גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסעוד עם האלפיון העליון: כך סועדים עשירי ישראל

אין כוח לבשל? מתחמי המגורים היוקרתיים של תל-אביב מציעים לדיירים מסעדות פאר ממש מתחת לבית ■ הכניסה בכפכפים מותרת

בזמן שמרביתנו תרים בימים אלה אחר הרשת שמציעה את סל הקניות הזול ביותר לחג, יש כאלה שאפילו לא צריכים לחפש את המסעדה היוקרתית שבה הם יבלו בערב. זאת, משום שבלא מעט ממתמחי המגורים היוקרתיים, בעיקר בתל-אביב, יכולים בני ובנות המאיון העליון פשוט לרדת במעלית מדירתם ולסעוד את לבם במסעדת שף.

מסתבר שכמעט לכל פרויקט יוקרה בעיר יש את "מסעדת הבית" שלו: מסעדת לה רפובליקה די רונימוטי בפרויקט רובע לב העיר; מסעדת אלבה במגדל G; התרנגול הכחול ורביבה וסיליה בפארק צמרת; והמסעדות טורקיז וסיטארה במתחם סי אנד סאן בצפון העיר. אפילו במגדלי אקירוב יש סוד שמור - בית-קפה המשרת רק את דיירי הבניין.

מתכנני ערים ואדריכלים הבינו כבר לפני שנים רבות שעל מנת ליצור מתחם מגורים עשיר, תוסס, עם נגישות לתעסוקה ולקניות, יש לשלב בו גם מסחר ולעתים גם משרדים או מלאכה - בגישה שנקראת "עירוב שימושים", הכוללת כמובן גם מסעדות.

הקשר שבין מסעדות יוקרה לבין מגדלי היוקרה בערים הגדולות הוא מובן מאליו. "מי לא היה רוצה לרדת מדירתו ולהיכנס למסעדה?", אומר האדריכל בני פרי, "זה אך הגיוני מצד מסעדנים ממולחים למקם את המסעדה שלהם במגדלי יוקרה. שם מצויה אוכלוסייה שאינה חוסכת בהוצאות על מזון ועל בילוי, ושאינה מושפעת בדרך כלל מתקופות שפל".

מנחם גינדי, מבעלי חברת גינדי החזקות, יזמית מגדל G, מסביר כי רחוב אבן גבירול בתל-אביב הוא דוגמה למקום שמערב קשת של שימושים. "אנחנו מאמינים באבן גבירול כציר מרכזי של מסעדות טובות, ולכן כיזמי הפרויקט תכננו את המתחם כך שישתלב בסביבה בה הוא נמצא - קולינריה, אופנה, תרבות ופנאי", הוא אומר. "שילוב מסעדה בפרויקט יוצר לו ערך מוסף אמיתי. אמנם יצרנו הפרדה פיזית מוחלטת בין האזור המסחרי למגדל, על מנת שלא לפגוע בדיירי המגדל, אך כיזמים אנחנו מאמינים שעסקים טובים בקרבת בנייני יוקרה מפרים אחד את השני ותורמים לאיכות החיים".

כריך אורגני לאצולת ההיי-טק

אבל האם שר הביטחון אהוד ברק סועד עם רעייתו במסעדה בקומה התחתונה של מגדל G, בו הוא שוכר דירה? האם משפחת זיסאפל, מאצולת ההייטק הישראלית, נהנית מכריך אורגני של פרש קיטשן, המפעילה קפיטריה לדיירים ואורחיהם בלבד בקומת הבריכה של מגדלי אקירוב? האם אביו של נוחי, יצחק דנקנר, שבבעלותו כמה דירות במגדל YOO, מגיע עם אורחים למסעדת התרנגול הכחול שבמתחם?

המסעדנים במתחמים הללו מספרים לנו שרבים וטובים מבני האליטות כבר סעדו אצלם במסעדת הבית של הפרויקט - זה נוח, זה נגיש, וזה פתרון מצוין למי שלא רוצה לבשל. "עבור הדיירים, זה טבעי לרדת למסעדה; יש הרבה אנשים שלא אוהבים לבשל, וזה נוח להם", אומרת רונית פורת, מנכ"ל אוניל בנייה מקבוצת פישמן, יזמית פרויקט היוקרה "רובע לב העיר" בתל אביב. "זה הכי טריוויאלי לרדת למטה, הכי נוח לא לזוז מילימטר. זאת, בהנחה שהמסעדה טובה, אם לא - הדיירים יצביעו ברגליים. ברור שהדיירים נהנים מהיצע המסעדות באזור, אבל המסעדה בפרויקט הופכת למסעדת הבית שלהם".

"לא בניתי על הבניין"

השף מוטי סופר, בעלי המסעדה לה רפובליקה די רונימוטי, החליט כבר לפני שנתיים להעביר את המסעדה שלו מפארק המשרדים ברמת החיל. לפני כמעט שנה נחת במתחם המגורים רובע לב העיר. "פה אנחנו בגוב האריות, ממש במרכז", אומר סופר. "הקהל מגיע, הדיירים באים לפה עם כפכפים ופיג'מה, חלקם מגיעים לכמה ארוחות ביום. אנחנו מעלים גם הרבה אוכל לבניין".

