גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהיכן יביא סטפק 145 מ' ש' למיזוג דש-איפקס ומיטב?

כחלק מעסקת המיזוג צפוי צבי סטפק לקבל מימון של כ-120 מ' ש' כדי להפוך לאחד משני בעלי המניות הגדולים בגוף הממוזג ■ סטפק: "בכל מקרה, גם לאחר ההלוואה, אשמור על יתרות נזילות גבוהות, כפי שעשיתי עד היום, ושיעור המימון הכולל יהיה נמוך"

צבי סטפק / צלם: דור מלכה
צבי סטפק / צלם: דור מלכה

עסקת המיזוג בין בתי ההשקעות דש-איפקס למיטב מותנית בלא מעט תנאים מתלים, מעבר לאישורים הרגולטוריים הנדרשים. כך למשל, על דש-איפקס לקבל את אישור ביהמ"ש לחלוקת דיבידנד מיוחד של 224 מיליון שקל לבעלי מניותיה הנוכחיים, וכן לקבל את אישור מחזיקי האג"ח ובעלי המניות שלה לעסקה, על כל מרכיביה.

תנאי נוסף, שהתקיימותו אינה טריוויאלית במצב השווקים הנוכחי, הוא שצבי סטפק, יו"ר ובעלי מיטב, יביא לעסקה כ-145 מיליון שקל. זאת כדי לרכוש מידי שותפיו הנוכחיים במיטב, ומבעל השליטה בדש-איפקס, אלי ברקת, מניות שישוו את החזקותיו בגוף הממוזג לאלו של ברקת (כ-29% מההון).

למרות שעל רקע סביבת הריבית הנמוכה צפוי סטפק לממן את הרכישה באמצעות הלוואה, ככל הידוע יש בידיו די מקורות עצמיים שבאמצעותם יכול היה לממן את ההשקעה. סטפק עצמו אמר ל"גלובס", כי "היקף ההלוואה בעסקה לא יעלה על 120 מיליון שקל, ומטבע הדברים הוא תלוי גם בתנאים המסחריים שיציעו הבנקים. בכל מקרה, גם לאחר ההלוואה כאמור, אשמור על יתרות נזילות גבוהות, כפי שעשיתי עד היום, ושיעור המימון הכולל יהיה נמוך".

ל"גלובס" נודע, כי מאינדיקציות ראשוניות שקיבל סטפק מאחד הבנקים, מוכן אותו בנק להעמיד לו את כל סכום הרכישה כהלוואה, וזאת כנגד שעבוד על חלק מהמניות שיחזיק בבית ההשקעות הממוזג. על היקף ההון של סטפק ניתן ללמוד מכך שהיקף ההלוואה שייקח לצורך הרכישה לא יעלה, ככל הידוע, על 30% מהשווי הפיננסי שלו, המגיע לפיכך למאות מיליוני שקלים.

מקורותיו של סטפק כוללים השקעה בקרנות נאמנות, קרנות גידור וכמה נכסים לא סחירים, הניתנים למימוש. כמו כן, מניותיו של סטפק במיטב (35%) חופשיות משעבוד. ככל הידוע, בכוונתו לפנות אל הבנקים בנושא המימון באופן רשמי בימים הקרובים.

ההון שצבר סטפק

סטפק הקים את בית ההשקעות מיטב לפני יותר מ-30 שנה, יחד עם שותפו שלמה סימנובסקי, שבתחילת הדרך החזיקו בחלקים שווים. במהלך השנים רכש סטפק נתחים ממניות סימנובסקי, שהביאו לכך שעד לעסקת המיזוג עם ישיר וגאון החזיק סטפק ב-70% ממניות מיטב, ואילו סימנובסקי החזיק 30%.

אין לדעת כמה הון צבר סטפק לאורך השנים, אולם ידוע כמה הרוויח מיטב בשנים האחרונות. ב-2006-2011 הרוויח בית ההשקעות בסה"כ כ-130 מיליון שקל, כאשר עד סוף 2009 החזיק סטפק ב-70% מהמניות, ולאחר מכן, בעקבות המיזוג עם ישיר וגאון, הוא ירד ל-35%.

לאחר המיזוג יחזיק ברקת ב-29.8% ממניות הגוף הממוזג דש-מיטב, ואילו שותפו לשליטה, סטפק, יחזיק ב-28.7% מהמניות. שאר בעלי המניות בגוף הממוזג יהיו שותפיו הנוכחיים של סטפק במיטב, סימנובסקי (אשר לו יוקצו 4.5% ממניות דש-מיטב), גאון אחזקות (3.4%), ביטוח ישיר (12.9%) והציבור (20.8%).

סטפק רוכש את מרבית חלקה של גאון אחזקות במיטב (21.4%) תמורת 10 מיליון שקל במזומן, וכן לוקח על עצמו חוב של 105 מיליון שקל. הוא גם רוכש מניות מסימנובסקי, אולם לא ידוע לפי איזה שווי. סימנובסקי מחזיק כיום 15% ממניות מיטב וסטפק רוכש ממנו 5% מהן. כן רוכש סטפק מניות דש-איפקס מברקת, במחיר הגבוה בכ-50% ממחיר השוק, ובסך כולל של כ-14 מיליון שקל.

רכישת המניות שיבצע סטפק היא ככל הנראה הפעם הראשונה שבה ייקח הלוואה אישית בהיקף כה משמעותי. עובדה זו עשויה להכניס אותו מן הסתם ללחץ על משיכת דיבידנדים מהגוף הממוזג. לדש-איפקס כבר יש מדיניות חלוקה מוצהרת של 50% מהרווח הנקי הרבעוני, וככל הידוע היא לא עומדת להשתנות.

ואולם בתקופה הנוכחית, שבה בתי השקעות רבים מפסידים כסף, ספק אם מדיניות זו תצא לפועל. הסביבה העסקית שבה פועלים כיום בתי ההשקעות אינה פשוטה, והיא כוללת שחיקת רווחיות בכל תחומי הפעילות, הנובעת מירידה בהכנסות במקביל לעלייה בהוצאות התפעול והרגולציה.

השכר יעזור להחזר ההלוואה

מקור נוסף שיסייע לסטפק להחזיר את ההלוואה הוא השכר אשר לו יזכה בדש-מיטב. סטפק ישמש כיו"ר פעיל במשרה מלאה בחברה, ויזכה לחבילת תגמול שתהיה הנמוכה מבין שתיים - 3.75 מיליון שקל או עלות השכר השנתי הממוצעת של העשירון התחתון של עובדי החברה, מוכפל ב-50. עלות שכר הבסיס שלו תעמוד על 1.62 מיליון שקל בשנה, לא כולל החזר הוצאות, ובונוס שנתי שייגזר מרווחי החברה. בנו, אבנר סטפק, שישמש כדירקטור פעיל וכאחראי על הפיתוח העסקי בבית ההשקעות, יזכה לעלות שכר דומה.

דש-מיטב ייהנה מיתרונות לגודל, ויוכל, לפי הערכות דש-איפקס (המתבססות על חוות דעת כלכלית שערכה עבורו חברת וריאנס), להביא לתוספת EBITDA של 70-90 מיליון שקל בשנה. זאת בחישוב של החיסכון בהוצאות שינבע מהמיזוג, בקיזוז הירידה הצפויה בהכנסות בתחומי פעילות מסוימים שבהם אין לשני הגופים סינרגיה. כמו כן מעריכים בדש-איפקס, על בסיס חוות הדעת, כי הגוף הממוזג אמור ליצור EBITDA שנתי של 250-320 מיליון שקל בשנים 2013-2015.

כל זאת, כמובן, בהנחה ששוק ההון יספק רוח גבית. אם השוק יעלה, והמיזוג אכן ייצר את הסינרגיה המיוחלת, דש-מיטב יוכל לחלק דיבידנד, וסטפק יוכל לעמוד בהחזרי ההלוואה. אבל אם המגמה תהיה הפוכה, ולגוף הממוזג ייקח זמן ליהנות מהיתרונות לגודל, סטפק ייאלץ לממן את ההלוואה מכיסו הפרטי.

ככל שהשוק גרוע יותר, כך המינוף שייקח על עצמו סטפק יכביד יותר. חשוב להזכיר, כי לא רק שוק ההון ישפיע על גורל המיזוג. אף אחד לא מבטיח לסטפק וברקת שלא תהיה מחר רפורמה או רגולציה חדשה בעוד תחום שבו הם פועלים, מעבר לאלו שנחתו על קופות הגמל, קרנות הנאמנות, תעודות הסל, החיתום והברוקראז', ותחתוך עוד את הרווחים.

סטפק התייחס לסיכון המינוף, ואמר כי "במשך שנים פעלתי באופן סולידי ללא נטילת סיכונים חריגים, וללא חשיפה פיננסית יוצאת דופן, הן בענייני האישיים והן בניהול כספי הלקוחות, וכך אפעל גם בעתיד".

כך שבשורה התחתונה סטפק אולי לא מתמנף בעסקה זו מעל הראש, אולם הוא תלוי במידה רבה בשווקים, שאת כיוונם לא ניתן, כמובן, לחזות. מצד שני, המיזוג עם דש-איפקס מאפשר סוף סוף למיטב לקפוץ לליגה של הגדולים בשוק ההון.

העסקה הסיבובית של גאון אחזקות

מיזוג דש-מיטב כולל עסקה סיבובית, שבה מוכרת גאון אחזקות לצבי סטפק את רוב מניותיה במיטב, ורוכשת מניות דש-איפקס מברקת (מבנה העסקה נקבע כך משיקולי מס). גאון אחזקות, שבשליטת משה גאון, נמצאת כיום במצב עסקי בעייתי, עם תשואות אג"ח נוכחיות של 40%.

אמנם באחרונה עמדה החברה בתשלום אג"ח של 44 מיליון שקל, אך בשל קריסת רשת אייס והפסדיה ברשת אימג'ינריום, ולמרות סדרת מימושים שביצעה, באחרונה חתכה חברת הדירוג מעלות את דירוג החברה ב-3 דרגות, ל-BB. זאת על רקע "נזילות 'חלשה' ותלות מוחלטת במכירת נכסים על מנת לפרוע את החוב".

במסגרת העסקה הסיבובית מורידה גאון אחזקות את יחסי המינוף שלה, כך שמחזיקי האג"ח של גאון ייהנו מהקטנת החוב נטו של החברה, מ-190 מיליון שקל ל-115 מיליון שקל. גאון, המחזיקה ב-21.4% ממיטב, תמכור במסגרת העסקה את מניותיה לסטפק, ותעביר לידיו חוב של 105 מיליון שקל, כאשר בד בבד היא תרכוש 3.4% ממניות הגוף הממוזג מידי ברקת, תמורת 48 מיליון שקל, באמצעות חוב חדש של כ-30 מיליון שקל. במעלות מעריכים, כי בשל מצבה הפיננסי תיאלץ גאון למכור בעתיד את מניותיה בדש-מיטב.

במאי 2013 תצטרך גאון לפרוע תשלומי קרן וריבית בסך כ-48 מיליון שקל, וב-2014 היא אמורה לפרוע כ-75 מיליון שקל, בעוד שבקופתה מזומנים ונכסים סחירים בהיקף של כ-110 מיליון שקל.

מעלות: "לדעתנו הקבוצה תידרש למימושים נוספים, בקנה מידה משמעותי, על מנת לעמוד בפירעונות של 2013-2014. לפיכך, קיימת חשיפה מהותית לסיכוני אי-ביצוע בזמן של מכירת נכסים בטווח הקצר, בהינתן חוסר הסחירות של נכסי החברה".

מהחברה נמסר, כי "גאון אחזקות פועלת לצמצם את מינוף החברה ולשרת את החוב שלה בדרכים שונות, תוך מיקוד אסטרטגי בתחום ניהול בקרה ושליטה בתחומי המים, ויציאה מתחומים שאינם עסקי הליבה. במסגרת זו כלולה גם מכירת אחזקתה במיטב, אשר תשפר את מבנה ההון של גאון, תפחית את הוצאות הריבית על הלוואות שלקחה ותשפר את יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה כפי שעשתה עד כה".

בעלי מניות

רווחי מיטב

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"