גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ורדה בורשטיין תפצה את רועי לוסטרניק ב-700 אלף שקל

הסכסוך בין יזמי הנדל"ן פרץ לאחר שבורשטיין ביטלה הסכם לרכישת אינטרקולוני, בטענה כי לוסטרניק הציג בפניה מצגי-שווא ■ הפשרה בין השניים הובילה דווקא לפיצוץ מחודש ■ הבורר דחה את עיקר תביעותיהם ההדדיות: "לא הוכיחו נזקים"

עו"ד יוסי עבאדי, הבורר בפרשת הסכסוך בין יזמית הנדל"ן ורדה בורשטיין ליזם הנדל"ן רועי לוסטרניק, דחה את התביעות ההדדיות, בסך עשרות מיליוני שקלים, שהגישו השניים זה נגד זו, במסגרת הסכסוך ביניהם סביב רכישת מניות חברת אינטרקולוני הציבורית על-ידי בורשטיין מלוסטרניק ב-2008.

על-פי פסק הבוררות, גם בורשטיין וגם לוסטרניק הפרו את הסכם הפשרה שנערך ביניהם באוקטובר 2009 למימוש עסקת הרכישה. עם זאת, נקבע כי ההפרה של לוסטרניק לא גרמה נזק לבורשטיין.

בורשטיין, מנגד, חויבה לשלם ללוסטרניק 700 אלף שקל, בגין המחאות שהעבירה לידיו במסגרת הרכישה ובוטלו על-ידה. בנוסף חויבה בורשטיין לשלם ללוסטרניק 70 אלף שקל בגין הוצאות משפט ושכר-טרחת עורך דין.

סכסוך המיליונים שבין בורשטיין ללוסטרניק כוסה בעבר בהרחבה בתקשורת. ביוני 2010 מינתה לשכת עורכי הדין את עו"ד עבאדי כבורר בין הצדדים, ומאז חל שקט תקשורתי בכל הנוגע לסכסוך.

בימים האחרונים נודע ל"גלובס" כי לפני כחודש, "מתחת לרדאר" של התקשורת, נתן עבאדי את פסק הבורר בנוגע לסכסוך ארוך-השנים. בזמן הזה כבר הספיקה בורשטיין להגיש בקשה לביטול פסק הבוררות.

בורשטין ביטלה את ההסכמים

תחילת הפרשה ב-20 בנובמבר 2008, אז, בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי, התקשרה בורשטיין עם לוסטרניק ועם חברת ר. לוסטרניק ובניו שבבעלותו, בהסכמים שתכליתם לרכוש מניות שהחזיק לוסטרניק בחברת אינטרקולוני.

על-פי ההסכמים שנחתמו בין הצדדים, העמידה בורשטיין ללוסטרניק הלוואה בסך 11 מיליון שקל, ובתמורה שיעבד לוסטרניק לטובתה את מלוא אחזקותיו בחברה. בנוסף, ניתנה לבורשטיין אופציה לרכישת מניותיו תמורת 32 מיליון שקל.

ב-25 בינואר 2009, זמן קצר לאחר ביצוע העסקה, הודיעה בורשטיין ללוסטרניק כי היא מבטלת את ההסכמים, תוך שהיא העלתה כלפיו טענות שונות למצגי-שווא שביצע כלפיה ושגרמו לה להתקשר עמו.

בעקבות חילוקי דעות שהתגלעו ביניהם פנו בורשטיין ולוסטרניק לבוררות (ראשונה) אצל עו"ד ישראל (רלי) לשם.

ב-29 באוקטובר 2009, לא לפני שאינטרקולוני נקלעה לקשיים משמעותיים ועמדה בפני הסדר חוב עם בעלי האג"ח שלה, נחתם הסכם פשרה בין הצדדים.

בהסכם הפשרה קבעו בורשטיין ולוסטרניק כי מחיר המימוש של האופציה יועמד על 11 מיליון שקל, שבורשטיין כבר שילמה לפי הסכם ההלוואה; וכן תשלום נוסף בסך 1.5 מיליון שקל שהיא תשלם בהמחאות, ב-5 תשלומים. זאת, במקום מחיר מימוש של 32 מיליון שקל; כך שביצוע התשלום הנוסף במלואו ובמועדיו יהווה מילוי כל ההתחייבויות של בורשטיין תמורת המניות.

3 ימים לאחר מכן נערכה פגישה בין הצדדים, ובורשטיין העבירה ללוסטרניק תשלום ראשון בסך 800 אלף שקל, ועוד 4 המחאות על 4 תשלומים דחויים בסך 175 אלף שקל כל אחד. בורשטיין מסרה ללוסטרניק צילומים של 4 המחאות התשלום, כאשר ההמחאות המקוריות נשמרו בנאמנות אצל בא-כוחה דאז, עו"ד רם דקל.

השניים חתמו על "כתב הוראות", שבו התחייבו לממש את העסקה, ואליו צורף שטר העברת המניות של לוסטרניק לידי בורשטיין בתמורה ל-12.5 מיליון שקל. כמו כן, הוסכם כי לוסטרניק יתפטר מדירקטוריון החברה, וכי צבי עמית ימונה כדירקטור חלופי מטעמה של בורשטיין.

אולם למרות רצון הצדדים לממש את העסקה, יחסיהם עלו שוב במהרה על שרטון. זאת, לאחר שבורשטיין התנגדה למתווה הסדר החוב של החברה (אינטרקולוני) שזה עתה ביקשה לרכוש בה שליטה. בורשטיין העלתה טענות שונות לגבי פעולות שבוצעו בחברה, ובין היתר באשר לקשר "מאחורי הקלעים" בין גורמים בחברה לבין לוסטרניק, לגבי סעיפי פטור ושיפויים שהתווספו למתווה, ופעולות שונות שביצע לוסטרניק ולדברי בורשטיין גרמו לחברה נזק בהיקף עצום.

ב-29 בנובמבר 2009 התפטר לוסטרניק מדירקטוריון החברה, ולכן פקע גם מינויו של הדירקטור החליף. הדירקטור, עמית, ביקש להעלות לסדר היום את מינויו כדירקטור קבוע, אך בקשתו נדחתה.

בהמשך, עקב התנגדותה להסדר החוב בחברה וטענותיה הקשות כלפי לוסטרניק, ביטלה בורשטיין את 4 ההמחאות הדחויות שנתנה ללוסטרניק עבור המניות, בסך כולל של 700 אלף שקל. בהמשך, בעקבות בקשת החברה אסר השופט המחוזי בתל-אביב, יהודה זפט, על בורשטיין להתנגד להסדר עם מחזיקי האג"ח, וההסדר אושר.

ביוני 2010, בעקבות ביטול רכישת המניות על-ידי בורשטיין והמחלוקות שבין הצדדים, החלה להתנהל ביניהם בוררות בפני הבורר עו"ד עבאדי.

בורשטיין הגישה תביעה בסך כ-62 מיליון שקל נגד לוסטרניק, וטענה להטעיות ולמעשי מרמה מצד לוסטרניק, שלא היו ידועים לה במעמד חתימת הסכם הפשרה.

בין היתר, טענה בורשטיין כי הסדר בעלי האג"ח שהוצג לה קודם להסכם היה שקרי ומטעה, שכן לוסטרניק ביצע בו שינויים לאחר מכן.

כמו כן טענה בורשטיין להטעיות ולמעשי רמייה מצד החברה שלא היו ידועים לה במעמד חתימת הסכם הפשרה, כך למשל בנוגע לפרויקט הנדל"ן בולונטר ברומניה. לדבריה, החברה הציגה מצגי-שווא כאשר דיווחה ב-2007 כי קיים היתר בנייה לפרויקט ברומניה.

עוד טענה בורשטיין כי אי-מינויו של עמית לדירקטור מהווה הפרה של הסכם הפשרה בין הצדדים על-ידי לוסטרניק.

לוסטרניק מצדו הגיש תביעה בסך יותר מ-30 מיליון שקל נגד בורשטיין בטענה כי התנהלותה גרמה לו לאבד זכויות בנייה במיזם הבנייה, פרויקט בית השנהב. בנוסף, הוא הגיש נגד בורשטיין תביעה בסך 700 אלף שקל, על בסיס המחאות שבוטלו.

תשלם הוצאות משפט

הבורר דחה את טענותיה של בורשטיין באשר למצגי-שווא של החברה וקבע כי הן לא הוכחו. עוד קבע הבורר כי התפטרותו של לוסטרניק מהדירקטוריון היוותה אמנם הפרה של התחייבותו בהודעת מינוי הדירקטור החליף, אך היה זה חיוב עצמאי שאין בו כדי להשפיע על התחייבויותיה של בורשטיין בהסכם הפשרה. כן נקבע כי לא הוכח שנגרם לבורשטיין נזק בגין קיצור כהונתו של הדירקטור החליף עקב ההתפטרות של לוסטרניק.

הבורר דחה גם את עיקר תביעתו של לוסטרניק. בפסק הבוררות נקבע כי לוסטרניק לא הוכיח כי הסתמך על כספי התמורה מהסכם הפשרה עם בורשטיין לצורך השגת פרויקט מימון 'בית השנהב', וכי לוסטרניק עצמו הודה בכך בעדותו בבוררות.

מנגד, קיבל הבורר את טענותיו של לוסטרניק כי בורשטיין הפרה את הסכם הפשרה עמו כאשר ביטלה את ההמחאות שהעבירה לידיו. לדברי הבורר, "בורשטיין הפרה את הסכם הפשרה הפרה יסודית כאשר ביטלה את התשלומים, ללא צידוק בדין".

לפיכך, נקבע כי "בורשטיין תשלם ללוסטרניק את יתרת 4 התשלומים על-פי הסכם הפשרה בסך כולל של 700 אלף שקל".

עוד קבע הבורר כי "בשים לב לתוצאות הפסק וכן לדחיית טענות שונות של הצדדים, בורשטיין תשלם ללוסטרניק סך של 70 אלף שקל כהוצאות וכשכר-טרחת עורך דין בבוררות זו".

בורשטיין מיוצגת בידי עו"ד תומר שקרצי ממשרד יוסי שגב. לוסטרניק מיוצג בידי עורכי הדין לירון כהנא ורז בן-דור ממשרד מטרי-מאירי.

רועי לוסטרניק: הפסיד את אינטרקולוני; "מצא" מזוודה עם 6.77 מיליון דולר

חברת אינטרקולוני, בבעלות היזמים משה גבריאלי ורועי לוסטרניק, הייתה ב-2006 חברת קבלנות קטנה עם הון עצמי של מיליוני שקלים בודדים בקופה. הריח המשכר של השקעות במזרח אירופה עלה באפה; ואף שלחברה עדיין לא היו הכנסות בעת ההיא, מצאו המוסדיים לנכון להינשא על גל ההתלהבות של התקופה, ולהעניק לחברה אשראי אג"חי בסך 163 מיליון שקל.

בפועל, טבע רוב הכסף בביצות מזרח אירופה, ברומניה ובהונגריה; וזה נגמר בהסדר חוב, שבעקבותיו מחקו המוסדיים 132 מיליון שקל, כלומר רוב החוב, ובתמורה קיבלו 90% ממניות החברה.

במהלך המשבר ביקשה ורדה בורשטיין לרכוש מרועי לוסטרניק את מניותיו באינטרקולוני. בינתיים, בעקבות הסדר החוב עם החברה עברה השליטה באינטרקולוני לידי "צייד השלדים" ירון ייני. החברה נסחרת כיום בשווי של 30 מיליון שקל.

גם אחרי שרועי לוסטרניק נפטר מאינטרקולוני, הוא לא הפסיק להסתבך בעניינים שונים. בחודשים האחרונים ניהלה רשות המסים חקירה נגד רועי לוסטרניק ואחיו, אורון, בעקבות הצהרות הון בעייתיות שהעבירו למס הכנסה. במהלך הבדיקה ברשות המסים טענו האחים לוסטרניק כי מצאו ב-2001 בבית דודם שנפטר מזוודה ובה 6.77 מיליון דולר במזומן.

שלשום (ב') חשף "גלובס" כי רשות המסים המליצה לפרקליטות להגיש כתב אישום בגין העלמות מס במיליוני שקלים נגד האחים לוסטרניק.

22

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?