גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו על המפה (לא בספורט, בטלוויזיה)

"שידורי התלת-ממד קרסו בכל העולם"; "בסביבה הקרובה, המצב של ישראל הכי טוב" ■ דני לנקרי, הבעלים של חברת "מזמור", על תעשיית הפקות הספורט

ניידת השידור ליד היכל נוקיה מפוצצת בכמעט 10 אנשי צוות כבר שעה ארוכה, למרות שהמשחק בין מכבי ת"א וירושלים רחוק מאוד מלהתחיל. עוד שתי ניידות HD מסיימות ממש באותו זמן טסט לנציגי אופ"א לקראת פתיחת היורו. בשבועיים הקרובים ייצאו מישראל שידורי ספורט לכל העולם בכמות שטרם נראתה כאן.

קצת מוזר בכלל להזכיר את העניין של היי-דפנישן ושידורי ספורט, כי HD כבר נהיה סטנדרט. אבל בכל זאת מתברר שוב שבזמן שבספורט עצמו אנחנו מקפידים ללכת כל הזמן לאחור או מקסימום לדרוך במקום, בעניין הטכנולוגי-טלוויזיוני שקשור לשידורי ספורט כבר סגרנו פערים מאירופה ואנחנו מובילים על חלק גדול מאוד מהמדינות. וזה לא עניין של מה בכך בהתחשב שרק ב-2009 שודר כאן לראשונה שידור HD.

"יש היום בישראל חמש ניידות HD", פותח דני לנקרי, הבעלים של חברת ההפקות "מזמור" שמחזיקה ארבע ניידות (החמישית שייכת לאולפני הרצליה). "בסביבה הקרובה שלנו מצבנו הכי טוב. בקפריסין כולה יש ניידת HD אחת, כשגם היא מתחלקת בין קפריסין ליוון. כבר קרה שהניידת שלהם היתה ביוון והם נתקעו עם שידור ספורט וביקשו שנשיט להם במעבורת מחיפה ניידת שלנו. פעם בכמה שבועות אנחנו יוצאים עם ניידת לירדן לשדר לכל נסיכויות המפרץ, כששוכרת אותנו חברה ירדנית בחסות המלכה ראניה".

ישראל החלה להחזיק ניידות HD בגלל הספורט. "בקיץ 2009, כשמכבי חיפה הגיעו למוקדמות ליגת האלופות, ערוץ הספורט קיבל הודעה מאופ"א שהמשחקים של חיפה חייבים להיות ב-HD. לא היו אז ניידות בארץ, ובאופ"א אמרו לערוץ הספורט ש'אין שום בעיה, נשיט לכם ניידת מאיטליה, זה יעלה לכם 210 אלף אירו'. רק הניידת, בלי הצוות. הסכום היה דמיוני. זו היתה הזדמנות שהביאה אותנו לשדרג ל-HD".

ומאז מה?

"לפני שלוש שנים הניידות שלנו עשו 100 שידורי HD בשנה, היום אנחנו עושים 600 שידורים. ערוץ הספורט שהבין שאפיק ה-HD שפתח הוא מקור ההכנסה הכי טוב עבורו והחליט שכל השידורים שהוא יצלם יהיו ב-HD. הוא גם הספק הכי גדול של שידורי HD בישראל, ושוכר בסביבות 350-300 ניידות HD בשנה. ערוץ 1 מגיע ל-100-70 ימי ניידת, וצ'רלטון שוכרים מאתנו בסביבות 60 ניידות בשנה".

כמה הספורט חזק ב-HD ביחס לשידורים אחרים?

"90% משידורי ה-HD בארץ הם שידורי ספורט, וה-10% הנותרים זה מוזיקה, תוכניות בישול וכו'. אחת הבעיות נובעת כמובן מזה שערוצים 10 ו-2 עוד לא עברו ל-HD. אבל גם הם מעדיפים לפעמים לשכור ניידות כאלו למרות שהן יותר יקרות, כי ברגע שאיכות הצילום טובה יותר זה בא לידי ביטוי גם בשידור הרגיל. לערוץ 10 שווה לשדר את מכבי ביורוליג ב-HD כי הוא מקבל איכות שידור יותר טובה. גם ערוץ 2 שעשה פה בנוקיה את גמר דה ווייס לקח ניידת HD כי זה גורם לכך שאיכות ההפקה נראית טובה יותר. נכון שזה עולה להם יותר, ניידת שידור עם שש מצלמות תעלה בסביבות 50-40 אלף שקל, אבל זה שווה להם".

