גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמיר יולביץ': אני רחוק מלהחזיר את ההשקעה ב"עכבר העיר"

יולביץ', בעלים ומנכ"ל משרד הפרסום הדיגיטלי d-say, רכש לפני כשנה 40% מאתר "עכבר העיר" ■ בראיון ל"גלובס" הוא מסביר מהי התקומה של אתרי תוכן, איך הוא מתמודד מול התחרות, ולמה ענף הפרסום לא מאמין בדיגיטל

תמיר יודלביץ / צילום: איל יצהר
תמיר יודלביץ / צילום: איל יצהר

איש הפרסום הדיגיטלי תמיר יולביץ' הפתיע רבים כאשר רכש לפני כשנה מידי קבוצת "הארץ" 40% מאתר התרבות והבילויים "עכבר העיר". עבור יולביץ', שעד הרכישה התמחה בפרסום בדיגיטל ולא נגע ממש בעולמות התוכן, מדובר היה בשינוי כיוון ובהרפתקה של ממש.

יולביץ', בתפקידו כבעלים והמנכ"ל של משרד הפרסום d-say, מכיר מקרוב את הבעייתיות שיש היום לגופי ואתרי תוכן לשרוד בדיגיטל, בעידן שבו הפרסום לא ממש מצליח להחזיק עסקים באוויר. ולמרות זאת, הוא החליט ללכת על האתגר של "עכבר העיר".

את עסקת "עכבר העיר" סגר יולביץ' באפריל אשתקד, כשבפועל הוא נכנס לפעילות רק ארבעה חודשים מאוחר יותר. במארס 2013, חודש לפני חתימת העסקה, הודיעה קבוצת "הארץ" כי היא סוגרת את המהדורה המודפסת של "עכבר העיר", עקב הפסדים וחוסר כדאיות כלכלית. עכבר העיר אונליין נשאר השריד היחיד ממה שכונה פעם "התנ"ך של עולם הבילויים".

"מצאתי מותג שלא היה בפוקוס המרכזי של קבוצת 'הארץ'", מודה יולביץ'. "שנים שלא הושקע במותג הזה. לא התייחסו אליו בקבוצה. הפוקוס הוא קודם כל עיתון 'הארץ' ואחר כך 'דה מרקר'. עכבר העיר לא זכה לתעצומות ארגוניות והרגישו את זה באופן שהעסק התנהל ובאיך שהאתר נראה. הכניסה שלי לפה הייתה כדי להחזיר אותו להיות גורם מוביל בתחום התרבות, הבילויים והפנאי".

- מי הגורם המוביל היום בשוק הזה?

"טיים אאוט עושים עבודה טובה, אבל אני לא יודע אם יש גורם מוביל".

אינדקס בתשלום

יולביץ' מסביר שכדי לשקם את האתר, שהוקם ב-2006, הוחלט ליצור תשתית של חברה. "בנינו את 'עכבר העיר' כחברה עצמאית, עם תשתית ניהולית, שכוללת את אייל ברילנט כמנכ"ל ואת טל לוין כעורכת ראשית. במקביל, ישבנו וחשבנו מה העכבר רוצה להיות ומה הוא צריך להיות. מה התפקיד שלו בחיים של הגולשים ושל המפרסמים".

אתר "עכבר העיר" שיולביץ' הגיע אליו לא הצליח לייצר מספיק מזומנים כדי להצדיק את עצמו. "בחודשים האחרונים החברה הפכה לרווחית", הוא אומר. "זה בא בגלל תוכן יותר טוב, פעילות שיווקית יותר טובה וניהול יותר נכון". "ועדיין", מודה יולביץ', "אני רחוק מלהחזיר את ההשקעה שביצעתי".

אחת המטרות שלשמה הגיע יולביץ' ל"עכבר העיר" הייתה כדי לגרום לו לחזור ולהיות עסק רווחי ולשם כך נוצרו מספר מנועי הכנסה חדשים. לצד הפרסום שהיה קיים עוד קודם, מוסחר אגף האינדקס של העסקים הקטנים, כך שבדומה לאתרים כמו rest, דפי זהב ואחרים, ניתן תמורת תשלום לקדם עסקים באינדקס. "הבידול שלנו לעומת אתרים אחרים הוא תוכן ברמה גבוהה. ב-rest לא תמצא תוכן מערכתי אלא רק של מפרסמים", מסביר יולביץ'. מנוע הכנסות נוסף הוא שיתופי פעולה של ערוצי תוכן של גופים מסחריים.

המוצר שנוצר לגולשים, טוען יולביץ', שונה מזה שהיה קודם. "יש פה שילוב בין הפרטים הטכניים על אירועים שונים לבין פרטים אמוציונליים. יש כאן מדריך משודרג שנותן לך כלים שתוכל להתמצא בכל המבוך של התרבות, בילוי ופנאי. הוא גם יספר לך אילו מסיבות יש היום אבל גם יסביר אילו מסיבות מתאימות לך". גם התוכן עבר שינוי ובעוד קודם הסתמך האתר בעיקר על תכנים שהגיעו מהעיתון המודפס, בדרכו החדשה נאלץ האתר להסתדר בלי הפרינט, לאחר שזה נסגר בשל חוסר כדאיות כלכלית.

"טראפיק מטורף שלא נוצל"

כעת נראה שהאתר החדש מנסה להסתדר גם בלי הגב של "הארץ". ההפניות הבולטות שלהן זכה בעבר בעמוד הבית של "הארץ" התמעטו ובכלל ב"הארץ" לא לוקחים חלק יומיומי בניהול האתר, אלא רק שותפים בישיבות דירקטוריון ובהקניית האסטרטגיה.

מצבת כוח האדם השתנתה גם היא. מהמנהל וכמעט עד אחרון העובדים כולם התחלפו לטובת צוות חדש לגמרי. "מבין 25 העובדים שלנו, אין כמעט זכר לעכבר הישן. הבאנו אנשים שהם יותר רעבים, מחוברים ורלבנטיים לאיך מספרים סיפור בעולם החדש", אומר יולביץ'.

- למה איש פרסום, שמכיר מקרוב את הבעייתיות של עולם התוכן, מכניס את עצמו למיטה חולה?

"אני מודה שהמשפחה שלי הסתכלה בחשש על המהלך, אבל נכנסתי לזה כי אני חושב ש'עכבר העיר' זה אחד המותגים עם הכי הרבה פוטנציאל בארץ. זה אתר עם טראפיק מטורף שלא נוצל בצורה מיטבית. אפשר להפוך אותו לחברה יציבה שתרוויח סכומים יפים ולהחזיר אותו להיות מותג מוביל בתחומו".

- אם מסתכלים סביב על אתרי תוכן אחרים, קשה להחזיק אותם רווחיים לאורך זמן במציאות הנוכחית.

"המודל של לייצר תוכן ואז למכור פרסום שיממן אותו זה מודל שלא מוכיח את עצמו. אתרי תוכן, בשביל לשרוד ושלא לדבר על להרוויח, צריכים לייצר מנועים חדשים מעבר לפרסום. רואים את זה בכל העולם ורואים גם בישראל. וואלה נכנסים לעולם המסחר, לימודים וחתונות. אתר ynet נכנסו לעולמות של ביטוח, נעליים, מקצוענים. כל אחד מוצא מנועי צמיחה כדי להפוך להיות חברה רווחית. אתרים שלא השכילו לעשות את זה, נכחדו או בדרך להיכחד".

בינתיים התוצאות של "עכבר העיר" בגרסתו החדשה נראות מעודדות: הטראפיק עלה ב-15% בחודשים מאי-יוני השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ההכנסות כמעט והוכפלו וכאמור, החברה עברה לרווחיות.

"משרדי הפרסום לא מצאו דרך להרוויח והרגו את תחום הדיגיטל"

כמעט בלתי אפשרי לראיין את תמיר יולביץ' מבלי לדבר על ענף הפרסום שהביא אותו עד הלום ואפשר לו לממן את מסעותיו בעולמו של עכבר העיר. משרד הפרסום שבראשו הוא עומד - d-say - הוא אחד הבודדים שנשארו בחזית הדיגיטלית כמשרד עצמאי שעוסק רק בפרסום אונליין.

- איך קרה שאף אחד ממשרדי הדיגיטל לא הפך לשחקן גדול ומשפיע?

"המשרדים מנסים. עדיין יש ניסיונות אבל אתה צריך לשאול אם אתה נהיה עוד אחד מהעדר או שומר על בידול יחסי".

- למה המשרדים המסורתיים, למרות ההצהרות הגדולות, לא באמת משקיעים בדיגיטל?

"המשרדים הגדולים השתלטו על השוק והרגו אותו. למעט מקאן פה ושם, שכן ראו את האינטרנט בצורה אסטרטגית ואולי יש שם עדיין שאריות, אנחנו לא רואים מהלך דיגיטלי בשום משרד גדול. זה שונה לגמרי ממה שקורה בחו"ל. בחו"ל יש חברות דיגיטל עצמאיות חזקות, כשחלקן שייכות לרשתות הבינלאומיות. בארץ חוץ מ-d-say כמעט ולא נותרו משרדי דיגיטל עצמאיים. בגלל זה התחום די מפגר לעומת מדינות אחרות. זה לא היה ככה לפני כמה שנים. פעם היינו בחוד החנית בתחום והיום אנחנו לא. משרדי הפרסום לא מצאו דרך להרוויח ובגלל זה הרגו את התחום".

- למה המשרדים לא מצליחים להרוויח בדיגיטל?

"להרוויח בדיגיטל זה מאוד קשה. אמר לי פעם אחד מבעלי משרדי הפרסום בחמישייה הראשונה שאם הוא היה יכול ללחוץ על כפתור, הוא היה הורג את הדיגיטל. קשה להרוויח בדיגיטל לעומת סרטון של 30 שניות בטלוויזיה. ההפקה הרבה יותר מורכבת. בדיגיטל, כשהקמפיין עולה העבודה רק מתחילה עם ניהול מדיה ואופטימיזציה. יתרה מזאת, כוח האדם שנדרש כדי להעלות קמפיין אינטרנט הוא לפעמים יותר גדול מכוח האדם שדרוש לקמפיין ממוצע בטלוויזיה. לכן אי אפשר להרוויח כי לא יודעים איך".

- בסוף הדיגיטל ינצח על שוק הפרסום?

"הפרסום המסורתי של 30 שניות ברייק בטלוויזיה נמצא בדרכו לעבור מהעולם. אין לו הצדקה. הוא לא עושה את העבודה. ההחזר על ההשקעה מאוד נמוך לעומת הדיגיטל. תסתכל על בני 30 ומטה - אין להם חיים מעבר לדיגיטל. גם שיעור הצפייה בטלוויזיה צונח. מעבר לכך, מערכת המדידה בטלוויזיה היא פרימיטיבית לעומת מה שקורה במקומות אחרים. יש בארץ אנומליה שלא קיימת בשום מקום בעולם. יש ערוץ טלוויזיה אחד שזוכה לנתחי שוק מטורפים. בגלל זה, בגלל היכולות המסחריות שלו, יש לו יכולות לשרוד ולקבל נתחים גדולים משוק הפרסום.

"תסתכל על הרדיו. היום אנשים לא שומעים רדיו מחוץ לאוטו. בבית אם אתה רוצה לשמוע מוזיקה, אתה פותח יו-טיוב ובוחר את השירים שלך. זה מה שיקרה בטלוויזיה. אנחנו נראה תכנים טלוויזיוניים שנקרא עליהם בבלוגים או שהחברים ימליצו עליהם. לא נדליק את הטלוויזיה ונראה מה שמישהו אחר רוצה שנראה. אמנם מדברים על זה כבר עשור אבל בסוף זה יקרה".

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל