גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אפשר להפוך את טמבור לאחר מ-10 יצרניות הצבע הגדולות"

לאחר העסקה המפתיעה לרכישת יצרנית הצבעים, דניאל קיונין, מנהל הפיתוח העסקי של קוסטו הסינגפורית, מתייחס בריאיון נרחב למהלך שעורר גם כמה הרמות גבה, ומפרט מה עומד מאחוריו ■ "מחיר גבוה זה עניין של פרספקטיבה"

"בתקשורת אמרו שעסקת רכישת טמבור יקרה - אני אומר שהשוק לא מכיר בערך של החברה. כבר קיבלנו טלפון ממשקיע, שביקש להיכנס לעסקה שלנו ולקחת 50% ממנה". את הדברים הללו אומר בריאיון ל"גלובס" דניאל קיונין, מנהל הפיתוח העסקי והאחראי על פעילותה בצפון אמריקה של קוסטו (Kusto), שדיווחה השבוע על רכישת יצרנית הצבעים טמבור, בתמורה לחצי מיליארד שקל במזומן.

בצירוף החוב שטמבור נושאת על גבה, שווי הפעילות של החברה בעסקה עומד על כ-60 מיליון שקל, וזאת בעוד שהרווח התפעולי שלה הסתכם ב-66 מיליון שקל אשתקד. לפיכך, המחיר ששילמה קוסטו עבור טמבור משקף מכפיל רווח תפעולי של 9, שנחשב למכפיל גבוה לחברה תעשייתית.

"מחיר גבוה זה דבר שתלוי בפרספקטיבה. לא שמעתי על קונים 'אסטרטגיים' שבדקו את טמבור, שמעתי רק על קרנות פרייבט אקוויטי", מתייחס לכך קיונין. "אי-אפשר להשוות אותנו לנקודת המבט של הקרנות, שיכולות לקנות חברת עוגיות היום, וחברת בגדים מחר. אנחנו מתעסקים בחברות תעשייתיות, יש לנו אפשרות למנף את טמבור לעסקי הבנייה שלנו ברחבי העולם, ולהיות בעלים של חברה שיש לה כל-כך הרבה פוטנציאל בר-מימוש, וזה גם פקטור בחישוב".

- איך חברה שבסיסה בסינגפור, ועיקר העסקים שלה באזור אסיה, מגיעה להשקעה ביצרנית צבעים ישראלית?

"לפני שנתיים הגענו לישראל בפעם הראשונה, כאשר מספר מנהלים השתתפו במסגרת תוכנית הכשרת מנהלים של קוסטו בסמינר בטכניון, שעסק ביזמות ובחדשנות. אחד האנשים שפגשנו הוא ניר דרנוב (לשעבר בכיר בפרוטרום), אשר הכיר את הפורטפוליו של קוסטו, והתחיל לחפש עבורנו הזדמנויות. בתחילת השנה הוא הביא לנו את הרעיון להגיע לישראל ולבדוק את טמבור, ולפני מספר שבועות התחלנו להיות רציניים לגבי העניין, אחרי שעשינו שיעורי בית".

המחיר ששילמה קוסטו לקבוצת עזריאלי עבור טמבור לא היה הדבר היחיד שגרם להרמת גבה כשנחשפה העסקה. קוסטו רכשה את טמבור בעסקת "As Is", כלומר מבלי לבצע בדיקת נאותות לנכסי החברה ולפעילותה.

"טמבור הייתה חברה ציבורית עד לפני שנתיים, יש הרבה מאוד מידע עליה ועשינו בדיקה שקטה עוד לפני שפנינו לעזריאלי", מסביר קיונין את החתימה המהירה על העסקה, אשר להערכת משרד עורכי הדין קסוטו-נוף שליווה אותה, צפויה להיות מושלמת בטווח של 2-4 שבועות. "הבעלים של קוסטו היו בחלק מהמפעלים של טמבור, היה לנו ברור שזו חברה מצוינת ושזה אינטרס ברור שלנו לקנות אותה, אז לא היה טעם להסס".

- אתם מתכוונים לצרף שותפים לעסקה?

"בנקודה הזו אנחנו לא מחפשים להכניס שותפים לעסקה. תמורת העסקה משולמת במלואה מההון העצמי של קוסטו, בלי מינוף ובלי בנקים, ובאופן כללי הקבוצה לא מאוד ממונפת, וחלק מהפעילויות מממנות את עצמן, ללא צורך באשראי חיצוני".

חברה בבעלות 4 חברי ילדות

קיונין (44) הוא יהודי-אמריקאי, שכאמור אחראי על הפיתוח העסקי של קוסטו, חברת החזקות תעשייתיות בינלאומית, שהוקמה על-ידי ארבעה שותפים ילידי קזחסטאן. הוא נולד בורמונט למשפחה בעלת רקע עשיר בפוליטיקה, אמו עבדה בממשל של הנשיא קלינטון, ובתפקידה האחרון הייתה שגרירת ארה"ב בשוויץ, שם נולדה.

קיונין עבד באמצע שנות התשעים בארגונים דמוקרטיים ללא מטרת רווח בגיאורגיה, ולאחר מכן חזר לארה"ב, השלים תארים בתחומים פיננסים ויחסים בינלאומיים, ועבד בחברת הייעוץ Boston Consulting Groupo. ב-2004 חזר קיונין לגיאורגיה, שם עבד בממשל המקומי, וב-2006 הצטלבה דרכו לראשונה עם קוסטו, כאשר זו ביצעה השקעת נדל"ן גדולה בגיאורגיה. ב-2010, עבר קיונין לעבוד באופן פורמלי בקוסטו.

- איך נוסדה קוסטו?

"קוסטו נוסדה באופן מעשי לפני קצת יותר מעשור, והיא נמצאת בבעלות ארבעה אנשי עסקים מכובדים שהשורשים שלהם בקזחסטאן, אשר מכירים אחד את השני מאז הילדות", מספר קיונין, תוך שהוא מדגיש שלא מדובר בחברה משפחתית. הארבעה הם ירקין טטישב, שמנהל את קוסטו ומוגדר כיו"ר הקבוצה, טלגט טורומבאייב, קנט קופבאייב ודאולט נורזנוב.

"העסקה הראשונה שלהם הייתה בתחום הכרייה בקזחסטאן, בתחילת העשור הקודם. הם היו בשנות העשרים לחייהם, וניהלו מכרה של מגנזיום במדינה, שלא היה מוצלח במיוחד. לא היה אז יקר לקנות את המכרה - הם הצליחו להשיג מימון וביצעו Managment Buy-out (עסקה שבמסגרתה המנהלים רוכשים את הבעלות בחברה מידי הבעלים).

"הם היו רעבים ועבדו קשה, והצליחו להפוך את המכרה לחברה שמייצרת מזומנים", ממשיך קיונין. "לאחר מכן עסקה אחת הובילה לשנייה, ובהמשך הם התרחבו בתחומי המכרות, ולאחר מכן התרחבו גם לנדל"ן ולתחומים אחרים, בעיקר במדינות אסיה, ולאחרונה גם בצפון אמריקה.

"קשה לנהל אופרציה בינלאומית מקזחסטאן, ולכן מסיבות של התרחבות העברנו לפני עשרה חודשים את המטה לסינגפור. לא מכרנו את העסקים בקזחסטאן - הם ממשיכים לפעול שם וגדלים", הוא מבקש להדגיש.

לאחר חתימת העסקה לרכישת טמבור, התפרסמו בתקשורת הישראלית ידיעות באשר לעברם של חלק מבעלי הבית החדשים של יצרנית הצבעים. כך פורסם כי אחד האחים של המנכ"ל ירקין טטישב, יוקראן, נהרג ב"תאונת ציד מסתורית", ואילו אחיו השני, ירלן, נעצר על-ידי משטרת קזחסטאן, "בחשד לשחיתות וגניבה" מבנק TuranAlem, שהיה בשליטת המשפחה והולאם לפני מספר שנים.

"יוקראן נהרג בתאונת ציד, זו טרגדיה, אבל זה קורה. אם אנשים אחרים רוצים לעשות על זה ספקולציות הם יכולים, אבל זו האמת.

"באשר לבנק, הוא הולאם כתוצאה מסקנדל שהיה בו, ובין השנים 2008-2013 היו שלוש קבוצות של תובעים, שהסתכלו על התיק. לפני שנתיים הצטרפה קבוצה נוספת של תובעים, שביקשה לתשאל אותו בעניין, וכל הסיפור הסתיים בפחות מ-24 שעות", מבהיר קיונין, ומוסיף כי "קבוצת עזריאלי בדקה אותנו לפני שהחליטה שהיא עושה איתנו עסקים, ובכל המדינות שבהם אנחנו פועלים יש לנו הסכמי אשראי עם הבנקים".

"נעבוד לצדם, לא נחליף אותם"

כאמור, קוסטו היא קבוצת החזקות תעשייתיות פרטית, המנהלת פעילויות מגוונות בתחומי הבניין ותעשיית חומרי הבנייה, כרייה, מערכות מידע וחקלאות, והיא מחזיקה גם במספר בארות נפט מפיקות בקזחסטאן. החברה מעסיקה יותר מ-10 אלף עובדים ברחבי העולם, מחזור המכירות שנתי של קוסטו נאמד בכ-1.4 מיליארד דולר.

היות שמדובר בחברה פרטית, קיונין לא חושף את שורת הרווח של החברה, ומסתפק ברמיזה: "בוא נאמר שקוסטו לא מפסידה כסף, והרווחים מספיק בריאים בשביל להשקיע בישראל".

- מה המודל העסקי של קוסטו?

"לקוסטו יש שני מודלים. הראשון הוא להפוך חברה שהיא ממשלתית לשעבר - ויש הרבה כאלה במדינות סובייטיות לשעבר - למשהו שהוא חברה רווחית וצומחת; השני הוא לצמוח בצורה זהירה צעד אחר צעד, בעזרת שותף מקומי חזק".

- מהן התוכניות שלכם לגבי טמבור?

"במקרה של טמבור, השותפים שלנו הם ההנהלה. אנחנו לא מתכוונים לעשות שינויים קיצוניים, אנחנו מאוד שמחים עם ההנהלה ועם מה שהיא עשתה עד היום, ויש לנו שיתוף-פעולה מלא עם המנכ"ל מיכאל דיין. לגבי טמבור, אני לא רוצה להתייחס באופן ספציפי כי העסקה עדיין לא הושלמה, אבל אנחנו מתכוונים למנף את ההון האנושי שלה למקומות אחרים בעולם שבהם יש לנו עסקי חומרי בניין.

"בווייטנאם, לדוגמה, אנחנו מייצרים גגות, קירות ומוצרי בנייה אחרים, אבל אנחנו לא עושים את הצבע. בעזרת הידע של טמבור נבדוק אפשרות להקים שם פעילות כזו. לא קנינו את טמבור בשביל להשתיק אותה, ואם נדבר בעוד שנה - טמבור תעסיק יותר מ-700 אנשים שעובדים בה כעת", מרגיע קיונין.

הוא מוסיף כי "היום טמבור היא מקום 55 בעולם בדירוג חברות בתחום שלה, ואנחנו מאמינים שאפשר להצמיח את טמבור מחוץ לישראל להביא אותה בעתיד להיות אחת מעשר חברות הצבע הגדולות בעולם".

- אתם מחפשים אפשרויות רכישה נוספות בישראל?

"אנחנו מחפשים הזדמנויות השקעה בתחום של תעשייה מסורתית. טמבור הייתה הצעד הראשון ויש הרבה הזדמנויות בישראל, אבל כל דבר בעתו".

שינוי הצבעים של טמבור: העולים מגרמניה מכרו לאנגלים, ואלה מכרו לישראלים

יצרנית הצבע טמבור הוקמה בשנת 1936 על-ידי קבוצת עולים מגרמניה, ואין זו הפעם הראשונה שהשליטה בה תעבור לידי גורמים זרים. ב-1944 רכשה יצרנית צבעים אנגלית בשם Jenson and Nicholson את השליטה בחברה, ובשנת 1960 נכנסה כשותפה בחברה, לצד אי.די.בי פתוח, חברת Plascon Evans Paints, יצרנית צבעים מדרום אפריקה.

בשנות השבעים הפכה טמבור לחברה המובילה בענף הצבעים בארץ, בין היתר על-ידי רכישתן של שתי מתחרותיה העיקריות בענף הצבעים: צבע תעשיית צבעים, שנרכשה ב-1970, ואסקר שנרכשה ב-1974. נכון להיום עוסקת טמבור בייצור ושיווק מגוון רחב של צבעים וחומרים נלווים, כאשר פעילות זו מהווה כ-60% מעסקי החברה.

בנוסף מייצרת החברה מוצרים משלימים לתחום הבנייה, כגון מוצרי איטום שונים, תרכובות דבק לתעשיית הצבע והטקסטיל ועוד. החברה פועלת גם בתחום ענף הגבס והבנייה היבשה, במסגרתו היא מייצרת לוחות גבס ומוצרי גמר בנייה אחרים, וכן מייבאת תקרות אקוסטיות ומוצרי בידוד משלימים לענף הגבס.

מערכי הייצור של טמבור מפוזרים במספר אתרים ברחבי הארץ, באזורים אשקלון, עמק הירדן, מגדל העמק ניצני עוז ועכו, שם השלימה החברה ב-2010 את בנייתו של מפעל גבס חדש, בעלות השקעה של כ-150 מיליון שקל. בסוף שנת 2013 העסיקה טמבור כ-700 עובדים, אשר חלקם מאוגדים בהסכמיי עבודה קיבוציים.

בשנת 2001 רכשה גרנית הכרמל, שהייתה אז בשליטת משפחת בורוביץ', את השליטה בטמבור מידי קבוצת אי.די.בי לפי שווי חברה של 525 מיליון שקל, ועוד באותה שנה היא נמחקה מן המסחר לפי שווי דומה. ב-2005 חזרה טמבור לבורסה המקומית, אחרי שגייסה 110 מיליון שקל מהציבור במניות, כתבי אופציה ואג"ח להמרה, הפעם לפי שווי חברה אפקטיבי של 300 מיליון שקל לפני הכסף.

במאי 2012 שוב נמחקה טמבור מהמסחר לאחר שגרנית הכרמל (שעברה בינתיים לידי קבוצת עזריאלי) השלימה הצעת רכש למניות החברה שהוחזקו בידי הציבור (כ-16%), בתמורה לכ-61.6 מיליון שקל, מחיר ששיקף לטמבור שווי של 385 מיליון שקל. מדוחות עזריאלי עולה כי ב-2013 רשמה טמבור הכנסות של 920 מיליון שקל, גידול של 7% בהכנסות ביחס ל-2012, כאשר ברווח התפעולי נרשמה עלייה של 14.3%, ל-65.6 מיליון שקל.

טמבור

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים