גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אולימפיאדה? זה לא עניין לדמוקרטיות

מתוך רשימה ארוכה של ערים שהגישו מועמדות למשחקי החורף ב-2022, נותרו שתיים (אלמאטי ובייג'ין); למה החלום לארח אולימפיאדה הוא כבר לא כזה גדול?

IOC, הוועד האולימפי הבינלאומי / צלם: רויטרס
IOC, הוועד האולימפי הבינלאומי / צלם: רויטרס

בוועד האולימפי נעלבו. זה קרה אחרי שבתחילת החודש הנורבגים הסירו את מועמדותם לאירוח משחקי החורף בשנת 2022 באוסלו, למרות היותם פייבוריטים. כריסטוף דובי, מאנשי הוועד האולימפי הבינלאומי ציין, כי בכך החמיצו הנורבגים הזדמנות לקבל 880 מיליון דולר מהוועד האולימפי עבור ארגון המשחקים.

איך מדינה מוותרת על דבר כה אטרקטיבי כאירוח משחקים אולימפיים, ועוד כזו שחולה על ספורט חורף? בנורבגיה הסיבה קשורה לנסיגה בדעת הקהל של אזרחי נורבגיה, אחרי שב-2013 עוד תמך רוב באירוח. זה לא שנורבגיה העשירה לא יכלה להרשות לעצמה משחקים אולימפיים - היא פשוט לא רצתה. לוועד האולימפי יש רשימת דרישות מפורטת, והממשלה החליטה לא להשקיע בה אלא בדברים יותר נחוצים.

נורבגיה היא חלק מהתמונה. לפני כן קיבל הוועד האולימפי הודעת ויתור גם מקראקוב, לבוב ושטוקהולם. לפני שנה דחה רוב של 53% את המועמדות של מינכן במשאל שנערך בעיר וסביבותיה. שם זוכרים היטב את המפלה הצורבת לפיונגצ'אנג במועמדות לאירוח משחקי החורף 2018. ראש האופוזיציה למשחקים, לודוויג הארטמן, הסביר: "ההצבעה היא לא נגד הספורט, היא נגד חוסר השקיפות והחמדנות של הוועד האולימפי הבינלאומי. אף מועמדות גרמנית לא באה בחשבון יותר, ה-IOC חייב להשתנות קודם". אפילו בשוויץ, המועמדת הקלאסית, בוטלה המועמדות לאירוח בסט. מוריץ ודאבוס, אחרי שמשאל עם בקנטון גראובינדן דחה את האפשרות. למה משאלי עם? זו דרישת הציבור - זה שבוחר את נציגיו בדמוקרטיה. התאחדות הספורט בגרמניה, למשל, מחייבת קיום משאל בעיר המתמודדת.

כך, כמעט שנה לפני ההכרעה הסופית, נותרו שתי מועמדות בלבד ל-2022: אלמאטי בקזחסטאן ובייג'ין הסינית. והן לא אלו שזכו לציונים הגבוהים ביותר עבור ההצעות שהגישו.

***

אם כן, מה בעצם קרה שיותר ויותר מדינות מוותרות על ההצגה הגדולה שבעבר מדינות היו מוכנות כמעט להתאבד עבורה? איך קרה שהעולם המערבי מפנה עורף למשחקים האולימפיים? בייג'ינג, סוצ'י, ריו, פיונגצ'אנג, טוקיו ומשחקי 2022: שש משמונה אולימפיאדות ב-14 שנה לא תתקיימנה באירופה או בארה"ב 'הקלאסיות'. הבעיה נעוצה בדמוקרטיה (לא סתם המועמדות שנותרו הן לא בדיוק דמוקרטיות קלאסיות...). הקסם הגדול סביב המשחקים האולימפיים פג. הם ממוסחרים, ומאוד מאוד יקרים עבור המארחות. התקופה בה אולימפיאדות השתלמו לערים המארחות היתה בין 1984 ו-1992. לוס אנג'לס, במידה מסויימת סיאול, ובעיקר ברצלונה הרוויחו מהמשחקים - אם כי תדמיתית ומבחינת תכנון עירוני ותשתיות, יותר מאשר פיננסית.

מאז העלות מזנקת, והתמורה יורדת. פיליפ פורטר, כלכלן מאוניברסיטת דרום פלורידה הסביר ל"ניו יורק טיימס", כי "אין עידוד לכלכלה על-ידי אולימפיאדה. עשרות חוקרים בדקו עשרות פעמים, וכולנו לא מוצאים שינוי של ממש בפעילות כלכלית". עבור משחקי 2010 שילמו הערים המתמודדות 9.5 מיליון דולר בממוצע עבור הליך ההתמודדות (ה'ביד'). שמונה שנים מאוחר יותר שילמו המתמודדות 34 מיליון דולר בממוצע - רק על ה'ביד'! עלות האירגון של משחקי החורף בסולט לייק סיטי ב-2002 היתה 1.3 מיליארד דולר. ונקובר (2010) כבר שילמה על הארגון 1.9 מיליארד, בסוצ'י (2014) אלו היו כבר 2.2 מיליארד - לפני השקעה באבן אחת אפילו. אז נכון שה-IOC משלם חלק יפה מההשקעה, וזכויות הספונסרשיפ המקומיות מכניסות עוד מאות מיליונים, אבל הסכומים הם עדיין מפלצתיים. אם לוקחים לרגע את בוסטון, שמשתעשית ברעיון לארח משחקים אולימפיים - היא תהיה חייבת לבנות אצטדיון אולימפי של 80 אלף מקומות, כפר אולימפי ל-15 אלף אתלטים, מרכז שחייה ו-ולודרום חדשים, וזאת לפני השקעות בתשתית תחבורה ציבורית בעייתית, או במקומות לינה נוספים ובלתי נחוצים - סך כל העלות תנוע בין 11 ל-20 מיליארד דולר. אין יותר ערים במערב שיכולות להרשות לעצמן משחקים אולימפיים.

בייחוד מפחיד המספר של 51 מיליארד דולר, שהושקע בסוצ'י כדי לבנות ערים מכלום. מארחות עתידיות תישפטנה על פי מה שלסוצ'י היה להציע, ובתחרות הזו הן לא רוצות להשתתף.

***

אבל יש עוד סיבות. למשל, חשיפות בתקשורת לגבי הוועד האולימפי יוצרות בציבור תדמית של ארגון חשאי ומושחת, שבא בדרישות לא סבירות למארחות. "התדמית של IOC לא הכי טובה", הודיע יירג שילד, ראש התאחדות הספורט בשוויץ, "הספורט סובל מחוסר אמינות". רוב חברי הוועד הם אנשים ישרים שמאמינים באידיאל של ספורט ואחווה, אבל חוסר השקיפות של המועדון הסגור מונעת תיקון של התדמית.

ארבעת הוועדים האולימפיים של גרמניה, אוסטריה, שבדיה ושוויץ הוציאו ביולי סיכום של ניסיונם בהתמודדות על אירוח ובמפח הנפש הכרוך בכך. המארחות, לפי הדוח, צריכות "יותר סיוע בתהליך ה'ביד'", "תהליך יותר החלטי ואמין", "שותפות בנטל הסיכון" ובעיקר "יותר גמישות בסדרי הגודל".

כדי לסייע לוועד האולימפי בתיקון התדמית ולמען החזרת הפופולריות של המשחקים, טוענים המחברים, אמנם לא יכול הוועד האולימפי לדרוש ממדינות את קיום האמנה האולימפית, אבל "הוא אחראי להתנהג כך בעצמו". דברים מתחילים לזוז? בינתיים מי שיכול להרשות לעצמו לארח משחקים אולימפיים הן מדינות עשירות ללא דעת קהל דמוקרטית. בשנות השבעים זה כבר היה כך, ה-IOC חיפשו בנרות מארחת ל-1984 - לוס אנג'לס הסכימה, אבל רק אחרי שהוועד האולימפי הסכים לתכנית לפיה לא יוצא כסף ציבורי, וכי מתקנים חדשים לא צריכים להיבנות. מאז חזרה האגומאניה: "הוועד האולימפי שיחק יותר מדי עם הקלפים שלו, הניצול של המונופול גורם לכאוס כלכלי, להפסדים ולמחאה חברתית. זה המצב עכשיו", מסביר פרופ' אנדרו צימבליסט, המומחה הנחשב לכלכלת ספורט, ל"לוס אנג'לס טיימס". הרפורמה תהיה חייבת להגיע מתישהו, כשהמשבר יהיה מספיק עמוק.

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"