גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום ראשון אחר הצהריים, דקות לאחר סגירת המסחר בבורסה בתל אביב ויממה לפני ליל הסדר, דיווחה קבוצת הפניקס , על כך ששתי קרנות השקעה זרות הגיעו למתווה מול רשות שוק ההון על מכירת השליטה בחברה. על פי המתווה, הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, שמחזיקות כיום בכ-31.2% ממניות הפניקס, יירדו בתוך כשנתיים להחזקה של 10% בלבד.

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל 
המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל 

כך, תהפוך הפניקס לחברה ללא גרעין שליטה - השנייה מבין חמש חברות הביטוח הגדולות בישראל, לצד כלל (הראל, מגדל ומנורה מבטחים מתנהלות תחת בעל שליטה). עוד נקבע בין הצדדים כי הפעימה הראשונה של מכירת המניות תחל בתוך 16 חודשים לכל היותר. ככל שהקרנות הזרות יעמדו בתנאי המתווה, הממונה על רשות שוק ההון יוכל להעניק להן שנה נוספת להמשיך במכירת המניות עד הגעה ליעד ההחזקה של 10%. היעד למכירה הוא משקיעים בינלאומיים, למרות שיתכן כי מיעוט המניות הנמכרות יגיע גם לידיים ישראליות.

לא קל למכור חבילה ב-9 מיליארד שקל

אבל מדוע נדרש מתווה המכירה? קרנות השקעה נוטות להגביל את משך ההשקעות שלהן לתקופה של בין 5 ל-7 שנים. במקרה של הפניקס הן עדיין לא מיצו את משך הזמן הזה, אולם מאז השלימו את הרכישה, בנובמבר 2019, הפניקס כמעט והכפילה את שווי השוק שלה, והיא נסחרת בשווי של כ-9.1 מיליארד שקל (לעומת שווי של כ-4.8 מיליארד שקל ברכישה). השווי הנוכחי, הגבוה ביחס לזה בו רכשו אותה הקרנות, מקשה על מכירת השליטה כמקשה אחת.

 

עבור הקרנות עצמן, מדובר בנקודה טובה להתחיל ולממש רווחים ולמכור חלק מהמניות, לאחר שתחת שליטתן הפכה הפניקס לחברת הביטוח הגדולה בישראל, הן מבחינת שווי השוק והן מבחינת היקף הנכסים (יותר מ-450 מיליארד שקל נכסים מנוהלים). סנטרברידג' וגלטין יישארו גם לאחר המכירה המתוכננת עם 10% ממניות הפניקס. לאור המשך הצמיחה של החברה וזרם הכספים הנכנס אליה, בעיקר מעולם קרנות הפנסיה, מדובר בהשקעה שצפויה להמשיך להניב לה דיבידנדים.

ככל הידוע שתי הקרנות הזרות החלו במגעים אל מול רשות שוק ההון במטרה למצוא מתווה למכירת מניותיהן עוד לפני הניסיון למכור את השליטה לקבוצת ההשקעות האמירתית ADQ של ממשלת אבו דאבי. נזכיר כי בדצמבר 2022 הפניקס דיווחה כי ADQ מתכננת לרכוש משתי הקרנות 25% ממניות הפניקס שברשותן במחיר של 2.3 מיליארד שקל. אולם, לקראת סוף יולי אשתקד בוטלה העסקה בשל מגבלות רגולטוריות. באותם שבעה חודשים הוקפאו המגעים מול רשות שוק ההון, אולם משהעסקה מול ADQ נפלה, הותנע מחדש תהליך מכירת מניות השליטה.

הקושי למצוא רוכש או קבוצת משקיעים שיקבלו היתר לרכישת שליטה בחברת ביטוח ישראלית ידוע, ובהפניקס מכירים אותו היטב עוד מהתקופה בה שלט בחברה יצחק תשובה באמצעות דלק. תשובה ניסה למכור את השליטה לקבוצת השקעות סינית, אבל העסקה נפלה בעקבות סכסוך בין הקבוצה לשלטונות בבייג'ינג. לפני כן משפחת קושנר, בהובלת ג'ארד קושנר ניסתה אף היא לקנות 47% ממניות הפניקס בתמורה ל-1.7 מיליארד שקל, אך גם העסקה הזו התפוצצה.

לפני שסנטרברידג' וגלטין רכשו את השליטה בחברה, ניסו לעשות זאת מספר גופים זרים, אבל במרבית הפעמים הם נבלמו בשלב קבלת האישור מרשות שוק ההון.

המתווה שגובש בין הקרנות הזרות למ"מ הממונה על שוק ההון, עמית גל, כולל הנחיות ברורות לגבי דירקטוריון הפניקס. 90 יום אחרי הפעימה הראשונה של מכירת המניות - שתוריד את הקרנות להחזקה של מתחת ל-30% - הדירקטורים שמייצגים את סנטרברידג' וגלטין ייאלצו להתפטר. מדובר ככל הנראה על בין שניים לשלושה דירקטורים שיוכלו להיבחר מחדש על ידי האסיפה הכללית.

 

היו"ר והמנכ"ל צפויים להתחזק

באשר ליו"ר הדירקטוריון של הפניקס, בני גבאי, הוא יישאר בתפקידו, כמו גם המנכ"ל אייל בן סימון כך שלא צפויים שינויים ניהוליים או אסטרטגיים בעקבות המכירה. יתר על כן, בחברות ללא גרעין שליטה, המנכ"ל והיו"ר הופכים לדומיננטיים יותר ולעיתים אף לסוג של בעלי השליטה בפועל. אפשר בהקשר זה לבחון מה קרה בכלל ביטוח, כשהמנכ"ל יורם נוה והיו"ר חיים סאמיט הצליחו להעביר מהלכים כמו רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס וגיוס הון בתמורה לרכישת מניות, למרות התנגדותו של בעלת המניות הגדולה אלרוב נדל"ן של אלפרד אקירוב.

גוף פיננסי נוסף בו נערך מתווה מכירת שליטה דומה הוא בנק הפועלים. בספטמבר 2018 הפתיעה שרי אריסון את השוק כשהודיעה על מכירת השליטה. האריסון ובנק ישראל גיבשו מתווה של מכירת מניות הדרגתית, כמו במקרה הנוכחי, שנמשכה 7 שנים. בנוסף שלושה דירקטורים שייצגו את קבוצת אריסון התפטרו.

עתיד הסוכנויות בסימן שאלה

במקביל למתווה למכירת השליטה בקבוצה, מרחף סימן שאלה מעל ביצת זהב של הפניקס, ולא רק שלה. ועדה מיוחדת בראשות מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר בוחנת בימים אלו את ההחזקות של חברות הביטוח בסוכנויות ביטוח, מה שמכונה "סוכנויות בבעלות". הפניקס היא החברה הדומיננטית בתחום כשהסוכנויות בבעלותה הניבו לה רווח של 307 מיליון שקל אשתקד - פי שלושה לעומת הבאה בתור, מגדל, עם כ-105 מיליון שקל.

הוועדה המיוחדת מתחלקת לשתי עמדות מנוגדות. הראשונה, בהובלת אגף תקציבים ורשות התחרות, טוענת שיש לאסור על חברות הביטוח להחזיק בסוכנויות כדי למנוע הטייה בשירות ללקוח. את העמדה הנגדית מובילה רשות שוק ההון שטוענת כי הנתונים דווקא מראים שאין הטייה כזו בפועל. לפי הרגולטור הממונה על הגופים המוסדיים, דמי הניהול בסוכנויות בבעלות אינם גבוהים בהשוואה לסוכנויות עצמאיות, השירות לא פחות טוב, והסוכנויות עצמן לא בהכרח מעדיפות מוצרים של החברה האם.

עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר בנתונים המשקפים את המצב כיום, וגם ברשות עצמה לא פוסלים כי הם ישתנו בעתיד, בעיקר אם חברות הביטוח ימשיכו ברכישות. ההמלצות יפורסמו בשבועות הקרובים.

ייתכן שגם ללא קשר לשינוי רגולטורי הפניקס תכניס שותף לסוכנויות שלה. כפי שפרסמנו בגלובס, הפניקס נמצאת במגעים מול שני גופים זרים למכירת 25% ממערך הסוכנויות שלה לפי שווי של כמיליארד דולר.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר