גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבוע וחצי אחרי כניסת חוק הספרים: מה השתנה בענף?

למרות ההסתייגויות, רוב הוצאות הספרים הגדולות והבינוניות כבר חתמו על הסכמי הנחה עם סטימצקי וצומת ספרים, מה שמאפשר להבין טוב יותר מה יהיו מחירי הספרים שייצאו בקרוב ■ "גלובס" ממשיך לעשות סדר בשוק הספרים

חוק הספרים נכנס לתוקף לפני כשבוע וחצי (ב-6.2.2014), אבל כדי לבחון את הצלחתו או את כישלונו, יידרשו חודשים ארוכים. בינתיים מסתמנת תמונה מורכבת.

ראשית, יש לציין כי בינתיים, וכך גם בזמן הקרוב, רוב הספרים החדשים שנמצא בחנויות, יהיו במבצעים, משום שהם החלו להימכר לפני שנכנס החוק לתוקף. תופעה זו בולטת במיוחד על רגע גל הספרים החדשים שמיהרו המו"לים להוציא החוצה לפני שהחוק נכנס לתוקף, ומיעוט הספרים החדשים שצפויים לצאת בתקופה הקרובה.

ביחס לספרים שיצאו בחודשיים האחרונים, לעתים אף היה מדובר בהוצאה לאור מבחינה טכנית בלבד, כלומר של מספר עותקים סמלי, ובלבד שיירשם שהספר יצא לאור לפי החלת החוק.

ניתן להבין את המהלך הזה על רקע החששות מהמצב שייווצר בעקבות החוק, אבל פחות כשמדובר בחלק מהמקרים בהוצאות ספרים שתמכו בו, וצעד כזה בוודאי לא עוזר לציבור להתרגל למצב החדש.

"האטנו עם הספרים החדשים. בשנה שעברה כבר האטנו. אין תמורה לאגרה. בפברואר לא ייצאו ספרים חדשים", מעיד אחד המו"לים שדווקא נהג אחרת.

סיבה נוספת שנוגעת למיעוט הספרים החדשים בחנויות קשורה למשא-ומתן בין רשתות הספרים לבין ההוצאות. בחוק החדש נקבע כי על ההסכמים בין המו"לים להוצאות לשנת 2014 להיחתם עד כניסת החוק לתוקף. ההוצאות שטרם חתמו, אינן יכולות כמובן למכור ספרים חדשים.

ומה בנוגע להוצאות שחתמו, אבל רק לאחר כניסתו של החוק לתוקף, כמו שקרה במידה רבה בחתימות של ההוצאות מול רשת צומת ספרים? בסעיף 8 בחוק נכתב כי לממונה על יישומו יש מקום "להפעלת סמכותו בקשר לחתימה שתתבצע לאחר המועדים הנקובים בחוק ובהתחשב בנסיבות רלוונטיות אחרות לעניין זה". סעיף עמום משהו, אבל שמאפשר מקום לשיקול דעת.

אגב, סביב המשא-ומתן הדרמטי ורצוף ההתכתשויות בין סטימצקי לבין הוצאות הספרים, מעניין לשים לב גם לפער בין הנקודה שבה החלה הרשת את המשא-ומתן עם רוב ההוצאות לגבי הספרים החדשים (כ-59%-63%, כולל שינוע) לבין המקום שבו סיימה (58%, כולל שינוע, ובמקרים אחרים גם פחות).

זו ירידה מהותית, שהתקיימה קרוב לוודאי בהשפעת הלחץ מצד מקדמי החוק בראשות שרת התרבות, לימור לבנת, המו"לים ואמצעי התקשורת, ואילולא הייתה מתרחשת, ענף המו"לות היה במצב קשה מהותית, ומחירי הספרים היו נוסקים בהתאם.

בינתיים, רוב ההוצאות כבר חתמו על הסכמי ההנחה עם שתי הרשתות, מה שמאפשר להבין טוב יותר מה יהיו מחירי הספרים שייצאו לאור בקרוב (ידיעת שיעור ההנחה מול הרשתות מאפשרת לקבוע את המחיר). "גלובס" מביא את הטבלה לטווח המחירים הצפוי ברוב ההוצאות הבולטות בארץ.

לכך יש לצרף הסתייגות חשובה - בשונה מהסכמי ההנחה, שהם לשנה שלמה, בעניין המחיר הקטלוגי, ההוצאות עוד צפויות לשנות אותו במהלך השנה, בהתאם לתגובת הקונים. בהוצאות מציינים בבירור כי הם מחכים לראות עד כמה אנשים יהיו נכונים לשלם יותר כדי לקנות ספר חדש.

טווח מחירי הספרים הוא רחב - מ-50 עד קרוב ל-80 שקל. זה, כמובן, בלי להתייחס לספרים שיהיה אפשר למכור יותר בזול, כמו חלק מספרי הילדים וספרי השירה, וספרים מורכבים יותר, עם כריכה קשה וכו', שבהתאם יעלו יותר.

מי שסגר עסקה טובה יותר מול הרשתות, כמו "ידיעות ספרים", יוכל גם לספק מחירים טובים יותר לצרכנים, וליתר המו"לים נותר להסתכל בדאגה על היתרון שהוא יוצר בהשוואה אליהם.

"מחיר הנייר עלה בפראות"

רחלי אידלמן, מו"לית הוצאת שוקן ויו"רית התאחדות המו"לים, לא אופטימית ביחס למחיר שיתקבע לאורך זמן. ההוצאה שבראשה היא עומדת טרם חתמה עם הרשתות על הסכם, ול"גלובס" היא אומרת ש"בגלל המשוגעים שהסכימו להנחות המטורפות, המחירים יעלו בצורה דרסטית. אולי בהתחלה המחירים יהיו 'פוליטיים', אבל לאורך זמן אין ספק שהמחירים רק יעלו".

אחד המו"לים הקטנים אומר ש"אנו שואפים למחירים של 60-70 שקל, ויהיו גם ב-40-50 שקל, כמו ספרי שירה או ספרים קצרים במיוחד. כל זה מותנה בהנחה של 50% של הרשתות (מצב שלא קיים כרגע כמעט בכל המקרים - י.מ). הוצאנו לפני עשור ספרים במחיר של 60-65 שקל, ולשם היינו רוצים לחזור.

"יגידו שעליית המחיר מאז מוצדקת משום שמאז גם הייתה עלייה בתשומות, וצודקים. למשל, מחיר הנייר עלה בפראות. אבל אפשר לחזור קרוב למצב שהיה בעבר".

ובאשר להסכם שחתמה ידיעות מול סטימצקי, אומר אותו מו"ל: "ההסכם הטוב של 'ידיעות' מאפשר לה למכור ב-60 שקל, ולאחרים יהיה קשה להתחרות בזה. מצד שני, זה יום גדול שמאפשר למו"לים להתחרות במחירי ספרים, ולא רק תחרות בין שתי הרשתות".

אותו מו"ל גם מציג טענה מעניינת, לפיה יש פה "יתרון לקוטן". לדבריו, "למו"לים קטנים יש אפשרות לתחרות, כי אחד מהסעיפים הגדולים בהוצאות גדולות זה תקורה - ארנונה, חשמל, שכר. היא יכולה להיות 200%. הוצאה קטנה יכולה להתחרות בזה - היא הרי קטנה, זריזה, אין פיירול (רשימת משכורות י.מ), ולרוב היא עובדת מהבית".

יבול הספרים של פברואר, כאמור, צפוי להיות דל. בין אלה ניתן לציין את כנרת-זמורה-ביתן, שיוצאת בשלב ראשון עם ספרים חדשים של יוכי ברנדס וינץ לוי. ב"ידיעות" יצאו עם ספרים של יו נסבו ויורם קניוק ז"ל (שהוצע במחיר של 50 שקל בלבד, אם כי הוא קצר יחסית, וגם מפה מחירו הזול).

בנוסף, כבר יצא ספר חדש בסדרת "פרסי ג'קסון" אצל הוצאת גרף, לאחר שהספרים הקודמים בסדרה נמכרו בקרב הנוער בהיקפים נאים; וב"עם עובד" מפגינים אומץ בהחלטה להוציא ספר ביכורים של רועי בית לוי - "הרים אני רואה" (מחירו 68 שקל), כאשר בחודש הבא ההוצאה צפויה להוציא גם ספר חדש של חיים באר.

אז מתי בעצם המצב שלאחר החוק יתבהר? אחד המו"לים מעריך ש"נתחיל לראות את ההשפעה והמגמה לקראת מאי. אז ייצאו יותר ספרים, וגם זה יהיה קצת אחרי השיגעון של פסח, ויראו איך מתנהגים הקוראים בתקופה שמתאפיינת יותר בקניית ספרים ולקראת שבוע הספר".

במילים אחרות, עוד חודשיים-שלושה נדע טוב יותר אם החוק הביא קללה או ברכה לענף הספרים בישראל.

מי חתם ועם מי

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אליקים ליבמן

לאחר 210 ימים שבהם נחשב חטוף: שרידי גופתו של אליקים ליבמן אותרו בקבר במרכז הארץ

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק