גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתרי הקופונים בישראל מוכרים מוצרים מסין במחירים מופקעים

במקום להזמין מוצרים באתרי קופונים מקומיים כמו גרופון, וואלה שופס ו-buy2 - גילו הישראלים שאפשר להזמין את אותם מוצרים בדיוק במחיר נמוך בהרבה ישירות מאתרים סיניים ■ איך זה עובד, ומהם פערי המחיר?

כרטיס אשראי / צלם: thinkstock
כרטיס אשראי / צלם: thinkstock

הצרכן יניב פורת לא האמין למראה עיניו: חבילת המוצרים שהזמין לבנותיו בדואר, מאתר קופונים ישראלי, הגיעה במעטפה נושאת כיתוב סיני, כשעליה פירוט עלותה של התכולה: 3 דולר כולל הכול, עבור מוצר שרכש ב-40 שקל בתוספת 15 שקל דמי משלוח. חישוב פשוט: כמעט חמישית ממה ששילם.

"כאן נפל לי האסימון", מספר פורת, שמיהר להקים את אתר האינטרנט "עלי-ביי" (Alibuy) וקבוצת פייסבוק סגורה בעלת שם זהה. "הבנתי שכך עובדים כולם - מזמינים מוצרים בזול מאותם האתרים בדיוק שמהם אנחנו יכולים להזמין במחיר המקורי. במקרה שלי המוכר פשוט התעצל לטשטש את זה, כמו שעושים אתרים אחרים".

אבל גם באתרים ישראליים אחרים לא תמיד הטשטוש מלא: לא מעט מוצרים שמוצעים ב"מחיר מבצע חד-פעמי", ב"הזדמנות שלא תחזור" ושאר סופרלטיבים שמעליהם לרוב שעון מתקתק לאחור - מציגים את אותן התמונות בדיוק של המוצרים, פעמים רבות בליווי הדוגמנים הסינים. חיפוש פשוט של אותה תמונה בגוגל יעלה לא אחת הפניות למכירה של אותו במוצר באתרי המקור הסיניים.

דף הפייסבוק שהקים פורת מאתר את אותן הקבלות, בעיקר בענק הסחר עליאקספרס מבית עליבבא, מסייע לאנשים למצוא חלופות זולות וגם מזהיר אותם מהמלכודות הטמונות בדרך.

הקבוצה מונה כיום מעל ל-13 אלף חברים המנהלים סיעור מוחות מתמיד בדבר הכדאיות ברכישת מוצרים מסוימים, ממליצים על רכישות שהתבררו כמוצלחות או מזהירים אחד את השני מפני אכזבה במקרים אחרים.

הנה כמה דוגמאות שמצעו חברי הקבוצה: מעיל עור ארוך ואופנתי לגברים, שהוצע לאחרונה בגרופון "ב-179 שקל בלבד", יימצא בעליאקספרס ב-20 דולר - 80 שקל; סט שבלונות לקישוט הקפה, שנמכר בגרופון ב-30 שקל, נמכר במתחרה הסינית ב-1.90 דולר - כמעט רבע המחיר.

בוואלה שופס תמצאו בייבי דול ב-99 שקל ושעון יד לאשה ב-49 שקל, שמוצעים בעליאקספרס במחיר 3.60 דולר ו-1.75 דולר בהתאמה (14 שקל ו-7 שקלים); ובאתר הדילים buy2 נמכר מחמם פנים וצוואר ב-39 שקל (2.20 דולר בעליאקספרס - 8.80 שקל.

האתרים, להגנתם, מעלים כמה נקודות שלא ניתן לזלזל בהן - ועיקרן גב חזק, אמינות וערובה לאיכות המוצר, עמידה בתנאי הגנת הצרכן וזמני משלוח קצרים יותר - לצד דרישות המיסוי והתקינה כשמדובר ביבוא מסיבי ולא נקודתי.

האם זה מצדיק פערים בוטים כל-כך של מאות אחוזים במחיר? ספק רב; מה גם שמידת הסיכון (הקיים בהחלט) ברכישת מוצרם מספקים לא נודעים בסין משתנה ביחס לאופי המוצר.

במוצרים דוגמת שבלונות לקפה, קשה להניח שהפערים באיכות מהותיים למשתמש - כאלה שלא שווים את ההפרש הגדול במחיר. כשמדובר בביגוד, בגאדג'טים או במוצרים אחרים - גדל משקלה של האיכות; אולם כשהמחיר זול בצורה קיצונית, קשה לא לשקול את החלופה.

לקרוא את המשוב

מה מוצע ללקוחות האתרים הסיניים בכל הנוגע להגנת הצרכן? ראשית, חשוב לדעת כי לאחר ביצוע עסקה הכסף עובר לידי אתר עליאקספרס אך אינו מגיע ישירות למוכר. בכל קנייה יש פרק זמן שבו הקנייה בטוחה, וניתן לבקש החזר. בפרק זמן זה יכול הקונה לפתוח "דיספיוט" (תלונה) אם לא קיבל מוצר שהזמין, או שקיבל מוצר שגוי או פגום.

בשלב הראשון התלונה עוברת לעיון המוכר, שראשי להסכים, לא להסכים או להציע הצעה נגדית (לדוגמה פיצוי חלקי). אם לא מגיעים לידי הבנה, ניתן להחמיר (כעבור 3 ימים) את התלונה, וכאן נכנסת לתמונה הנהלת האתר ומציעה פשרה. אם הכף מוכרעת לטובתכם - תקבלו את כספכם תוך 10 ימים.

לצרכנים עצמם מומלץ להיזהר ברכישה, וטרם ההחלטה מומלץ לבחון את מערכת המשוב באתר - גם כלפי המוכר וגם כלפי מוצר ספציפי. ההערות המפורטות על זמני ההגעה, איכות המוצרים, יחס המוכר ועוד עשויות להוות שיקול מכריע בהחלטה.

לכל מוכר ולכל מוצר יש משוב. המשוב משקף את שביעות-רצונם של הקונים הקודמים מאותו מוכר או מוצר. באתר עלי-ביי ממליצים להקפיד ולרכוש רק מוצרים שלמוכר וגם למוצר יש משובים חיוביים של מעל 90%.

תגובות

■ גרופון:

"המוצרים לא הוזמנו בפועל, וההשוואה הסתמכה על התמונה בלבד. ידוע כי המוצר שנשלח לבית הלקוח על-ידי חלק מהסוחרים באתרים הסיניים לעתים שונה מהתמונה המוצגת. לראיה, ניתן למצוא בעלי אקספרס שני מעילים של אותו מוכר עם תמונה זהה לחלוטין ב-20 דולר וב-40 דולר. מכאן שמדובר במוצרים שונים עם תמונה זהה. על כן, השוואת מחירי המוצרים באתרים אמריקאיים דוגמת גרופון ואמזון לאתרים סיניים אינה אמיתית, וזאת מבלי להתעכב על פרמטרים חשובים כגון הגנת הקונה, החלפה, זמני משלוח ושירות לקוחות".

■ buy2:

"buy2 משמשת פלטפורמה לספקים המציעים את מוצריהם לקהל הישראלי. פער המחירים נובע ממספר הבדלים המשקפים את היתרונות של הספק והמוצר על פני רכישה באתרים סיניים. ראשית, המוצרים המדוברים מסופקים על-ידי הספק הישראלי לבית הלקוח במהירות - תוך יום ועד 5 ימי עסקים, בניגוד לזמני אספקה של אתרים סיניים שיכולים להגיע לחודש ימים. כמו כן, המוצרים הנמכרים נמצאים בישראל ועברו בקרת איכות מלאה לפני שליחתם - בניגוד לאתרים הסיניים, בהם ישנם ספקים רבים שמוכרים את אותו המוצר, וחלקם מוכרים מוצר באיכות ירודה ביותר. בנוסף, הספק הישראלי נותן שירות ואחריות מלאה למוצר, כולל יכולת החזרה תוך 14 יום, בהתאם לחוק הגנת הצרכן. מכאן שלאור כל ההבדלים החשובים האלה - המחיר לא יכול להיות זהה".

■ וואלה שופס:

"ההשוואה בין מחירי מוצרים ביבוא אישי לבין מחיר המוצרים לקנייה מקומית אינה אפשרית. מחיר מוצרים ביבוא אישי אינו כולל עלויות של מכון תקנים, מכס, מיסי קנייה ומע"מ ומסתכמים לעיתים בעשרות אחוזים תוספת. יחד עם זאת, מוצרים ביבוא אישי פטורים מכל אלה ובנוסף עלויות השיווק, האחסון, וההפצה שמועמסות על מוצרים ביבוא סדיר אינן נכללות בעלות מוצר ביבוא אישי.

"וואלה שופס רוכשת בישראל עשרות אלפי מוצרים שכולם מיבוא סדיר ולא אישי, ולכן המחיר גבוה יותר. מאידך, מוצרים הנרכשים בוואלה שופס כולם עברו תקינה ישראלית, ונכללים תחת כל חוקי הגנת הצרכן הישראליים (אחריות מוצר, זכות החזרה בזיכוי מלא תוך 14 יום ועוד). מוצרים ביבוא אישי אינם תחת חוקי הגנת הצרכן הישראלייים.

"בנוסף, זמן ההספקה ביבוא אישי הוא 30-60 יום, ואילו זמן ההספקה באתר וואלה שופס נע בממוצע בין יום לשבוע - מה שמעניק חוויית קנייה טובה יותר ואיכותית. השירות, האחריות, זמן ההספקה, המסים והמכסים הם אלה שמהווים את עיקר הפער במחיר".

איך לקנות בזהירות?

אחת הבעיות ברכישה מאתרים זרים, וסיניים בפרט, היא נושא אבטחת המידע. רק השבוע פרסמו שני חוקרים ישראלים את דבר קיומה של פרצה חמורה ב"עלי אקספרס": "כבר לפני חודש מצא בחור בשם ברק טוילי, מומחה אבטחה בחברת אפסק, את הבעיה", מספר ארז מטולה, מנכ"ל אפסק קלאב, חברה שמתמחה באבטחת אפליקציות. "טוילי דיווח על בעיית האבטחה, אך נתקל בהתעלמות למרות מספר פניות. הוא חבר לאמיתי דן, חוקר אבטחת מידע ובלוגר, שגילה בעיות נוספות".

אחת הבעיות שהוא מזכיר היא שלקוחות יכולים להיכנס לחנות ולשחק בנתוני המוצר: להוריד מחיר, לקנות ולהעלות חזרה, לצפות בפרטי מכירות, לראות היסטוריה של חנות ועוד.

- עד כמה זה צריך להטריד את הקונה עצמו?

"זה בהחלט עלול לפגוע בו. נניח שקנית מוצר מאתר סיני, עברו כמה שבועות, ולא קיבלת. ייתכן שמישהו פרץ לחשבון של המוכר, שינה את הכתובת, והוא מקבל את המוצר שלך במקומך".

- האם אתרים סיניים מסוכנים יותר מהבחינה הזו?

"לצערי - ואני אומר את זה כרוכש קבוע באתרים סיניים - זה נכון יותר לגביהם. הם מתמודדים פחות טוב עם הבעיות האלה, גם אתרים ששווים מיליארדים, לעומת אתרים אמריקאיים שמגיבים בזמן אמת 24/7".

ובכל זאת, אומר מטולה, אין מניעה מלהמשיך לרכוש באתרים סיניים תוך הקפדה על הכללים הבאים:

■ כרטיס אשראי נטען: עדיף להשתמש בכרטיס אשראי נטען.

■ מעקב: דרוש מעקב מתמיד אחרי דפי החשבון ופנייה לחברות האשראי בכל חשד לבעיה.

■ מדיניות האתר: לקנות באתרים עם מדיניות להגנת הצרכן: "עלי אקספרס בסדר - אם גנבו ממך, הם יחזירו את הכסף".

■ מי המוכר? בפלטפורמות המכירה שמתווכות יש ביקורות על כל מוכר - לא לדלג עליהן.

■ התמחות: שימו לב אילו מוצרים מציע מוכר מסוים - לרוב יש התמחות בתחום מסוים, אחרת זה אולי חשוד.

■ אתר מאובטח: כשגולשים חשוב תמיד לבדוק שהגלישה בפרוטוקול מאובטח: סימן של מנעול שמופיע בדפדפן, https במקום http בשורת הכתובת. אם המחשב עצמו מתריע על בעיה ושואל אם להמשיך - להשיב בשלילה.

■ מאיפה גולשים? חשוב לא לעשות את הקניות ברשת ציבורית רק במרחב הפרטי. גם בגלל חשיפה של הנתונים ברשת, וגם בגלל המצלמות שמתעדות אתכם (ואת המסך) בכל מקום.

סין

סין

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים