גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא עשו מה שצריך באירופה, ולכן הבעיות חזרו"

ההאטה באירופה ומחיר הנפט עמדו במרכז מושב שעסק בסיכונים לכלכלה העולמית ב-2015 בכנס דאבוס ■ משתתפי המושב, ובראשם אקסל וובר, יו"ר בנק UBS, מתחו ביקורת על ההנהגה הפוליטית באירופה: "גוש האירו חייב להמשיך להתקדם ליותר השתלבות, אחרת פרויקט המטבע האחיד ייתקל בקשיים"

אקסל וובר, יו"ר UBS / צילום: רויטרס
אקסל וובר, יו"ר UBS / צילום: רויטרס

"הבנק המרכזי האירופי ממשיך לקנות למקבלי ההחלטות זמן, אבל הם לא מנצלים אותו. מקבלי ההחלטות באירופה אינם מבצעים את עבודתם ואינם מקדמים רפורמות". כך אמר הבוקר (ד') אקסל וובר, יו"ר הבנק השווייצי UBS, במושב הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שעסק בסיכונים לכלכלה העולמית ב-2015. משתתפי המושב, ובראשם וובר, מתחו ביקורת חריפה על ההנהגה הפוליטית באירופה על שאינה מבצעת את הצעדים הנדרשים.

וובר התייחס להודעתו הצפויה מחר של הבנק המרכזי האירופי על הפעלת תוכנית הקלה כמותית לרכישת אג"ח ממשלתיות, ואמר כי "יש ציפייה רחבה שהבנק יתחיל בהרחבה כמותית על-ידי רכישת איגרות חוב מסוגים שונים. מקבלי ההחלטות לא עשו מה שצריך לעשות, ולכן הבעיות חזרו וחייבים לעשות רפורמות. אירופה הפסידה הזדמנויות רבות לעשות את מה שהיו יכולים לעשות בסביבה יותר נוחה. כעת היא מתמודדת עם נפילת מחירים, אבטלה גבוהה מדי והעדר רפורמות במידה מספקת. מקבלי ההחלטות לא עושים את עבודתם. מחירי המוצרים לא גמישים מספיק. אפשר לעשות המון רפורמות מבניות בתחומי הביטוח והפנסיה".

וובר התייחס לידיעה שפורסמה הבוקר ב"פייננשל טיימס" על מתחים בין ממשלות באירופה - בעיקר בין ספרד לגרמניה - לקראת ההודעה על ההקלה הכמותית, ואמר כי "הבעיה היא שאין אצלנו איחוד פוליטי, ולכן אין חלוקת סיכונים ברמה הפוליטית בין הממשלות הלאומיות ויש אי התאמה בין המדיניות המוניטרית לבין המדיניות הפיסקלית. העובדה שאין תקציב אחיד לכל האיחוד תמיד באה לידי ביטוי במצבים כאלה".

בתשובה לשאלה אם מצבה של אירופה היה טוב יותר ללא אירו אמר וובר, כי "קשה לדעת. שווייץ נשארה מחוץ לאירו ויש לה הבעיות שלה. גוש האירו חייב להמשיך להתקדם ליותר השתלבות, אחרת פרויקט המטבע האחיד שיש לו יתרונות גדולים ייתקל בקשיים הולכים וגדלים. אני לא רוצה לדון בכל שנתיים בדאבוס במצבה של אירופה, אבל אם לא מקבלים החלטות אז אין ברירה. צמיחה של 1% לשנה בגוש האירו לא מספיקה".

מין זו (Min Zhu), סמנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית, הסביר כי ההאטה באירופה היא הגורם המרכזי להורדת תחזית הצמיחה העולמית על-ידי הקרן שלשום ב-0.3% ל-3.6%. לדבריו, הצמיחה בגוש האירו צפויה לעמוד על 0.8% בלבד ב-2015. "היקף ההשקעות באירופה עומד על 5% בלבד מהתמ"ג - וזה נתון רע. אנחנו צריכים מדיניות מוניטרית מקילה ומחכים להחלטת הבנק המרכזי האירופי, אבל צריך לעשות עוד בצד ההיצע. דרושות יותר רפורמות שיגבירו פריון ורפורמות בשוק העבודה. חייבים לשנות את המצב".

מין ציין כי מערכת הבנקאות חזקה יותר היום מאשר ב-2007, אבל לדבריו, "הסיכונים עברו למערכת החוץ-בנקאית. תאגידים לוקחים היום אשראי בהיקף 1.3 טריליון מגופים חוץ-בנקאיים כמו קרנות השקעה ומוסדיים".

מייסד ומנכ"ל קבוצת ההשקעות האמריקאית קרלייל, דיוויד רובינשטיין, אישר את הדברים ואמר כי "אנחנו נותנים הלוואות לגופים שלא מקבלים אשראי בבנק. מעבר לכך תעשיית הבנקאות מאבדת את מרכזיותה. האנשים המבריקים ביותר הולכים לעבוד בגופים חוץ-בנקאיים".

באשר לכלכלה העולמית ציין רובינשטיין, כי "התחזיות שהשמענו בדאבוס בשנה שעברה לגבי הכלכלה העולמית - התבדו לחלוטין. לא צפינו את נפילת מחיר הנפט ולא את הזינוק בכלכלת ארה"ב. כרגע ארה"ב היא סיפור ההצלחה הגדול, למרות אי תפקוד המערכת הפוליטית. אולי זה לא כל כך רע שהמערכת הפוליטית משותקת, אבל תחשבו בכמה צמיחה הייתה עולה עוד אילו הנשיא והקונגרס היו מסוגלים לעבוד ביחד".

הנפט יתאושש

רובינשטיין העריך כי "הדולר עשוי להתחזק מאוד כי הריבית תעלה וזה עשוי לפגוע בייצוא". הוא התייחס לבעיית האי שוויון המחריפה בארה"ב ואמר כי "יש לנו בעיה עם המספרים שמודדים את הצמיחה כי הם לא מבטאים את אלה שנשארים מאחור. מעמד הביניים נשאר מאחור".

באשר לנפט, אמר רובינשטיין כי נפילת מחירי הנפט היא הטבת מס בהיקף 900-1,000 דולר למשפחה ממוצעת. זה יעודד צמיחה בארה"ב ובאירופה ואני מקווה שהממשלות ינצלו זאת כדי להגדיל השקעות בתשתיות". רובינשטיין העריך כי מחירי הנפט ישובו לרמות של 80 דולר ומעלה "רק בעוד שנתיים-שלוש". הוא הזהיר כי חברות רוסיות יתקשו לפרוע את חובותיהן הנאמדים במאות מיליארד דולרים ומי שחשוף במיוחד לחובות אלה הם בנקים אירופיים".

וובר, מנכ"ל UBS, העריך כי "מחיר הנפט יחזור לרמות של 50 עד 70 דולר לחבית, אבל לא יותר מזה. זה מצב בריא".

מנכ"ל הפועלים: "דאגה לגוש האירו"

גם ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים המשתתף במפגש העולמי השנתי בדאבוס, התבטא שם בעניין אירופה. לדבריו, "ברמה הגלובלית, האווירה בכנס השנה מאופיינת בדאגה ניכרת ביחס לגוש האירו ויפן, ובהדגשת העלייה באי הוודאות ובסיכונים השונים, כולל בתחומים הגיאו-פוליטיים בעולם. הבחירות ביוון, והאיום שהממשלה שם תרצה לפרוש מגוש האירו, המשבר העמוק ברוסיה והעלייה בפופולריות של מפלגות וזרמים פוליטיים לאומניים, בין היתר על רקע הטרור האיסלאמי, כל אלה מרחיקים את גוש האירו ממצב של התייצבות, שלא לדבר על התאוששות מהמשבר הגלובלי".

מנגד, ציין קינן לחיוב את כלכלת ארה"ב. לדבריו, "נוצר פער גדול בין הסנטימנט החיובי ביחס למשק האמריקאי לבין הגישה הפסימית ביחס לגוש האירו, והדבר בא לידי ביטוי בעיקר בשוקי המטבע, שם ממשיך הדולר להתחזק ביחס לאירו.

"בהשוואה בינלאומית, אין ספק שמצב המשק הישראלי, עם סביבת צמיחה של כ-3% לשנה, קרוב יותר לזה של ארה"ב מאשר לגוש האירו ויפן. אצלנו, שוק העבודה המשיך להראות נתונים טובים, כולל אבטלה נמוכה והמשך הגידול בתעסוקה. הירידה ברמת המחירים בישראל שונה לחלוטין מהדפלציה שבגוש האירו וביפן, שם ירידת רמת המחירים מקורה במיתון העמוק, ואילו אצלנו הגידול בתחרות בענפים מסוימים, כגון התקשורת והמזון, והירידה במחירי האנרגיה, הם אלה שהביאו לירידה במדד המחירים לצרכן".

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה