גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמן הג'אז ליאוניד פטשקה: "לא קל לדחוף אמן מהמגזר הרוסי"

כשפטשקה מגיע למוסקבה, הוא לא מסוגל ללכת ברחוב בלי שיתנפלו עליו. בארץ, לעומת זאת, מעטים מכירים אותו ■ "אני לא צריך להוכיח שאני פסנתרן ג'אז טוב. אני שואו מן"

גם היום, יותר מעשרים שנה אחרי שעזב את רוסיה, כשליאוניד פטשקה מגיע למוסקבה, הוא לא מסוגל ללכת ברחוב בלי שיתנפלו עליו. בארץ, לעומת זאת, ועל אף שהוא מופיע על הבמות הכי גדולות בעולם עם הפסנתר שלו, מול אולמות מלאים וזוכה להערכה מקצועית כאמן ג'אז מצליח, מעטים מכירים אותו. קשה לו, לפטשקה - איש גדול, אקסטרווגנטי, שעונד טבעות ענק, לובש חולצה צעקנית ומדבר באמוציונליות - שמתעלמים ממנו ומההצלחה שלו, דווקא פה, בבית, בישראל. והכעס שלו מכוון בעיקר לתקשורת. "ההתעלמות הזאת לא קשורה לז'אנר", הוא אומר. "נכון שהג'אז הוא ז'אנר אליטיסטי, אבל יש דוגמאות בעולם של אמני ג'אז שהשיגו גם פרסום וגם רמת שכר מאוד גבוהה. אנחנו עובדים עם משרד יחסי ציבור, אבל לא קל לדחוף לתקשורת אמן מהמגזר הרוסי. תמיד כשפונים מקבלים את המילה 'אבל'. אני לא מבין למה זה ככה. האינטרס של מדינת ישראל הוא לטפח אותי, לדחוף אותי החוצה כשגריר. בכל מקום בעולם אני מציג את עצמי כישראלי. אני לא צריך להוכיח שאני פסנתרן ג'אז טוב. אני שואו מן".

- התחלת לנגן בגיל 4.

"כי אימא ראתה שאני ילד לא נורמלי. ניגנתי על כל מה שהיה בבית, רק מוזיקה עניינה אותי. ובברית המועצות, אם התחלת לנגן, זה לא היה חוג, אלא אימונים אינטנסיביים, דרישות. לא הייתה לי ילדות כמו לשאר הילדים וברור שהיו גלי התנגדות, אבל בלי מקל, בלי לחץ על הילד לא יגדל כוכב. אבא של פגניני היה נותן לו מכות, גם אבא של מוצרט. גאונות זה מה שאתה מקבל מאלוהים ועבודה היא שעושה אותך מצוין".

- ממש "שונאים סיפור אהבה".

"היו ימים ששנאתי את הפסנתר והיו ימים שלא הייתי עוזב אותו 24 שעות כי היה לי ברור שאהיה פסנתרן ומלחין. אף פעם לא היה לי פחד במה. להפך. אם אני לא מנגן מול קהל, אני מנגן פחות טוב".

- איך מתמודדים עם הלחץ? התחלת להופיע באופן מקצועי כבר בגיל 15.

"השתתפתי בתחרויות של מוזיקה קלאסית וג'ז וזכיתי בפרסים ראשונים. ואז הייתי הסולן של משרד האמרגנות הממשלתי, שהיה מסדר לי הופעות בשכר. הקהל דרש אותי. הייתי בחור יפה, ילד מוכשר. כשהופעתי בגרמניה קראו לי 'וונדר קיד'".

- לא חשבת לערוק?

"קיבלתי הרבה הצעות. ב-1986 הייתי אמור לצאת למסע הופעות בארצות הברית, כחלק מהמאמץ של השלטונות להראות עד כמה ברית המועצות פלורליסטית ותרבותית. יום אחד הגיע אליי בחור בן 30 והזמין אותי לבוא איתו לחדר בבית מלון. הבנתי שמשהו לא תקין. ישב שם מישהו. הוא אמר, אני יודע שקיבלת הזמנה להופיע באמריקה. אני מהקג"ב ואנחנו צריכים להחליט אם לתת לך לצאת. אתה בן 17 וזה מסוכן, אולי תברח. אמרתי, 'אני לא יודע סודות צבאיים, מה אני יכול כבר לגלות?'".

- נשמע מלחיץ.

"בסופו של דבר אישרו לי לצאת. הצמידו לי עוד בחור, שאמר שהוא מוזיקאי, אבל הכלי היחיד שהוא ידע לנגן עליו היה אקדח. ארבע שעות לפני שחזרתי, ישבתי עם האמרגן שהזמין אותי, שהיה גם האמרגן של בילי ג'ואל, והוא אמר שתוך שבוע הוא יכול להפוך אותי למפורסם כמו ברישניקוב (שערק לארצות הברית בשנות ה-70). לא הסכמתי. אמרתי שיש לי הורים יהודים ואני פוחד שיפגעו בהם. אחרי ארבע שנים כבר הייתי בארץ".

- הנחית שם תכנית טלוויזיה.

"מין טוק שואו מוזיקלי, שאנשים זוכרים עד היום. הוצאתי שלושה תקליטי ויניל שנמכרו בטירוף, גם בגרמניה ובארצות הברית. הייתה לי הצלחה אדירה".

- אז למה ויתרת עליה ועלית לישראל?

"הרגשתי שצפוף לי. משהו הפריע לי. אני שור באופי ואם אני מחליט משהו, אז זהו זה".

