גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פויר על הבר: במועדון העסקי-אקדמי

יום ראשון בערב, הבית הירוק ברמת אביב, על הפרק: יחסי חרדים וחילונים. היה לוהט

יום ראשון בערב, הבית הירוק ברמת אביב.

האירוע: מפגש המועדון העסקי-אקדמי של אוניברסיטת תל אביב. במרכז הערב, רב שיח בנושא חרדים וחילונים בישראל, בהנחיית העיתונאי סבר פלוצקר מידיעות אחרונות, ובהשתתפות פרופ' מנואל טרכטנברג וחבר הכנסת משה גפני.

עד שיתחיל השיח יש מינגלינג איכותי למחצה וכיבוד מושקע למדי. השתייה, כמה מאכזב, קלה וחמה בלבד. האווירה מאוד עסקית-אקדמית. לכולם תגי שם. אני מבחין ברוני חזקיהו, בצבי זיו, ברמי לוי שלוחץ את ידי בחום כמו תמיד כי הוא כנראה חושב שאני מישהו אחר, בגבי לסט ובאחרים. מהצד של האקדמיה אני מבחין בנשיא האוניברסיטה, פרופ' יוסי קלפטר, ובפרופ' דפנה ברק-ארז שמונתה החודש לבית המשפט העליון. כולם מנשנשים ומקשקשים בכיף. אף על פי שהערב אמור לעסוק בחיים משותפים עם חרדים אין אף חרדי בחדר, למעט גל"צניק צעיר עם פאות ארוכות. נראה שזו הנוסחה המנצחת לחיים משותפים.

"גם אתה פה?", מפטיר לעברי עמוס שפירא, נשיא אגודת ידידי האוניברסיטה, שכנראה לא ישכח לי לעולם שכתבתי עליו פעם שהוא לא מחמיץ שום אירוע ושלדעתי הוא לא אכל ארוחת ערב בבית משנת 2005. אני מחייך אליו את החיוך הכי מקסים שיש לי והולך לעמוד ליד שני הסחבקים שלי, גד פרופר ולוי יצחק.

אני מת על גד פרופר ועל לוי יצחק, וגם הם, כך נדמה, מחבבים אותי. אנחנו מדברים בנעימות על נושאים ברומו של עולם. פרופר חולק איתנו סיפור שמעניינים ממנו כבר שמעתי על הרפתקאותיה של שגרירת ניו זילנד עם האופניים להשכרה בתל אביב, מה שמביא את לוי יצחק לספר לי על הקושי בגיבוש מחירון לוי יצחק לאופניים.

לאולם נכנס פרופ' מנואל טרכטנברג, ובני שיחי מאבדים בי כל עניין. אפשר להבין אותם. גם אני ניגש לטרכטנברג, אבל ממש לפני שאני מגיע ללחוץ את ידו ולשאול שאלה או שתיים, נדחף בינינו עמוס שפירא ומארגן פוטו-אופ לכל המכובדים. מגיע גם ח"כ משה גפני, ונוכחותו מגדירה מחדש את הזרות.

אנחנו מתבקשים לעלות לאולם. כשאני עובר בדלת עומד שם עמוס שפירא. "גם אתה פה?", הוא מפטיר לעברי שוב, ושוב אני מחייך אליו את החיוך הכי מקסים שיש לי.

יש ברכה מצולמת של ראש הממשלה, שמעלה על נס את פועלו למען החינוך בישראל ובכלל. ציונות ומצוינות, אומר נתניהו, אלה הערכים המובילים אותנו בתחום החינוך. ציונות ומצוינות, הוא חוזר. איזה מזל שהערכים מתחרזים; כך אין צורך למנות את שאר הערכים של ממשלתו, שלא מתאימים מבחינת המשקל: אפליה, הפחדה, הפרטה, בריחה מאחריות ובידוד בינלאומי.

שהפרופסור ידבר ראשון

שפירא חוזר לבמה ומראה שוב את השקף המפורסם שלו, שבו ניתן ללמוד שמספר הפרסומים המדעיים היוצאים מאיראן גדול מזה היוצא מישראל.

אין חולק, הוא אומר, שהחברה שלנו שסועה מתמיד, ומזמין את הדוברים לעלות לבמה. הוא מציג אותם בקטע לא יפה: מונה באריכות ובעונג את תואריו של טרכטנברג, ומפטיר במין זלזול חצי מוסווה שחיוך ליודעי ח"ן מתלווה אליו, "השכלה תיכונית וישיבתית", כשהוא מציג את גפני.

נשגב מבינתי איך אדם שהקדיש את חייו לצבירת הון מרשה לעצמו לזלזל באדם המשרת את הציבור באמונה שנים ארוכות, רק כדי לשאת חן בעיני קהל מנופח משביעות רצון עצמית. אותי זה מגעיל. אני בטוח שעוד ניפגש, שפירא ואני, אז הנה עוד משהו שהוא יכול לנטור לי טינה בגללו.

פלוצקר, בסוודר אדום, פותח: למרות כל המאמצים לשילוב החרדים בכוח העבודה, הרי הדבר אינו ממריא. למה החרדים דחו את דוח טרכטנברג, הוא שואל. שטרכטנברג יענה ראשון, אומר גפני במרירות, אחרי הכול הוא פרופסור ואני כולה למדתי בישיבה. אבל פלוצקר מתעקש וגפני לוקח את המיקרופון.

מאותו הרגע זה מופע היחיד שלו. מבחינת רטוריקה, כריזמה ואמונה בצדקת הדרך שלו, גפני לועס את טרכטנברג, את פלוצקר, את שפירא ואת כל הקהל יחד. היה תענוג לראות את זה.

גפני בלהבות. הוא כותש את הדוח - נתניהו חיפש תירוץ וטרכטנברג היה רק תירוץ; הוא מזכיר לקהל שיהדות התורה תמיד תמכה בהגדלת תקציב החינוך; הוא מצהיר שאף אחד לא יגיד לו מה לעשות; תוהה איך לא מצאו ולו חרדי אחד שיהיה ראוי להשתתף בדיונים על החרדים, ועוד. חוץ מזה, הוא גם מצחיק לאללה. הקהל, שלא אוהב חרדים אם יורשה לי להמר, נע בכיסאות בחוסר נוחות ונוהם בכעס.

טרכטנברג מקבל את רשות הדיבור. למיקרופון שלו יש הד מטורף שגורם לו להישמע כמו אלוהים בסרטים, אבל דבריו תפלים. הוא טוען - לא ברור לי למה - שהתהום בין חרדים לחילונים היא איום קיומי. הוא מנתח כפסיכולוג את שני הצדדים: הם מאוימים, ולכן מגיבים בדפנסיביות שמוליכה לאגרסיביות. זה חמור, אומר הפרופסור, ואם לא נעשה משהו לא נצא מזה!

פלוצקר שואל שאלה רפה כלשהי על הפחד ההדדי, וגפני לוקח את המיקרופון ושוב נוסק. הוא מונה את הישגי החרדים, את ההשתלבות שלהם, את ארגוני החסד, מצהיר שהוא ציוני לא פחות מכל אחד אחר פה, ואומר שוב: אני לא מקבל את לימודי הליבה. אף אחד לא יגיד לי מה לעשות. הוא עובר אחד-אחד על הספינים המופנים נגד החרדים - הגזענות, הדרת הנשים, חוק טל - וכותש אותם, תוך שהוא מצביע על צביעותם של לבני ומופז. הקהל מקבל בדיוק את מה שעושה לו רע, כלומר טוב, כי הכי טוב להרגיש צודק.

רשות הדיבור לטרכטנברג וכולם חוזרים להתנמנם. הפרופסור מדבר על סמנטיקה ומשתמש במילים כמו דיכוטומיה והטרוגני. צריך לבנות גשר בין העולמות, הוא אומר, ולא שוכח להזכיר את השואה.

גפני שוב חובט: תעשו גם אתם חשבון נפש, הוא אומר לקהל, כשאתם מדברים על חינוך, הרי החינוך שלכם לא שווה כלום.

זה נמשך עוד שניים-שלושה סיבובים, כולל שאלות מהקהל. אף אחד לא לומד שום דבר חדש. אחר כך קינוחים, והביתה.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל