גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתנו פול גז בניוטרל: מדוע נתקעו תעודות הסל ב-2013?

איך קרה שלמרות גיוסי ענק של 25 מיליארד שקל ב-2013 והעובדה שהן מנהלות כעת סכום שיא של יותר מ-100 מיליארד שקל, הרווח התפעולי שרשמו תעודות הסל אשתקד צמח בצורה מתונה בלבד?

את 2013 ניתן להכתיר כשנת ההתרחבות הגדולה של תעשיית תעודות הסל. בשנה זו גייסו התעודות של קסם, תכלית, פסגות והראל סכום עתק של כ-25 מיליארד שקל, ושווי השוק שלהן צמח בכ-32 מיליארד שקל. בסופה של השנה גדלו נכסי התעודות בכ-47%, ועל פי נתוני איגוד תעודות הסל הן מנהלות כעת סכום שיא של 101 מיליארד שקל.

אלא שהגידול החד בהיקף הנכסים לא הביא לגידול דומה ברווחי תעודות הסל, שנפגע משחיקה בשיעור דמי הניהול האפקטיביים. דמי הניהול הללו כוללים לא רק את דמי הניהול הפורמליים שגובות התעודות באופן מוצהר מהמשקיע, אלא גם רווחים שחברות תעודות הסל יודעות לייצר עבור עצמן מעשיית שוק בתעודות שהנפיקו, מהשאלת ני"ע, מהפרשי הריביות בין השקל למטבעות זרים, ומגלגול של חוזים עתידיים המגבים את ההתחייבות כלפי המחזיקים בתעודות הסל.

חלק מתעודות הסל יודעות כיצד לייצר רווחים כאלה גם כאשר דמי הניהול הפורמליים הם אפס. כך, למשל, מהדוחות הכספיים של שתי החברות הגדולות בענף, קסם ותכלית, ניתן ללמוד כי מקורן של כ-40% מההכנסות הוא בסעיפים שמחוץ לדמי הניהול הרשמיים.

הרווחיות נפגעה גם מכך שהגידול בהיקף הנכסים הוביל להתייקרות משמעותית בעלויות ההתכסות והגלגול של חוזים עתידיים, כמו גם לירידה בהפרשי הריביות מהם מייצרות תעודות הסל הכנסה נוספת. גם בדמי הניהול חלה ב-2013 שחיקה וזו מיוחסת לעלייה בתחרות בתחום, פועל יוצא של שינוי חקיקה המאפשר לתעודות הסל לגבות בעסקאות עם צד קשור דמי ניהול של לא יותר מ-0.1%.

וכך, על רקע צמיחה מואצת בהיקף הנכסים רשם ענף תעודות הסל ב-2013 גידול של כ-6% בלבד בסך ההכנסות, לרמה של כ-315 מיליון שקל. הרווח התפעולי המצרפי (לפני מס) גדל בכ-14% לרמה של כ-126 מיליון שקל.

נתון ההכנסות משקף את דמי הניהול האפקטיביים הממוצעים בענף, או במילים אחרות את יכולת ייצור המזומנים של חברות תעודות הסל מכל שקל שהן מנהלות. היכולת הזו נחלשה ב-2013 לכדי 0.37% מהנכסים, לעומת 0.48% מהנכסים ב-2012. גורמים בשוק מעריכים כי השחיקה בדמי הניהול האפקטיביים תימשך גם ב-2014, במקביל להמשך הגידול בנכסים.

הקסם מתפוגג

קסם, החברה הגדולה והרווחית בענף, שנמצאת בבעלות בית ההשקעות אקסלנס, ניהלה בסוף 2013 נכסים בהיקף של כ-32 מיליארד שקל - כ-66% יותר מהיקף הנכסים שהיו לה בסוף 2011. אך למרות זאת, הביצועים של קסם ב-2011 היו טובים מאלה של השנה החולפת: הכנסות של כ-132 מיליון שקל ורווח תפעולי של כ-74 מיליון שקל, לעומת כ-122 מיליון שקל ו-61 מיליון שקל בהתאמה, אשתקד.

קסם, בניהולו של אבנר חדד, נפגעה בעיקר מירידה חדה בסעיף "רווחים משערוך תעודות סל", שהקטינה את דמי הניהול האפקטיביים ממספר חריג לטובה של 0.6% מהנכסים ב-2012 ל-0.44% מהנכסים ב 2013. נראה כי קסם מאבדת בהדרגה את יכולתה לייצר רווחים עודפים ביחס למתחרותיה וכי ב-2013 היא נפגעה מהסרת האיסור הרגולטורי על שיווק תעודות ממונפות חדשות, מה שאפשר למתחרים לחדור לנישה הרווחית.

על אף שחיקת הרווחים, קסם היא עדיין מרכז הרווח הכי גדול של אקסלנס, והרווח התפעולי שהיא מייצרת עדיין גדול בהרבה מהרווח התפעולי של מגזרי הפעילות האחרים בבית ההשקעות כגון קופות הגמל (31 מיליון שקל), ניהול תיקי השקעות (15 מיליון שקל) וברוקראז' (15 מיליון שקל).

לכן, על אף הירידה ברווחים, בקסם צריכים להסתכל על חצי הכוס המלאה: בכל קנה מידה ישראלי קסם היא "פרת-מזומנים" כבדה שבשלוש האחרונות רשמה רווח נקי מצטבר של כ-140 מיליון שקל שאת רובו (כ-128 מיליון שקל) חילקה כדיבידנד.

תכלית: מחצית מהרווח של קסם

גם תכלית, החברה השנייה בגודלה בענף, התקשתה לתרגם את הגידול בהיקף הנכסים לגידול בהכנסות וברווחים. החברה - שבבעלות בית ההשקעות מיטב דש ובניהול אייל סגל ודוד אללוף - הגדילה בשנתיים האחרונות את היקף נכסיה (בהתייחס לתעודות תכלית ואינדקס בלבד וללא תעודות מיטב שנמכרו לפסגות) בכ-70% ל-30 מיליארד שקל, אך ההכנסות והרווח התפעולי קטנו בהדרגה. כך, ההכנסות ירדו מ-111 מיליון שקל ב-2011 ל-99 מיליון שקל אשתקד, ואילו הרווח התפעולי ירד מ-39 מיליון שקל ב-2011, ל-35 מיליון שקל ב-2013.

בדומה לקסם, דמי הניהול האפקטיביים של תכלית צנחו מ-0.46% מהנכסים ב-2012 ל-0.39% ב-2013, אך על היקף נכסים דומה לזה של קסם, היא מייצרת כמחצית בלבד(!) מהרווח התפעולי שלה.

מגמת השחיקה ברווחים לא הפריעה לבית ההשקעות מיטב דש להעריך את שווי פעילות תכלית (לצורך בחינת שווי מוניטין) ב-289 מיליון שקלים, שווי המבוסס על ההנחה האופטימית כי בניגוד גמור למגמה הקיימת, הרווח התפעולי של תכלית יצמח בהדרגה ל-54 מיליון שקל ב-2018.

ומה עשו שתי החברות הקטנות?

בבית ההשקעות פסגות השלימו במארס 2013 את רכישת תעודות הסל של מיטב, בהיקף של כ-10.2 מיליארד שקל, תמורת 153 מיליון שקל. על אף שנכסי חברת תעודות הסל גדלו ב-2013 בכ-38% ל-27.7 מיליארד שקל, ההכנסות המצרפיות של תעודות פסגות ומיטב נותרו ללא שינוי על כ-67 מיליון שקל בשנה.

למרות זאת, בפסגות, שאת חברת תעודות הסל שלה מנהל גיל שפירא, אומרים כי הרווח התפעולי המצרפי גדל מ-8 מיליון שקל ב-2012 ל-19 מיליון שקל ב-2013 כתוצאה מהתייעלות וניצול סינרגיות בין שתי החברות שמוזגו לחברה אחת.

חברת תעודות הסל של הראל, עם נתח שוק של כ-12%, היא החברה הקטנה בענף אך גם הצומחת ביותר. ב-2013 הכפילה החברה, בניהולו של אורי שור, את היקף נכסיה ל-12 מיליארד שקל, תוך כדי שהיא מגדילה את הרווח התפעולי מ-5 מיליון שקל ב-2012 לכ-11 מיליון שקל ב 2013, ואף שומרת על אותה רמה של דמי ניהול אפקטיביים של כ-0.3% מסך הנכסים.

הכנסות

רווח תפעולי

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר