גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי אתה אלכסנדר לוין, בעלי ערוץ 9 שמתעניין ברכישת ערוץ 10?

לא מעט גורמים בענף התקשורת מבקשים לדעת מיהו לוין, מבעלי ערוץ 9, שמתעניין בהשקעה בערוץ 10 ■ מדוע לוין מוכן לקחת על עצמו את חובות ערוץ 10, מה מניע אותו, ומה הוא טוען ביחס להאשמות על הקשר שלו למשטר ברוסיה?

הקהילה הישראלית דוברת הרוסית ברשתות החברתיות סוערת. בשבועיים האחרונים נדמה כי עמודי הפייסבוק, והפורומים בענייני אקטואליה עוסקים כולם בעניין אחד - שאלת הסקר שפירסם ערוץ 9, ערוץ הטלוויזיה הישראלי ברוסית, שנרכש בשנה שעברה על-ידי איש העסקים המסתורי אלכסנדר לוין. "האם היהודים אחראים בעצמם לשואה?", איש החדשות דימיטרי דובוב שאל, והצופים - שרבים מהם צאצאי ניצולי שואה או ניצולים בעצמם - נדהמו.

איליה רוזנפלד, איש יחסי ציבור ופובליציסט באתרי אינטרנט בשפה הרוסית, לא יודע מנוח מאז שפורסמה השאלה השנויה במחלוקת. "יש ערוץ טלוויזיה רוסי שנקרא 'דוז'ד' (גשם ברוסית, ל"א), שהרשה לעצמו לשאול באחד משידוריו שאלה פרובוקטיבית על המצור על לנינגרד בימי מלחמת העולם השנייה - 'אם ברית-המועצות הייתה נכנעת לגרמנים, לא היה קורה המצור על לנינגרד?'. השאלה גרמה לסערה ברוסיה, ובזו אחר זו החליטו חברות הכבלים להוריד את הערוץ מהחבילה", מסביר רוזנפלד. "ואז, ב-31 בינואר מחליט ערוץ 9 להזדהות עם הערוץ הרוסי ולשאול את השאלה המקוממת, כאילו להוכיח שאנחנו חיים במדינה כל-כך דמוקרטית שלא יפגעו בערוץ".

בערוץ אומרים שהם רצו להבהיר מה הוא חופש הביטוי ומה הוא חופש העיתונאי, ולהראות שעיתונאי יכול לשאול כל שאלה ומה שחשוב הוא התשובה. בערוץ 9 הבהירו כי ביקשו להראות באיזו קלות, גם כשנשאלת שאלה לגיטימית שגם היסטוריונים מעלים, פוטין מביא לסגור את הערוץ.

רוזנפלד לא קיבל את טענת הערוץ על פרובוקציית המחאה. הוא יצר קשר עם ארגוני ניצולי שואה וקורא לקיים דיון בנושא בכנסת. "בתגובה ענה לי דובוב, שאני והמתקוממים האחרים עדיין לא יצאנו מתקופת החושך, ולא מבינים מהו חופש ביטוי ומהי דמוקרטיה. שהם דוגלים בגישה שאין פרות קדושות. הם עדיין לא מתנצלים בכנות".

פרסום שאלת הסקר משקפת כהלכה את הלך-הרוח החדש בערוץ 9. הערוץ, שנחשב למבוגר יחסית, ופונה לאוכלוסיית ברית-המועצות לשעבר שהלכה והתבגרה, מבקש היום לדבר אל בני הדור הצעיר. אותם ישראלים שנושאים שם פרטי עברי ושם משפחה שמעיד על הרקע הסובייטי. אלה שדוברים עברית מצוינת בחוץ ורוסית שוטפת בבית. לא בכדי, מנכ"לית הערוץ, ויקטוריה גורדין, התייצבה בעצמה מול הגולשים הזועמים בפייסבוק וענתה להם - לא תמיד בממלכתיות.

"שאלתי אותה האם הסקר הבא יהיה 'האם יהודים שותים דם של תינוקות?'", אומר דוד אידלמן, בלוגר בשפה הרוסית, "והיא ענתה לי 'למה לא? שאלה לגיטימית'. אחר-כך היא אמרה שאני 'חיה מוזרה שצריך לעשות עליה ניסויים'".

אגב, על 9% שהצביעו בסקר הרטורי כי "כן" - היהודים אכן נושאים באחריות להכחדתם - אמרה גורדין, ספק בהומור ספק ברצינות, כי ככל הנראה מדובר "בסבתות שלחצו על הכפתור הלא נכון".

לדברי העיתונאי הוותיק יעקב שאוס, עד לא מזמן איש עיתון "ווסטי" והיום בלוגר חופשי, שאלת הסקר עשויה להיות "ניסיון לבדוק את גבולות חופש הביטוי בישראל, ויכולה גם להיות פשוט פעולה שיווקית זולה". אך לא זה העניין המרכזי.

לדבריו, למרות שמהלך הסקר בהחלט יכול להצביע על נטייה אנטי-פוטין, ניתן לראות בבירור "את ההשפעה הרוסית על הערוץ. החדשות לפעמים מתחילות במתרחש ברוסיה או במה עשה פוטין. אני לא מכיר את לוין או את הקשרים הפוליטיים שלו, אבל אני יודע שהמצב הוא שברחבי העולם התקשורת הרוסית, שהייתה תמיד אופוזיציונית לקרמלין, משנה את הטון".

שאוס מדבר על תופעה שהוכרה גם על-ידי דוח חופש העיתונות, שהתפרסם השבוע. "פתאום מרגישים את ההשפעה הרוסית על התקשורת דוברת הרוסית בארה"ב ובגרמניה", הוא אומר. "באחרונה פוטין אמר בפגישה עם סופרים כי השפה הרוסית היא כלי להשפעה שלנו בחו"ל. אני לא יכול להגיד שיש קשר ללוין בטרנד הרוסי הזה, ולא יכול להצביע על זה. אבל אין ספק שההשפעה הזו ניכרת בערוץ".

- אולי הוא פשוט הולך לאן שהולכת הרוח, הוא רואה שעיקר הציבור דובר הרוסית בישראל צופה בערוצים הרוסיים הזרים, והוא רוצה את הקהל הזה אצלו?

"אני בהחלט יכול לקבל את הטענה הזו. לוין עשה המון סדרות פופולריות בחו"ל, והוא מעוניין למכור אותן גם פה, ויש לו ערוץ שלו, אז למה לא? אתה צודק. אחרי הכול, זה גם עסק".

בדיקה קפדנית לערוץ 10

ומעסק אחד לעסק אחר. בחודש האחרון, כפי שנחשף ב"גלובס", לוין מתעניין ברכישת מניות בערוץ 10. לפני 3 שבועות נפגש לוין, מלווה במנכ"לית הערוץ ובעורך דינו, עם שר התקשורת גלעד ארדן. בהמשך נפגשו נציגיו - יורי קגנוביץ, המשנה למנכ"לית ואחד מבעלי המניות, והמנכ"לית ויקטוריה גורדין - עם שי באב"ד, מנכ"ל הרשות השנייה.

בשתי הפגישות עלה נושא ערוץ 10 והשאלות הרגולטוריות העולות סביב רכישתו: הראשונה - האם מי שמחזיק בערוץ ייעודי יכול להחזיק בערוץ ברודקאסט. השנייה - האם קיים אופק ברכישת ערוץ 10.

לשאלה הראשונה יש תשובה בדמות תקדים ערוץ 24 המוחזק על-ידי קשת, זכיינית ערוץ 2. כדי לבחון את התשובה לשאלה השנייה החלו נציגיו של לוין, גורדין וקמינצקי, בתהליך בדיקה קפדני של הערוץ, שהסתיים בסוף השבוע שעבר. הם ישבו באינטנסיביות עם המשנה למנכ"ל ערוץ 10, יואב הלדמן; עם דבורה קמחי, סמנכ"לית הרגולציה; וגם עם המנכ"ל, רפי גינת. כעת, ממתינים בערוץ 10 לתשובתו הסופית של לוין ולפגישה המכרעת בין לוין ומימן.

גורמים בערוץ 10 אומרים כי יו"ר הערוץ יוסי מימן ולוין מתאימים. מימן מצדו משתוקק שמישהו ייקח מידיו את החוב לקרן אוריגו, אשר הוא עצמו חתם על ערבויות אישיות בעבורו; ואילו לוין - כך מסתמן - מוכן לקחת את מניות הערוץ כפי שהן, תמורת לקיחת אחריות על החובות.

מימן, אומרים שם, כבר פחות בררן באשר לזהות המשקיע, שכה הכרחי לקיומו של הערוץ. הפתרון היחיד שמחפש כרגע לוין, אם כך, הוא מה יהיה אחרי נטילת החובות של ערוץ 10, שעומדים על כ-20 מיליון דולר - הלא ברור שלא שם תסתכם השקעתו.

ובעוד לוין עונה על שאלותיו בזו אחר זו, עדיין אין בישראל לאף אחד תשובה אמיתית באשר למי הוא לוין.

"פתאום מגיע איש שקונה ומשקיע עוד ועוד כסף", אומר הבלוגר דוד אידלמן. "ללבייב לא היה כסף להשקיע בערוץ 9, וללוין יש. לרון לאודר לא היה כסף להשקיע בערוץ 10, וללוין יש. אין לו נפט, אין לו מתכת, אין לו מחצבים. הוא מפיק סדרות. מאיפה יש לו כסף?".

לוין, יליד מוסקבה שעלה בפברואר 2013 לישראל, עומד בראש חברת האחזקות בתחום המדיה TeleAlliance Media holding, שבסיסה בסקנדינביה, והוא מחזיק ב-TeleAlliance Media group. את עיקר כספו עשה לוין בתחום התקשורת, עם נפילת ברית-המועצות. על כן, המילה "אוליגרך" אינה מתאימה במקום זה.

מאז שנכנס לערוץ 9, שאותו רכש ב-6 מיליון שקל, השקיע לוין בערוץ עשרות מיליוני שקלים. בחודשים הקרובים יעבור הערוץ לאולפנים חדישים במודיעין, ומצבת העובדים הוכפלה מ-100 איש ל-200. עובו צוותי הצילום והעריכה נשכרו עיתונאים חדשים, ובעיקר - כל שדרת ההנהלה הקודמת הוחלפה בתוך ימים ספורים.

באחרונה הוחלט לשנות את שם החברה בישראל מ"וש טלקנל" ל"ערוץ 9", ושינוי השם נבחן בימים אלה במועצת הכבלים והלוויין.

"אלכסנדר לוין היה מפיק ראשי בערוץ הרוסי NTV בזמן שאויבו של פוטין, ולדימיר גוסינסקי, עבד שם", מספר המפיק סשה קליין, שפגש בלוין לפני כשנתיים. "לוין היה אחראי על הפקת רצועות הפרה והפוסט-פריים. בעיקר תוכניות שיח של חקירה או ייעוץ. כמות השעות שהוא עשה לכל הערוצים הרוסיים עמדה במצטבר על משהו כמו 1,200-1,500. ברוסיה התקציבים מנופחים, ויש להם ערך, והוא עשה הון לא מבוטל".

לדברי קליין, "לוין רצה למכור את הפורמטים שלו בארץ. הוא ניסה לעשות זאת דרך נציגו של גוסינסקי בישראל ולא הצליח. הוא פנה דרכי, וקישרתי אותו ל-yes ולדורי מדיה, ולא יצא מזה כלום. בסוף התברר כי לחלק גדול מהחומרים אין זכויות בישראל. אחר-כך הוא הפיק את 'רוקדים עם כוכבים' בגרסת ההחלקה על הקרח (להיט גדול ברוסיה, ל"א), וניסינו להרים את ההפקה בארץ, והבנו שזה לא מתאים לארץ, וזה כשל".

אנשים שפגשו את לוין מדברים בעיקר על מה שהוא לא מספר. אדם מלא, לבוש היטב, שממעט מאוד במסירת פרטים על רעיונותיו. גם עובדי ערוץ 9 היום יודעים לשמור על חשאיות ומבינים את משמעותה להנהלה החדשה.

"הפגישות איתו היו קצרות מאוד ותמציתיות תמיד", אומר קליין. "הוא מרגיש שהוא בא לפרובינציה, ללמד אותנו לעשות טלוויזיה".

מאז שלוין נכנס לערוץ 9 הערוץ עומד בכל מחויבויותיו לרגולציה, והמסך השתנה לחלוטין. פרט לסדרות טלוויזיה מצליחות בעולם הרוסי, שודר באחרונה תחקיר שעסק בתעשיית הדרכונים הישראלית המופקרת, וכיוון לכמה פוליטיקאים דוברי רוסית שנחשבו בעבר ל'פרות קדושות' בערוץ.

