גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממלכה עוקבת בדאגה

איבן לנדל, המאמן החדש של אנדי מארי, צריך להפוך אותו לבריטי הראשון שזוכה בגראנד סלאם מאז 1936 ‏‏‎■ בראיון ל"גלובס", לנדל מבטיח לי ולבריטניה כולה: "זה רק עניין של זמן עד שמארי יזכה בתואר גראנד סלאם"

לפני כמה שבועות קראתי מעל דפים אלו את הכתבה על "עידן הגלדיאטורים". אותה תופעה שיצרה מוטציות פיזיולוגיות, והביאה לטניס שחקנים כמו נדאל ודיוקוביץ' שמסוגלים לחבוט אחד בשני במשך שש שעות רצופות. בניסיון לזכור איפה נתקלתי בניצנים ראשונים של אותה תופעה, נעצרתי בתחילת שנות השמונים. כן, אני חושב ששם זה התחיל. אצל איבן לנדל.

סיפורים על איבן לנדל אני שומע בערך אחת לשבוע. הסיפורים האלו מתובלים באינספור קללות עסיסיות על ה"בחור ההוא מצ'כוסלובקיה" (או "את הכישרון שיש לי בזרת אין לו בכל הגוף"). הבוס שלי, ג'ון מקנרו, לא יכול לשכוח ללנדל את "המשחק ההוא". יוני 1984, לנדל שעד אז היה 0 מ-4 בגמרים של גראנד סלאם, חזר מפיגור 2-0 במערכות ו-4-2 בשלישית בגמר הרולאן גארוס מול מקנרו, כדי לרשום זכייה ראשונה בגראנד סלאם. הזכייה העניקה לו לגיטימציה של אלוף גראנד סלאם והעלתה אותו למקום הראשון בעולם, ולמעשה סימנה את סיום השליטה הקצרה של מקנרו בענף. אחרי המשחק הזה לנדל הוסיף עוד 7 תארי סלאם ב-6 שנים ורשם קריירה עם מעל 1,000 ניצחונות ובסה"כ 92 תארים.

עד היום כשמקנרו מדבר איתי על המשחק ועל ה"צ'וק" (השתנקות) שלו במערכה השלישית, אני רואה את הטירוף שלו בעיניים. ג'וני מק טוען שעד היום יש לילות שהוא לא נרדם בהם כי הוא חושב על אותו משחק.

***

עד שלנדל החל את ההשתלטות שלו על הסבב, שלטו בענף שחקנים מהדור הישן והמסורתי. לנדל היה ה"גלדיאטור" הראשון (נברטילובה בת ארצו היתה ה"גלדיאטורית" הראשונה של סבב הנשים). כשהגיע לסבב הוא הציב סטנדרטים חדשים שלא הכרנו: הוא הראשון שלקח את נושא הכושר הגופני לדרגה של מדע מדויק. היתה לו תכנית אימונים סיזיפית שכללה תזונה מופרעת, אימוני כושר מפרכים ואימוני טניס של שעות. אימון רגיל שלו כלל שלוש שעות רצופות של חבטת כף יד, אחר כך מנוחה קצרה, ועוד שלוש שעות רצופות של חבטת גב יד. אחרי שסיים ללטש את שתי החבטות הוא היה מתפנה למשחקי אימון שכללו מערכות על גבי מערכות מול 2-3 יריבים שהיו מתחלפים ביניהם במהלך "יום הקרב" שאליו נזרקו.

השנים של לנדל בצמרת הענף היו בדיוק השנים שאני שיחקתי בסבב. יצא לי לראות מקרוב את התופעה, וגם היה לי התענוג המפוקפק לשחק מולו פעמיים ביחידים. בפעמיים ששיחקתי מולו הרגשתי כאילו יש מאוורר ענק של רוח שפועל מאחוריו ונותן לחבטות שלו עוד כובד ועוצמה. הפעם הראשונה שלי מולו היתה בשמינית גמר אליפות ארה"ב ב-1990 באצטדיון המרכזי. לפני המשחק לקח אותי מקנרו הצידה ונתן לי טקטיקה איך לנצח את לנדל שנוא-נפשו, כשהוא אומר לי: "תיזהר כמו מאש מכף היד שלו, תחבוט לו כל כדור לגב היד. אני מת שתבעט לו בתחת". הטקטיקה הזאת הביאה אותי לחטוף 6-0 במערכה הראשונה, ובהמשך המשחק אחרי שנטשתי את הרעיונות "הגאוניים" של מקנרו הצלחתי למזער את הנזק ולצאת רק עם 6-3, 6-4. כשסיפרתי את הסיפור הזה ללנדל השבוע בשיחת טלפון הוא התגלגל מצחוק. "אם היית בודק את הסטטיסטיקה, היית רואה שמאז 1985 ניצחתי את מקנרו 10 פעמים רצופות בסבב", הוא אמר לי, "כך שלקחת הוראות ממקנרו איך לנצח אותי זה לא מעשה חכם".

אבל הטריגר האמיתי לשיחת הטלפון ללנדל לא היה להעלות זיכרונות. אלא לדבר איתו על הג'וב הכי יוקרתי/מורכב/גרוע בטניס העולמי שקיבל לפני מספר שבועות: לנסות ולהוביל את אנדי מארי לזכייה בתואר גראנד סלאם, ולהפוך אותו לבריטי הראשון שעושה את זה מאז 1936.

***

"את אנדי אני מכיר כבר כמה שנים", מספר לי לנדל. "הוא יצר איתי קשר בשנה שעברה, דיברנו קצת בטלפון ואז נפגשנו פנים אל פנים ודיברנו על הציפיות שלנו אחד מהשני. שנינו היינו צריכים קצת זמן לחשוב. היה ברור לי שאני יכול לעזור לו, אבל הייתי צריך לחשוב על ההשלכות של העבודה שלי איתו על חיי הפרטיים, כי זו התחייבות רצינית".

- מה גורם לך להאמין שזה יעבוד, בכל זאת יושב חתיכת קוף על הגב שלו?

"אנדי עבר תקופה די מורכבת בשנה שעברה והגיע לנקודה שבה הוא רצה שינוי בצוות המקצועי שלו, והתזמון התאים לשנינו. הוא עובר כרגע תהליכים בקריירה שאני עברתי בתחילת הקריירה שלי. גם לי לקח זמן עד הזכייה הראשונה שלי בגראנד סלאם, אני יודע מה עובר עליו, ויש לי סיבה להאמין שאני יכול להעניק לו מהניסיון שלי ולעזור לו להגיע למטרות שלו. חוץ מזה, אני חושב שיש לו סיכוי להיות שחקן גדול, אולי גם יותר טוב ממה שאני הייתי. בכל מקרה, עיקר העבודה שלי איתו תהיה בתקופות ההכנה בין הטורנירים, וכמובן שאצטרף אליו לטורנירים הגדולים שזו כמובן המטרה העיקרית שלנו".

כשלנדל מדבר על הזמן שלקח לו עצמו עד הזכייה הראשונה, הרי שאצלו התסכול עוד היה גדול יותר מזה של מארי: לנדל היה בן 24 אחרי זכייה ב-40 (!) תארי יחידים, כולל עונת שיא (1982) שבה זכה ב-15 תארים. מארי כרגע באותו גיל שבו לנדל התחיל (24), ועם 22 תארי יחידים ברקורד. "אני די בטוח שזה רק עניין של זמן עד שאנדי יזכה בתואר גדול. צריך לזכור שבשלושת הגראנד סלאמים שבהם הגיע לגמר, הוא הפסיד פעמיים לרוג'ר פדרר שהוא אולי השחקן הטוב בכל הזמנים, ובשנה שעברה הפסיד לדיוקוביץ' באוסטרליה, ולאור הטניס שנובאק מציג בשנה האחרונה זה לא בדיוק הפסד רע. אל תשכח שמאז 2005, רוג'ר, רפא ודיוקוביץ' זכו בכל תארי הגראנד סלאם למעט זכיות בודדות של סאפין ודל פוטרו. זו תקופה מאוד מאוד קשה לזכות במשהו, כי השלושה הללו מאוד דומיננטיים".

- אתה מאמן את מארי באותה שיטה שבה אתה עבדת כשחקן?

"מבלי לפרט ספציפית על מה אנחנו עובדים, אני יכול לומר שאני בהחלט לא מאמן אותו לשחק כמוני. מדובר בשחקן מצוין ומוכשר, וזה יהיה טיפשי בעיני לומר לו לשחק בסגנון זה או אחר. יש לו סגנון והוא מצוין, כך שאני מנסה לקחת את מה שיש לו ולשפר בקצוות, לתת לו נקודת מבט של מישהו שהיה שם. אני זוכר את התועלת שהפקתי מטוני רואץ' שאימן אותי בזמנו, שהיה שחקן עבר גדול שזכה בתארים גדולים. רואץ' מעולם לא אמר לי איך לשחק, הוא פשוט עבד איתי על נקודות תורפה ונתן לי טיפים של שחקן לשחקן. אין לי ספק שהדברים שאני יכול לומר לאנדי יעזרו לו".

- בפעם האחרונה שנפגשנו לפני מספר שנים אמרת לי שאין לך אפילו מחבט טניס בבית, פשוט נעלמת מהשטח אחרי שפרשת. עד כדי כך נמאס לך מהענף?

"לא, בכלל לא. פשוט היתה לי פציעה בגב ולא יכולתי לשחק. כשניסיתי להתאמן היו לי כאבים אדירים בגב ולא יכולתי ללכת יומיים אחרי האימון. כבר חשבתי שלעולם לא אחזור לשחק, אבל מצאתי רופא והתחלתי להתאמן עם פיטר קורדה וחזרתי לשחק קצת טורנירים בסבב הוותיקים".

- ואתה נהנה מזה? הרי לשחק בגיל 52 זה לא תענוג גדול.

"למען האמת זה קשה מאוד מול הצעירים, ביחוד אחרי מספר שנים של שבתון. אני נהנה ממופעי ראווה של ערב אחד, אבל אחריהם הגוף צריך מנוחה של יום-יומיים אחרי משחק. בגילי ובמצב הגב אני לא מסוגל לשחק טורנירים של 3-4 ימים, זה גומר אותי".

- המשחק השתנה מאז שפרשנו, איך אתה רואה את המשחק היום?

"אין ספק שהמשחק השתנה. השחקנים היום יותר גבוהים, מהירים ואתלטיים, העוצמות של החבטות אדירות. אבל השינוי העיקרי הוא בציוד, לאו דווקא במחבטים עם הראש הגדול, זה היה גם בזמננו, השינוי הגדול ביותר הוא בגידי המחבט. הגידים החדשים מאפשרים לא רק עצמות אדירות אלא גם ספינים מטורפים. היום אני יכול לנפק חבטות שלא חלמתי עליהן כשהייתי שחקן. זה שינה את המשחק לעולמים, בגלל זה אין כמעט עליות לרשת, כי בלתי אפשרי לחזות כדור שמגיע במהירות כה גבוהה, ולכן לא משתלם לעלות לרשת יותר. נראה לי שאת הגלגל הזה כבר יהיה קשה להחזיר".

- כשהתנתקת מהטניס נכנסת לענף הגולף, אם אני לא טועה אפילו היתה לך אקדמיה לגולף.

"פתחתי אקדמיה לגולף בעיקר כדי שהילדים ישחקו, תמיד הייתי אובססיבי בענייני גולף".

- ואף אחד מהילדים שלך לא יצא שחקן טניס?

"לא, כולם שחקני גולף. כשהם היו צעירים אז לא הייתי בענף הטניס והייתי על מגרש גולף כל יום, וילדים עושים בדרך כלל מה שההורים עושים. לכן יש לי חמש בנות שמשחקות גולף, הן כולן ברמה די טובה וישחקו ברמה של מכללות. לא נראה לי שיש להן תכניות מעבר לזה".

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות