גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוסי אקרמן: "מצטער שלא קניתי עוד חברה בארה"ב"

אחרי 31 שנים, 17 מתוכן כמנכ"ל, פורש יוסי אקרמן מאלביט מערכות, לא לפני שהוא מתריע מפני בכייה לדורות אם מבנה החברות הביטחוניות בארץ לא יעבור שינוי

"בכל תקופת עבודתי באלביט, ניסיתי כל הזמן להרים את הראש ולהסתכל לטווח ארוך. החיים לפעמים מושכים אותך להסתכל לטווח הקצר, לשנה-שנתיים הקרובות, אבל בנושאים מהותיים כמו רכישות, שיתופי פעולה אסטרטגיים, השקעות במו"פ וגיוס עובדים - ההחלטות הנכונות הן החלטות שנלקחות לטווח ארוך".

כך מסכם יוסי אקרמן (63), נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות, 31 שנה בחברה, שב-17 מתוכן הוא עמד בראשה. כעת הוא פורש מהתפקיד, וגם לקראת המהלך הזה הוא הקפיד להתכונן ביסודיות, בדיוק כפי שנהג במהלך שנותיו בראש החברה. "אני עובד ומתכנן את זה 3 שנים. יש חברות שבזמן החלפה של מנכ"לים התרסקו, ולכן הבנתי שגם זה עוד מהלך אסטרטגי בחברה, שדורש זהירות, התייעצות, בדיקת חלופות, והתראה מספיקה מראש", הוא אומר בראיון מיוחד שהעניק ל"גלובס" לרגל פרישתו מהתפקיד.

"בהתחלה ביקשו ממני לא לדבר על זה, אבל לאט לאט הבינו שלא אשאר מנכ"ל עד גיל 67. ישבנו יחד עם מיקי פדרמן (בעל השליטה באלביט, ר' ש'), והעלינו הצעות מי יכול להיכנס לתפקיד. אני חשבתי, ואני שמח שמיקי הסכים איתי, שהמחליף צריך לבוא מבפנים. היה יותר ממועמד טוב אחד, ועברנו תהליך שבו ניתחנו את היתרונות והסיכונים של בחירה בכל אחד מהם".

בסופו של התהליך נבחר לתפקיד בצלאל "בוצי" מכליס (50), מנהל חטיבת היבשה בעשור האחרון, שגויס על ידי אקרמן עצמו לפני 20 שנה. "מ-1 בינואר הוא יושב חדר לידי ואנחנו מנהלים את החברה ביחד. הוא מאוד מוכן ובשל, ואם תסתכלו על ביצועי החברה ב-2013 מול 2012 לא תרגישו שהתחלף מנכ"ל, ואם תרגישו - זה יהיה רק לטובה", מפרגן אקרמן למחליפו.

"חבל שלא קנינו עוד חברה בארה"ב"

כשאקרמן נכנס לתפקיד, ב-1996, מנתה אלביט, אחרי הפיצול עם פעילות האלקטרוניקה וההדמיה הרפואית בסוף אותה שנה, כ-1,250 עובדים. מחזור ההכנסות השנתי שלה הסתכם ב-307 מיליון דולר. את השנה החולפת סיימה אלביט עם הכנסות שנתיות של 2.9 מיליארד דולר, ומצבת העובדים שלה צמחה לכ-12 אלף, כשבישראל מעסיקה החברה כעשרת אלפים עובדים, מתל חי ועד שדרות.

גם המשקיעים נהנו מהצמיחה המואצת של אלביט: עם הפיצול נסחרה אלביט בשווי של 106 מיליון דולר, בעוד שכיום שוויה עומד על כ-1.6 מיליארד דולר - וזאת מבלי להכניס בחשבון את הדיבידנדים שחילקה החברה לאורך השנים.

- מה אופק הצמיחה העתידי של אלביט?

"אני מאוד אופטימי לגבי החברה, ואני אומר את זה בגלל הפרויקטים של המו"פ שמגיעים להבשלה, צבר ההזמנות והשותפויות האסטרטגיות שחתמנו לאחרונה עם מספר חברות, שמבטיחות אופק חזק. בכלל, התחומים שאלביט פועלת בהם לא נפגעים, או הרבה פחות נפגעים מהקיצוצים בתקציבי הביטחון".

- איך אתה מסביר את זה?

"על חברה קטנה שעובדת בנישות, תקציב הביטחון לא משפיע, ואנחנו חברה קטנה של כ-3 מיליארד דולר מכירות, לא לוקהיד מרטין שמוכרת ב-40 מיליארד דולר, וכל תזוזה בתקציב הביטחון משפיעה עליה. בנוסף, מי שנפגע הוא מי שהשקיע בפלטפורמות גדולות. העולם קונה פחות פלטפורמות כאלה, ויותר מערכות מודיעין והגנה".

- יש דברים שאתה מצטער שלא עשית בכהונתך?

"אם אני מצטער על משהו זה שאת מה שעשינו לא עשינו יותר מהר, אבל אומר בכנות: כשאני מסתכל על כל הקריירה אחורה - אני לא מצטער על דברים שעשיתי, אלא על דברים שלא עשיתי.

"אני מצטער שלא קניתי עוד חברה בארה"ב. אין לי שם ספציפי, אבל הייתי רוצה שנהייה יותר חזקים שם, זה משהו שנכון אסטרטגית. אני גם מצטער שלא עשיתי יותר לגבי שינוי מבנה התעשייה הביטחונית בארץ".

מבנה התעשייה הביטחונית בארץ - שמורכבת מארבע חברות גדולות (תעשייה אוירית, אלביט, רפא"ל ותע"ש) ועוד שורה של חברות בינוניות וקטנות - הוא נושא אקוטי מבחינת אקרמן. "אלביט היא ראשונה בישראל בהיקף הביטחוני. זה נותן תחושה טובה, אבל בעולם, שם נמצאת התחרות האמיתית, אנחנו מקום 34. בסוף אנחנו קטנים, והמתחרים שלנו הרבה יותר גדולים, ולכן תהליכי הרכישות שאלביט עשתה בארץ היו הכרח, הן לקונה והן למוכר".

ואכן, בתקופתו של אקרמן רכשה אלביט ומיזגה לתוכה שורה ארוכה של חברות ביטחוניות הן חברות גדולות כמו תדיראן, אלישרא ואל-אופ, והן חברות קטנות מסוגן של ITL, סולתם, BVR, אזימוט ואחרות. בסך הכל ביצעה אלביט בתקופתו של אקרמן כ-25 רכישות. "הרכישות השתלמו לכולם, כי אם החברות הנרכשות היו נשארות לבד, מצבן היה קשה, והמוכרים הבינו את זה", אומר אקרמן, ומסמן את החברה הביטחונית שחשה היטב על בשרה את התהליך הזה: "תע"ש לא סתם הגיעה למצב שבו היא נמצאת, היא חברה קטנה וקשה לה".

משנתו של אקרמן בנושא והפתרון שהוא מציע לבעיה ידועים ומוכרים: מיזוג של החברות הביטחוניות בישראל לשתי קבוצות גדולות. "התפיסה שאפשר להישאר כפי שאנחנו היא אנכרוניסטית. אי אפשר להשקיע ברשת של מכירות, שיווק ואחזקה בשביל מוצר אחד, וזו הסיבה לכך שכל הסטארט-אפים נקנים. כל מה שאנחנו קונים היום, מגיע מחברות של מיליארדי דולרים, אין היום חברות קטנות. זו תהייה בכייה לדורות אם לא נעשה את זה, וזה שנגיד 'אמרנו את זה' לא יעזור. אין חילוקי דעות על הרעיון ועל הצורך הזה, הוא מקובל. הבעיה זה הביצוע, יש חוסר עניין להיכנס לתהליך הזה, שהוא לא קל".

- אתה חושב שמדיניות החוץ מול תורכיה, שפגעה בסחר הביטחוני בין המדינות, נכונה?

"בכל החלטה נכונה יש נפגעים, כשאתה סולל כביש יש כאלה שנפגעים. לפני כל התעשיות הביטחוניות מדינת ישראל צריכה לעשות את מה שטוב לה מבחינת מדיניות חוץ. נכון, התעשיות הביטחוניות הפסידו מזה, אבל זו לא סיבה לא לקחת את ההחלטה הנכונה. האם המדיניות מול תורכיה נכונה או לא? אין לי את כל הנתונים בשביל לקבוע, אני רוצה לקוות שכן".

אלביט, נזכיר, הייתה בין הנפגעות של המדיניות הזו כאשר משרד הביטחון ביטל באמצע הפרויקט את רישיון הייצוא של מערכת ה-"קונדור 2" - שמשמשת לאיסוף של מודיעין אווירי חזותי - לתורכיה. העצירה של הפרויקט גרמה לנזק כספי לא מבוטל של עשרות מיליוני דולרים לחברה, בגינו המדינה לא פיצתה אותה. אקרמן חוזר למשל הכביש: "כשסוללים כביש ומפנים מישהו מעניקים לו פיצוי, אותנו לא פיצו ואנחנו הולכים למשפט. מה שמראש לא מכרנו - אין לנו טענות. אבל כאן הודיעו לנו להפסיק באמצע הפרויקט. ביקשנו פיצוי על הנזק וחשבנו שזה ייגמר במשא ומתן, אבל לא הגענו להסכמה".

"יש לי 1,000 עצי זית"

בתחילת החודש הבא יפרוש אקרמן, שמתגורר ביישוב בית לחם הגלילית שבעמק יזרעאל, אם כי הוא בכל זאת לא יתנתק מאלביט לגמרי, מאחר שיתמנה לתפקיד סגן יו"ר החברה. גם היום שאחרי מתוכנן מבחינת אקרמן בקפדנות אופיינית, והתוכניות שלו להמשך מגובשות ומורכבות מארבעה רבדים.

"אני אעסוק בחקלאות, יש לי 1,000 עצי זית ואני מייצר שמן", מספר לנו אקרמן על התחביב שלו, תוך שהוא מגלה מומחיות רבה בתחום. "כנראה שגם אלך ללמוד משהו בתחום מחשבת ישראל. אתנדב גם בוועדות ובאגודות שצריכות עזרה, והחלק הרביעי - יש לי 9 נכדים, בגילאי שנתיים עד 10 שגרים בסביבה שלי, ואבלה זמן גם איתם".

- אתה לא חושב על עשייה ציבורית?

"להיות ראש עיר או להיכנס לפוליטיקה זה מעניין וחשוב - וטיפה חוסר צניעות, אני גם אצליח בזה - אבל אני לא מחפש משרה מלאה. אחרת, בשביל מה עזבתי את אלביט? הכי טוב זה כאן. בסוף אין הבדל גדול בין להיות ראש עיר למנכ"ל".

ולמה עוד נותר לאקרמן לצפות? "ביקשתי, כמתנת פרידה, שיזמינו אותי לאירוע שיערך כשאלביט תעבור את רף המכירות של 4 מיליארד דולר. אני לא יודע להגיד מתי זה יהיה, אבל זה יקרה", הוא מבטיח.

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"