איך ימנעו מה"מתים" והמזייפים להצביע הפעם בבחירות?

"הצעירה טענה שהיא נולדה ב-1925, הבחור צעק שהוא מצביע בשביל סבתו הנכה" ■ השנה, מבטיחים בוועדת הבחירות, יעשו הכול כדי למנוע את הזיופים, "למרות ש-5 אנשים שירמו לא יטו את התוצאות"

בחירות לכנסת קלפי / צלם: אריאל ירוזלימסקי
בחירות לכנסת קלפי / צלם: אריאל ירוזלימסקי

בחירות 2015 - איך שומרים על טוהר הבחירות? גם הפעם, כמו בכל מערכת בחירות, עולה החשש מזיופים ורמאויות - ובעיקר הצבעה עם תעודת זהות של אדם שהלך לעולמו.

על-פי הנתונים, בכל שנת בחירות נרשמים עשרות מקרים של "מתים שמצביעים". למרות שלא מדובר בכמות שיכולה להטות את התוצאות, בוועדת הבחירות המרכזית החליטו לפעול בכל האמצעים כדי לשים קץ לזיוף.

אז מה השתנה במערכת הבחירות הזו? ואילו תירוצים שומעים חברי ועדת הקלפי?

אלון (שם בדוי), שעבד כמזכיר קלפי במספר מערכות בחירות, הודה כי נתקל לא פעם בנסיונות להשפיע על מפת המנדטים: "ב-2013, באחד היישובים בצפון, הגיע גבר עם תעודת הזהות של אמו בת ה-95 וביקש להצביע במקומה, מכיוון שהיא אינה מסוגלת להגיע לקלפי מסיבות בריאותיות - וסירבתי".

"כ-3 שעות לאחר מכן הגיעה צעירה בשנות ה-20 לחייה, שהצביעה כבר, ובידה אותה תעודת זהות של הקשישה. הפעם, טענה הצעירה, היא האישה שמופיעה בתעודה ונולדה ב-1918", הוסיף אלון.

לדבריו, הוא נתקל גם במקרים רבים של אזרחים שדורשים לממש את זכותם הדמוקרטית של קרובי משפחתם, בטענה כי הם חולים או נכים. "הם זעקו לעברי 'אין לך לב? היא באוטו ולא יכולה לזוז'", נזכר אלון באחד המקרים.

לפחות 72 "הצביעו" ב-2013 - למרות שנפטרו

בשנת 2014 פרסם מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, דוח בנוגע לזיופי ההצבעות בבחירות הקודמות. על-פי הדוח, בפנקס הבוחרים נכללו 1,162 בוחרים שנפטרו לפני פרסום הפנקס, ובשמם של 12 מהם בוצעה הצבעה על-ידי אחרים. 60 אנשים נוספים, שנפטרו בין פרסום הפנקס לבין הבחירות, "הצביעו" גם הם בבחירות. הדוח קבע כי שמות הנפטרים לא נמחקו אז מהרשימות שהועברו לקלפיות.

גיורא פורדיס, דובר ועדת הבחירות, הסביר בשיחה עם חדשות 2 Online כיצד יושמו הלקחים מדוח המבקר: "לראשונה אנחנו מוציאים השבוע רשימה מיוחדת למזכירי ועדות הקלפי - הרשימה כוללת את כל מי שנפטר מסגירת ספר הבוחרים בסוף חודש ינואר ועד היום".

הרשימה תחולק ל-11 אלף הקלפיות במטרה למנוע מאנשים להצביע עם תעודות זהות שלא שייכות להם. גם לפני סגירת ספר הבוחרים ערכו הפעם במשרד הפנים רישום מדויק של האנשים שנפטרו.

"אנחנו מנסים להקטין את התופעה, אין הרבה זיופים של אנשים מתים. אם 5 אנשים מזייפים, זה לא יטה את הבחירות, אבל חשוב לנו למנוע את זה", הוסיף.

"אם יש חשד, קוראים למשטרה"

פורדיס הדגיש כי מזכירי הוועדות מתודרכים בנושא במטרה למנוע את הזיופים: "כל מזכיר קלפי זומן ליומיים וחצי של הדרכות, בהן גם הנושא של הזיופים. כל מזכיר יבדוק מול הרשימה את השמות בפנקס הבוחרים ויסמן את אלה שנפטרו".

עם זאת, גם השיטה הנוכחית לא מונעת כל מקרה ומקרה: "מי שימות חס וחלילה בתשעת הימים הקרובים עד לבחירות, אין לנו איך לגלות את זה, אבל צמצמנו את הטווח של הטעות", הסביר דובר הוועדה.

"אם רואים שינוי בולט וחוסר התאמה בין התמונה לאדם, או שהפרטים לא מתאימים, צריך לבדוק 7 פעמים - ואם יש חשד, מזמינים את המשטרה", הוסיף פורדיס.

במקרה של ספק, יידרש האדם שהגיע לקלפי להציג תעודה אחרת - כמו רישיון או דרכון - כדי להשוות את הפרטים, וועדת הבחירות תציג שני מזכירים בקלפיות הגדולות כדי למנוע סילופים.

גם במשרד הפנים פועלים לצמצום האפשרות להצבעה בתעודות זהות של מתים: התקנות קובעות כי אדם שגילו יותר מ-110 שנים ואינו מקבל גמלה מביטוח לאומי - יימחק מפנקס הבוחרים.

בבחירות הקודמות היו רשומים 1,933 בעלי זכות בחירה בין הגילאים 110 ו-179, וחלקם אף הצביעו, אך השנה מקווים ברשויות למנוע מהם להצביע.