- לא חששת לקריירה?

"חששתי מאוד. עד היום אני בוויכוחים עם עצמי מה עשיתי, למה ויתרתי על הסטטוס".

- באת עם כסף?

"נתנו לנו להוציא רק מאה דולר. הייתה לי דירה במרכז מוסקבה, הייתה לי את המכונית הרוסית הכי טובה שאפשר היה להשיג אז. אפילו את פסנתר הכנף שלי לא נתנו לי להביא".

- אתה חושב לפעמים לאן היית יכול להגיע שם?

"רק אלוהים יכול לדעת. זאת שאלה פילוסופית. את שואלת אם אני מצטער? כן ולא. 80% מהכוכבים שהגיעו לכאן מרוסיה, חזרו הביתה. אז אני שואל את עצמי מה הלאה. המדיה מתעלמת. אפילו את לא מבינה כלום, כי את שואלת אותי אם הגעתי לכאן עם כסף. זה מייאש".

- בכל זאת מצאת דרכים לבנות את עצמך.

"כשהגענו לארץ שאלו אותי ואת ההורים, לאן אתם רוצים לנסוע? אמרתי לחולון, כי מכרים שלי גרו שם, אבל לא ידעתי את הכתובת שלהם. מונית זרקה אותנו עם המזוודות באמצע הרחוב. שאלתי איפה אפשר לשכור דירה, ושלחו אותי לאיזה משרד שמצא לנו דירה איומה עם ג'וקים. אחרי יומיים שמתי לב שממול היה בית קפה, קפולסקי, והיה בו פסנתר. אמרתי, במקום ללכת לאולפן אני אעבוד. באתי לבעל הבית עם קלסר ובתוכו כל הדיפלומות שלי והתקליטים, וביקשתי לנגן. הוא אמר לי שכל העולים מרוסיה באים עם קלסרים, והכי טוב שאשב ואנגן משהו. הוא שמע, התרגש, והסכים לתת מאה שקלים לארבע שעות".

- אחרי שנתיים בארץ כבר ארגנת את פסטיבל.

"את פטשקה וחברים. זה היה כשעברתי לאשדוד, כי היה שם זול יותר לחיות, וזה ליד הים. ביקשתי עזרה מכמה מוזיקאים רוסים שעזרו לי בהתנדבות וזה התחיל להתפתח. ב-1995 כבר קניתי דירה".

- איך שיווקת את עצמך בזמנו?

"לא חיכיתי שמישהו יזמין אותי. מוזיקאי בלי יוזמה זה אוטופיה. הוא יקבור את עצמו. אז קונצרט פה, קונצרט שם, שכרתי אולמות לבד ולקחתי סיכון כלכלי, והתחלתי לעשות פסטיבלים יותר רציניים. ארגנתי בקריית משה ברחובות את אחד מפסטיבלי הג'אז הגדולים ביותר שהיו בארץ ומאז אני מפיק פסטיבלים. אני נוסע לייצג את ישראל בפסטיבל בקנדה, אחר כך אטוס למינכן עם התזמורת הסימפונית באשדוד ובסוף אוקטובר אפתח את הפסטיבל הרביעי 'סופר ג'ז' בעיר. יגיעו יותר ממאה נגנים מכל העולם".

- הפסטיבלים האלה רווחיים לך?

"הם יותר בשביל הפרומושן. אם אין מימון של העירייה ואין ספונסרים, הפסטיבל לא יקרה".

-אז הרווח העיקרי שלך הוא מהופעות.

"זו העבודה היחידה שלי, בנוסף לניהול אמנותי פה ושם. הופעתי עם המוזיקאים הכי טובים בארץ - שלמה גרוניך, באלדי אולייר, גיל שוחט, אהרל'ה קמינסקי בזמנו - וגם גידלתי את מרינה מקסימיליאן בלומין. את הצעדים הראשונים שלה היא עשתה אצלי. היא הייתה בת 11 ואימא שלה הביאה אותה ואמרה, פטשקה, תנסה לשמוע אותה. לקחתי אותה לקונצרטים".

- יש לך חברה משלך? אמרגן?

"יש בן-אדם שאני עובד איתו, שעושה את העבודה האדמיניסטרטיבית, כי אני נוסע. אני עובד גם עם אוניברסיטאות והמון גופים, ואחראי על הפרודוקציה שאני מבצע. כשאני מגיע לקונצרט, אני נותן את עצמי כאילו זה הקונצרט האחרון שלי".

- ואיך זה עובד בחו"ל?

"פסטיבלים מזמינים אותי. בחו"ל השם שלי יותר חזק. בישראל לא קיימת מערכת שמעוניינת לשלוח אמנים כמוני לחו"ל. דיברתי עם כל מיני גופים, גם עם משרד החוץ, אבל לא כל-כך מפרגנים. מעדיפים לייבא אמנים".

- לא שווה לך להשקיע בקריירה ברוסיה?

"הכול השתנה. נולדו לי שני ילדים מנישואיי הראשונים. הבת, אנדי, עובדת עם יגאל שילון בערוץ הילדים, והיא כוכבת יותר גדולה ממני, אז הם קושרים אותי לכאן. לאן אלך? מה שחשוב לי שזה לא מאוחר, שהמדיה הישראלית תתעורר ותסובב אלינו את הפרצוף ולא את התחת, ותצא מהסטיגמה של זונות ושיכורים בכל מה שנוגע לאמנים רוסים".

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"