גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגעים לפשרה בין רשות המסים לנשיא אוניברסיטת בר-אילן

פרופ' משה קוה נדרש לשלם למס הכנסה מאות אלפי שקלים בשל נסיעות רעייתו לחו"ל שמומנו ע"י האוניברסיטה ■ בני-הזוג טענו: הנסיעות נועדו לגיוס תרומות

מחלוקת בין רשות המסים לנשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' משה קוה, על חבות מס בהיקף מאות אלפי שקלים: רשות המסים מבקשת לחייב במס את נסיעותיה של רעייתו, דורית, לחו"ל - במימון האוניברסיטה - בשנים האחרונות.

הנושא עלה במסגרת הדיונים בתיק ניכויי המס של האוניברסיטה עם שלטונות המס, אז גילו ברשות המסים כי עלות נסיעותיה של רעיית נשיא האוניברסיטה, שהצטרפה לנסיעות המקצועיות של בעלה, הגיעה לעיתים למאות אלפי שקלים. זאת, בין היתר, משום שנסיעות אלה התבצעו במחלקת העסקים ולא במחלקת תיירים, הזולה יותר, והשהות עצמה הייתה במלונות יוקרתיים.

ככלל, הוצאות נסיעה לחו"ל מותרות בניכוי, אם הנסיעה והשהייה שם היו הכרחיות לצורך ייצור ההכנסה. אלא שברשות המסים טענו כי מדובר בהטבה שניתנה לנשיא ורעייתו, ולא בהוצאה לצורך ייצור ההכנסה, ולכן מדובר בהכנסה חייבת במס.

מצד האוניברסיטה נטען בדיונים ברשות כי נסיעותיהם של בני-הזוג קוה היו נסיעות מקצועיות, בין היתר במטרה לגייס תורמים לאוניברסיטה. בשנה החולפת עסק קוה, בין היתר, בגיוס אינטנסיבי של כספים לבית-הספר לרפואה שהוקם בצפת.

בנוגע לפרופ' קוה אכן הסכימו הצדדים כי מדובר בנסיעות מקצועיות, אך ברשות לא קיבלו את הטענה כי גם רעייתו שהצטרפה לנסיעותיו עומדת בדרישות הניכוי ממס.

"מאות מיליוני דולרים"

עם זאת, ל"גלובס" נודע כי בין האוניברסיטה, המיוצגת בידי עו"ד ענת טנא ממשרד אלתר ושות', לבין רשות המסים, מתנהלים מזה זמן מגעים מתקדמים להסדיר את הנושא בפשרה, והצדדים אף קרובים לחתימה על הסכם, כולל בנוגע לחבות המס של האוניברסיטה, שיפתור גם את דרישת המס האישית ממשפחת קוה. גורם שמכיר את התיק אמר ל"גלובס" כי הצדדים נמצאים בשלבים האחרונים טרם החתימה על ההסכם.

ככל הידוע, דרישתה של הרשות לתשלום מס על נסיעותיה של הרעיה מתייחסת לתקופה ארוכה יחסית של מספר שנים בעשור האחרון, אך גם בעניין זה נתגלעה מחלוקת בין הצדדים. במסגרת הניסיון להגיע להסכם, דנו הצדדים גם בהיקף השנים שייכללו לבסוף בשומת המס שתוצא למשפחת קוה.

פרופ' קוה, פיזיקאי בעל שם בינלאומי, הוא ותיק ראשי האוניברסיטאות בארץ. הוא מכהן כנשיא אוניברסיטת בר-אילן מאז 1996, ובעבר כיהן כראש המחלקה לפיזיקה וכרקטור האוניברסיטה.

בשנים האחרונות נרתם קוה למערך גיוס התרומות של האוניברסיטה, יצר קשרים עם אנשי עסקים יהודיים ברחבי העולם וקיים סדרת מפגשים עם תורמים פוטנציאליים ברחבי העולם, בין היתר באירופה, בארה"ב ובסין. כך, למשל, שהה קוה אשתקד בארה"ב במסגרת מסע לצורך גיוס כספים לפקולטה לרפואה של בר-אילן. למעשה, שוהה קוה בחו"ל 30%-40% מהשנה, וחתום על מאות מיליוני דולרים שהגיעו כתרומות לאוניברסיטה.

בחודש שעבר, במסגרת כנס על אנטישמיות והסברה, הודיע קוה כי החל בגיוס עשרות מיליוני דולרים להקמת מרכז שנועד לשפר את ההסברה הישראלית בחו"ל. "בנסיעותיי הדחופות לחו"ל הגעתי למסקנה כי אחת הבעיות הקשות של ישראל היא החולשה של נציגים ישראליים להתמודד עם ההתקפות האנטישמיות, האנטי-ישראליות והאנטי-ציוניות במדיה העולמית", אמר אז.

"מחלוקת אזרחית"

ממשרד עו"ד אלתר נמסר בתגובה: "מטעמי חיסיון עורך דין-לקוח איננו יכולים להתייחס לפרטי התיק".

מרשות המסים נמסר: "מפאת חובת הסודיות אנחנו מנועים מלהגיב".

מאוניברסיטת בר-אילן נמסר: "במסגרת הדיונים בתיק ניכויי המס של האוניברסיטה עם שלטונות המס, נבחנות כמה סוגיות ובתוכן גם זו. מדובר במחלוקת אזרחית על הפרשנות לפקודת המסים. אלה דיונים שגרתיים המתקיימים מעת לעת בכל מוסד גדול.

"ככלל, אוניברסיטת בר-אילן נוהגת בשקיפות מלאה ועל-פי החוק בכל ענייניה הכספיים. כידוע, אוניברסיטת בר-אילן מצויה בשנים האחרונות בתקופת פיתוח אדירה, בין היתר בהקמת הפקולטה לרפואה של בר-אילן בגליל, ולשם כך עוסקים בכירי האוניברסיטה בגיוס תרומות ברחבי העולם בהיקף של מאות מיליוני דולרים".

מתי הוצאות הנסיעה של בן-הזוג יוכרו?

* כאשר לבן-הזוג תפקיד מובהק ומשמעותי הקשור למטרת הנסיעה.

* כאשר האדם שנוסע לנסיעה המקצועית נזקק להשגחה או לסיוע, בעיקר על רקע רפואי.

* כאשר אופי הנסיעה הוא אופי עסקי, שמשולב במפגשים חברתיים מהסוג בהם מתבקשת נוכחות בן-הזוג.

הטבה או הוצאה בייצור הכנסה?

בעלי תפקידים ציבוריים - ראשי ממשלות, שרים, ראשי ערים וגם ראשי אוניברסיטאות - מצרפים את בני/בנות-זוגם לנסיעותיהם המקצועיות לחו"ל. זה ממש לא חריג.

זה לא תמיד מתקבל בעין יפה, ולעתים אף נבדק במסגרת בדיקות מבקר המדינה או אפילו במישור הפלילי, ויעידו על כך בני-הזוג נתניהו, שנסיעותיהם נבדקות על-ידי המבקר במסגרת פרשת "ביביטורס" - או להבדיל ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, שמתמודד עם אישומים פליליים, שכוללים גם נסיעות לחו"ל בפרשת "ראשונטורס".

אך אלה המצבים החריגים. ככלל, אין מדובר בעניינים חשודים, והצטרפות בני-זוג לנסיעות הינה דבר שבשגרה. ואלה נבחנים בעיניים של רשות המסים - האם מדובר בהטבה או בהוצאה לייצור הכנסה.

"ברוב המקרים הצטרפות של בן-הזוג, שהוא לא בעל תפקיד מקצועי מובהק, אלא הוא נלווה לזה שהנסיעה שלו מקצועית, אכן נחשבת לטובת הנאה", מסביר מומחה המס, רו"ח נדב הכהן.

לדבריו, רק במקרים חריגים ניתנת הסכמת רשות המסים שלא מדובר בהטבה החייבת במס. "מקרה חריג אחד הוא כאשר למלווה יש תפקיד רפואי. כאשר נוסע צריך טיפול צמוד רפואי ובן-הזוג הנלווה נותן את הטיפול, כאשר יש מגבלה רפואית, שמכוחה הנישום, שנוסע לצרכי הפעילות העסקית, הוא לא עצמאי וזקוק לסיוע צמוד - אז באמת ניתן להכיר בהוצאות הנלוות".

מקרה נוסף שבו מוכרות הוצאות בן-הזוג, המצטרף לנסיעה המקצועית, הנו כאשר נמצא לו תפקיד בנסיעה הספציפית או תפקיד כללי, שקשור לנסיעות המקצועיות. "לפעמים יש תפקיד מקצועי מובהק, שהנוסע צריך סיוע צמוד בקבלת שדרים, בהכנת תזכירים, בסדורים עסקיים וכדומה. גם אם מדובר בתפקיד עזר לבן-הזוג, יש על מה לדבר", מציין הכהן.

מבחן הדומיננטיות

האם ניתן לטעון בפני הרשות כי בן-הזוג נדרש להצטרף לנסיעה רק מעצם היותו בן-זוג, כדי להשתתף במפגשים בעלי אופי חברתי, שנערכים במסגרת הנסיעה העסקית והנם חלק בלתי נפרד ממטרת הנסיעה?

הכהן: "זה לא בלתי אפשרי. למשל אנשים רמי-דרג שנוסעים לחו"ל, לאו דווקא למטרת גיוס כספים אלא ראשי ממשלה, נשיאים וכדומה, שבתוקף תפקידם מקיימים מפגשים בפורומים שכוללים בני-זוג, יכולים לטעון כי בני-זוגם נחוצים. אם לפעילות העסקית יש גם סממנים של בנקטים וארוחות ערב, מפגשים לא רשמיים, ששם באמת מתבקשת הנוכחות של בני-הזוג, אז יש על מה לדבר".

אלא שבמקרים כאלה תבחן רשות המסים את מכלול האירועים בנסיעה, ועשויה לעלות גם טענה כי מדובר בנסיעה מעורבת - חלקה פרטית, ומהווה הטבה, וחלקה נסיעה עסקית, הפטורה ממס.

לדברי הכהן, "המבחן הוא נורא פשוט. ככל שהצורך בבן-הזוג הוא דומיננטי יותר, דרמטי יותר, משמעותי יותר, אז באמת אפשר גם לדרוש את הוצאות הנסיעה וגם את הוצאות השהייה וכדומה. אם הנסיעה היא קצרה עניינית ותמציתית, ולבן-הזוג יש תפקיד מובהק, בין אם זה באמת בכדי שהעניין ייראה נכון ויאפשר לאיש לקיים את הפגישות ולעשות את הרושם הדרוש, ובין אם מכיוון שצריך עזרה אמיתית - רפואית, אדמיניסטרטיבית, בארגון או אחרת - אז יש יותר על מה לדבר.

"עם זאת, המקרים האחרונים ייבחנו בקפידה, כי ברוב המקרים ההנחה היא שמי שצריך עזרה, לוקח לאו דווקא את בן-הזוג אלא אדם שעובד איתו בלאו הכי".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב