גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיוויד מאמט: "לצערי, עידן התסריט הדרמטי מתקרב לקיצו"

המחזאי, התסריטאי והבמאי דיוויד מאמט, שהגיע לפסטיבל הקולנוע בירושלים, מדבר בראיון בלעדי ל"גלובס" על מצבו העגום של הקולנוע ההוליוודי: "למעט בודדים, הסרטים שעושים היום בהוליווד הם זבל"

דיוויד מאמט/ צילום:רויטרס
דיוויד מאמט/ צילום:רויטרס

רצה הגורל, והביקור של המחזאי והבמאי היהודי-אמריקאי - דיוויד מאמט בפסטיבל הקולנוע בירושלים, המתקיים כעת, מזכיר במובנים רבים את ביקורו הקודם באותו פסטיבל, ב-2002. אז, היו אלה ימי האינתיפאדה השנייה, ששיאה בפיגועי התאבדות רבים ברחבי הארץ, בעיקר בירושלים.

השבוע, על רקע מבצע "צוק איתן" אלה הטילים המשוגרים לעבר ישראל מרצועת עזה. כמו ב-2002, כך גם ב-2014 - האווירה בפסטיבל תואמת את מצב-הרוח הלאומי, הקהל לא מגיע בהמוניו, ובמאים שהיו אמורים להתארח בפסטיבל ולכבד אותו בנוכחותם, או שביטלו ונשארו במולדתם, או שנמנעו מהד תקשורתי שילווה את ביקורם.

הבמאי ספייק ג'ונס ("להיות ג'ון מלקוביץ'", "היא"), למשל, הגיע לפסטיבל, אך ביטל את כיתת האמן שהיה אמור להעביר היום (ד').

מאמט, שבשנים האחרונות גילה מחדש את יהדותו, התקרב רגשית לישראל והפך לתומך ציוני נלהב, לא נתן לאירועים הביטחוניים ולמצב-הרוח לשנות את תוכניותיו, ובשישי האחרון עמד מול קהל סקרן והקריא קטעים מתוך נובלה שכתב.

לשאלה, האם הוא מעורה בעשייה הקולנועית הישראלית או האם מתוכננות לו פגישות עם יוצרים ישראלים, הוא משיב בשלילה. "אני אפגש עם ליה ואן ליר, נשיאת הפסטיבל, ועם נועה רגב, מנהלת הפסטיבל, שהבטיחה להעביר לי סרטים לצפייה", אומר מאמט בראיון בלעדי ל"גלובס". מאמט מספר כי גם קולנוע אמריקאי הוא כמעט ואינו רואה. בעבר, התבטא לא אחת בחריפות כנגד התעשייה ההוליוודית (וגם עשה על זה סרט - "סטייט פינת מיין"), שהרוב הגדול של הסרטים שהיא יוצרת הם סרטים גרועים, חסרי כל ערך, שהמפיקים הם תאבי-בצע ומושחתים ושתסריטאים ובמאים מאבדים עניין בדרמה לטובת אפקטים.

מאמט - התסריטאי שכתב בין השאר יצירות מופת גאוניות כמו "הבלתי משוחדים" שביים בראיין דה פאלמה ו"פסק דין" שביים סידני לומט (שסצנות מתוכו נלמדות במוסדות הלימוד האקדמאים לקולנוע), נשמע היום הרבה יותר מפויס. מאמט: "זו אבולוציה של בידור. המפיקים מהמרים על קהל שרוצה לדעת מראש לאיזה ז'אנר של סרט הוא הולך, ומיהם הכוכבים. לצערי, עידן התסריט הדרמטי מתקרב אל סופו. אין מה לעשות נגד זה. זה כמו שכותבי טוקבקים הפכו בעיני הקהל הרחב למבקרי הקולנוע החדשים. אפשר להגיד שלמעט בודדים, הסרטים שעושים היום בהוליווד הם זבל, אבל זה לא יהיה דבר מקורי להגיד".

- בעבר היית יותר בוטה. הבעת בפומבי את דעתך על מבקרי הקולנוע השנואים עליך, כתבת את האמת על מפיקים בהוליווד - שאין להם עניין באמנות, שהם מתעבים מקוריות וכל מה שמריח מסיכון, ושהם חמדנים גדולים. כעסו עליך בעקבות הדעות שלך?

"לא. לא כעסו עליי, לא שזכור לי משהו ספציפי. אני חושב, וזה עונה גם לאמירה שלך על כך שהתרככתי, שהדבר נובע מכך שגם אני בסופו של דבר חלק מהתעשייה הזו. אני מתפרנס ממנה, אני משחק לפי החוקים שלה. אני גם מפיק לפעמים. כך שאפשר לומר שאני נמנה עם חבורת החארות האלה".

- מהו בעיניך תפקידו של הקולנוע? לבדר? לחנך? להעביר מסרים?

"חשוב לי לספר סיפור טוב. לרתק את הקהל, לבדר אותו. אני לא חושב שצריך להשתמש בסרטים כדי להעביר מסר. חשובה הדרמה. מה, שף במסעדה מבשל בשביל להעביר מסר? לא. הוא רוצה להכין את המנה הכי טעימה שהוא יכול. אותו דבר בקולנוע".

בין עסקי הבידור לעסקי הביטחון

בספרו "במבי נגד גודזילה" (הוצאת עם עובד, 2010), מתאר מאמט את עסקי הסרטים ואת עסקי הביטחון כתחומים בעלי זיקה רבה. הפרשנות הצינית של מאמט מבקרת למעשה הן את הוליווד והן את משרד ההגנה האמריקאי (תיאור שהורחב לכדי ספר, שיצא שנה אחר כך, בשם "המידע הסודי בדבר התפוררות התרבות האמריקאית"). בספר, מאמט מדבר על המושג "מכניזם דכאני", כשהוא כותב כך: "אפשר לרפא כל דבר אם מוציאים מספיק כסף. אתה שייך לאומה, לחלק ממערכת המסוגלת לבזבז 200 מיליון דולר על שעה וחצי של זבל. אתה חייב להיות 'מישהו'. מכניזם זהה פועל במשרד הביטחון. 'רכים מדי בהגנה' היא קריאת מלחמה המכוונת לא לאויבי המדינה, אלא לצבא; הימין מבין (במודע או לא במודע), כי אוכלוסייה מפוחדת במידה הרצויה רוצה ביטחון, וכי מה שמספק את הרצון הזה באופן מוחלט (גם אם זמני), זה לא הגנה, אלא תקציב הגנה. התמכרות זו, למרבה הנוחות, גם מאשררת את עצמה וגם מנציחה את עצמה. ואם המדינה עדיין בסיכון לאחר התקציב המוגדל, הפתרון היחיד חייב להיות הגדלת תקציב נוספת".

למרות שאת הציטוט הנ"ל מתבקש להחיל על משרד הביטחון הישראלי, לנוכח המצב הביטחוני בארץ, מאמט מעדיף שבדבריו לא תהיה נימה של ביקורתיות כלפי ישראל ובאופן כללי, הוא מעדיף שלא לשחרר אמירות על "המצב". בשנים האחרונות, הוא התחבר לשורשיו היהודים וליהדותו והפך לתומך נלהב בישראל. מאמט מספר כי בתחילת דרכו ראה כי תעשיית הסרטים ההוליוודית נשלטת בידי במאים ומפיקים יהודיים (גולדווין, מאייר, פוקס), וזה מה שגרם לו להבין שמקומו שם.

- למן תחילת הקריירה שלך, כתבת תסריטים כדי שבסופו של דבר תוכל לביים אותם?

"השאיפה שלי תמיד הייתה להיות במאי קולנוע".

- חלק מהסרטים הגדולים שכתבת כמו "הבלתי משוחדים" ו"הדוור מצלצל פעמיים", בוימו על-ידי במאים אחרים. איך זה גרם לך להרגיש?

"לתת לבמאי לביים תסריט שלך זה דבר נורא. בסופו של דבר, אתה כותב סרט כדי לביים אותו בעצמך. רוב הבמאים הגדולים היו גם תסריטאים טובים. הם כתבו את הסרטים שלהם. גם בילי ויילדר התחיל לביים סרטים כי נמאס לו לכתוב תסריטים לאחרים".

- ולקח לו הרבה זמן עד שהוא עשה את המעבר הזה. 14 שנה, אם אני לא טועה.

"זה נכון. יותר מדי שנים עברו ויותר מדי תסריטים לא בוימו על-ידו, עד שהוא החל לביים את הסרטים שלו".

- מהו הסרט הבא שלך, ובכלל - על מה אתה עובד בימים אלה?

"אני עובד עכשיו עם אל פצ'ינו על מחזה חדש בתיאטרון. וכהרגלי, אני עובד במקביל על כמה וכמה פרויקטים. חלק לטלוויזיה, חלק לקולנוע. לאחרונה יצא סרט הטלוויזיה שיצרתי אודות המפיק המוזיקלי פיל ספקטור. אני בעיקר יושב וכותב. זה מה שאני עושה, למעשה. אני יושב בחדר וכותב רוב הזמן. חלק מהפרויקטים מתרוממים, חלק לא. אתה שואל מה גורם לי להמשיך, אחרי כל מה שעשיתי? אני עושה את מה שאני עושה כי אני אוהב את זה, כי זה מה שאני יודע לעשות, וכי אני עדיין רעב ליצור".

דיוויד מאמט

מחזאי, תסריטאי, במאי קולנוע, מפיק קולנוע, סופר

גיל: 66

נולד בשיקאגו להורים יהודים, מתגורר כיום בלוס אנג'לס

תחנות מרכזיות בקריירה: הקריירה של מאמט, מגדולי המחזאים והתסריטאים בני דורנו, משתרעת על פני 4 עשורים. עיקר פרסומו המוקדם הגיע בעקבות הצלחת מחזה פרי-עטו בשם "סטיות מיניות בשיקאגו" (1971). עבור המחזה "גלנגרי גלן רוס" (1984), שמאוחר יותר עובד לקולנוע (1992), זכה מאמט בפרס פוליצר.

בין התסריטים הבולטים שכתב: "הדוור מצלצל פעמיים" (1981), "פסק דין" (1982), "הבלתי משוחדים", "שם המשחק" (1987), "הופה" (1994), "העוקץ הספרדי", "לכשכש בכלב" (1997), "סטייט פינת מיין" (2000, אותו גם ביים), "חניבעל" (2001) ו"פיל ספקטור" (2013, אותו גם ביים).

מאמט הוציא בין השאר את הספרים "הבן הרע" (2006), "במבי נגד גודזילה" (2010) ואת "המידע הסודי בדבר התפוררות התרבות האמריקאית" (2011)

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?