גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צניחה חדה במכירות מוצרי יוקרה ומותגים ברחבי העולם

הצמיחה המסחררת בתעשיית מוצרי המותרות נבלמת: "לצעירים יש פחות דחף לקנות מותגים, הם קצת עייפים מלהיראות אותו הדבר"

תופעת הצמיחה המסחררת בתעשיית מוצרי המותרות יצאה מהאופנה: לאחר כמה שנים של נסיקה בהכנסות וברווחים, קצב הצמיחה של חברות למוצרי מותרות יורד, וזאת בשל דעיכה בהתלהבות הצרכנים האסייתיים, התנודתיות בשערי המט"ח וחוסר היציבות הגיאופוליטית. גורמים אלה שוחקים את ביצועיו של המגזר שבעבר לא היה אפשר לבלום את התקדמותו.

שורת התפתחויות פגעה בתעשיית המותרות ובחברות שמייצרות תיקי יד בשווי 2,000 אירו לתיק ונעליים בשווי 1,000 יורו לזוג, אך האחרונה שבהן הייתה מחאות הסטודנטים בהונג-קונג. 10%-20% מסך מכירות מוצרי המותרות בעולם מתבצעות בהונג-קונג, ובעקבות ההפגנות והעימותים עם המשטרה נרשמה צניחה חדה בהוצאות אלה.

תעשיית המותרות ספגה עוד קודם לכן מהלומה עזה מהסנקציות שהוטלו על רוסים עשירים, שגם הם נמנים עם קבוצות צריכה מובילות, וכן מהירידה ברכישות שמבצעים סינים עשירים וראוותנים, שצמצמו הוצאותיהם בתגובה לצעדי האכיפה הקשים שנוקטת ממשלת סין במאבקה נגד השחיתות ונגד ירידת מחירי הנדל"ן.

בכירים ואנליסטים בתעשיית המותרות מעריכים כעת כי התסיסה בהונג-קונג עלולה להיות נקודת מפנה עבור שוק המותרות העולמי, ששוויו נאמד ב-217 מיליארד אירו ב-2013, לדברי ביין ושות'.

מחוץ לאסיה חוששים כי הסכסוכים העקובים מדם בעיראק ובסוריה יפגעו בהרגלי הקנייה של צרכנים מזרח תיכוניים שנוהגים להוציא הון על מותרות. הידרדרות המצב הכלכלי באירופה פוגעת לא רק במכירות באירופה, אלא גם במכירות בקרב צרכני מותרות בארה"ב. התפשטות נגיף האבולה מעוררת חששות מפני מגבלות נסיעה, מה שפוגע במניותיהן של סוכנויות הנסיעות.

"נראה כי סערה רצינית עומדת להכות במגזר מוצרי המותרות", אומר לוקה סולקה, אנליסט ב-אקסיין BNP פאריבה.

השנה נרשמה ירידה חדה במניותיהן של חברות מוצרי המותרות, וירידה חדה במיוחד במניותיהן של רבות מחברות האופנה שיצאו לבורסה ב-3 השנים האחרונות בעקבות הגאות בביקוש למוצרי מותרות בקרב צרכנים סינים.

מניותיהן של פראדה, מונקלר, סלבטורה פרגאמו וברונלו קוצ'ינלי - חברות שיצאו לבורסה מאמצע 2011 - איבדו כשליש מערכן מתחילת השנה הנוכחית. חברות מובילות, כגון קרינג, רשמו במקרה הטוב ביצועים שעלו בקנה אחד עם מדד MSCI העולמי. אך החברות שרשמו את הביצועים הגרועים ביותר, כגון חברת האקססוריז האמריקאית קואץ', מפגרות אחר המדד בכ-40%.

פטריציו ברטלי, מנכ"ל משותף בפראדה, שרווחיה צללו ב-20% במחצית הראשונה של 2014, התריע בחודש שעבר כי "התרחיש הנוכחי אינו מראה סימני שיפור, והתנאים הכלכליים והגיאופוליטיים משפיעים באופן שלילי על עמדת הצרכנים".

בחודש שעבר דיווחה רישמונט, הפועלת משווייץ ומחזיקה במותגי קרטייה ומונבלאן, על צמיחה אורגנית של 4%, בניכוי שינויים בשערי החליפין, בחמשת החודשים שהסתיימו ב-30 באוגוסט - תוצאה נמוכה מציפיות האנליסטים.

בחלק מהשווקים המתעוררים עדיין נרשמת צמיחה דו-ספרתית, אך הגידול בהוצאות הצרכנים בפלחי ההכנסה הגבוהה במדינות אסייתיות, ובמדינות אפריקניות דרומית למדבר סהרה, אינו מספיק כדי לקזז את הדינמיות הסינית לשעבר במגזר המותרות. ביין מעריכה כי קצב הגידול בהוצאות על מותרות בסין הואט השנה ל-2% לעומת 30% ב-2011.

מנהלים ואנליסטים במגזר האופנה ניצבים בפני איום גדול וארוך-טווח יותר בדמות השינוי באופי ההוצאות של צרכנים בעלי הכנסות גבוהות. השילוב של המדיה הדיגיטלית והתחכום והגיוון הגוברים בטעמם של הצרכנים מוביל לפיצול בביקוש.

"רוצים עבודות-יד"

כמה מהמשתתפים בשוק מוצרי המותרות צופים רפורמה מעמיקה שכלול גם שינויי ניהול בחברות הגדולות. "אני משוכנע שמתחולל שינוי אדיר, ושהתעשייה אינה מסתגלת במהירות מספקת", אמרה מימה ויגלזיו, יועצת קריאייטיב עצמאית, שניהלה בעבר את התקשורת השיווקית העולמית של ג'וצ'י גרופ.

ויגלזיו טוענת כי השילוב של המדיה הדיגיטלית, כוחה העולה של אופנת הרחוב והשינוי בעמדת הצרכנים - בייחוד בקרב הצרכנים בני דור ה-Y - משנה באופן קיצוני את פני התעשייה.

"לצעירים יש פחות דחף לקנות מוצרי מותרות ומותגים. הם קצת עייפים מלהיראות אותו הדבר. ואם אתה רוצה להיות יקר ולוקסוסי, אתה צריך לספק איכות אמיתית - עבודת-יד, מוצרים יחידים מסוגם שנתפרו בידי מומחה בגיל 85 בוואראנסי", אומרת ויגלזיו.

כדוגמה ניתן להביא את אביגייל בראון בת ה-33, מעצבת ומאיירת, שסגנונה האישי הוצג במגזיני אופנה, כולל "Elle Girl Japan". בראון מתגוררת באיסט אנד הלונדוני, אזור שהפך לכור היתוך של מגמות אופנה עולמיות. "לא נראה לי להתלבש כפי שמצווים עליי המותגים. אני לא רואה את האטרקטיביות בלתפקד כפרסומת בוטה עבור חברת מותרות", אומרת בראון. התרחקות זו ממותגי-על ראוותניים ומיינסטרימיים לטובת מקוריות מאופקת מגבירה את הפופולריות של מותגים חדשים ומותגי נישה.

"מותרות הם מבוססי-תרבות, ומה שנחשב למותרות בלונדון, פריז, טוקיו או הונג-קונג, אינו בהכרח מותרות בארה"ב", אומרת פאם דנציג מחברת הייעוץ האמריקאית יוניטי מרקטינג, שמתמקדת במגמות בקרב צרכנים אמידים.

מחקר שערכה יורומוניטור ושממצאיו התפרסמו בשבוע שעבר מראה כי ארה"ב ממשיכה להיות שוק מוצרי המותרות הכוללני הגדול ביותר בעולם, וכי שווי שוק המותרות האמריקאי השנה נאמד ב-78 מיליארד דולר. ההוצאות על מוצרי מותרות בארה"ב גדולות ביותר מפי שניים מאשר ביפן, שוק מוצרי המותרות השני בגודלו בעולם.

אך לדברי ביין, הצרכנים הצפון אמריקאים מוציאים את הסכומים הנמוכים ביותר, ברמה של 400 אירו לגולגולת בשנה, לעומת 1,400 אירו לגולגולת לשנה לצרכנים המזרח-תיכוניים ו-1,250 אירו לצרכנים הסינים. הצרכנים המערב אירופאים מוציאים 450 אירו לגולגולת.

נתונים אלה ממחישים את עלייתן של חברות "מוצרי מותרות בני-השגה" בארה"ב כמו מייקל קורס וטורי ברץ', שנהנות מצמיחה חזקה בארה"ב ובאירופה.

אך מבחינת כמה מהצרכנים בעלי המודעות הסגנונית, כמו בראון מלונדון, חברות המותרות הגדולות כבר אינן מספקות תדמית או סגנון חיים שתמורתם מעוניינים צרכנים אלה לשלם.

אחת הסיבות העיקריות לצמיחתן המהירה של חברות המותרות הגדולות ביותר עד סוף 2013 הייתה הוצאותיהם של צרכנים שרצו סמלי מעמד והשקיעו במוצרים ממותגים, אך תחילתה של מגמת "עייפות הלוגו" והשינוי בטעם הצרכנים פגעו קשות בהכנסותיהם של קונגלומרטים מובילים, כולל קרינג, רישמונט ו-LVMH.

בתגובה לצעדים הקשים שנוקטת ממשלת סין נגד הענקת מתנות ראוותניות, מחפשים בני האליטה הסינית דרכים חלופיות ודיסקרטיות יותר להפגין את עושרם ואת ההערכה שהם רוחשים למוצרים מעשה ידי אומן.

מגמה דומה של איפוק נצפית גם באירופה מוכת המיתון, ובארה"ב טוענת פאם דנציגר מיוניטי מרקטינג כי "מתפתח סגנון חדש של מותרות". הצנע יצר מגמת העדפה למוצרים פרקטיים ופשוטים.

בטווח העליון של המותגים החדשים ומותגי הנישה העונים על ביקוש זה נמצאים מותגים כגון The Row, שיצרו האחיות אולסן, כוכבות הוליוודיות שהפכו למעצבות אופנה. הקולקציות העונתיות המינימליסטיות שלהן הגיעו למעמד של אופנה פולחנית.

ספקיות של "מוצרי יוקרה להמונים" (Masstige), כמו אתר האינטרנט למוצרים בסיסיים ופונקציונליים Everlane, וקמעונאית המשקפיים הטרנדית Warby Parker, בונות מוניטין של ספקיות מוצרים פשוטים ואסתטיים. שתיהן פועלות על בסיס מודל עסקי של "קפיטליזם שיתופי", ומצהירות כי אינן משתמשות במתווכים כדי לשחרר כספים למטרות צדקה.

מי מוציא על מוצרי יוקרה

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד