גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לאנשים החכמים ברשות ני"ע ובאוצר אין ביצים"

אמיר ברמלי, יו"ר ומנכ"ל רוביקון: "הדבר העיקרי שצריך לעשות זה לפתוח את השוק, לאפשר לעסקים קטנים ובינוניים להתפתח"

"חייבים לייצר עוד אפיקי השקעה חוץ מהבורסה. לא יכול להיות שעסקים וחברות שרוצים לגייס הון יוכלו לעשות את זה רק דרך הבורסה. לא הגיוני שבשביל 10 מיליון שקל חברה תלך להנפקה בבורסה. צריך לייצר מנגנון שיידע לטפל במשקיעים וידע לשמור עליהם, והוא לא חייב להיות מנגנון מסורבל". כך אמר היום (ב') אמיר ברמלי, יו"ר ומנכ"ל רוביקון, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס".

"מתייחסים למעמד הביניים, שהוא מעמד עיקרי בכלכלה הישראלית, כמעמד מסכן שכל מה שמעניין אותו זה אם הקוטג' יוזל ב-10 אגורות", אמר ברמלי. "אבל מעמד הביניים מחזיק גם רוב המשקיעים בישראל, אלה שמחזיקים קרן השתלמות או פיקדון שאין לו מה לעשות איתם. למה? בגלל הרגולציה".

לדבריו, לא נראה שיש באופק מהלך כלשהו לשנות באופן מהותי את הכלכלה בישראל: "הדבר העיקרי שצריך לעשות זה לפתוח את השוק, לאפשר לעסקים קטנים ובינוניים להתפתח. אני לא מזלזל בבנקים שמפרסמים שהם תומכים בעסקים הקטנים, אבל אתם לא יודעים איזה גיהנום העסקים האלה צריכים לעבור כדי לגייס. האם מישהו פועל לזה ברגולציה? רשות ני"ע, משרד האוצר, אנשים חכמים שיושבים והתחושה שלי היא שאין להם ביצים".

לאחר מכן החל פאנל 'דין פרוטה כדין מאה' שדן בסוגייה האם השקעות במשק הן לטייקונים בלבד. בפאנל זה השתתפו עו"ד דוד חודק, ראש משרד GKH וראש ועדת חודק; אבי כץ, נשיא ומייסד קרן הגשמה ובעלי רשת קופיקס; רמי לוי, מנכ"ל ובעלים שיווק השקמה; גיורא עופר, יו"ר קרן להב ולשעבר מנכ"ל בנק דיסקונט; ח"כ איציק שמולי, חבר ועדת הכלכלה.

"אנחנו רוצים שוק הון מבוזר יותר, שבו עסקים קטנים מהווים נתח גדול במשק ומקבלים יותר אשראי. אנחנו מבינים שמדובר בנושא עיקרי במשק אבל להציג את הנושא כאילו העסקים הקטנים לא מקבלים אשראי הוא חד מימדי", אמר ח"כ שמולי. "מה שצריך לעמוד לנגד עיננו זו ההגנה על המשקיעים". לדבריו, צריך לזכור שעבור המשקיעים זהו עולם חדש וצריך להגן עליו. "בעידן שבו מדברים על חינוך פיננסי אי אפשר לתת לאנשים עם כלים בסיסיים לנהל את ההשקעות שלהם. מילת המפתח היא איזון".

"היום יש לציבור חסכונות, לא פנסיה אלא כסף אמיתי, אלה כספים שבכל יום אפשר לקנות בהם פחות ופחות",אמר אבי כץ. "אבל יש גם נואשות, שיזם מגלה שאחרי שהתחייב להון עצמי של 3 מיליון שקל הוא צריך 6 מיליון שקל כי שינו את הכללים. זאת לא רגולציה. רגולציה זה לשמור על אמא שלי האלמנה שנוכלים ורמאים לא יקחו לה כסף. אנחנו צריכים לקחת את גורלנו בידנו".

בהקשר זה אמר רמי לוי כי ברגע שהרגולטור יאפשר לעוד קרנות אשראי לקום ולייצר תחרות, המחיר יירד. "אנשים שרוצים להשקיע מפחדים, הם צריכים לדעת שהרגולטור שומר להם על הכסף. אם אני שם כסף בבנק בפק"מ זה כי אני יודע שבסוף אקבל את הכסף. לכן, הקרנות צריכות לתת ערבויות ללקוחות".

חודק הציע שכדי לעודד את הבנקים לתת כספים לעסקים קטנים, בהם הסיכון נחשב גבוה, המדינה תעניק ערבות. על כך השיב רמי לוי: "העסקים הקטנים לא מהווים סיכון לבנק. מנגד, יש טייקונים שקיבלו מיליארדי שקלים ולפני כמה שנים הם בהחלט היו סכנה לבנקים. לכן, דווקא העסקים הקטנים צריכים לקבל ריביות נמוכה, הטייקונים שהם מסוכנים יותר לבנק צריכים לשלם ריביות גבוהות".

בהמשך, הציע חודק להשתמש בכסף שנמצא אצל הגופים המוסדיים. "זה כסף שצריך לשמור עליו, כי מדובר בכספי פנסיה, אבל הבעיה היא שלמוסדיים אין ידע איך לנהל את ההלוואות האלה. יש אפשרות שהבנקים יספקו סינון לגבי אופן ההשקעה של כספי המוסדיים. דרך נוספת היא הקלה ברגולציה. רשות ני"ע גם נכנסה למודל דומה בקשר לחברות הייטק, אבל זה רק סקטור אחד".

עופר הסכים עם הדברים וציין כי "המוסדיים לא יודעים לתת אשראי לעסקים בינוניים וקטנים. מנגד, ראינו יוזמה יפה של המדינה עם קרנות המנוף, סוג כזה של רשת ביטחון שהמדינה יכולה לתת בלי שזה יעלה לה אגורה. זה אחד הדברים שהכי קל לעשות אותם וזה רק עניין של החלטה".

לדברי רמי לוי, הכל עניין של תחרות. "ברגע שאין תחרות, המחיר גבוה. מעמד הביניים צורך כסף דרך כרטיס האשראי וגם לזה צריך לתת מענה. הלקוחות שלי משלמים ריביות גבוהות וגם את זה אפשר לפתור ולהקל על מעמד הביניים". לשאלה האם בכוונתו להיכנס גם לתחום האשראי השיב לוי כי בכוונתו להשיק כרטיס מועדון חברתי "שמי שיצטרף אליו יקבל אשראי בריבית נמוכה, גם בתשלומי הריבית".

כץ, שנשאל את אותה שאלה, השיב שאין צורך לעשות סלט. "מי שמוכר אוכל שימכור אוכל, מי שמוכר קפה שימכור קפה ומי שמוכר אשראי שימכור אשראי. עם זאת, אני חושב שבכל הקשור למתן וקבלת כסף צריך מגוון, בדיוק כמו שיש סופרים".

"לא באנו לשנות את מערכת הבנקאות, אלא לייצר אלטרנטיבות", הסביר עופר."העסקים הקטנים והבינוניים הם 99% מהעסקים במשק ו45% מהשכירים במשק. מבחינת אשראי החברות האלה נמצאות במקום האחרון. קופיקס נוצרה בגלל תחרות. גם מחיר הסלולר ירד בגלל תחרות ולא בגלל מחאה חברתית". בהמשך הוא הציע שלא לשנות את הרגולציה, אלא רק לתת לעסקים הקטנים דחיפה קלה שלא עולה כסף.

לוי הסכים עם הדברים, אך הדגיש כי האפלייה של עסקים קטנים מבחינת אשראי אינה במקום. "העסקים האלה הם מנוע הצמיחה של המשק וצריך להתייחס אליהם בהתאם. צריל לעזור להם לקבל ריביות נורמליות ולא ריביות של שוק אפור". על כך השיב לו ברמלי: "עסקים קטנים צריכים לשכוח מרגולציה. עסק קטן צריך לדאוג לעצמו, הוא לא יכול לבנות על זה שייסיעו לו".

לבסוף, דנו משתתפי הפאנל בנושא האחריות על הכסף, כלומר האם המשקיעים אחראים על כספם. "אם קוראים לציבור להשקיע בעסק קטן כמו בריכת דגים בנגב צריך שיהיה מי שייוודא שיש בריכה, שיש דגים ושיש נגב, "אמר שמולי. "אלה דברים שצריכים לקרות כי בסופו של דבר כשמבטיחים לציבור תשואה מסוימת בגין השקעה צריך שיהיה מי שיוודא שזה יקרה"י.

בהקשר זה ציין עופר כי הבנקים והמוסדיים יצרו עם השנים אמון ופיקוח שמאפשרים להם להחזיק את סכומים גבוהים כאלה ולנהל אותם. "לא צריך להמציא את הגלגל, צריך פשוט לרצות לעשות", אמר, וחודק סיכם: "אם הממשלה תסייע במתן אשראי לעסקים קטנים בתנאים הנוכחיים, בלי לשנות כלום, זה יכול לשנות מצבם של עסקים רבים כאלה במהירות".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"