דיירי הפרויקט זכאים להנחה של 10% על התפריט, אבל ניתן להניח שרבים מהם לא ממש זקוקים לכך. לדברי סופר, דיירי הבניין - "כמה וכמה אושיות כלכליות, מנכ"לים של חברות ענק, תושבי חוץ, וכ-30 אנשי שגרירויות - באים לעתים קרובות לערב על הבר, לאכול פיצה ולשתות בירה".

בעיקרון, רק כ-20% מהסועדים במסעדה בכל ערב נתון הם דיירי הפרויקט - "לא בניתי על הבניין", אומר סופר, "אבל זה עשה לנו משהו להיות מסעדת הבית של המקום הזה - אנחנו מביאים מסורת קולינרית למתחם יפהפה".

המחמאה הכי גדולה למסעדה, כנראה, היא העובדה שאנשי השגרירות האיטלקית, שחלקם גרים בפרויקט, פוקדים את רונימוטי באופן קבוע. "זו מסעדת הבית של השגרירות האיטלקית; אנחנו קרובים אישית לנספחי המסחר והתרבות, והם מגיעים לכאן הרבה", אומר סופר. "הם מאוהבים בנו. הם מבינים שאצלנו זה אחד לאחד איטליה".

ה"קולנוע" של אבן גבירול

גם מסעדת אלבה, שנפתחה לפני שבעה חודשים בקומת הרחוב של מגדל G בפינת רחובות אבן גבירול והשופטים בלב תל-אביב, נהנית מכל העולמות - היא גם משרתת את דיירי המגדל (בין בעלי הדירות שם ניתן למנות את שרי אריסון, עופר גלזר ואיתן רף) וגם את העוברים ושבים.

- דיירי הבניין מגיעים?

השף יאיר יוספי, מבעלי אלבה: "סביר להניח ששרי אריסון או אהוד ברק לא יבואו לאכול פה. יושבים פה דיירי הבניין, אבל מעט - בסך הכול יש במגדל 37 יחידות דיור. לא רצינו שהמקום ירגיש כמו מועדון סגור, רצינו שיהיה שכונתי. חלק מהעניין זה לצפות בקולנוע שהוא רחוב אבן גבירול".

- מבחוץ זה נראה נוצץ. אנשים לא נרתעים מלהיכנס?

יוספי: "אפשר לבוא לכאן במונית ב-15 שקל, ברגל או באופניים. יש שולחנות בחוץ. גם אם אתה מטייל בכפכפים עם הכלב, נחמד לעצור במקום נקי, שבו יש מפית מבד ליד כוס הבירה. אולי בהתחלה יש רתיעה, אבל אחרי שמגלים את המהות של המקום, הלקוחות מעיזים, נכנסים ואחר כך גם חוזרים. זו מסעדה אורבנית, מוקפדת, עם מפה על השולחנות, אבל היא לא מעונבת - היא נגישה, על הרחוב".

"להתחכך בברנז'ה"

ואם כבר מדברים על אבן גבירול, יוספי מדגיש שהבניין תוכנן כך שהמסעדה אינה משפיעה על איכות החיים של הדיירים. זאת, בניגוד למצבים שבהם הדיירים נפגעים מרעש, לכלוך וריחות.

"כיום, בתכנון המודרני, מערכות האוורור מתוכננות כך שדיירי הפרויקט לא נחשפים לריחות הבישול או לרעשי הקהל, ולכן המסעדות רק תורמות לאיכות המגורים של הדיירים", אומר רן בן אברהם, סמנכ"ל היזום והשיווק בחברת צמח המרמן, יזמית פרויקט שוק בצלאל ופרויקט ווייט סיטי בתל-אביב. "רוכשי דירות היוקרה מעוניינים במסעדה טרנדית תחת ביתם שתשמש אותם בין השאר כמקום מפגש ובילוי. הדוגמה הטובה ביותר נמצאת בפרויקט סי אנד סאן, שם הפכו המסעדות למקום מפגש של דיירי המתחם עם מכריהם וכן של לקוחות המעוניינים להתחכך בברנז'ה".

ואם כבר בברנז'ה עסקינן, במגדלים שהפכו לסמל האליטות - מגדלי אקירוב ברחוב פנקס בתל-אביב - נפתח בשקט בשקט סניף של פרש קיטשן לפני 4 שנים. מקורות סיפרו ל"גלובס", כי מדובר במעין מזנון המציע קפה וכריכים בעיקר, לדיירי הבניין ואורחיהם המגיעים למתחם הבריכה. המקום סגור לקהל הרחב, כך שבמקרה זה מדובר ב"מסעדת הבית" במלוא המובן.

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"