גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה יבשה - ובבתי ההשקעות שוב מתכוננים לפיטורים

כבר זמן רב שכל בתי ההשקעות כמעט חווים ירידה דרמטית בפעילות וברווחיות, וגדלה הסבירות לצעדים משמעותיים לצמצום ההוצאות

בית השקעות / צילום: איל יצהר
בית השקעות / צילום: איל יצהר

ענף בתי ההשקעות המקומי עומד ככל הנראה לפני תקופה של התייעלות וקיצוצים, על רקע הסביבה העסקית שבה הוא פועל: ריבוי רגולציה, תחרות קשה ושחיקת רווחיות, ולאחרונה גם ירידה דרמטית במחזורי המסחר.

כבר לפני פחות משנה, על רקע ירידות השערים שנרשמו ב-2011, הכינו בתי ההשקעות תוכניות שכללו התייעלות ופיטורי עובדים. מנכ"ל מיטב, אילן רביב, אמר אז: "אנו שוקדים בימים אלה על ביצוע התאמות של ההוצאות לירידה בהכנסות".

ואולם, בעקבות עליות השערים שנרשמו בתחילת השנה הנוכחית, והצלחה של כמה מהגופים לגייס בקופות הגמל ובקרנות הנאמנות, נשארו התוכניות הללו במגירה.

אלא שעל רקע התייבשות הבורסה, ירידות השערים בחודשים האחרונים והמשך ההרעה בסביבה העסקית של בתי ההשקעות (על רקע רגולציה מוגברת והחרפת התחרות), נראה כי לפחות חלק מבתי ההשקעות מאווררים שוב את אותן תוכניות.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי ב-2011 הגדילו כל הגופים הגדולים את מצבת כוח האדם, או לפחות שמרו על הקיימת. בעשרת בתי ההשקעות הגדולים מועסקים כיום כ-3,500 עובדים. מדובר בעלייה של כ-10%, בזמן שהרווחיות של רובם הלכה ונשחקה בשיעורים דו-ספרתיים.

למרות הפער הזה, נראה כי לפחות בינתיים רק חלק קטן מבתי ההשקעות מדווחים על התייעלות משמעותית. כך, למשל, נמסר היום מכלל פיננסים כי "החברה נמצאת בעיצומו של תהליך התייעלות המתחייב מהמצב בשווקים. מתחילת השנה אוחדו כמה תפקידים בכירים, וקוצץ שכרם של נושאי משרה ב-10%-12%".

מבית ההשקעות אי.בי.אי נמסר היום, כי "נושא ההתייעלות נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות של החברה בתקופה זו".

לעומתם, בבתי ההשקעות פסגות, אנליסט, אקסלנס והראל-פיא, נמסר כי לא ננקטו שום צעדי התייעלות לאחרונה, וגם לא מתוכננים כאלה.

מצמצמים הוצאות

למרות ההכחשות, ברור כי גם אם לא מפטרים בינתיים, בתי ההשקעות עסוקים בהתייעלות שוטפת, הכוללת, למשל, את שיפור ההתקשרויות עם ספקים, צמצום הוצאות על פרסום ושכר דירה, מעבר לרכבים חסכוניים יותר, קיצוץ בהטבות לעובדים ואף ביטול כנסים יקרים.

שינויים נעשים גם במצבת כוח האדם, ולא מעט גורמים בשוק ההון מעידים כי עצרו גיוסים של עובדים, כך שהתחלופה הטבעית, שמגיעה בבתי ההשקעות הגדולים אף ל-20% בשנה, מביאה בעצמה את ההתייעלות. גם עלויות השכר מתקצצות מעצמן, שכן הן מבוססות על ביצועים, גיוסים או פרמטרים משתנים, וכשהשווקים יורדים ולא מצליחים לגייס כספים, גם הבונוסים מתקזזים.

מנכ"ל של בית השקעות בינוני בגודלו הסביר היום ל"גלובס", כי התקופה הנוכחית בהחלט דורשת קיצוצים, אך הבעיה היא שפשוט אין איפה לקצץ. "במצב הענף הנוכחי, אין כל כך איפה להתייעל. הרגולציה והדרישות התפעוליות לא מאפשרות לצמצם עובדים במחלקות כאלה, או לסגור פעילויות. להיפך, רוב המחלקות דורשות כוח אדם מיומן ומקצועי והשקעה בתשתיות.

"מנהלי השקעות טובים וותיקים, שגם עולים הרבה כסף, אתה לא יכול לפטר, כי הם אלה שבסוף עוזרים לך לגייס כסף מלקוחות, וכך גם האנליסטים. המקום היחיד שאני רואה בו אפשרות להתייעלות הוא במחלקות השיווק והמכירות, אבל גם שם, בגלל התחרות העזה, ניתן לפטר רק בשוליים".

יחד עם זאת מודה אותו מנכ"ל, כי התייעלות ניתן להשיג גם במנות קטנות, וכי לא צריך תוכניות גרנדיוזיות או גלי פיטורים של עשרות אנשים: "כל המהלכים הקטנים האלה בסוף מצטברים למשהו", הוא אומר.

מנהל בגוף אחר אמר, כי לא ממהרים לקצץ בכוח אדם, בין היתר בגלל לקחי 2008. "בתי השקעות למדו את הלקח מהפיטורים שהם עשו במשבר הקודם. יש ארגונים שעדיין משלמים את המחיר, כי הם איבדו אנשי מפתח", מזכיר אותו מנהל.

בראש הגופים שינקטו פעולות התייעלות בקרוב יעמדו בתי ההשקעות דש-איפקס ומיטב, שנמצאים לקראת מיזוג ביניהם. החיבור בין השניים ייצור גוף בעל מצבת עובדים של יותר מ-850. בשני הגופים טורחים להבהיר, כי הפיטורים שינבעו מהמהלך יהיו של עשרות עובדים בלבד. זאת בניגוד להערכות בשוק שמדובר בלא פחות מ-200 עובדים.

אתמול פרסם דש-איפקס בקשה שהגיש לביהמ"ש לחלוקת דיבידנד מיוחד (כחלק מתנאי המיזוג). מהבקשה עלה כי דש-איפקס, בהסתמך על חוות דעת כלכלית שקיבל, מעריך שהסינרגיה בין הגופים, כלומר החיסכון בהוצאות, בקיזוז עם הירידה הצפויה בהכנסות מתחומי פעילות מסוימים, תביא לתוספת EBITDA (רווח לפני ריבית, מס, פחת והפחתות) של 70-90 מיליון שקל בשנה לחברה הממוזגת.

המשאב העיקרי בבתי ההשקעות הוא כוח אדם, וזהו גם סעיף ההוצאות הגבוה ביותר. לכן, כדי להגיע לרמות חיסכון כאלה, סביר כי יידרשו פיטורים של יותר מכמה עשרות. בחישוב גס, אם עובד ממוצע בבית השקעות מרוויח 10-20 אלף שקל בחודש, או 120-240 אלף שקל בשנה, אז רק בשביל לחסוך 40 מיליון שקל יצטרכו "להיפטר" שם מלא פחות מכ-200-300 עובדים.

כאמור, בכל הפעילויות שבהן עוסקים כיום בתי השקעות הם חווים שחיקה בהכנסות. בראש ובראשונה ניתן לציין את תחום קופות הגמל, שמאז תיקון 3 (שנכנס לתוקפו בינואר 2008) כבר לא נהנה מזרימת כספים חדשים, והגופים הפועלים בו למעשה נלחמים בינם ולבין עצמם על הנכסים הקיימים.

פגיעה מכיוון דמי הניהול

לפני כמה חודשים ניחתה על מנהלי הקופות מכה קשה נוספת, בדמות תקנות שקבעו רף מקסימלי של דמי הניהול, אשר צפויות לקצץ את הרווחיות שלהם באופן משמעותי.