אתה בטח מכיר את הטענה שמאז שנכנס ה-HD, ערוצי הטלוויזיה הורידו בכוונה את איכות השידור 'הרגיל' כדי שאנשים יעברו ל-HD.

"שמעתי את התיאוריה הזאת. זה לא נכון. התחושה הזאת נובעת בעיקר מההבדלים העצומים. כשעברו מאנלוגי לדיגיטלי זו היתה תוספת של 20% באיכות התמונה ואת זה אנשים עוד עיכלו, אבל המעבר ל-HD שיפר את איכות התמונה פי חמישה. לכן, אם מישהו יעבור בבית מה-HD בסלון לטלוויזיה הישנה בחדר שינה הוא יחשוב שהיא מקולקלת, כמו אותה תחושה של מישהו שייסע באוטו חדש ואחר כך יחזור לנסוע בגרוטאה שלו".

***

אופ"א, שידועה בסטנדרטים המחמירים שלה, כבר דרשה אתמול לבצע תיקון בקטע הפתיחה של היורו, שכבר היה ערוך ומוכן לשידור. הסיבה: איזה בית קפה תל-אביבי שהשתרבב לתוך הקליפ ולא מצא חן בעיני האחראים מחו"ל.

עד כמה היורו הוא סיפור הפקה מורכב בהשוואה למה שאתם עושים ביומיום?

"היורו בסופו של דבר זה משחק כדורגל, אולי יש טיפה יותר הקפדה, אבל זה לא שונה בהרבה משידור כדורגל רגיל שאנחנו עושים פה. ערוץ 1 משדר את המשחק המרכזי בליגת העל עם 11 מצלמות. צ'רלטון משדרים את משחקי יום שבת עם 7-6 מצלמות. ביורו הדרישה של אופ"א מאתנו היא ל-11 מצלמות בשלב הבתים, ובחצי הגמר והגמר לעלות ל-13 מצלמות. במשחק כדורגל יש לך ניידת אחת, וזה שידור הרבה פחות מורכב למשל משידור ברק אובמה שעשינו, שבו בכל רגע נתון היו בשטח ארבע ניידות כי אובמה הולך מכאן לשם ואתה צריך להחזיק ניידת בכל מקום שהוא מגיע אליו. באירוע ספורט יש עוד יתרון - אתה יודע מתי הוא מתחיל ומתי הוא נגמר, להבדיל מתוכנית בישול שאנחנו עושים ויכולה להימרח 15 שעות".

אם אני אראה משחק ליגת אלופות בגרמניה או בישראל, עם אותה טלוויזיה בדיוק, איפה אני אראה יותר טוב?

"בגרמניה, אבל לא בגלל הטלוויזיה שלך או בגלל המצלמות שצילמו את המשחק. הדבר העיקרי שגורם להבדלים הוא איכות התאורה במגרש. המגרשים בבאר שבע למשל ובקרית אליעזר הם מאוד בעייתיים מבחינת תאורה כי הם לא נבנו ותוכננו לתקן תאורה של HD, וצילום HD ובעיקר מצלמות הסופר סלואו-מושן דורשות הרבה יותר אור".

איזה מגרש הכי טוב היום בארץ מבחינת איכות הפקה וצילום?

"היכל נוקיה לא נופל מאף אולם באירופה מבחינת איכות התמונה שנוציא ממנו. בכדורגל זה אצטדיון נתניה החדש, שכבר נבנה בסטנדרטים אירופיים מבחינת פסיליטיז ותאורה".

איפה מתבטא היתרון הגדול, מלבד איכות השידור?

"איכות השידור מביאה אותך לקבל דברים שלא היית יכול לקבל מבחינת תכנון. הנה, רק לא מזמן צילמנו מהניידת הזאת את גיא פניני מקלל בדרבי. בשידור האנלוגי לא היית יכול לקרוא את השפתיים של פניני".

ועדיין, למרות המעבר ל-HD והיתרונות והכל, יש לא מעט משחקי כדורסל שמצלמים פה עם מצלמה אחת כמו בשנות השבעים.

"יש משחקים שלא צריך לצלם עם יותר ממצלמה אחת, מה גם שבתחשיב הכללי עדיף לתת חשיפה לכל הליגה, גם אם זה אומר לצלם משחק מסוים עם מצלמה אחת. בעניין הזה אני חייב להגיד שגם פה מצבנו עוד יותר טוב. נסענו למשחק של הפועל ירושלים באיטליה, משחק מהיורוקאפ, הגענו למקום ואני נפגש עם המקומיים ואומר להם נעשה ככה וככה ונשים אולי מצלמה פה ושם, והם אומרים לי 'על מה אתה מדבר? מצלמים את המשחק עם מצלמה אחת'". בסופו של דבר זה עניין של כמות הצופים שמשלמים עבור זה. באנגליה יש מיליונים שמשלמים על HD, כך שבשביל ה-200 אלף שמשלמים פה, מקבלים מעל ומעבר".

***

למרות שה-HD אוטוטו סוגר בישראל 5 שנים, ערוצי הספורט עדיין רחוקים מכמות המנויים שהיו רוצים. הציבור מתקשה לשלם עוד ועוד על השידורים היקרים. "לערוץ הספורט יש היום בסביבות 220-200 אלף מנויי HD, לצ'רלטון אני מעריך שיש בסביבות 120-100 אלף".

אולי אנשים מחכים ל-3D?

"נושא התלת-ממד קרס בכל העולם. היו בעולם שלוש ניידות תלת-ממד, אחת כבר פורקה. מה הסיבה? הגדיר את זה יפה איש חכם מהתעשייה בישראל, שאמר שיש שני מנועים לטלוויזיה - פורנו וספורט. כשנמצאים כל החבר'ה ורואים ספורט, אתה לא יכול להסתדר עם המשקפיים האלו ועוד לחפש את הפיצוחים והבירה. ובעניין הפורנו תבין לבד את הבעיה. ה-HD נשאר חזק בעיקר בגלל שהתלת-ממד מת לגמרי. תיכנס היום לחנות חשמל ותשאל אם יש להם טלוויזיית תלת-ממד, הם ישאלו אם השתגעת. הדבר הבא מבחינת איכות צפייה יהיה ה"פור קי'" (4K), שזו טכנולוגיית שידור באיכות פי ארבעה יותר טובה מה-HD שיש היום. היום מצלמים עם זה רק פרסומות. בגלל שכל העולם בסוג של מיתון ואף אחד לא ממהר כל כך לרוץ ולהשקיע בציוד חדש, אני מעריך שזה ייקח עוד 7-5 שנים לפחות עד שהטכנולוגיה הזאת תיכנס לבתים".

מה הדבר הכי מטורף ומורכב שעשיתם מבחינת הפקת HD?

"דווקא לא שידור ספורט. לפני שבוע הזמינו אותנו לצלם ב-HD את חתונת נכדו של האדמו"ר של חסידות בעלז. שידור ישיר לכל מקום בעולם שיש בו חסידות. חתונה באמצע הרחוב, בירושלים, עם 12 מצלמות, ועם משגיחי כשרות שישבו אצלנו בניידת כדי שבטעות לא נצלם נשים או דברים לא ראויים. קניתי 15 כיפות לכל אנשי הצוות שלי, והנה דוגמה לאירוע שהוא הרבה יותר ארוך ממשחק כדורגל - התחלנו בשתיים בצהריים וסיימנו למחרת בעשר בבוקר".

והעלות?

"בהתאם. מעל 100 אלף שקל הם שילמו על ההפקה הזאת".

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם