גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התוכנית 'מעושרות' - הפגיעה הגדולה ביותר בכבוד האישה"

ורד סוויד, ראשת הרשות למעמד האישה במשרד ראש הממשלה, מסתכלת על המסך - והיא מאד לא מרוצה ■ "הטלוויזיה משרישה תפיסות סטריאוטיפיות שמגחיכות נשים; יש להוריד מהמסך תוכניות שפוגעות במעמד האישה"

טלוויזיה משרישה תפיסות סטריאוטיפיות" - כך קובעת ורד סוויד, ראשת הרשות למעמד האישה במשרד ראש הממשלה. סוויד הופיעה לפני יותר מחודש, ערב תחילתו של מבצע "צוק איתן", בפני מועצת הרשות השנייה והניחה בפני חבריה מסמך עמדה, ובו מחאה חריפה כלפי האופן שבו מתנהלים שידורי הטלוויזיה בישראל וההשפעה שלהם על התפיסה המגדרית.

אי-שביעות-הרצון של סוויד מתחילה בשידורי החדשות, ממשיכה במגזיני הלייף סטייל ובפרסומות, ומסתכמת בתוכניות הריאליטי. המשדרים והרגולטורים, לדבריה, פשוט לא עושים די כדי לספק מודלים ראויים של נשים לחברה, ובעיקר לחבריה הצעירים.

"חלק מתכניות הטלוויזיה ממוקדות במראה החיצוני של האישה ובתפקידים הסטריאוטיפים שלה", קובעת סוויד בחוות-הדעת שלה. "מוצג אידיאל יופי עם מאפייני שלמות, וכך מופעל לחץ על נשים ודרישה לעמוד בסטנדרטים הבלתי מציאותיים".

בראיון ל"גלובס" היא אומרת כי "חלק מהדמויות שמופיעות צריכות להיראות על-פי סטריאוטיפ מיושן, שדורש מהנשים להיראות צעירות לנצח או רזות עד מאוד".

על מנת להתמודד עם התופעה, בראש ובראשונה מציעה סוויד פשוט להוריד מהמסך לאלתר תוכניות שלדעתה פוגעות במעמד האישה. בראשן, לטענתה, "מעושרות" של ערוץ 10.

"התוכנית הזו היא הפגיעה הגדולה ביותר שיש בכבוד האישה", אומרת סוויד. "הייתי רוצה לראות סדרה שעוסקת ב'מעושרים'. אין לי עם הנשים האלה בעיה אישית, אבל זו שוב התפיסה הסטריאוטיפית שבוחרת לעסוק בצורה שמגחיכה נשים. עצם המושג 'מעושרת' הוא פוגע. הייתי רוצה לראות סדרות על מדעניות ומנכ"ליות ועל איך הן עשו את זה".

- גם ב"מעושרות" מציגים נשים שהתקדמו בזכות עצמן.

"נכון, אבל העיסוק בתוכנית לא מביא לידי ביטוי את הכישורים השכליים שלהן, אלא את מצב חשבון הבנק שלהן. זה עיסוק טפל, ולא עושים את זה לגברים. מי שצופה בזה אלה בני ובנות נוער. השאלה היא איזה עולם אנחנו מקנים להם - האם זה עולם של נשים כמו עדה יונת ורקפת רוסק-עמינח או של 'מעושרות'".

אורנה בן-דור, יוצרת ובמאית הסדרה, אמרה בתגובה כי "'מעושרות' היא תוכנית שמעמידה נשים חזקות במרכזה. נשים כמו קרן בן-דוד שמנהלת חברת נדל"ן גדולה; אליאור קסוביץ', ציירת שמוכרת עבודות בכל העולם; דליה ארזי, יזמת היי-טק; ואליס אביבי, שהחלה את הסדרה כעקרת-בית ומסיימת אותה כבעלת משרד תיווך - אינן נלעגות. כמו כן, בעונה החדשה, שמשודרת בימים אלה, שילבנו גבר בתוכנית, וכן, פיליפ ואזנה הוא גבר".

אבל סוויד לא עוצרת כאן. היא מבקשת להסיר מהמסך גם תוכניות כמו "היפה והחנון" ("הנשים בלונדיניות, צעירות ורזות. זו הדרה של נשים מבוגרות, שמנות, כהות ואחרות"), למרות שלא ברור אם במצבו של ערוץ 10 אי-פעם תשוב למסך, ובעבר השמיעה מחאה על תוכניות כמו "הישרדות" ("מציג חולשה פיזית של נשים") ו"האח הגדול" ("באחרונה הכניסו לשם גם נשים דעתניות").

מהפרסומות היא בכלל מזועזעת. "יש פרסומות שבהן מוצגות הנשים בהקשר סטריאוטיפי", היא אומרת, "במטבח, ליד מכונת הכביסה, במקלחת, בניגוד לגברים המוצגים במקום העבודה מחוץ לבית, במכונית, בפעילות ספורט. המסר מקבע תפיסות ארכאיות.

"מאפיין נוסף של פרסומות הוא שלעיתים קרובות דמויות הנשים בהן מעבירות רמזים עקיפים למיניות באמצעות ליטוף עצמי, הבעות פנים מסוימות, תנועות או הצגת חלקי גוף מבודדים, ואלה משייכים את הדימוי הנשי לפונקציה מינית בלעדית. החפצה זו מיושמת על נשים ולא על גברים".

"חיילות צה"ל לא סוקרו מספיק"

במועצת הרשות השנייה הוקמה בחודשים האחרונים ועדה בראשותה של יוכי פלר לקידום הייצוג הנשי ולשיפורו בטלוויזיה המסחרית. בחודש מאי פרסמה המועצה סקירה שערכה ל-4 תוכניות שיח חדשותיות - "פגוש את העיתונות" ו"אולפן שישי" של חדשות 2 ו"המטה" ו"המגזין" של חדשות 10.

חלקן של הנשים בתוכניות שגם מוגשות על-ידי נשים - "פגוש את העיתונות" ו"המגזין" - היה גבוה באופן יחסי. 34.6% מאורחי התוכנית שמובילה רינה מצליח הן נשים. רק 12.7% מחברי הפאנל ב"אולפן שישי" הן נשים, או במילים אחרות - 87.3% מהמשתתפים הם גברים - בין אם מדובר בכתבים או בפרשנים.

המחקר, יש לציין, נערך בין נובמבר 2013 לינואר 2014, ומאז הספיקה להודיע יו"ר חדשות 2, תמי רוה, על עלייה משמעותית בייצוג הנשים במגזין יום השישי של החברה.

במכתב ששלח מנכ"ל הרשות השנייה, שי באב"ד, לראשי חברות החדשות, הוא כתב כי "על אף שעלה שיעור הנשים מסך הדמויות בכל הסוגות לאורך השנים, איכות הצגתן נשארה נמוכה בהשוואה לקבוצות הדומיננטיות - גברים, יהודים, חילונים, אשכנזים, שאינם עולים".

כעת, סוויד מגבשת מאגר של מאות נשים מומחיות בתחומים שונים, אשר יועבר למערכות החדשות השונות בטלוויזיה. המטרה היא לעודד הזמנת נשים לפאנלים טלוויזיוניים בנושאים מגוונים, מביטחון ועד לחברה.

"יש שיפור קל במבצע הזה, ראינו יותר נוכחות של נשים בתקשורת לעומת מבצעים קודמים, אבל עדיין אי-אפשר להשוות למספר הגנרלים בדימוס שמתראיינים ללא הרף", אומרת סוויד.

לדבריה, "בשל העובדה שבתוכניות שמביאות מומחים אל שולחן הדיונים נראים יותר גברים מנשים, נוצר הרושם שבעניינים רציניים לגברים יש יותר ידע ומומחיות, כאשר בישראל יותר נשים מסיימות תארים אקדמיים מאשר גברים".

- למה לדעתך לא מזמינים די נשים לאולפני הטלוויזיה?

"לפעמים בשל סטריאוטיפים ודעות קדומות, ולעיתים בגלל היכולות של גברים שנמצאים בעמדות מפתח לקדם את עצמם. רבים מהם מחזיקים במשרדי יחסי ציבור שפונים למי שצריך ומציעים אותם. כשהופעתי בפני מועצת הרשות השנייה, היו שאמרו שגם לנשים יש אחריות בנושא, שהן לא רוצות להגיע. אבל אני לא רוצה להטיל עליהן את האחריות. אני מאמינה שאחרי שיהיה מאגר מוכן, תהיה עלייה משמעותית בנוכחות נשית".

לדבריה, גם העיתונאים באולפן צריכים להפנים את השינוי. "גם כשמביאים את הנשים כמומחיות, אנחנו רואים ששואלים אותן על המצב המשפחתי שלהן, על הילד בחזית ועל ההתמודדות שלהן בתוך הבית. אלה שאלות שלא שואלים גברים. חשוב להקפיד על שיח שוויוני".

- ומה באשר לאופן שבו הציגו את החיילות בזמן המבצע הצבאי?

"לא נתנו מספיק מקום לחלק ולתרומה שלהן. אני חושבת שהסיפור של התצפיתניות והפרמדיקיות ונשות 'כיפת הברזל' הוא סיפור גבורה, וממעטים להביא את קולותיהן. בכל פעם שחשפו אותנו לזה, בלטו התושייה וקור-הרוח. לא היה מספיק ביטוי נרחב ומשמעותי. וגם כשהיו חיילות, שאלו אותן שאלות שלא שאלו חיילים - על הצורך במקלחת ובאיפור".

- מה דעתך על הדימויים המוצגים במשדרי החדשות?

"חסרות לי בהגשה ובפרשנות נשים בגילאי 60 פלוס. אנחנו רואים את אמנון אברמוביץ', אהוד יערי, רוני דניאל, אבל איפה כל הנשים בגילאים האלה? יש בזה מסר סמוי בזה - זה סוג של הדרה, שהרבה יותר מזיקה מהדרה שיש במקומות הגלויים. לא ייתכן שקולן של נשים בגילאים אלה לא יישמע.

"גבר יכול לשמש כקריין או כמגיש גם בגיל מבוגר, וגם כשאינו מציית למאפייני 'דוגמנות'. לעומת זאת, אישה מגישה לא מספיק שהיא רהוטה, קולחת ואינטליגנטית - מצופה ממנה להיות גם צעירה ונאה".

הייצוג הנשי

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"