גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שצריך לדעת על ביטוחי הבריאות על רקע הרפורמה

מורה נבוכים לצרכן הישראלי בעקבות הרפורמה המוצעת של ועדת גרמן בסוגיית ביטוחי הבריאות

הביטוחים המשלימים של קופות החולים פועלים במסגרת תקנון שאושר על-ידי משרד הבריאות, ובניגוד לפוליסות של חברות ביטוח קופות החולים רשאיות להוסיף או לגרוע זכויות, כמו גם להוזיל או לייקר את התשלום החודשי, בכפוף לאישור הרגולטור.

לכן, בין אם זה לחיוב או לשלילה, יישום המלצות ועדת גרמן בעניין ביטוחי הבריאות יהיה בגדר תכתיב וסביר להניח שהביטוח המשלים שבו אתם מחזיקים כיום יהפוך למוצר אחר.

איך זה יעבוד?

נניח שאתם מבוטחים של "מכבי" ומחזיקים בביטוח "מכבי שלי" שמחייב אתכם למעשה להחזיק גם בביטוח "מגן זהב". קופת החולים תבשר לכם על כך שהיא משיקה רובד ביטוחי בסיסי שכולל את שני המרכיבים המשמעותיים ביותר: כיסוי עבור בחירת מנתחים וכיסוי עבור חוות דעת רפואית נוספת. הביטוח הזה לא יכלול אלמנטים נוספים כמו טיפולי שיניים, סבסוד עדשות, סבסוד בדיקות גנטיות או מגוון שירותים אחרים שקיימים כיום בביטוחים המשלימים הקיימים, כך שלפי הערכות הוא צפוי להיות זול יותר.

במקביל, הקופה תהיה רשאית להשיק שני רבדים נוספים ויקרים יותר של ביטוח, אולם הרבדים האלה לא יכללו את המרכיבים הבסיסיים של בחירת מנתח וחוות דעת שנייה. כך, אדם שאינו זקוק למשקפיים או לבדיקות היריון מיוחדות, לצורך העניין, סביר שייבחר בביטוח הבסיסי בלי שייאלץ לשלם גם עבור מרכיבים אחרים שלא משרתים אותו. באותה מידה, ייתכן כי יבחר לרכוש ביטוח נוסף שיציע שירותים משלימים.

בנוסף, על-פי ההמלצות של ועדת גרמן, בעל ביטוח משלים בסיסי יוכל להמיר אותו בביטוח בסיסי מקביל של חברת ביטוח פרטית, שכן חברות הביטוח יחויבו להשיק פוליסה בסיסית בעלת תנאים אחידים לאלה של קופות החולים תוך יצירת תחרות כאמור בין הגופים על איכות השירות ועל המחיר החודשי.

מה באשר לזכויות שצברתם?

נניח שרכשתם לאחרונה את הביטוח המשלים "פלטינום" של הכללית או "שלי" של מכבי רק כדי ליהנות מטיפולי שיניים במחיר נמוך במיוחד, והמתנתם לצורך העניין שנה שלמה בשל "תקופת אכשרה" במסגרתה שילמתם כמובן כל חודש. האם העובדה שהקופות רשאיות לבצע שינויים בביטוחים לאור הוראות הרגולטור יכולה למנוע ממכם לנצל את השירות בביטוח למרות שהמתנתם ושילמתם?

כפי שאירע בעבר, כאשר הרגולטור החליט להוציא את המרכיב של תרופות מצילות חיים מהביטוחים המשלימים, בעלי הביטוחים יקבלו תקופה של למעלה משנה (לפי הערכות) שבה הם יהיו רשאים לנצל את השירותים בביטוח על-פי התנאים הקודמים.

איך יראו הרבדים הנוספים בביטוחים המשלימים?

הרובד השני יכלול שירותים חשובים כמו טיפולי שיניים וסל היריון רחב. הרובד השלישי יכלול שירותים פחות אלמנטריים כמו סבסוד ניתוחים קוסמטיים, רפואה משלימה ואימוני כושר. על-פי ההמלצות המסתמנות של ועדת גרמן, מבוטחי קופות החולים יורשו לרכוש אחד או יותר מהביטוחים, במנותק וללא קשר לביטוח אחר. כלומר, מי שיבקש לרכוש את הרובד השלישי, לא יחויב לרכוש בצדו גם את הרובד השני.

יש לי רק ביטוח פרטי

פוליסת ביטוח בריאות של חברה מסחרית, בניגוד לביטוח משלים של קופת חולים, אינה ניתנת לשינוי. הרגולטור יכול לקבוע תנאים חדשים רק באשר לפוליסות שישווקו בעתיד, ועל כן בעלי פוליסות קיימות לא יכולים להיפגע בשום דרך.

האם להישאר או לעזוב?

אם אתם מחזיקים בפוליסת ביטוח ממקום עבודה גדול במחיר זול יחסית, בכלל לא בטוח שיש לכם סיבה לעזוב. אם רכשתם פוליסה באופן פרטי (וכנראה ביוקר) רצוי מאוד שתעקבו אחר יישום הרפורמה הזו, אם אכן תיושם.

היתרון הוא שמעבר לפוליסה הבסיסית החדשה תעניק לכם את המרכיבים המשמעותיים בביטוח, כמו האפשרות לבחור מנתח ולקבל חוות דעת נוספת בהשתתפות עצמית סמלית יחסית, תוך פרמיה חודשית זולה מהנהוג עד היום (כך לפחות מעריכים בוועדת גרמן). החיסרון הוא שאחרי מספר שנים חברת הביטוח תורשה לשנות את תנאי הפוליסה, לרבות המחיר שלה, ואז לפחות באופן תיאורטי ייתכן שתתחרטו על שלא נשארתם עם הפוליסה הישנה (והיקרה).

יש לי גם ביטוח משלים וגם פרטי

ברוכים הבאים לעולם ה"גם וגם". כ-40% מהישראלים מחזיקים גם בביטוח משלים וגם בביטוח מסחרי, אף שבחלק גדול מהמקרים חלק גדול מהכיסוי הביטוחי של שני המוצרים יחד הוא זהה. קוראים לזה "כפל ביטוחי". לפי הערכות, הכפל הזה עולה לנו 300 מיליון שקל בשנה. הרפורמה המוצעת מתיימרת להילחם בכפל הזה, בין היתר כדי להטמיע את העובדה שאין באמת צורך ב"גם וגם" - ואפשר ורצוי אפילו להסתפק ב"או-או". לכן, חברות הביטוח וקופות החולים יחויבו למכור מוצר בעל תנאים זהים כדי שלא יהיה ספק בכך שהמוצר של השני לא באמת נותן לכם ערך מוסף.

ואם בכל זאת רוצים גם וגם?

הרפורמה המוצעת לא נלחמת בכוח בביטוחים הפרטיים או במשלימים מנגד, אלא נלחמת עבור הבידול בין המוצרים. לא בהכרח בידול בין ביטוח משלים למסחרי, אלא בין מוצר אחד לשני, ולא חשוב מי משווק אותו. לכן, ועדת גרמן ממליצה כי הביטוחים האחרים, מעבר לפוליסה הבסיסית, לא יורשו לכלול בהם מרכיבים של בחירת מנתח וחוות דעת נוספת. כך, גם אם תרכשו מוצר נוסף הוא יעניק לכם רק שירותים משלימים ולא שירותים כפולים.

הביטוחים האלה יוכלו להתמקד במה שמכונה "קטסטרופות" (השתלות בחו"ל ועוד דברים שלא עלינו, טפו טפו), או מנגד במה שמכונה "nice to have" - שירותים נלווים כמו רפואה משלימה, ניתוחים קוסמטיים ונעים בגב.

מה ממליצה הוועדה?

הוועדה ממליצה לחייב את חברות הביטוח ואת קופות החולים להשיק פוליסה בסיסית בעלת תנאים אחידים שתכלול שני מרכיבים משמעותיים: האפשרות לבחור רופא מנתח והאפשרות לקבל חוות דעת נוספת - כל זאת תמורת פרמיה חודשית זולה יחסית והשתתפות עצמית כמובן. החברות המסחריות וקופות החולים יתחרו ביניהן על המחיר ועל איכות השירות.

באופן חסר תקדים, ייאסר על חברות הביטוח לבצע "חיתום רפואי" בפוליסה האחידה - כלומר, יהיה עליה לקבל כל אזרח ללא קשר למצבו הרפואי. בנוסף, קופות החולים יורשו למכור שני רבדים נוספים של ביטוח, אולם לא יורשו להתנות רכישה של רובד אחד ברובד אחר. איך זה ישפיע עליכם? הנה כמה תשובות.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד