גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלי ניהולי לראשי המערכת

משוב השופטים נועד לספק מידע שהיעדרו בולט, ונכון לחדש אותו

פרופ' רון שפירא / צילום: יונתן בלום
פרופ' רון שפירא / צילום: יונתן בלום

ראשי מערכת בתי המשפט הודיעו השבוע כי הם "מנתקים קשר עם ראש לשכת עורכי הדין והוועד המרכזי", בנימוק שחידוש משוב השופטים הוא צעד הנובע מן הפוליטיקה הפנימית של הלשכה.

אני עצמי מתקשה לגלות עניין בלשכת עורכי הדין ובפוליטיקה הפנימית בה. מלכתחילה לא ברור לי מדוע הרגולציה של המקצוע המשפטי מופקדת בידי ספקי השירות המשפטי ולא בידי נציגי הצרכנים.

בבחירות הקרובות בלשכת עורכי הדין כנראה לא אשתתף מסיבה אישית לגמרי: כל המועמדים הידועים כעת הם צעירים מכדי לרכוש את אמוני. עובדה זאת מעידה עליי יותר מאשר עליהם.

ייתכן כי חידוש משוב השופטים ישמש קלף אלקטורלי בידי אחד המועמדים, אולם איני רואה בכך פסול. להיפך: הסיבה המרכזית לעריכת בחירות בגופים שונים היא הרצון לעודד את נושאי התפקידים בהם להיות קשובים לדעת הציבור.

על-פי רוב, דווקא מועמד אופורטוניסטי, כזה הממהר לזהות את עמדת ציבור הבוחרים וליישם אותה בכנות, הוא זה הממלא כהלכה את תפקידו.

נועד לספק מידע, שהיעדרו בולט

בשונה ממני, ראשי מערכת בתי המשפט מגלים עניין עצום בפוליטיקה הפנימית בלשכת עורכי הדין. תגובותיהם מסמנות אותם כקבוצת אינטרסים בפוליטיקה הזאת, כמין מפלגה או ועד עובדים, התומך מבחוץ באחת הסיעות.

כאשר ראש הלשכה מביע דעה, חוקית לגמרי, הם, ראשי המערכת, מודיעים כי "ננתק עמו מגע" - ומקיימים חלף זאת מגע עם יריביו הפוליטיים. נוסף לכך שהשתכשכות זאת בביצת הארגון המקצועי אינה מועילה לקידום האינטרסים שמנסים ראשי המערכת לקדם, היא אף מעוררת שאלות חוקיות לא פשוטות.

על-פי עיקרון חוקיות המינהל, גוף ציבורי, ומערכת בתי המשפט בכלל זה, אינם רשאים לעשות דבר אשר לא הוסמכו לעשותו. אם כן ממה נפשך: אם ה"מגע" שמקיימים ראשי מערכת המשפט עם לשכת עורכי הדין הוא חלק מתפקידיהם, לא ברור על סמך מה הם רשאים להפסיקו בנימוק הזה; ואם הוא עניין חברתי פרטי, חיצוני לעיסוקם - עלינו לבקש מהם שיחדלו לעסוק בו בשעות העבודה וממתקניה של מדינת ישראל.

לא ברור גם מהו מעמדה החוקי של "נציגות השופטים". זה איננו ארגון עובדים יציג, איש איננו מסדיר את פעולת הנציגות, ולא ניתן להצדיק אותה מבחינה משפטית, אלא כפעילות חיצונית לעבודה, הנעשית בשעות הפנאי של החברים. כאשר ה"נציגות" מתיימרת לתת הנחיות לשופטים, לשאת-ולתת בשמם באופן קיבוצי - אין ליומרה הזאת כיסוי חוקי.

משוב השופטים נועד לספק מידע, שהיעדרו בולט, באשר למידת שביעות-הרצון של מקבלי השירות השיפוטי. סקרים כאלה נהוגים בעולם האקדמי כבר עשרות שנים, לאחר שנתקלו בעבר בהתנגדות זועמת, טעונה באגו פגוע ובנימוקים עקרוניים.

הפרופסורים הוותיקים שאלו - "הכיצד יעלה על הדעת שאנחנו נקבל ציונים מתלמידינו?", "ומה יהיה על האוטוריטה החינוכית ועל יכולתנו לתת ציונים ללא חשש מפגיעה בפופולריות שלנו?".

מסתבר כי החששות היו מוגזמים. הקידום האקדמי איננו אדיש לשביעות-הרצון של התלמידים, אך איננו רואה בה חזות הכול. ההוראה השתפרה, והמוסדות שרדו את הקהיית עוקצם של סממני ההיררכיה המעמדית בין מורה לתלמיד.

יצוין כי בהשוואה להליכי קידום בארגונים שונים, הליכי הקידום של שופטים מכהנים לוקים מלכתחילה בחסר. הקושי העיקרי, שאותו אין משוב השופטים בא לפתור, הוא שההליכים אלה אינם מבוססים על בחינה סדורה של איכות העבודה של המועמד לקידום.

במוסדות אקדמיים, לשם השוואה, לא מקדמים בדרגה איש סגל בכיר לפני שכ-10 מעמיתיו, מתוך המוסד ומחוצה לו, קוראים בעיון את עבודתו, מתרשמים מאיכותה, מתווכחים ביניהם על סגנון הכתיבה, מידת ההעמקה של הכותב, גישתו המוצהרת והמשתמעת לסוגיות עקרוניות וכדומה.

גם הליכי הקידום של קצינים, רופאים, מנהלים בחברות גדולות, אנשי מכירות, מנהלי תיקים וכן הלאה - הם יסודיים יותר מאלה שעל סמכם מתקדמים שופטים מכהנים.

חברים ותיקים בוועדה לבחירת שופטים מסרו לי כי הם כמעט לא נתקלו במקרה שבו חברי הוועדה נחשפו למדגם מייצג של עבודתו של המועמד לקידום, קיימו דיון באיכותה ובמשמעותה, בסגנון הדברים ובתוכנם. השיח בוועדה הוא שונה לגמרי, ובאספקלריה של ארגונים אחרים הוא בלתי ענייני, כמעט.

הקידום מבוסס בעיקר על התרשמות כללית של ממונים, עם הסתמכות מועטה ביותר על עמדות חיצוניות לארגון. נשיא בית המשפט הרלבנטי מחווה דעה, שאיננה מתיימרת לכלול התייחסות לתוכן פסקי הדין, אלא לקצב העבודה, המוניטין הפנים-ארגוני של המועמד, מידת ה"השתלבות במערכת" וכיו"ב.

ממילא, הדרך לקידום עוברת ב"פוליטיקה של מסדרונות", ביצירת מוניטין מקומי הנלחש מפה לאוזן, שכמעט אינו ניתן לאימות או להפרכה.

אמנם קידום המבוסס על פוליטיקה של מסדרונות איננו זר גם במוסדות אחרים, אולם הוא מוגבל בדרך-כלל למשרות הניהול הבכירות, בעוד מרבית הדרגים היצרניים במערכת מקודמים על-סמך בחינה ישירה של איכות עבודתם. אני יכול להעיד על עצמי כי מינוי לתפקיד דיקן פקולטה או נשיא מוסד הם עניין של "פוליטיקת מסדרונות" במידה רבה.

לגבי שופטים, הנתון הכמותי היחיד המובא באופן סדיר בפני מקבלי ההחלטות נוגע ל"פיגורים" של השופט במתן פסקי דין (אך משום מה לא לפריון שלו, כלומר, לכמות התיקים שהשופט סיים בכל שנת עבודה בשלבי הדיון השונים). אין שום ביקורת מדגמית של תוצרי עבודה או של אופן ניהול הדיון, ואין שום ניסיון להציג נתון כמותי באשר למידת שביעות-הרצון של מקבלי השירות השיפוטי.

הסיבה לרדידות של הליכי הקידום של שופטים איננה נעוצה באידיאולוגיה, שעל-פיה הנתונים השונים אינם רלבנטיים לשאלת הקידום. איש איננו אומר, שהתחושות של ציבור המתדיינים אינן חשובות. אדרבא, חברי הוועדה לבחירת שופטים מודיעים לעתים קרובות שהם שמעו רשמים אקראיים ממתדיינים שהופיעו בפני המועמד לקידום במערכת.

בדומה לזה, אין אומרים שאסור למי שמקדמים שופטים לבחון את סגנון פסקי הדין ואת מידת ההעמקה שלהם. לעתים קרובות מוצגות עמדות מזדמנות בשאלות האלה: מיני שמועות שהגיעו לידיעת נשיא בית המשפט, דעות שהביעו שופטי ערכאת הערעור וכדומה. הקושי הוא, שמסיבה כלשהי מעדיפים מנהיגי מערכת בתי המשפט להסתמך על נתונים מאיכות נמוכה, כלומר, שמועות מקוטעות הנאספות באופן אקראי, על פני נתונים מאיכות גבוהה יחסית, לרבות בדיקה מדגמית של העבודה וסקר שביעות-רצון של הקהל.

לפני שנים אחדות ביקשה "נציגות השופטים" לקבל חוות-דעת מסטטיסטיקאים על הפגמים במשוב השופטים. ה"נציגות" לא ביקשה לאסוף דעות באשר ליתרונות ולחסרונות של המשוב, אלא הזמינה מראש חוות-דעת שמגמתה השלילית נאמרה בגלוי טרם הזמנת חוות-הדעת, כדין מי שמכין חוות-דעת מטעם צד בדיון שיפוטי או מטעם יחצ"ן.

הסטטיסטיקאים אכן עמדו על חיסרון אפשרי של משוב המבוסס על השתתפות ספונטנית, בהשוואה לסקר יזום. עם זאת, לא נמצאה חוות-דעת שהמליצה על הימנעות מאיסוף שיטתי של נתונים.

אכן, משוב המיועד להשתתפות המונית של כלל האוכלוסייה, איננו הדרך המיטבית לאמוד את דעת הקהל. כדי לאמוד את דעת הקהל באופן מהימן - מה שיש לעשות הוא לפנות באורח יזום למדגם מייצג של האוכלוסייה הנדגמת, לסמן את שיעור הבלתי משיבים ואת התשובות, ולערוך ניתוח סטטיסטי המאפשר הערכה של טעות הדגימה.

לעומת זאת, כאשר מבקשים השתתפות המונית ספונטנית, תהליך ההשתתפות יוצר הטיה הנובעת מסלקציה: המשתתפים, הכוללים בעלי עניין ואנשים המעוניינים בנושא יותר משאר הציבור, שונים במאפיינים רלבנטיים מכלל האוכלוסייה.

מבחינה סטטיסטית, הדעת נותנת שאפילו הבחירות הכלליות בישראל (ששיעור ההשתתפות בהן גבוה) משקפים פחות טוב את עמדות האוכלוסייה מאשר סקר טוב שייערך במדגם מייצג יזום של האוכלוסייה.

מכאן שחלק מן הסיבות לעריכת משוב, בנוסף לאומדן של דעת הקהל, הוא הרצון לעודד השתתפות המונית.

ציבור עורכי הדין, שהוא ציבור הצרכנים הקבועים של מערכת בתי המשפט, מבקש לספק כלי ניהולי לראשי המערכת (שאינם מחפשים כלים ניהוליים דומים בעצמם), ובו-בזמן לעודד מעורבות והשתתפות.

משום כך, ככל שישתתפו במשוב עורכי דין רבים יותר - הוא יהיה מדויק יותר מבחינה סטטיסטית, וגם ישיג את מטרתו הדמוקרטית הנוספת - הבעת דעה ישירה של ציבור הצרכנים על איכות השירות שניתן לו.

■ הכותב הוא נשיא המרכז האקדמי פרס.

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן