גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חטפו זרם

האם נתניהו וכחלון יכולים לשלוף שפן שיציל את מכרז הסיבים האופטיים?

בשבועות האחרונים חשפנו ב"גלובס" שמיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל עומד על כרעי תרנגולת. לפני מספר שבועות פרסמנו כאן שקבוצת בלינקוב (בהובלת רם בלינקוב) החליטה לסגת מהמכרז וכעת אנחנו חושפים שגם קבוצת אלביט, שמוביל יוסי אקרמן מאלביט מערכות, צפויה ככל הנראה לפרוש מהתמודדות.

בשלב הזה מרחף סימן שאלה לגבי הצעד הבא של שתי המשתתפות הנותרות - קבוצת באטם וחברת ויה אירופה. האחרונה ניהלה מגעים מתקדמים לגבי שיתוף פעולה עם קבוצת אלביט וכעת היא תצטרך להחליט האם להמשיך באופן עצמאי או לחפש שותף מקומי.

לוח הזמנים המעודכן של המיזם לא מותיר לשחקנים יותר מדי מרחב תמרון. כבר בחודש הבא אמורים להציג המשתתפים במכרז תוכניות עסקיות, שיגובו בתמיכה של הבנקים המממנים. מדובר בלוח זמנים צפוף מאוד. אי הוודאות שאופפת את המכרז והפרישה המסתמנת של שתיים מתוך ארבע מתמודדות תאלץ את המדינה לקבל החלטות לגבי ההמשך.

בהקשר הזה ראוי לציין שכל אחת משתי החברות הפורשות החליטה לסגת מהמכרז בגלל שיקולים שונים. באלביט מדובר בסיבות פנימיות שנוגעות לאסטרטגיה של החברה ואילו בקבוצת בלינקוב הגיעו למסקנה שהמיזם מסוכן מאוד, ואולי אפילו לא כלכלי, למרות שורה של הקלות שהמדינה העניקה.

בימים האחרונים נחשפו פרטים נוספים שמעיבים על המתמודדים. מסתבר שהמכרז מחייב את המשקיע הזוכה להשקיע כ-300 מיליון שקל, חצי בהלוואת בעלים וחצי בהון עצמי. הסכום הראשוני שהמשקיע יצטרך להפקיד הוא 100 מיליון שקל ויתרת הסכום אמורה להימסר כערבות. עד כאן מדובר בדרישה סבירה, אולם מסתבר שהמדינה החליטה לאפשר לדירקטורים 'לקרוא לכסף', במידה שהמשקיע לא משחרר אותו.

כיצד ההחלטה הזו משפיעה על המשקיע? נניח לרגע שבעוד שנתיים מגלה הזוכה שהמיזם אינו כלכלי ומחליט להפסיק להזרים אליו כספים. במקרה כזה תוכל חברת החשמל - באמצעות הדירקטורים שלה - למשוך את יתרת הסכום, גם אם בעל השליטה במיזם רוצה לפרוש. למעשה, הזוכה מסכן את כל השקעתו הראשונית ואין לו תחנות יציאה, גם אם המיזם לא מתרומם.

ויש עוד בעיה: המשקיעים גילו שהמדינה דורשת מהם להתחייב, במקרה שבו תזרים המזומנים יהיה שלילי בנקודת זמן מסוימת, להזרים סכום כסף נוסף בשיעור של עד 20%. ההזרמה הזו, בניגוד לכל נורמה עסקית מקובלת, לא תגדיל את חלקו של המשקיע במיזם ולא תוביל לדילול של חברת החשמל.

חברת החשמל, ששולטת בוועדת המכרזים ומייצגת למעשה את המדינה, דואגת לאינטרסים של עצמה בצורה מרשימה. באופן לא מפתיע, מסתבר שוועדת המכרזים לא מוכנה לגעת בקודש הקודשים - עלות העבודה של אנשי חברת החשמל. אחת מאבני הנגף המרכזיות של המיזם היא עלויות העבודה והסירוב של החברה לאפשר לקבלנים חיצוניים לבצע את פריסת הסיבים.

תחשיבים שונים שערכו המתמודדים במרכז מצביעים על כך שעלויות העבודה והתכנון שדורשת חח"י, גבוהות בעשרות אחוזים ביחס למחירים שאותם מבקשים קבלנים חיצוניים. למרות שחברה בת של חח"י אמורה להרוויח מהמיזם, העובדים לא יאפשרו לקבלן חיצוני להתקרב לרשת.

כאשר בוחנים את תמונת המצב העדכנית מגלים שהמשתתפים במכרז קיבלו הקלות משמעותיות, ולא יהיה מוגזם להניח שהם מנסים לסחוט מהמדינה הטבות נוספות. המשקיעים כבר קיבלו מענק של 150 מיליון שקל (שהמדינה תשלם 60 מיליון שקל מתוכו, מאחר שחלקה של חח"י הוא 40%) ובנוסף הקלות משמעותיות ביחס לקצב הפריסה.

המדינה טוענת שעשתה את המקסימום וכעת הכול תלוי במשקיעים. ירצו? יתמודדו. לא ירצו? לא יתמודדו. למרות האמור לעיל, יהיה קשה לראות את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת שר התקשורת משה כחלון מוותרים על המיזם. אם חברי הממשלה יתרשמו שהמיזם לא מתרומם, סביר להניח שנראה אותם שולפים סוכרייה נוספת, רגע אחרי הדקה התשעים.

התומכים הגדולים במכרז צריכים לבחון במקביל את ההתקדמות של מודל השוק הסיטונאי. בכל יום שעובר, יש יותר ויותר סיכוי שפרטנר וסלקום יעדיפו לרכוש תשתית קווית מבזק או מהוט ולא להמתין לכך שהמיזם של חח"י יתקדם. במקרה כזה, המיזם עלול להפוך ללא רלוונטי.

אם זה אכן יקרה, המדינה תצטרך לחשוב על גישה אחרת. אפשרות אחת היא להפוך את המיזם לחברת תקשורת שתעמוד בפני עצמה. אופציה אחרת היא לאפשר לחברת החשמל למכור שירותים סיבים אופטיים דרך חברה שתופרט בעתיד. בכל אופן, המיזם חיוני לשוק התקשורת בפרט ולמשק בכלל, ולכן אסור לו ליפול.

העם עם הגולן?

2. בשבוע שעבר חשפנו כאן את נתוני הניידות של חברות הסלולר (כולל מפעילי MVNO), ימים ספורים לאחר תחילת התחרות וכניסתן של גולן טלקום והוט מובייל לשוק. הנתונים הצביעו על קושי של גולן טלקום לנייד אליה מנויים. המספר הנמוך של הניודים עורר תהיות לגבי כשלים טכניים שמפריעים לתהליך הניוד של גולן טלקום.

יומיים לאחר הפרסום התברר שגולן טלקום לא ניידה מנויים בהתאם לנוהל הניוד והחברות הסלולריות לא ניידו אליה מנויים שלא בוצע לגביהם ניוד בהתאם לנוהל. משרד התקשורת התערב והורה לפלאפון לנייד מנויים של גולן ובמקביל ביקש מגולן לנייד מנויים בהתאם לנוהל. בימים הקרובים תתקבל תמונה מאוזנת יותר שתשקף את המספר האמיתי של הגיוסים שמבצעת גולן.

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה תמכור לאיראן 24 מטוסים חדישים. איך העסקה תשפיע על ישראל?

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה