המסחר בוול סטריט ננעל בירידות; "מאוכזבים מבעיית יוון"

יוון רוצה לסיים את תוכנית הצנע ומסרבת לקבל חבילת חילוץ נוספת תחת תנאים ■ שר האוצר היווני: "גוש האירו יתפרק אם יוון תצא ממנו" ■ חשש מירידה בצמיחה של הכלכלה הסינית: העודף במאזן המסחרי זינק לשיא היסטורי

אירופה וול סטריט / צילום: רויטרס
אירופה וול סטריט / צילום: רויטרס

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ב') במגמה שלילית, על רקע המשבר ביוון ודאגות באשר לצמיחת הכלכלה הסינית. בזירת המאקרו לא התפרסמו היום נתונים משמעותיים וגם זירת הדוחות לרבעון הרביעי דלה יחסית.

הסיפור המרכזי שעומד היום במוקד הוא יוון. ראש הממשלה החדש אלכסיס ציפראס הציג את התוכנית הכלכלית שלו שעיקרה הוא סיום תוכנית הצנע וסירוב לקבל חבילת חילוץ נוספת מהאיחוד האירופי תחת תנאים. הוא אומר כי לא יוותר על הריבונות של יוון וכי המדינה תגיע לאיזון ללא שימוש באמצעים מוגזמים שמביאים סבל רב לעם היווני, כדבריו.

עוד אמר כי יוון זקוקה להלוואת גישור ל-15 ימים במטרה להישאר נזילה. סך החוב של יוון לנושים האירופים עומד על כ-240 מיליארד אירו ובסוף השבוע היא הודיעה שלא חסר לה כסף - בניגוד לפרסומים על כך שהמדינה תתרושש לחלוטין בעוד 3 שבועות אם לא תקבל סיוע חירום.

החששות המרכזיים הם שיוון תפרוש מגוש האירו, אך בשווקים חוששים מדאגה חדשה-ישנה: אפקט הדומינו שבו יוון תגרום גם למדינות עמוסות חובות אחרות ללכת בעקבותיה - כמו למשל ספרד, צרפת וגרמניה. החשש הוא ממחיקות עתק בבנקים שעלול להוביל למשבר אשראי, הניסוי הפיננסי של פירוק מטבע האירו ובעיקר חוסר הוודאות לגבי כיצד תיראה אירופה ביום שאחרי.

שר האוצר היווני יאניס ורופאקיס אמר היום כי אם יוון תאולץ לפרוש מגוש האירו, מדינות נוספות יעשו כן וגוש האירו יקרוס.

"הסיפור הגדול ביותר הוא שאין עבודה אמיתית בנוגע למו"מ עם יוון", אמר ארט הוגן, אנליסט שווקים ראשי ב-Wunderlich Securities. "זה מאכזב עבור השווקים שאנחנו לא מתקדמים עם בעיית המו"מ ביוון".

עוד ברקע למסחר היום - חשש מירידה בצמיחה של הכלכלה הסינית. אתמול דווח בסין כי העודף במאזן המסחרי זינק לשיא היסטורי של 60 מיליארד דולר בינואר, על רקע ירידת מחירי הסחורות וביקושים מקומיים חלשים יחסית. היבוא לסין הצטמק ב-19.9% לעומת חודש ינואר 2014, הירידה החדה ביותר ב-5 השנים האחרונות. זאת לעומת צפי כלכלנים לירידה של 3.2% בלבד. היצוא מסין הצטמק ב-3.3% בחודש שעבר.

מדדי וול סטריט סגרו ביום שישי בירידות של עד 0.65% חרף דוח התעסוקה החיובי שפורסם, ועל רקע הציפיות להעלאת ריבית כבר בעוד כמה חודשים. דניס לוקהארט, נשיא שלוחת הפדרל ריזרב באטלנטה, אמר כי התנאים בשוק האמריקני מאפשרים העלאת ריביות החל מיוני הקרוב.

ביום שישי פורסם גם דוח התעסוקה החודשי לינואר שהצביע על יצירת 257 אלף משרות חדשות לשוק העבודה, מעל לצפי שעמד על תוספת של 230 אלף משרות אחרי תוספת של 329 אלף משרות בדצמבר. שיעור האבטלה אומנם עלה קלות ל-5.7% לעומת 5.6% בדצמבר, אך הממשל ציין כי הסיבה לכך היא שיותר אנשים נכנסו למעגל העבודה.

4 סיבות שבגללן וול סטריט לא זינקה לאור דוח התעסוקה

מניית טוויטר המשיכה להיות במוקד. החברה דיווחה בדוחות ביום חמישי אחרי הסגירה על האטה בקצב צמיחת המשתמשים - ולכן המניה צנחה 15% במסחר המאוחר. מאוחר יותר מנכ"ל החברה הרגיע ואמר שנכון להיום קצב הצמיחה חזר לרמה גבוהה - והמניה סיימה את המסחר של יום שישי בזינוק של 16.5%. ג'וז'ף גרינקורן, מנכ"ל מוריס גרופ, סבור כי המניה תזנק עד 60% בשנת 2015.

ענקית האינטרנט הסינית עליבאבא משקיעה 590 מיליון דולר ביצרנית הסמארטפונים הסינית מייזו (Meizu). מדובר בניסיון של עליבאבא להכניס רגל לתחום מכשירי ציוד הקצה הסלולריים באמצעות השקעה רצינית בתחום, אולם כזו המספקת לה מניות מיעוט במייזו.