גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לשלטון טוטליטרי

הדיון על הזכייה של דיוקוביץ' באליפות אוסטרליה צריך להתפתח מעבר לסוגיית ה'כמה גראנד סלאמים הוא יכול לקחת'?

הדומיננטיות של נובאק דיוקוביץ', שזכה השבוע בגראנד סלאם השישי שלו עם ניצחון בארבע מערכות על אנדי מארי בגמר אליפות אוסטרליה, היא סיפור שקשה לחזות איך הוא יתפתח. רק 25 טניסאים עמדו עד היום בראש הדירוג העולמי, שנהיה רשמי ב-1973. אפשר לחלק את תקופות השלטון שלהם, פחות לפי המספרים (מספר השבועות בראש הדירוג וכמות הסלאמים) ויותר לפי התחושה שהיתה בסבב בזמנם כשליטים, לארבע קטגוריות:

א. משטר טוטליטרי - ג'ימי קונורס (באמצע שנות השבעים), ביורן בורג (בסוף שנות השבעים ותחילת השמונים), איבן לנדל (אמצע עד סוף שנות השמונים), פיט סמפראס (רוב שנות התשעים), רוג'ר פדרר (אמצע שנות האלפיים).

ב. מונרכיה מוגבלת - ג'ון מקנרו (תחילת עד אמצע שנות השמונים), סטפן אדברג (תחילת שנות התשעים), אנדרה אגאסי (אמצע שנות התשעים), רפא נדאל (נדאל הנהיג דיקטטורות מבחינת התוצאות גם ב-2008 וגם ב-2010, אבל במקרה שלו התחושה היא תמיד שהשלטון מוגבל בזמן: אחרי כל שנה מוצלחת, הברכיים שלו קורסות).

ג. משטר דמוקרטי - טניסאים כמו ג'ים קורייר (בתחילת-אמצע שנות התשעים), גוסטבו קוורטן (תחילת שנות האלפיים), לייטון יואיט (תחילת שנות האלפיים).

ד. רפובליקת בננות - כל השאר. ביניהם: בוריס בקר, מראט סאפין, אנדי רודיק.

דיוקוביץ', מבחינת התוצאות מאז תחילת 2011, שייך כבר לקטגוריה השנייה. השאלה היא האם הוא צועד לעבר דומיננטיות טוטליטרית. והתחושה אחרי אליפות אוסטרליה היא שהשאלה הזאת תלויה, יותר מהכל, דווקא באנדי מארי.

דיוקוביץ' בקצב הנכון

***

מארי, שלא יובן אחרת, היה פחות טוב מדיוקוביץ' בכל מובן בגמר באוסטרליה. אבל הוא אמר שני דברים נכונים וחשובים אחרי המשחק: שבהיסטוריה של הטניס אף אחד עוד לא הצליח לזכות בגראנד סלאם שבא אחרי שהוא זכה בראשון שלו (הראשון של מארי היה ביו.אס אופן 2012); ושבניגוד לחמשת גמרי הגראנד סלאם הראשונים שלו, כלומר כולל הניצחון על דיוקוביץ' בחמש מערכות בגמר היו.אס אופן האחרון, הפעם הוא לא הטיל אפילו לרגע ספק בעצמו.

הספק העצמי היה כל מה שהפריד בין מארי לבין השלישייה הגדולה (פדרר, נדאל, דיוקוביץ') עד עכשיו. וגם אם לא צריך לתת את כל הקרדיט על ההיעלמות שלו לאיבן לנדל, שהתחיל לאמן את מארי בתחילת 2012, ברור שללנדל - שהפסיד בארבעת גמרי הגראנד סלאם הראשונים אבל פרץ את המחסום וסיים את הקריירה עם שמונה סלאמים - יש חלק מאוד משמעותי בהתקדמות המנטלית של מארי.

ההתקדמות המנטלית של מארי ניכרה בעיקר בחצי הגמר באוסטרליה נגד פדרר. מארי הגיע למשחק עם 0 מ-3 נגד פדרר בגראנד סלאמים, צלקת רצינית כי כל המשחקים היו גמרים (יו. אס אופן 2008, אוסטרליה 2010, ווימבלדון 2012). פדרר איים לפתוח מחדש את הצלקת עם שני קאמבקים מפיגור מערכה, אבל במערכה החמישית מארי הרים את הרמה וניצח 6-2 בשלווה של אדם שמשוכנע בעליונות שלו.

השלווה הזאת אפיינה גם את לנדל בשיאו. וזה לא המאפיין היחיד של לנדל כשחקן שאפשר לראות על מארי. לנדל היה במידה רבה נביא עידן העוצמה מהקו האחורי. מארי, עד לנדל, היה במידה רבה שחקן הגנה שמתמרן יריבים לעמדות ולחבטות לא נוחות, הרבה פעמים באמצעות מה שהמקצוענים מכנים Junk - חבטות קצרות ו/או חלשות במתכוון, חבטות קשתיות ועמוקות, סלייסים משני צדי המגרש (פורהאנד ובקהאנד). באוסטרליה, שנה אחרי שהוא התחיל לעבוד עם לנדל, כמעט לא נשאר זכר לג'אנק בטניס של מארי: הוא נראה כמו דיוקוביץ', עוד ספסימן מרשים של תנועה ועוצמה פיזית מהקו האחורי.

אחרי שעתיים וחצי בגמר נגד דיוקוביץ', התנועה והעוצמה (שהתבטאה בעיקר בסרב שני שהלך ונחלש) של מארי כבר לא היו אותו דבר, הרבה בגלל שחצי הגמר נגד פדרר ביום שישי בלילה נמשך ארבע שעות מתישות. לדיוקוביץ', שחצי הגמר שלו היה ביום חמישי ודרש ממנו רק שעה וחצי של עבודה (מול דויד פרר הספרדי), היה מספיק גז כדי להעלות את הרמה שלו בדיוק בזמן שהרמה של מארי ירדה, וזה היה ההבדל. הבדל של יום נתון.

***

ההבדל בין מארי לפדרר, לעומת זאת, לא הרגיש כמו הבדל של יום נתון - אפילו שהמשחק הלך לחמש מערכות. למעשה, העובדה שפדרר הצליח לקחת את מארי לחמש מערכות בחצי הגמר היתה לא פחות מהישג לאור הדינמיקה של המשחק.

גם אחרי שהדיקטטורה שלו נפלה, ב-2008, דבר אחד נשאר קבוע בכל המשחקים של פדרר: הוא תוקף יותר, שואף ובדרך כלל מצליח להכתיב את רוב הנקודות. מול שחקני הגנה פנומנליים כמו נדאל, דיוקוביץ' ומארי זה לא תמיד הספיק, במיוחד מאז שפדרר חצה את גיל 30, אבל המשחקים נגדם עדיין היו תלויים יותר בו, וזה התבטא ביחס בין כמות הווינרים לכמות הטעויות בלתי מחויבות: לפדרר כמעט תמיד היו יותר משניהם, כי הוא תמיד הלך על יותר בחבטות שלו. בימים שהיחס היה טוב - הוא ניצח; בימים שהיחס היה בינוני עד גרוע, ימים שהתרבו עם הזמן - הוא הפסיד.

בחצי הגמר במלבורן היו לפדרר 43 ווינרים ו-60 טעויות בלתי מחויבות. למארי היו 62 ווינרים ו-47 טעויות בלתי מחויבות. כבר כמה שנים שאנשים מחפשים, בתאווה שקשה להסביר, סימנים לתחילת הסוף של פדרר. משחק אחד לעולם לא יכול להיות מדד. אבל מארי ממש שלט בפדרר. וזה משהו שעדיין לא קרה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"