גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נובה מציגה: הטכנולוגיה שתפיק המיטב מהסמארטפון שלכם

בראיון ראשון מאז נכנס לתפקידו, מנכ"ל נובה איתן אופנהיים מסביר מדוע החברה "צריכה כל הזמן לעמוד על המשמר" ■ וגם, מה הוא מתכנן לעשות בקופת המזומן הנדיבה של נובה, וכיצד פתרון התוכנה ישפר את הרווחיות התפעולית שלה

השדרוג הבלתי נגמר של מכשירי הסמארטפון שלנו הוא פועל יוצא של דרישות שמגיעות מהמשתמש הסופי. כל אחד מאתנו רוצה שהגלישה בסמארטפון שלו תהיה כמה שיותר מהירה, שהסוללה שלו תיטען הכי מהר שאפשר, אבל תתרוקן כמה שפחות מהר, ושהמצלמה שלו תהיה כמה שיותר חדה.

על כל הדרישות הללו צריך לענות שבב אחד קטן. שבב שמוטמע בכל סמארטפון, טאבלט או פאבלט, אשר גודלו רק הולך וקטן, שהיכולות שלו הן אלו שיקבעו את מהירות הגלישה, את אורך חיי הסוללה ואת איכות המצלמה. ומי שבודקת את כל אותן יכולות של השבב הזעיר היא חברה ישראלית, נובה שמה. היא לא היחידה בתחום זה, אך היא בהחלט הולכת וממצבת עצמה כאחת המובילות בו, 22 שנה לאחר הקמתה, ואחרי שחוותה לא מעט עליות ומורדות במחזור חייה.

תת התעשייה אליה משתייכת נובה (Nova Measuring Instruments) נקראת מטרולוגיה - מדע המדידה. נובה פיתחה מכונות מטרולוגיה שמבצעות מדידה אופטית של פרוסת הסיליקון תוך כדי תהליך הייצור של השבב ממנה, וכך מזהות כשל כזה או אחר בתהליך.

"צומת מאוד נוחה"

וכעת למי שמוביל כיום את נובה. בשלהי יולי 2013 פרש גבי זליגסון מתפקיד המנכ"ל, ולנעליו נכנס איתן אופנהיים (48), שכיהן מנובמבר 2010 כסגן נשיא לפעילות גלובלית בנובה. בעברו היה בכיר באלווריון, אורבוטק, טי.טי.איי וקומברס. אופנהיים מסרב להתרגש מהתפקיד היחסית חדש שלו (אולי רק בפנינו), ומעדיף לדבר כמה שפחות על עצמו וכמה שיותר על החברה, שנסחרת בת"א ובניו יורק לפי שווי של 313 מיליון דולר.

"נובה הגיעה לצומת מאוד נוחה עבורה לגידול טבעי", מתאר אופנהיים את הדרך שעשתה החברה בשנה האחרונה. "יש שתי מגמות מרכזיות שנובה נהנית מהן: הראשונה היא ביקוש יציב לשבבים מתקדמים כתוצאה מהשקות של דורות חדשים של סמארטפונים וכדומה, והשנייה - ביקוש הולך וגדל לשבבים כמה שיותר קטנים ומתוחכמים. במקרה הזה, הלקוחות של נובה צריכים לעבור מהפכות טכנולוגיות, ולשנות את האופן שבו הם מייצרים שבבים, אחרת הם לא יוכלו לספק את מה שהשוק דורש מהם".

- נובה צריכה לעמוד בקצב ההתקדמות הטכנולוגית של לקוחותיה.

אופנהיים: "נכון. מחזור חיי המוצר של הטכנולוגיות של לקוחותינו הולך ומתקצר, ועובדה זו משליכה על נובה, כי היא גדלה על סמך יכולתה להיות גמישה ולענות על צרכי הלקוחות כמה שיותר מהר. בעבר, קו ייצור של שבב היה משתנה אחת לשלוש שנים, עכשיו זה קורה שלוש פעמים בשנה".

אופנהיים מתכוון שהאבולוציה הגבוהה בשוק הטכנולוגיה הצרכנית, הביאה לכך שתוחלת החיים של טכנולוגיה ספציפית התקצרה באופן משמעותי, ולכן ליצרני השבבים יותר חשוב למקסם את הרווח בשלב מאוד מוקדם, כדי למצות את הטכנולוגיה לפני שתדעך. לפיכך, החשיבות של בקרת ייצור לצרכי מקסום היעילות ותפוקת הייצור הולכת וגדלה, ומכאן תרומתה הגדלה של נובה למטרה זו.

המשולבת מול העצמאית

נובה, נזכיר, מתמקדת בשני קווי מוצר: מכונות משולבות (Integrated Metrology) שכשמן כן הן - מהוות חלק אינטגרלי ממכונת הייצור של ה-Wafer, ומכונות עצמאיות (Stand alone Metrology), שמותקנות מחוץ למכונת הייצור ובודקות מדגם מייצג של Wafer. "במכונה עצמאית, יש לנו יותר זמן לבצע את הבדיקה, ולכן היא צריכה להיות יותר מתוחכמת מהמכונה המשולבת, כי כאן הזמן הוא לא שלנו", מסביר אופנהיים.

- כל שינוי בטכנולוגיית ייצור לפי ננומטר מחייב קו ייצור חדש. כיצד נובה מתאימה את המכונות שלה לקו הייצור החדש?

"כשאנחנו מייצרים מכונה, אנחנו כבר מתאימים אותה למספר דורות טכנולוגיים קדימה, וזו דוגמה לשינוי שהחברה עברה בשנה האחרונה. נובה הבינה שכדי להיות שחקן משמעותי בשוק שלה, היא צריכה להיות שותף של הלקוח שלה, דהיינו להיות חלק מתהליך הפיתוח של טכנולוגיית הייצור הבאה, וזה לרוב אורך שנתיים לפני ייצור המוני שלה".

נובה, כמו הרבה חברות עשירות בטכנולוגיה, לא רוצה להסתפק רק במקור הכנסות בודד כמו המכונות (על סוגיהן השונים), ולכן כבר בתקופתו של זליגסון החלה החברה לשווק פתרון תוכנה (להבדיל מהמכונות שהן חומרה), שנמכר בעיקר כפתרון משלים למכונות העצמאיות.

הפתרון הנקרא NovaMARS מספק מעין מודל תיאורטי אודות ההחזר האופטי הנומינלי של שכבות דקות בתוך השבב, וכך יכול יצרן השבבים להשוות מידות נומינליות של ממדים קריטיים בשבב לאלו הנמדדות בפועל.

לפי הדו"ח השנתי האחרון של נובה, 74% מהכנסותיה נובעים מחמשת לקוחותיה הגדולים, כש-TSMC הטייוואנית, ה-Foundry הגדול בעולם, היא כנראה הגדול שבהם. תעשיית השבבים היא תעשייה ריכוזית, מכיוון שדרישות ההשקעה בציוד הוני לצורך הקמתו של מפעל שבבים אינן מותירות זכות קיום לשחקנים בינוניים, שלא לדבר על קטנים.

"הריכוזיות הזו נותנת ליצרני השבבים הרבה כוח, ולא רק בתמחור", אומר אופנהיים. "מצד אחד, עבור נובה זה רע, כי חברות כמוה היו רוצות כמה שיותר לקוחות כדי להיות גמישות יותר. מצד שני, זה טוב כי זה גורם לחברות טכנולוגיות כמו נובה להיות כל הזמן 'על הקצה'. זה לחץ חיובי. אני לא יכול להרשות לעצמי לוותר על אף לקוח ועל אף עסקה, ולכן אני כל הזמן צריך להתאים עצמי לדרישות השוק. אין מצב שלקוח יבוא אליי עם איזושהי דרישה טכנולוגית שאני לא אוכל לתת לה מענה, כי אחרת הוא ילך למתחרה שלי".

למרות העמידה על המשמר, אופנהיים מדגיש כי נובה הצליחה לעמוד במטרה שהציבה לעצמה אשתקד: ששיעור הגידול בהוצאות התפעוליות (OPEX) יהיה נמוך משיעור הגידול בהכנסות. ב-2014 זה קרה, ובטווח הארוך מצפה החברה לשיעור רווח תפעולי של 17%-20%, לעומת 14% אשתקד.

אחת החוזקות במאזן של נובה היא מידת הנזילות שלה. לחברה יש בקופה מזומן בשווי של 123.7 מיליון דולר, 40% משווי השוק שלה - לא מעט עבור חברה בסדר הגודל של נובה. נובה אינה ממהרת לעשות שימוש במזומן על ידי רכישות על ימין ועל שמאל. "כשמדובר ברכישות, או שנרכוש טכנולוגיה - וזה אומר רכישות קטנות, בעיקר של חברות הזנק - או שנרכוש נתחי שוק, כדי לחזק את החברה בתחומי פעילות מעבר למטרולוגיה", אומר אופנהיים. כל רכישה שתהיה - תהיה למעשה הראשונה של נובה, ואופנהיים מציין כי "זו תעשייה שבה סל ההזדמנויות הוא די מוגבל".

הראיון המלא - במהדורה המודפסת של "גלובס"

המספרים של נובה

נובה בכיס הקטן

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"