות לקילוף וחיתוך קילו תפוחי אדמה. טיגון: 30 דקות לקילו. אפייה: 30 דקות בתנור שחומם מראש. סה"כ 6 שקלים (בגילום זמן אפייה ארוך יותר). טיפ: מומלץ לחתוך את הצ'יפס בערב, להשרות אותו בכלי סגור עם מים למשך הלילה ולהכינו למחרת.

שניצל דג

תעשייתי: 30-50 שקל לק"ג

שניצל דג תעשייתי כולל אמנם דג (סול, הנסיכה בקלה וקרפיון) אבל גם מים, חלבון סויה, שבבי תפוחי אדמה, סוכרים, שמן סויה, מחזק טעם, מייצב, מלח ועוד.

המחיר נע בין 30 שקל ל-50 שקל לקילו, תלוי, בין השאר, בסוג הדג.

ביתי: כ-30 שקל לק"ג

דגים קפואים עולים 35-40 שקל לקילו (המהדרין יכולים לקנות טריים); דג הבקלה (20 שקלים לקילו) ייתן את התוצאה הדומה ביותר למוצר התעשייתי.

קילו דג לא מפולט ישאיר 800 גרם דג "לעבודה".

100 גרם קמח - חצי שקל; 2 ביצים לכל היותר - 2 שקלים; חצי קילו פירורי לחם - 4 שקלים.

לטיגון: כוס שמן (220 מ"ל - כחמישית בקבוק) - כ-4 שקלים.

סה"כ 30 שקל ומעלה. ההבדל הוא רק בזמן הטיגון מכיוון ששניצל מוכן אפשר לחמם בתנור.

עוגת תפוזים

תעשייתית: 12 שקל

בניגוד לעוגה ביתית, העוגה התעשייתית מכילה הרבה סוכרים, חומרי תפיחה, מתחלבים, חומרי הלחה, מייצבים וחומרים משמרים.

ביתית: 13 שקל

כוס קמח - כשקל; 4 ביצים - 4 שקלים; חצי כוס שמן - 2 שקלים; גרידת תפוז או לימון; חצי כוס מיץ תפוזים או לימון - 3 שקלים; כוס סוכר - שקל.

משך האפייה: כ-40 דקות בחום של 180 מעלות (כ-2 שקלים).

סה"כ: 13 שקל. אפשר לשדרג עם סוכר חום.

שניצל

אחת הדרכים של יצרניות המזון לשבות את לב הילדים היא באמצעות שיווק שניצלים בצורות (כוכבים, דינוזאורים וכו'). רוצים שניצלים בצורות? "בכל חנות אפשר למצוא חותכי צורות בצורה של כוכב, חיות וכו', מספר שוורץ. טיפ לחיסכון בזמן: להכין את השניצלים מצופים ערב קודם - לשמור במקרר ולהוציא ולטגן בעת הצורך לפי הכמות הדרושה.

תעשייתי: 30-50 שקל לק"ג

השניצלים (רגילים או בצורות) מכילים אמנם חזה עוף, אך בנוסף גם סיבי צלולוז, מסמיך טבעי, ולעיתים גם חלבון סויה, מייצבים ועמילן מעובד.

ביתי: 40-35 שקל לק"ג

קילו חזה עוף - 35-25 שקל למוצר קפוא; 100 גרם קמח - חצי שקל; כשתי ביצים - 2 שקלים; חצי קילו פירורי לחם - 4 שקלים; כוס שמן לטיגון (220 מ"ל) - כ-4 שקלים. ההכנה והטיגון לוקחים כשעה לכל הכמות.

סה"כ: 40-35 שקל. הפער הוא בעיקר בזמן ההכנה.

בורקס

תעשייתי: 30-40 שקל לק"ג

הבצק של הבורקס הוא אמנם אותו בצק, אך בבורקס תעשייתי המלית כוללת לרוב גם אבקת תפוחי אדמה ומעט מאוד גבינה איכותית. אין לנו שליטה על מרכיבי המלית, המכילים לעתים מייצבים וחומרי תפיחה.

ביתי: כ-40 שקל לק"ג

בשל מורכבות ההכנה - משתמשים בבצק עלים תעשייתי (קילו בצק עלים מרודד עולה כ-20 שקל, לא מרודד - כ-13 שקל). שוורץ ממליץ על מלית שכוללת גבינה בולגרית - 25 שקל; קצת גבינה צהובה - כ-2 שקלים, וקורנפלור - כשקל אחד, שנועד למצק את המלית.

זמן ההכנה עומד על כ-20 דקות וזמן האפייה - 15 דקות.