גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פאנל "גלובס": הנה "נוסחת קסם" להורדת מחירי הדירות

"גלובס" כינס פאנל אנליסטים לאחר עוד שנה שבה הציג שוק הנדל"ן איתנות מרשימה ■ מיהן מניות הנדל"ן המומלצות וממי כדאי להיזהר? ■ וגם: רוב האנליסטים חושבים כי מחירי הדירות לא צפויים לרדת, ויש שחושבים שאפילו יטפסו מעלה

מדד הנדל"ן בבורסה של תל אביב עלה בשנת 2012 ב-14% והוכיח שוב את חוסנו של ענף "הקירות והלבנים", למרות חטאי המינוף בשנים האחרונות ומצוקת האשראי מסביב.

עם פתיחת 2013 כינס השבוע "גלובס" פאנל אנליסטים המסקרים את תחום הנדל"ן, כדי לנסות להבין האם גם השנה, חרף העננים הקודרים מעל המשק בכלל ומעל שוק הנדל"ן בפרט, החגיגה יכולה להימשך.

- ישנן הזדמנויות להשקעה במניות או באגרות חוב בתחום הנדל"ן, או שהעליות מאחורינו?

נעם פינקו, פסגות: "נדל"ן 15 עשה מהלך מדהים בחצי השנה האחרונה וגם די מוצדק, אבל עכשיו רוב המניות שם במחיר מלא או קרוב לשם. רוב המניות אצלי ב'החזק'. לא צריך למכור אותן, אבל האפסייד שם נמוך יחסית ברוב החברות הטובות".

רו"ח ניר טואף, מיטב: "התשואות באג"ח מאוד מאוד נמוכות. לכן, אם כבר, עדיף להיות במניות. אבל יחד עם זאת, המניות כבר עשו מהלך משמעותי ובמדד נדל"ן 15 אין כרגע מציאות. רובן פחות או יותר די יקרות".

רודי שתיוי, לאומי פרטנרס: "כל סקטור הנדל"ן מתומחר באופן די מלא. ההזדמנויות נמצאות היום בחברות עם הסיכון היותר גבוה".

- בינתיים, משבר האשראי לחברות הענף לא נפתר.

שי ליפמן, אקסלנס: "מגבלות האשראי משפיעות על הנדל"ן, אך לא על השורה הראשונה של החברות, שהבנקים ירצו להגדיל להן אשראי כי הוא נחשב לאיכותי. גם השוק החוץ בנקאי צומח, כי יש שם הרבה כסף. יש שם יותר התמקצעות בתחום הזה, כולל מענה פיננסי של המוסדיים בתחום הייזום.

"הגיוסים זולים יחסית - גן עדן לחברות נדל"ן. החברות הגדולות והחזקות מגייסות היום כמה שהן רוצות, במחירים מאוד נמוכים. אולי זאת נורת אזהרה, כי הבעיות בדרך כלל מתחילות כמה שנים אחרי שהכסף הזול שולט בשוק".

טואף: "חברות קטנות לייזום למגורים מגייסות במחירים יותר גבוהים, אבל העובדה שחברות קטנות ומסוכנות בכלל מצליחות לגייס כסף, זה כבר מראה שהשוק מאוד מאוד חם, והוא מתקרב פחות או יותר לשיא".

- למי שבכל זאת קופץ כעת על הרכבת הדוהרת, מהן המניות המומלצות ביותר להשקעה?

שתיוי: "אלוני חץ וגזית גלוב . בשתיהן יש אפסייד של 10%. שתי החברות עם פיזור גלובלי מרשים, ולאלוני חץ יש תשואה תזרימית גבוהה של יותר מ-9%, שתגדל עם השלמת ההשקעה החדשה שלה בוושינגטון. זאת חברה יציבה, עם מינוף נמוך מאוד יחסית לחברת נדל"ן. מבחינת כל הפרמטרים, היא השקעה טובה יחסית לאלטרנטיבות. בגזית גלוב נקודת החוזק העיקרית, מעבר לפיזור הגלובלי, היא יכולת היזמות והצפת הערך של ההנהלה".

טואף: "אני אוהב את רבוע כחול נדל"ן , בהנחה שהמניות העיקריות במדד נדל"ן 15 כבר עשו את שלהן, פחות או יותר, והאפסייד שם יחסית מוגבל. ברבוע נדל"ן הנכסים לא משוערכים מספיק ויש שם נכסים טובים של סניפי מגה ומגה בעיר, אז יכול להיות שיש שם עוד אפסייד מסוים בשערוכים. נוסף על כך, פרויקט השוק הסיטונאי מוצלח (רבוע נדל"ן שותפה בו ביחד עם משפחת גינדי) והסיכון בו לא מאוד גבוה, כי רוב הדירות נמכרו והקניון במיקום מאוד מרכזי.

"מניה מומלצת נוספת היא נכסים ובניין . יש שם עוד 'בשר'. לאחרונה הודיעו על מחיר של 750 מיליון דולר שהוצע לבניין HSBC שבבעלותה בניו יורק. אם זה נכון, אז יש למניה עדיין לאן לעלות".

ליפמן: "מניית מליסרון מומלצת - יש שם עוד הרבה אפסייד. כל הצמיחה שהייתה בבריטיש ישראל, ושבגללה מליסרון רכשה את בריטיש ישראל, תבוא לידי ביטוי בשנתיים הקרובות. חברות נדל"ן הן בהגדרה ממונפות וגם אלה שלא ממונפות אז הן ב-50% מינוף. מחזור החובות בריבית נמוכה יותר מקטינה דרמטית את הוצאות המימון, וזה הולך ישר לרווחיות. במליסרון זה דרמטי.

"גם חברת ביג מאוד מעניינת - יש אפסייד גדול מהפעילות בישראל ומהפעילות בארה"ב, שכבר קיבלה תג מחיר (מגדל ביטוח רכשה 20% לפי שווי של 150 מיליון דולר). ביג נסחרת במכפיל הון נמוך מאוד על הפעילות בישראל ואפילו די מגוחך. מבני תעשייה ונצבא הן חברות מעניינות מאוד. מבני תעשיה פרופיל הסיכון אולי קצת יותר מסוכן, בגלל הלחץ הפיננסי בקבוצה, אבל בסך הכול גם שם יש הרבה אפסייד מהפעילות בארץ והרבה מאוד מהפעילות של החברה-הבת, מירלנד. בשנתיים הקרובות רק יתחילו להבין בכלל מה זה מירלנד, בעקבות מכירת הדירות ברוסיה.

"בשביל לקבל תשואה עודפת על חברות שפעילות בחו"ל צריך טיפה להעלות רמת סיכון - כלומר להשקיע בכלכלית ירושלים , בנכסים ובניין או באפריקה נכסים , שם יש אפסייד. כלכלית ירושלים אולי נסחרת בחסר, בשל לחץ פירעונות האג"ח, אבל לא בצדק, להערכתי. אני לא רואה בעיה בהחזר החוב. המימושים שהחברה ביצעה יימשכו והמזומנים ישמשו אותה להורדת המינוף ולתשלומי האג"ח".

פינקו: "מבין מניות מדד נדל"ן 15, מניית מליסרון הכי זולה - זאת חברה שצריכה להיסחר ביותר ממכפיל 7 על ה-FFO (התזרים מהפעילות השוטפת) ורמת המינוף אמורה לרדת בשנה הקרובה, בעקבות מימושים נכסים שהיא צריכה למכור. גם החלפת החוב לזול יותר משמעותית מאוד ל-FFO שלה.

באלקטרה נדל"ן האג"ח בתשואה חד-ספרתית גבוהה, ומצד שני המניה ב-0.26 על ההון העצמי, כך שהאפסייד נמצא דווקא במניה, שיש בה אמנם סיכון - זאת לא מניה שמתאימה לכל אחד".

- מאלה מניות הייתם מתרחקים?

שתיוי: "אין משהו שאני ממש שלילי לגביו, אך יש מניות מסוכנות כמו נצבא או אלרוב נדלן שאם השוק לא יהיה חיובי אז הן תספוגנה מכות קשות. מצד שני אם השוק יעלה, אז אלרוב תעלה משמעותית. אני לא נגד אלרוב, אבל זה תלוי במידת שנאת הסיכון שלך".

טואף: "יש מניות שהסיכון בהן גדול מאוד - חברות שנכנסו לתהליך של מימוש נכסים בשביל להצליח לשלם את החובות שלהן. אני יכול לציין את אלקטרה נדל"ן או כלכלית ירושלים. המניות האלה מאוד תנודתיות, ואני לא יכול להגיד כרגע אם הן מומלצות או לא, אבל הסיכון בהן גבוה".

"לא קל היום להשכיר משרדים. בונים יותר מדי"

- על פי התוכניות, כ-900 אלף מ"ר משרדים מתוכננים להיבנות עד 2018, בעיקר בגוש דן. האם מתפתחת בועה בתחום המשרדים בישראל?

נעם פינקו: "אני לא חושב שכל מה שמתכננים ייבנה. לא כולם יכולים לגייס אשראי, ואלה שיכולים לגייס לא בהכרח מתחילים לבנות. במגדל פסגות, לדוגמה, יש כעת 10 קומות ריקות. אנחנו רואים קשיים באכלוס בניינים, כמו זה של אפריקה ישראל בבני ברק, של אמות בפתח תקווה, או של גב ים בחולון. לא קל היום להשכיר משרדים. השוק צריך 100-150 אלף מ"ר בשנה, אבל נראה שבונים קצת יותר".

רודי שתיוי: "הכול תלוי במצב הכלכלי. אם נכנס למצב של פיטורים, וחברות לא ייצמחו, אז היצע המשרדים יהיה גבוה מדי. אבל כרגע, שיעורי התפוסה לא ירדו בצורה משמעותית ואם המשק יצמח לפי הציפיות בשנה שנתיים הקרובות, אז גם לא נראה ירידה משמעותית בתפוסה".

ניר טואף: "תהיה ירידה בתפוסה, כי ההיצע גדל ואין מי שיתפוס את המקומות האלה. זה לא שאנחנו הולכים לגאות כלכלית והכול יהיה ורוד, בארץ או בחו"ל. בסופו של דבר, זה מקרו כלכלה וההיצע גדול. עוד סימן לא טוב הוא שרואים חברות שרק רוכשות קרקעות ולא מתחילות לבנות. יש חברות שכבר רואים אצלן פילים לבנים - מגדלים שעומדים ולא מושכרים. המקומות הבעייתיים ביותר הם בני ברק, מה שנקרא 'בני ברק ביזנס סנטר', רמת החייל ופתח תקווה. בתל אביב רואים הרבה התחלות בנייה והיתרי בנייה, ובסוף זה ישפיע על התפוסות ועל המחירים".

שי ליפמן: "ענף המשרדים והנדל"ן המניב כולו הם בבואה של כלכלת ישראל, שהיא חזקה. בלי קשר לתוצאות הבחירות, היא כנראה תמשיך להיות כזאת גם בעתיד. אין דין בני ברק כדין תל אביב, אין דין רמת גן כדין רמת החייל, ואין דין פתח תקווה כדין חולון. בתל אביב, חוץ מעזריאלי, אף אחד לא יותר מדי רלוונטי כרגע. עזריאלי מתחיל עכשיו פרויקט ענק של 120 אלף מ"ר (בדרום הקריה), שצפוי להסתיים בעוד ארבע שנים. עד אז אף אחד גדול לא בונה. כל הפרויקטים האחרים הם כרגע על הנייר ולא רלוונטיים: אני לא רואה את פרויקט תנובה בדרך בגין קורם עור וגידים, אני לא רואה את פרויקט הארגז בדרך השלום יוצא לפועל. לא יסתמו פה בניינים בבטון, כמו שחשבו שיקרה לפני 15 שנה בדרך בגין".

"בוא נסכים שמחירי הדירות לא צפויים לרדת"

מחירי הדירות סיימו גם את 2012 בעלייה של אחוזים בודדים (כ-4%), אחרי נסיקה של למעלה מ-60% במחירים תוך 4 שנים. ובזמן שכל הפוליטיקאים מתייחסים למצוקת הדיור, ומבטיחים שבכנסת הבאה נראה ירידת מחירים דרמטית (עם שלל הצעות וקוריוזים שטובים אולי כמצע בחירות), הישראלים מראים סימני ייאוש וחוזרים בהדרגה לשוק. השבוע פורסם, כי בדצמבר נטל הציבור משכנתאות בהיקף של 4.7 מיליארד שקל, לעומת 4.1 מיליארד שקל בחודש לפניו.

- נתניהו מבטיח להוריד את מחירי הדירות ב-30%.

ליפמן: "הנה נוסחת הקסם איך מורידים מחירים ב-30%: מעיפים את שדה דב, ובמקביל מפשירים את כל הקרקע שם ובפי גלילות ונותנים הקלות ליזמים. ההיצע יעשה את שלו וכך מורידים מחירים. אם יבנו מחר 20 אלף דירות בערד, זה כנראה לא ישפיע על אף אחד. וכמובן יש חשיבות גדולה לתשתיות, כפי שראינו בכביש 6 שפיתח מקומות קטנים וקירב את הפריפריה. דיור בר השגה לא צריך להיות בצפון ת"א, אלא במקום שאנשים יכולים תוך שעה להגיע לעבודה".

שתיוי: "יש קונפליקט בין משרד השיכון ומשרד האוצר, שמעוניינים להוזיל מחירים, לבין נגיד בנק ישראל, שמעוניין לשמור על יציבות הבנקים ולא רוצה שהמחירים ירדו משמעותית. צריך ליצור תוכנית משותפת למשרד השיכון ולמשרד האוצר, וזאת גם יכולה להיות דרך להגדיל את הכנסות המדינה על ידי שיווק קרקעות, במחירים מעט יותר זולים".

ליפמן: "זה מחולל צמיחה עצום. תחשוב שהתחלות הבנייה יעלו מ-40 ל-60 אלף או אפילו ל-70 אלף".

שתיוי: "התחלות הבנייה עומדות על פחות מ-35 אלף, שזה נמוך משמעותית מהצרכים של השוק. אם משרד השיכון לא יפעל - המחירים יעלו. היצע הדירות והתחלות הבנייה מספיקים רק כדי לתמוך ביציבות מחירים, אבל תוך שנה שנתיים המחירים עשויים לעלות, אם משרד השיכון לא יפעל יותר בנחישות. בשביל זה חייבים את משרד האוצר ואת ראש הממשלה, כדי לבנות תוכנית אסטרטגית".

- ומה הייתם מייעצים לשר השיכון הבא?

פינקו: "שלא יצא בהצהרות לא נכונות. בעיקר שיפעלו שם לפתיחת חסמים תכנוניים, כולל בשוק מקבצי דיור, משהו שלא קיים כמעט בישראל וקיים כמעט בכל העולם. בנוסף, יש לפתוח חסמים במינהל מקרקעי ישראל. אם קובעים מחיר מינימום למכרזים מעל למיליון שקל ליחידת קרקע באזורים טובים, אז מן הסתם קשה להוריד מחירים. בלי פתרון כולל, שבו המדינה תעזור למחירים לרדת, הם לא ירדו אף פעם".

טואף: "לשר השיכון הבא, לא משנה מה יעשה, יהיה לו מאוד קשה. צריך לתאם עמדות בין בנק ישראל לממשלה, שצריכה להתמקד יותר בהגדלת ההיצע ובקיצור הביורוקרטיה. זה לא כל כך פשוט כי הביקוש כאן מאוד קשיח - אנשים מתחתנים וישר חושבים לקנות דירה, ובצדק, כי שוק השכירויות פה לא מתוחכם ולא גדול".

ליפמן: "בנק ישראל החמיר את המצב. הממשלה צריכה להחליט לרצות באמת להוריד את מחיר הדיור, לא בסיסמאות, שעד כה בעיקר הרעו את המצב. צריך להחליט שמגדילים את ההיצע ולקוות ששר השיכון הבא יהיה מהמפלגה שתרכיב את הממשלה ושיפעל ביחד עם שר האוצר וראש הממשלה. אם שר השיכון הבא יהיה שוב סקטוריאלי, אז כל הדברים ה'יפים' שראינו באלעד, בחריש, בבית שמש וכו' יימשך".

- ובשורה התחתונה?

ליפמן: "בוא נסכים שמחירי הדירות לא צפויים לרדת".

שתיוי: "תלוי בבחירות - אם פתאום שלי יחימוביץ' תהיה שרת השיכון או שרת האוצר אז ברור שיהיו צעדים להורדת מחירים, אבל סביר להניח שזה לא יקרה. לכן, לא רק שהמחירים לא ירדו, הם אולי אפילו יטפסו למעלה".

*** אליעזר פישמן הוא בעל השליטה בכלכלית ירושלים, במבני תעשייה וב"גלובס"

מניות מומלצות

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"