גם הרייטינג בערוץ זינק. על-פי נתוני הוועדה למדרוג, צמח הרייטינג בקרב עולים פי שניים בין השעות 17:00 ל-20:00 בערב, והוא עומד על 6.6% בממוצע בקרב אוכלוסיית העולים הבוגרת.

גם הרייטינג בכלל האוכלוסייה עלה ל-2.2% בממוצע בשעות אלה - כפול מהנתונים לפני שנה בדיוק. הדבר מוכיח שגם כאלה שאינם דוברי רוסית מוצאים את עצמם צופים בערוץ 9.

לוין מחזיק כמעט בלעדי בערוץ באמצעות חברת טלה-אליאנס בע"מ, שבה הוא מחזיק 80% ולצדו שמות כמו גנדי קגנוביץ - איש שיווק רוסי, יורי קמניצקי - שותף של לוין בעסקי תקשורת שבנו, איש מחקר המתגורר בגרמניה, מסייע לא מעט לערוץ ואזין שידרין. במועצת הכבלים והלוויין לא עלתה שום שאלה באשר למקור הונו, ולא נמצא כי יש דמות שעומדת מאחוריו.

"היו תקופות שהכרנו אוליגרכים בסדר גודל של ברזובסקי, קליברים ששמענו עליהם", אומרת חברת הכנסת לשעבר נינו אבסדזה. "היום יש הרבה אנשים שאנחנו לא מכירים. זה דור אחר של אנשי עסקים דוברי רוסית. אתה לא יכול לדבר על תפיסת העולם שלהם, כי הם לא מוכרים. גדל דור הרבה יותר פרגמטי והרבה פחות הפגנתי - לא כאלה שקונים קבוצות כדורגל, אלא עושים עסקים נטו.

"היהודים יוצאי המרחב הפוסט-סובייטי, בני 35-55, שהתחילו לעשות את הכסף בשנים האחרונות, למדו מהטעויות של הדור הקודם. יש להם את החוזק המנטלי ואת היעדר הפחד ואת תחושת הגאווה המהפכנית. בעתיד הם לא יהיו רק בסיס הכלכלה הישראלית, הם יהיו בסיס הכלכלה העולמית כולה. הם עובדים גם באמריקה, בבריטניה ובגרמניה".

- יש פה מנוע יהודי-ציוני?

"אפשר לראות אנשים כמו אלכסנדר גרנובסקי, שחשק באי.די.בי, או מיכאל מירילשווילי, שלאט-לאט נכנסים לעסקים. רובם עושים עסקאות לא גדולות אבל עושים אותן בארץ. זה כן חשוב להם, כי לרבים מהם יש זיקה מאוד גדולה ליהדות וזיקה יהודית לאומית".

אבסדזה נפגשה עם לוין ביוני האחרון ודיברה בשבחה של חדשות 10. הוא סיפר שהוא צופה בערוץ 2 ולומד את המנטליות שלו. "בטלוויזיה הרוסית הוא עשה כמה פורמטים מאוד מצליחים - 'התוצאות', ו'גלאס נארודה'. אלה היו תוכניות חופשיות, עד כמה שאפשר היה להיות חופשי לפני 8 שנים בערך. מבחינה מקצועית טלוויזיונית הוא עשה עבודה טובה".

החליף פעמיים עורך ראשי

ההשפעות הרוסיות של לוין ואנשיו על ערוץ 9 הן לא רק תוכניות. מאז תחילת פעילותו בערוץ הוא החליף פעמיים את העורך הראשי של החדשות באיש מקצוע שהובא במיוחד מרוסיה. האחרון, לפני כחצי שנה, ליאוניד קנפר, שימש בעברו דוברו של הנשיא הצ'צ'ני השנוי במחלוקת רמזן קדירוב, ובהמשך נרדף על-ידי השלטונות הצ'צ'נים.

בערוץ 10, במיוחד בחברת החדשות, מסתכלים מהצד בעניין על הנעשה בערוץ השכן. בכל פעם שעולה שמו של לוין, שבה ומרחפת סוגיית פוטין ואיתה גם קשריו הישראליים.

אמנם בערוץ 9 יש חברת חדשות, אולם היא אינה כפופה כמו חדשות 10 לחוק הרשות השנייה. סביר להניח כי לא ייובא עורך מצ'צ'ניה למהדורה של תמר איש-שלום, ועדיין מבנה נציגי הציבור המחויב בחוק ישמור על עצמאות החברה. על מנת לחסוך בהוצאות, יכול לוין לעשות שימוש כפול במשאבים של שני הערוצים, אם אלה יעמדו לרשותו אם אכן יקנה את הערוץ.

"בשלב הזה", אמר מישהו בחברת החדשות היום בחיוך, "אנחנו די אפתיים. כבר רגילים לצרות שמתרגשות עלינו. בכל אופן, אולי עדיף קשרים לפוטין מאשר קשרים לשלטון הישראלי".

כתובתו הראשונה של לוין בישראל, שרכש בינתיים בית ב-4 מיליון שקל באמריקן קולוני ביפו, הייתה ביישוב נוקדים, שם יש לו קרובי משפחה. לוין מעולם לא התגורר בנוקדים, ונתן את הכתובת רק ככתובת פורמלית לצורך הוצאת מסמכים ראשונית בעבור משרד הפנים. ואולם,

הכתובת בהתנחלות העלתה מיד שמועות (מוכחשות) על הקשר לשר החוץ אביגדור ליברמן, שגם הוא תושב המקום. בסביבתו של לוין דוחים מכל וכול את הטענות על הקשר הזה, אך צירוף המקרים הזה, יחד עם התקרבותו לערוץ 10, בהחלט יכול להעיר משנתו גם את מי שערוץ 10 הטריד בעבר את מנוחתו, ראש הממשלה בנימין נתניהו.

תגובת ערוץ 9

מערוץ 9 נמסר: "הסקר של ערוץ 9 אינו יכול להיות מובן ללא הקונטקסט הגיאו-פוליטי הכללי. ממשלת רוסיה, חברה שווה ואף מקובלת ומכובדת במשפחת העמים, באופן שיטתי פועלת בניגוד להבנות הבינלאומיות בנוגע לזכויות האדם והאזרח. אפשר כמובן להגיד שזה פחות נוגע לנו כישראלים, אך לדעת רבים, דווקא ישראלים, יהודים, למודי ניסיון מר בשיטות הגבלות זכויות מסוג זה, הם בעלי היכולת והחובה המוסרית להצביע על המצב הנורא המתקיים כיום ברוסיה.

"מכאן נבע הרעיון של הסקר הנעשה בערוץ 9, הבא להראות את הצורך והחובה המקצועית של עיתונאי לשאול כל שאלה פרובוקטיבית ככל שתהיה, כואבת ולא אתית ככל שתהיה. חובתו של עיתונאי היא לשאול, ומה שקובע את האופי החברתי והציבורי של כל סקר - אלה התשובות. התשובות, התגובות, הדיונים הציבוריים - הם אלה שמגדירים את הפנים של חברה.

"הסקר של ערוץ 9 לא בא כדי להגיד לרוסים 'לנו יש דמוקרטיה, ולכן לא יעשו לנו כלום בניגוד אליכם'; הסקר בא להגיד: 'בואו נזכיר לכולם ששאלת שאלות כואבות חשובה, לנו ולדורות הבאים, כי אם לא נדבר ולא נשאל, אז גם אי-אפשר לדעת מה יענו על השאלות הללו בעוד 50 שנה'.

"ההזדהות של ערוץ 9 עם ערוץ אופוזיציוני ברוסיה מבטלת לדעתנו את האשמות-הסרק של אנשי עולם המדיה הרוסית בישראל, בכוח עליון המגיע מהקרמלין שכביכול מפעיל את הנהלת הערוץ.

"האידאולוגיה של ערוץ 9 פשוטה מאוד: אנחנו רוצים להיות ערוץ חדשותי אובייקטיבי ויחד עם זאת ערוץ מסחרי המצדיק את קיומו בכל המובנים: הציבורי והכלכלי. איננו מושפעים מהקרמלין ולא מירושלים. לוח השידורים ואופן השידורים נקבעים משיקולים מקצועיים בלבד".

בעלי מניות

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על