המסחר בוול סטריט נחתם היום (ד') בירידות שערים, זאת על רקע חששות ה"שיתוק" של הממשלה הפדרלית בארה"ב לאחר שהפוליטיקאים לא הגיעו להסכמות על חוק התקציב ותקרת החוב. בזירת המאקרו פורסם היום סקר ה-ADP שהצביע על נתונים נמוכים מהצפי.
הפד עשוי להפחית את רכישות האג"ח בקצב נמוך מאוד בשנים הבאות, במטרה להבטיח כי הכלכלה במסלול של התאוששות, שוק תעסוקה מלא והאינפלציה בשיעור של 2%, כך אמר היום אריק רוסנגרין, נשיא הפד' בבוסטון. לפי לוח הזמנים שמציע רוסנגרין, תוכנית רכישות האג"ח צריכה להימשך "שנים רבות" והרבה מעבר לאמצע 2014, היעד המקורי שהוצע ע"י היו"ר בן ברננקי.
אתמול המשקיעים בארה"ב דווקא התעלמו מה"שיתוק" בממשלה, ובורסות וול סטריט סיימו בעליות בשיעור מירבי של 1.1%. המשקיעים הניחו כי השבתה קצרה, אם תגיע לפתרון מהיר שיאפשר את אישור חוק התקציב לשנת הכספים של 2014, לא תרגום נזק משמעותי לכלכלת ארה"ב.
ואולם, מסתמן שפתרון מהיר לא בטוח יגיע וכי המחוקקים ככל הנראה ימשכו את המאבקים הפוליטיים עוד זמן מה, ולראייה לפי שעה לא נקבע לו"ז להמשך המו"מ בין הדמוקרטים לרפובליקאים. אנליסט בכיר בסיטי ציין כי "ארה"ב נראית כמו ארץ עוץ שמנוהלת על ידי ליצנים. התצוגה המבישה של חוסר התפקוד הפוליטי עשויה להפוך לאסון כלכלי".
"השיתוק" (shutdown) נכנס אתמול רשמית לתוקף לאחר שלא הושגה פשרה בין הרפובליקנים לדמוקרטים, בעיקר לאור רצונם של הרפובליקנים לדחות את יישום חוק הבריאות של אובמה (obamacare). הבית הלבן, מצידו, הודיע שהחוק הזה אינו נתון למשא ומתן. הפעם האחרונה בה שותקה הממשלה הפדרלית היתה ב-1995.
ב-17 באוקטובר תגיע ארה"ב לתקרת החוב שלה, 16.8 טריליון דולר, ובממשל אובמה שוברים את הראש כיצד להגיע להסכמות עם הרפובליקאים להעלות (שוב) את תקרת החוב. ההשבתה החלקית של שירותי הממשל תסב לכלכלת ארה"ב נזק של 300 מיליון דולר ביום במונחי אובדן תוצר, לפי הערכת IHS. בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מעריכים כי הנזק הוא 8 מיליארד דולר בשבוע. סך התמ"ג של ארה"ב עומד על 15.7 טריליון דולר.
מן העבר השני של האוקיינוס, הבנק המרכזי האירופי החליט להותיר את הריבית המרכזית על כנה, ברמת שפל של 0.5%. במסיבת העיתונאים שקיים לאחר מכן יו"ר הבנק מריו דרגי, הוא טען כי העלייה במחירי הסחורות עלולה לפגוע בהתאוששות השברירית של גוש האירו.
עוד באירופה, התפחות פוליטית מפתיעה באיטליה: מפלגתו של סילביו ברלוסקוני (PdL) החליטה לגבות את ראש הממשלה אנריקו לטה בהצבעת האי-אמון, מה שהזניק את מדד FTSE MIB לשיא של שנתיים. לטה הזהיר מסיכון "גורלי" לכלכלת איטליה אם ממשלתו תיפול.
איזה שוק מניות צפוי ליהנות ממומנטום חיובי במיוחד?
ב-15:15 שעוננו פורסם סקר ה-ADP למשרות החדשות במגזר הפרטי בחודש ספטמבר. לפי הנתונים 166 אלף משרות חדשות נוצרו בסקטור הפרטי בארה"ב בחודש החולף, בעלייה קלה בהשוואה ל-159 אלף משרות בחודש אוגוסט, אך מתחת לצפי האנליסטים בשוק שציפו ליצירה של 180 אלף משרות. יצוין כי נתוני אוגוסט עודכנו מטה מ-176 אלף משרות בקריאה הקודמת ל-159 אלף.
מיקרוסופט עמדה במוקד, על רקע ניסיונות של 3 מתוך 20 בעלי המניות הגדולים בחברה להדיח את המייסד ביל גייטס מתפקיד היו"ר. המנכ"ל סטיב באלמר צפוי לפרוש מהחברה עוד כמה חודשים וזו הפעם הראשונה מאז שנוסדה החברה לפני 38 שנה שמשקיעים מרכזיים מכוונים נגד גייטס, שמחזיק כיום רק כ-4.5% ממניות חברת התוכנה.
מניית אפל זינקה אתמול ותרמה רבות אתמול לעליית מדד הנאסד"ק, לאחר שהמשקיע המיליארדר קארל אייקן, צייץ בטוויטר כי הוא דיבר עם טים קוק על אפשרות שענקית הטכנולוגיה תגדיל את התוכנית לרכישה עצמית שלה ל-150 מיליארד דולר. כלומר, שליש מהון המניות העומד של החברה.
הקרן האמריקאית Discovery Equity Partners שמחזיקה ב-3.7% ממניות גיוון , שלחה מכתב לדירקטוריון ובו דרישה לפעול מיידית לחלוקת דיבידנד או ביצוע של רכישה עצמית של מניות בהיקף של 50 מיליון דולר. בד בבד, הקרן דורשת מגיוון לפעול למכירת החברה לחברה גדולה או למשקיע אסטרטגי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.