גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יינות ביתן במו"מ לרכישת רשת "כמעט חינם"

זאת שנה וחצי לאחר ההנפקה ■ יינות ביתן, שבבעלות נורית ונחום ביתן, מנהלת מו"מ עם האחים רני ועדי צים ■ היקף העסקה עשוי להגיע לכרבע מיליארד שקל

שנה וחצי לאחר שהונפקה בבורסה בתל-אביב לפי שווי של 360 מיליון שקל (אחרי הכסף), נמצאת חברת צים שיווק "על המדף". ל"גלובס" נודע כי האחים רני ועדי צים, בעלי החברה המחזיקה ברשת הדיסקאונט "מחסני כמעט חינם", מנהלים משא-ומתן למכירתה לרשת המתחרה יינות ביתן, שבבעלות הזוג נורית ונחום ביתן.

האחים צים מחזיקים ב-74.5% ממניות צים שיווק, כך שכולל פרמיית שליטה, מחיר העסקה עשוי לעמוד על כ-250 מיליון שקל. ככל הידוע, את הרכישה יממן ביתן מהון עצמי ומהלוואה בנקאית.

הזוג ביתן מתרחק מהתקשורת, ולכן לפי שעה לא ברור אם הוא יבחר לצקת את הפעילות הפרטית הקיימת שלו לתוך הרשת הציבורית, או לחלופין למחוק את צים שיווק מהמסחר.

מיינות ביתן לא נמסרה תגובה. האחים צים מסרו כי "אין שום משא-ומתן, הרשת לא למכירה".

צים שיווק הונפקה בסוף 2010, לאחר שהאחים משכו דיבידנד של 50 מיליון שקל מהחברה (דיבידנד אשר שסייע לרני צים לרכוש את הנדל"ן מחברות פרטיות אחרות שהיו בשליטתם). הם מכרו כ-15% מהמניות לציבור, ובמאי 2011 מכרו 10% נוספים מהמניות שהיו בידיהם למשקיעים מוסדיים, תמורת 47 מיליון שקל.

מאז ההנפקה איבדה מניית צים שיווק כ-7%, לשווי השוק הנוכחי שלה - 300 מיליון שקל, לאחר שביקרה בינואר אשתקד בשווי שיא של 650 מיליון שקל.

שיפור עקבי בהכנסות

צים שיווק צמחה בהכנסותיה בשיעורים דו-ספרתיים מדי שנה מאז 2007, וב-2011 הן עמדו על 1.27 מיליארד שקל - עלייה של 21% לעומת 2010. זאת עקב פתיחת למעלה מ-20 סניפים חדשים של כמעט חינם מאז אותה שנה (33 סניפים כיום).

שיפור עקבי נרשם גם ברווח הגולמי, שצמח מ-2009 ב-61% ל-300 מיליון שקל. יחד עם זאת, הרווח התפעולי נפגע מעט ב-2011, וירד ב-3% ל-51 מיליון שקל, על רקע ירידה של מחירי המכירה של המוצרים, עקב המחאה החברתית. בשורה התחתונה הרוויחה צים שיווק 35 מיליון שקל, ירידה של 11% לעומת השנה הקודמת.

לפי גורמים המקורבים למשא-ומתן, הרקע לרצונם של האחים למכור את הרשת שייסדו לפני 13 שנה הוא חילוקי דעות מקצועיים באשר לניהולה. השניים כבר הפרידו חלק מעסקיהם טרם ההנפקה.

נוסף לפעילות הקמעונית, לאחים יש גם פעילות נדל"ן - "צים מרכזי קניות", שלגביה החליטו כי עדי יקבל לידיו את מבנה החברה ברמלה, ואילו רני יקבל לידיו את עיקר הפרויקטים היזמיים.

במאי אשתקד ניסה רני צים לגייס אג"ח בהיקף של כ-50 מיליון שקל בחברת הנדל"ן, אולם ההנפקה בוטלה עקב תנאי השוק הקשים באותה עת. החברה כוללת 4 מרכזי מסחר שנמצאים בהקמה, בבית-שאן, ערד, מעלות ונתיבות. בעת ניסיון ההנפקה, שוערכו הפרויקטים שבהקמה ב-95 מיליון שקל, כלומר ברווח של כ-55 מיליון שקל. החברה סיימה את 2010 עם רווח של 5.1 מיליון שקל.

צפויה להתחזק מהרכישה

יינות ביתן היא חברה פרטית שהוקמה ב-1993 על-ידי נחום ונורית ביתן, ובבעלותה 27 סניפים. רשת יינות ביתן מחפשת זה זמן רב להמשיך ולהתרחב. מבחינה זו, רכישת כמעט חינם אינה מתנגשת עם הפריסה הנוכחית של הרשת, למעט העובדה שלשתי הרשתות יש סניפים בערים פתח-תקווה ואשדוד. עם זאת, בעוד שלכמעט חינם יש סניפים בצפון הארץ, יינות ביתן אינה פועלת כמעט באזור זה, ועשויה להתחזק מהרכישה.

תחילת הדרך של יינות ביתן הייתה בחנות יין קטנה באשקלון, שהצלחתה הביאה את הזוג לפתוח כעבור כשנתיים-שלוש סופרמרקט ראשון בעיר הדרומית, שממנו התפתחה הרשת. הרשת פועלת כיום בעיקר בזירת הדיסקאונט, אך מפעילה גם סופרמרקטים שכונתיים.

לרשת פריסה רחבה בערים אשקלון, אשדוד, חולון, ראשון-לציון, נתניה, הרצליה, פתח-תקווה, ראש-העין, מודיעין, קריית שדה התעופה, כפר-סבא, רעננה, מעלה-אדומים ואילת. לפי הערכות, מחזור מכירותיה השנתי עמד בשנת 2011 על 1.33 מיליארד שקל.

התפתחותה של הרשת התבססה בעיקר על רכישות. בשנת 2006 רכש ביתן את רשת הסופרמרקטים "סופר רמה" שמנתה 4 סניפים, תמורת 50 מיליון שקל. כעבור שנה הוא רכש את 3 סניפי רשת "יד יצחק" תמורת 121 מיליון שקל. בין השנים 2008-2012 ביצע ביתן כמה עסקאות לרכישת 9 סניפי סופרמרקטים נוספים תמורת יותר מ-50 מיליון שקל. בסך-הכול ביצעו הזוג ביתן רכישות ביותר מ-200 מיליון שקל בשנים האחרונות.

פרשנות: שוק המזון אוכל את יושביו / אילנית חיות

אם המשא-ומתן בין רשת כמעט חינם לרשת יינות ביתן יבשיל לכדי עסקה, זו תהיה העסקה המשמעותית הראשונה בענף רשתות המזון, אבל לא האחרונה.

נדמה כי מאז ההנפקה של רשת רמי לוי שיווק השקמה בבורסה, ושתי ההנפקות שבאו אחריה: צים שיווק (כמעט חינם) ורשת ויקטורי, השוק קצת התפכח, וגם הרשתות.

רשתות השיווק הן אמנם פרת מזומנים טובה לכל עסק, אבל השנה האחרונה הוכיחה שלא פשוט בכלל להרוויח בהן כסף. שנת 2011 נחתמה כאשר כל הרשתות הציבוריות רשמו שחיקה ברווחיות שלהן. העתיד, יש לומר, לא נראה ורוד יותר.

מצד אחד, כשברקע המחאה החברתית, הצרכנים דורשים מחירים מוזלים; ומצד שני, התחרות הולכת וגוברת ובאופן משמעותי. חלק מהרשתות הציבוריות והפרטיות, שהורגלו במשך שנים לפעול בחלק מהאזורים לבדן, מוצאות את עצמן עם שכנים חדשים ורעבים. כולן נוגסות בכולן, וכששם המשחק הוא מחיר, הקרב נעשה קשה יותר ויותר.

בסופו של יום הוכח כי הרווחים הגדולים נשארים אצל היצרנים, ותופעת מכירת מוצרים במחירי הפסד על-ידי הקמעונאים, לא רק שלא נעצרה, היא אף התגברה.

ראוי אולי להסתכל על הידוק החגורה שנעשה בימים אלה ברשתות שופרסל ומגה, עם סגירתם של סניפים הפסדיים וצמצום מצבת כוח-האדם, גם על חשבון רמת השירות. כמעט חינם היא בהחלט רשת טובה שביססה את המותג ואת מעמדה בשוק, אבל זירת הקרב לא פוסחת גם עליה.

אחרי תהליך היעלמותם של הסופרמרקטים הפרטיים, נראה כי המהלך הבא יהיה קונסולידציה בין רשתות המזון, וזה, כך נראה, לא יאחר לבוא.

מניית צים

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום