גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פערי תקציב במשרד השיכון: מתעכב תכנון 105 א' דירות

כדי להגדיל את היצע הדירות, יש קודם כל לעבור את שלב התכנון, שעולה לא מעט כסף ■ לטענת משרד השיכון, 105 מ' ש' חסרים ליצירת מלאי יח"ד זמין ■ ליאורה זיידמן, מנהלת התכנון במשרד: "תהיה דחייה בשיווק קרקעות למכרזי בנייה"

תכנון צריך, אך תקציב עדיין אין: ועדת טרכטנברג המליצה בקיץ שעבר להגדיל את המלאי התכנוני של יחידות דיור מאושרות ל-60 אלף יח"ד בשנה, אך למינהל התכנון וההנדסה במשרד הבינוי והשיכון אין תקציב מספיק על מנת להוציא אל הפועל את תכניות העבודה הנדרשות על מנת להגיע ליעד זה. כך עולה מבדיקה שערך "גלובס".

"בסיס התקציב הנוכחי של משרד הבינוי והשיכון מיועד לתכנון זעום ואינו מאפשר לעמוד ביעדי השיווק שהציבה הממשלה במסגרת תכנית טרכטנברג", אמר ל"גלובס" שר השיכון אריאל אטיאס. "תכנון יחידות דיור על קרקע מדינה הוא השלב הראשון והמרכזי בשיווק יחידות דיור. הבירוקרטיה, העמידה כעניים בפתח, הלחצים והתחנונים, שבהם נוקט המשרד במטרה להשיג תקציבים לתכנון ממשרד האוצר, מעכבים את קצב הגדלת היצע הקרקעות ומשבשים את התכניות שגם כך אורכות זמן רב עד להשלמתן. אנו דורשים תקציב שיספיק לשנה של תכנון בלי חסמים ממשרד האוצר".

50 מיליון חסרים

מה דורש משרד השיכון? במשך שנים בסיס תקציב משרד הבינוי והשיכון המיועד לתכנון עתודות קרקע חדשות עמד על 12.5 מיליון שקל, ולטענת המשרד זהו תקציב שאינו גדל ואינו מספיק לתכניות העבודה השנתיות.

לאחר בקשת המשרד להגדלת התקציב, קיבל משרד השיכון לפני כחודש עוד 10 מיליון שקל, המיועדים לתכנון בכל הרמות ברחבי הארץ, כולל תכנון מפורט לביצוע (השלב האחרון בתהליך התכנון של המשרד, הדורש את החלק הארי של התקציב - לפיתוח השטח, תשתיות, כבישים והכנה לקבלת היתר בנייה). אך האומדן התקציבי לתכנון של משרד השיכון לשנת 2012 עומד על 72 מיליון שקל, ולפיכך חסרים בקופת המשרד 50 מיליון שקל.

הדלק שמניע

לדברי ליאורה זיידמן, מנהלת מינהל תכנון והנדסה במשרד הבינוי והשיכון, ישנן אלפי יחידות דיור שלא יוצאות לאור מתכנון לשיווק, משום שטרם בוצע תכנון של הקרקע והתשתיות. לדוגמה: 1,800 יח"ד באתר N במודיעין, 1,350 יחידות בדרום-מזרח גדרה, 820 יח"ד בשכונת שער הגיא ביוקנעם, ועוד.

בחלוקה למחוזות, נמצאות בסך הכל כ-105 אלף יח"ד בשלבי תכנון שונים: במחוז גליל של משרד השיכון, כעשרת אלפים יח"ד בעיקר בשלב התכנון המפורט לביצוע תשתיות; במחוז חיפה, כ-26 אלף יח"ד בשלבים שונים, בעיקר בבדיקות היתכנות; במרכז, כ-41 אלף יח"ד בפיתוח עתידי (מתוכן 25 אלף במודיעין); במחוז ירושלים, 12 אלף יח"ד בעיקר בשלבי תכנון אחרונים; ובמחוז דרום, 16 אלף יח"ד, כשהחלק הארי בשלב האחרון של תכנון לביצוע תשתיות, אומרת זיידמן בראיון בלעדי ל"גלובס".

זיידמן מדגישה כי על פי רוב, הכספים לתכנון מגיעים אל משרד השיכון במהלך השנה, כך שעד סוף השנה היא מאמינה שתקבל כ-72 מיליון שקל בסך הכל; אלא שה"טפטוף" הזה לא מאפשר לה לתקצב מראש צוותים חיצוניים, שבהינתן הכספים מראש, היו יכולים כבר להוציא לפועל תכניות רבות.

"אנחנו זקוקים לכסף זמין, זהו הדלק המניע את צוותי התכנון", אומרת זיידמן. "כשהכסף לא מגיע מיד בתחילת השנה, נוצר 'דיליי'. אם בסיס התקציב היה גדול יותר מלכתחילה, במקום לגדול מודולרית במשך השנה, היינו יכולים לקדם הליכים כבר מעכשיו".

העובדה שהתקציב לתכנון מצריך את אישורה של ועדת הכספים של הכנסת מביאה "לעיכוב של חודשים רבים בתכנון ולדחייה בשיווק קרקעות למכרזי בנייה", אומרים בכירים במשרד השיכון. "כמו כן, תקציב שאינו קבוע, לא מאפשר הכנת תכנית עבודה לקידום תכנון עתודות קרקע ארוכת טווח עם יעדים מוגדרים מראש".

שכנוע ומשא ומתן

לדברי זיידמן, "אנחנו קובעים מראש ליזמים ולקבלנים תחנות מובנות, לפיהן הם צריכים להתקדם. ואנחנו צריכים להתקדם עם תכניות הפיתוח באותו הקצב; אנחנו צריכים להכשיר את השטח, כדי שהיזם יעלה על הקרקע, ובסופו של דבר יאכלס את הדירות. אם אקבל את הכסף רק בסוף השנה, אוכל להפעיל את מכרזי הביצוע שלי לצוותי פיקוח חיצוניים רק שנה אחר כך".

חשוב להבין, היא אומרת, ש"אנחנו אחד המשרדים המשמעותיים ביותר המכינים מלאי תכנוני של יחידות דיור, ובכמות מאד גדולה של אתרים. ברגע שנגמרת ההתקשרות עם צוות התכנון, צריך להתחיל מחדש, צריך התקשרות בתוקף. בשל חובת המכרזים, תהליכי התקשרויות לוקחים הרבה זמן. אנחנו מראים תכניות עבודה לאוצר, ומקבלים כסף. אך אם מרבית התקציב יינתן בהתחלה, נוכל לבנות את התכנית בצורה נכונה ולקדם את התהליכים שמחכים. ככל שיהיה לנו יותר כסף, נקדם יותר מלאים. אנחנו לא מייצרים מלאים היכן שלא צריך".

אגב, מעבר לתקציב של 72 מיליון שקל - המיועד לתכנון עתודות קרקע חדשות - יש צורך בכספים נוספים, מציינת זיידמן: 35 מיליון שקל למימון מנהלי פרויקטים חיצוניים, המלווים מההתחלה ועד הסוף את הפיקוח על ביצוע התשתיות; וכן, 20 מיליון שקל למימון מודדים, המכינים את תשתית המידע לתכנון.

לדבריה, "צריך להפעיל שכנוע ומו"מ כדי לקבל את התקציבים. כן, באוצר מבינים בשנים האחרונות את הצרכים שלנו יותר מתמיד. הם מבינים שבלי תכנון לא יהיה מלאי יחידות דיור זמין. אבל אנחנו כבר באפריל, ומבחינתנו זה מאד משמעותי. הייתי יכולה לבנות תכנית חומש אם היה לי בסיס תקציב גדול יותר בכל תחילת שנה. אני לא יכולה לבנות על התקציבים, כשכל שנה מתנהל מו"מ עם משרד האוצר".

מהיום להיום

זיידמן מדגישה כי "שום תכנית לא יוצאת מהיום להיום", גם לא דרך ועדות הדיור הלאומיות, שהוקמו בהוראת שעה על מנת להאיץ את אישורן של תכניות בנייה למגורים. הווד"לים הם לא כלי לתכניות שבהן אנו מטפלים, בשל המורכבות של האתרים הגדולים, של התכניות, החסמים, והתשתיות", אומרת זיידמן. "בכלל, התכניות הללו, אלה שמגיעות לוד"לים הן תכניות מהן כבר הוסרו החסמים, והן היו גם ככה עוברות בוועדות התכנון". והיא מוסיפה שכיום "אין כמעט אף תכנית בניין עיר 'נקייה', כלומר תוכנית "שמיד אפשר להוציא אל הפועל. היום אין כמעט עתודות קרקע 'נקיות' מחסמים שבמטה קסם ייצאו אל הפועל - אין כזו סיטואציה".

מגבלה אפקטיבית

בתגובה, נמסר ממשרד האוצר כי "כיום עוסקים בפעילות תכנון מגורים מספר גופים ציבוריים וביניהם מינהל התכנון במשרד הפנים, מינהל מקרקעי ישראל, רשויות מקומיות ומשרד הבינוי והשיכון.

"בעקבות עליית מחירי הדיור בשנים האחרונות וירידת המלאי התכנוני, יזם משרד האוצר דיון תקציבי עם משרד הבינוי והשיכון על מנת לתגבר את תקציבי התכנון של המשרד. בהתאם לכך, תוגבר תקציב התכנון של משרד הבינוי והשיכון לשנים 2011-2012 בסך 150 מיליון שקל, וזה עונה על כל דרישות תכנית העבודה של משרד הבינוי והשיכון.

"על כן, המגבלה האפקטיבית של הגדלת המלאי התכנוני איננה תקציבית אלא קצב פעילות התכנון המבוצעת על ידי משרד השיכון והבינוי".

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית