גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטיב אדלר: מעסיקים - העובדים המתאגדים אינם "שלכם"

המעסיקים עתרו היום לבג"ץ נגד פסיקת ביה"ד האוסרת על מעסיק להביע עמדה על התאגדות עובדיו ■ השופט בדימוס סטיב אדלר תומך בפסיקה; ואילו פרופ' שרון רבין-מרגליות, דיקן ביה"ס למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, מתנגדת

בעקבות פסיקת בית הדין הארצי לעבודה מינואר השנה - שאסרה על המעסיקים להביע עמדה או ביטוי בנוגע להתאגדות עובדיהם - הגישה היום (ד) לשכת התיאום של ארגוני המעסיקים עתירה לבג"ץ נגד פסיקת בית הדין לעבודה.

מה חושבים על כך מומחים לדיני עבודה? סטיב אדלר, לשעבר נשיא בית הדין הארצי לעבודה, תומך בפסיקה; ואילו פרופ' שרון רבין-מרגליות, דיקן בית-הספר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, מתנגדת אליה.

סטיב אדלר: בעד

בית הדין הארצי לעבודה ובית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט גבוה לצדק (בג"ץ), חזרו וקבעו בפסיקתם כי לעובדים זכות יסוד חוקתית להתארגנות, ובתוך כך לבחור אם להצטרף או שלא לארגון עובדים.

בפועל, במרבית המקרים המעסיק הצליח להכשיל את הליך ההתארגנות, ולא היה די בפסיקת בית הדין כדי להבטיח את מימוש זכות ההתארגנות של העובדים הלכה למעשה.

בפסק דין פלאפון הלך בית הדין הארצי לעבודה צעד חשוב קדימה במאבק על ההגנה על זכות ההתארגנות בשלב הראשוני, לפני שנקבע מעמדו של ארגון העובדים כארגון היציג במקום העבודה.

פסק הדין קבע את העיקרון המנחה לפיו השיח בעניין זכות ההתארגנות ומימושו הוא עניינם של העובדים בינם לבין עצמם לבין ארגון העובדים בלבד. בכך קבע בית הדין הארצי מחיצה ברורה המונעת באופן מעשי מהמעסיקים מלהתערב בהחלטת העובדים אם להצטרף לארגון עובדים או לאו.

המעסיקים טוענים: "מדובר בעובדים שלנו, תן לנו לדבר איתם". אז לא, חברים, העובדים אינם "שלכם" בנושא התארגנות. הם אנשים חופשיים להחליט בעצמם אם להצטרף לארגון עובדים, לפי מצפונם, בלי לחץ ואיומים.

בשעתו אף חשבתי בסוגיה זו שאם נציג ארגון עובדים נכנס למקום העבודה לדבר בפני כלל העובדים בנושא התארגנות ראשונית, אז לשם האיזון גם נציג ההנהלה רשאי לדבר. וכן, אם העובד מבקש לדעת מה עמדת המעסיק לגבי ארגון עובדים זה או אחר, רשאי המעסיק להשיב בתנאי שאינו מאיים על העובדים או מפעיל לחץ עליהם, או מעביר מידע מוטעה.

אולם, כפי שהעיר בית הדין הארצי, בשלב הראשוני של ההתארגנות מעמדם של העובדים המבקשים להתארגן שביר ביותר, נוכח פער הכוחות בין העובד למעסיקו.

לאור הניסיון של הליכים רבים, ובמיוחד סכסוך פלאפון, הובהר ללא ספק כי כל הבעת עמדה של מעסיק בנושא התארגנות בשלב הראשוני שלה מייצרת מעצם מהותה צל כבד של לחץ ואיומים במקום העבודה, של השפעה בלתי חוקית ובלתי הוגנת על החלטת העובד.

למה הדבר דומה? לו הביע אלוף בצה"ל את עמדותיו הפוליטיות בפני חייליו לפני הבחירות, היה הדבר מהווה התערבות בלתי ראויה ופסולה בחופש הבחירה של כל חייל. נכון, "הם חייליו", ולאלוף יש "חופש דיבור", אבל לא בכל דבר הוא רשאי להביע עמדה. כך, אין למעסיק זכות לדבר עם עובדיו בנושא התארגנות.

להערכתי, עמדת המעסיק בהליך פלאפון לא עמדה במבחן החוקתי. ראשית, ספק אם התבטאות המעסיק במהלכי התארגנות ראשונית כלפי עובדיו נמצאת בגדר "חופש הביטוי". כך שגם אם איסור על התבטאות המעסיק במהלכי התארגנות ראשונית מהווה פגיעה ב"חופש הביטוי" של המעסיק, לטענתו, הרי שמדובר בהגבלה לתכלית ראויה ומידתית ההולמת את עקרונות היסוד של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית.

ההגנה על חופש ההתארגנות של העובדים היא יסוד בסיסי בפסיקתו העקבית של בית הדין לעבודה ובית המשפט העליון מימים ימימה, וחשיבותה גוברת בהתחשב במציאות יחסי העבודה בישראל.

הדברים נכונים ומידתיים במיוחד בענייננו, כאשר מדובר בהגבלת "חופש הביטוי" של המעסיק בשלב ההתארגנות הראשונית בלבד, ולא בשלב שבו הארגון הוכר כיציג.

אשר לאלה הרוצים להיות "כמו באמריקה", שם בתי המשפט אימצו מדיניות של "חופש הדיבור" המרשה למעסיקים להתנהג כראות עיניהם כלפי עובדיהם המבקשים להתארגן. מדיניות זו מבטאת גישה בלתי אוהדת מעיקרה השוללת בפועל מהעובד האמריקאי את זכות ההתארגנות.

שונה המצב בישראל, וטוב שכך. שיטת המשפט בישראל, בדומה לפסיקה באירופה, מבוססת על כבוד האדם וחירותו הכוללת הגנה על זכות ההתארגנות, על כבוד העובד כאדם, על כבוד הדדי בין העובד והמעסיק, על שיתוף-פעולה בין ארגוני עובדים לבין מעסיקים וכן על קביעת נורמות במקום העבודה התואמות משק מודרני ומשגשג, הן לטובת המעסיקים והן לטובת העובדים.

פרופ' שרון רבין-מרגליות: נגד

מהפכה שקטה מתחוללת כיום. קבוצות עובדים מנסות להתארגן בפעם הראשונה, וזהו משב רוח מרענן וחשוב, וישראל היא חלוצה בתחום. עם זאת, הלכת פלאפון הלכה רחוק מדי ביחס לאיזון בין חופש הביטוי של המעסיק מול חופש ההתארגנות של עובדיו.

אין מחלוקת שלמעביד אסור להתערב בהחלטה אישית של עובדיו האם להצטרף לארגון עובדים, אך נשאלת השאלה האם אכן כל התבטאות מהווה פגיעה בחופש הבחירה והאוטונומיה של העובדים לקבל החלטה ללא פחד.

מהנמקת בית הדין לא ברור האם ההחלטה התקבלה על רקע פרשיות העבר (כולל פלאפון), בהן היה ברור שכל אמירה של המעביד הייתה למטרות הפחדה ואיומים כדי למנוע מהעובדים להצטרף לארגון העובדים המתהווה.

פרשנות נוספת היא שהגבלת הביטוי של המעביד נובעת מכך שהמעביד מחויב להיות ניטרלי ביחס לשאלה האם העובדים ייבחרו להתארגן. על מנת להגן על עיקרון הניטרליות נקבע הכלל המחמיר שאסור לו להתבטא כלל.

אני חושבת ששתי ההנמקות הללו לא יכולות להצדיק את הכלל הנוקשה שנקבע.

ראשית, גם אם ניסיון העבר מלמד כי מעבידים עושים ניסיונות לסכל התארגנות ראשונית, עדיין יש מקום לקבוע כללים שמאפשרים ביטוי כלשהו. יש מידע שחשוב שהעובדים יקבלו מראש, כמו למשל שייתכן שלא ניתן יהיה לקבל הטבות אישיות מצד המעביד, או שההסכם הקיבוצי יחול גם על עובדים שאינם חברים בארגון, ושעובדים אלה יצטרכו לשלם דמי טיפול מקצועי אם ייחתם הסכם קיבוצי.

לדוגמה, ניתן היה לאפשר למעביד לשלוח אגרת עם מידע על משמעות ההתארגנות מבחינת יחסי העבודה, וזאת לאחר העברת תוכן ההודעה לוועד המארגן.

על-פי חוק, לארגון העובדים יש זכות להיכנס למקום העבודה ולהיפגש עם העובדים. במסגרת מימוש זכות זו ניתן היה לקבוע מנגנון בו מכנסים את העובדים, ושני הצדדים - הוועד המארגן והמעביד - היו מנהלים דיון פתוח, והעובדים היו שומעים את קשת הדעות בנושא. זה הכלל המשפטי הנהוג בארה"ב, שכידוע איננה מהמדינות האוהדות ארגוני עובדים.

שנית, התפיסה שהמעביד צריך להיות ניטרלי לגבי התארגנות עובדיו היא מוטעית. כמובן שלמעביד יכולה ומן הסתם גם תהיה לו, עמדה לגבי שאלה זו. מדובר בעסק אותו הוא מנהל ולאופן שבו יתנהלו יחסי העבודה יש משמעות רבה מבחינתו. אסור לבלבל בין השאלה האם יש לו עמדה בנושא לשאלה כיצד הוא יכול להביע עמדה זו מבלי שהדבר ייתפס כאיום כלפי העובדים.

דווקא מכיוון שברור שלמעביד יש אינטרס עסקי ולעיתים אידיאולוגי בשאלה האם העובדים יתארגנו, כלל ששולל לחלוטין את חופש הביטוי שלו בנושא זה איננו מידתי. מעבר לכך, לא ברור האם הכלל הדרקוני שנקבע ישיג את מטרותיו.

לאור הלכת פלאפון, כל תקשורת עם העובדים, גם כזו שאין בה איום, היא אסורה. ולכן, אם המעביד כבר בוחר להביע את עמדותיו - הרי שעדיף לו לעשות זאת במלוא העוצמה.

הלכת פלאפון לא תוכל לעמוד במבחן המציאות. לא ייתכן שלא תהיה כלל הידברות בין המעביד לעובדים על נושא כה עקרוני לשני הצדדים. צריך לקבוע כללים שמצד אחד אפשר לחיות איתם, ומצד שני ימנעו התנהגויות לא ראויות מצד המעביד בעת התארגנות ראשונית.

עוד כתבות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?