בתחום קרנות הנאמנות כבר כמה שנים שהרווחיות הולכת ויורדת, משתי סיבות. האחת היא התחרות הקשה, שמביאה את המנהלים לחפש דרכי בידול. אחת מהדרכים שלהם ליצור זאת היא להנפיק קרנות בדמי ניהול נמוכים מהמתחרים, וכך למשוך את כספי הלקוחות דווקא אליהם.

יש לא מעט קרנות שאף גובות דמי ניהול הנמוכים מעמלת ההפצה שהם משלמים לבנקים, כך שלמעשה הם מפסידים כסף על כל שקל שהם מגייסים.

הגורם השני לירידה ברווחיות הקרנות הוא טעמי המשקיעים. בענף הקרנות המשקיעים מתאפיינים בטווח השקעה קצר, ונוטים לעבור בין קרנות בתדירות גבוהה. לאחר שנתיים של גיוסים לקרנות בעלות דמי ניהול גבוהים יחסית (מניות ואג"ח) בשנים 2009-2010, בשנת 2011 זנחו המשקיעים את האפיקים המסורתיים הללו, וברחו אל קרנות כספיות ותחליפי כספיות, כגון קרנות מק"מ או אג"ח לפדיון. ככל שהקרן סולידית יותר, כך היא גובה דמי ניהול נמוכים יותר, ומעבר הכספים הזה פגע בהכנסות של מנהלי הקרנות.

גם הבנקים לא אדישים להאטה במשק

ההאטה במשק והדשדוש בשווקים לא פוסחים גם על הבנקים. אמנם הבנקים פחות רגישים למצב שוק ההון מאשר בתי ההשקעות, אך גם שם נערכים להאטה.

בשל העובדה כי בבנקים ישנם לרוב ועדי עובדים חזקים, הם לא יכולים לבצע פיטורים באותה קלות כמו בבתי ההשקעות. יחד עם זאת, כמה בנקים כבר הודיעו על תוכניות קיצוץ ופרישה מרצון, כחלק מהצמצומים בכוח האדם.

הקיצוץ המהותי הצפוי הוא בבנק לאומי. לפני כמה חודשים הודיע לאומי על תוכנית התייעלות, שתקטין עד שנת 2014 את כמות העובדים בבנק ב-8%. הבנק יצמצם 800 משרות, בעיקר על בסיס פרישה של עובדים ואי-הארכת העסקת עובדים זמניים, וכבר ב-2012 צפויה מצבת הבנק לקטון ב-300 משרות.

בבנק דיסקונט בוצע לאחרונה מיזוג של דיסקונט משכנתאות אל תוך הבנק, במהלך שכלל פיטורים שבהתחלה הוערכו ב-100 עובדים, אך בסופו של דבר פוטרו 180 עובדים. עוד בנוגע לדיסקונט, הבנק, שנחשב הכי פחות יעיל במערכת הבנקאית, צפוי להציג בקרוב תוכנית התייעלות שלפי הערכות צפויה לכלול גם פיטורים של עובדים זמניים.

מבין הבנקים הקטנים נזכיר כי לפני כשלושה שבועות הודיע אגוד כי הוא מגדיל את תוכנית הפרישה בתנאים מועדפים בעוד 15 עובדים, לרמה של כ-55 עובדים, וכי הוא בוחן הגדלה נוספת של תוכנית הפרישה.

כמות העובדים במערכת הבנקאית עמדה בתום שנת 2011 על 49,594 עובדים, עלייה זניחה של 0.4% בהשוואה לסוף 2010. משנת 2004 חלה עלייה של 23% בכמות העובדים. האם צפויה כעת ירידה בשנים הקרובות?

אמנם הבון-טון היום הוא התייעלות, אבל בטווח הארוך אל תצפו לירידה אמיתית בכמות העובדים בבנקים. ניקח לדוגמה את בנק הפועלים. ב-2002 הוא פיטר 800 עובדים, במהלך שזכה לתהודה רבה בשוק. לאחר מכן הוא מכר עוד שלושה בנקים, שכללו 1,800 עובדים. אחרי כל זה, כיום כמות העובדים בבנק הפועלים גבוהה ב-1,000 לעומת מספר העובדים ב-2003.

מספר העובדים

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות