גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסי האטה: הרווח של חברות הליסינג נחתך ב-57% ב-2014

התחרות העזה ושחיקת המחירים שפגעו בתחום, יחד עם מבצע "צוק איתן" שפגע בענף ההשכרה ניכרים היטב בתוצאות החברות שנסחרות בבורסת ת"א

כבר כמה שנים שחברות הליסינג והשכרת הרכב המקומיות טוענות שהתחרות בתחומן גוברת, וכי הן מתמודדות עם תנאי שוק מאתגרים הפוגעים בפעילותן. סיכום תוצאות ארבע חברות הליסינג הציבוריות ל-2014 מחזק את הטענות הללו, ולמרות הצלחה לשמור על יציבות בפעילות השוטפת, השחיקה הניכרת בשורה התחתונה מעידה על הקשיים בענף.

בין הסיבות לפגיעה בפעילות אשתקד מזכירות החברות עלייה בהוצאות התפעוליות, את מבצע "צוק איתן" בקיץ, שפגע בעיקר בפעילות ההשכרה, והאטה בשוק המקומי. זאת, כמובן, לצד תחרות המחירים העזה הקיימת בעיקר בפעילות הליסינג, שבמסגרתה נכללות גם מכירות מכוניות.

אל שלוש חברות הליסינג הנסחרות כבר שנים רבות בבורסה באמצעות אג"ח, הצטרפה בחודשים האחרונים חברה ותיקה נוספת - אלדן שבשליטת יוסי דהן - שהנפיקה אג"ח בהיקף של כ-450 מיליון שקל, ודוחותיה ל-2014 מסייעים להבין את תמונת המצב הכללית בענף.

במישור האישי, 2014 הייתה שנה דרמטית בקבוצת שלמה, שאיבדה במפתיע את מייסדה שלמה שמלצר. שמלצר נפטר ביולי האחרון בגיל 67, כתוצאה משטף דם במוח, ובנו אסי שמלצר תפס את מקומו, כשמונה ליו"ר שלמה החזקות, המחזיקה בחברת הליסינג והשכרת הרכב שלמה SIXT, ויחד עם שאר בני המשפחה המשיך לנתב את פעילות הקבוצה.

טרם פטירת שמלצר פעלה שלמה לרכוש את משווקת הדלקים סונול מגרנית הכרמל של קבוצת עזריאלי תמורת 450 מיליון שקל, אולם זמן קצר לאחר שנחתם מזכר הבנות בין הצדדים, נפטר שמלצר והעסקה ירדה מהפרק.

אלה המספרים המרכזיים המספרים את סיפורן של חברות הליסינג ב-2014.

71 מיליון שקל - הרווח הנקי שמציגה קבוצת שלמה בסיכום שנתי, המהווה קפיצה של 39% ביחס לרווחיה ב-2013, היחידה מבין ארבע החברות המציגה שיפור בשורה התחתונה.

למרות זאת, גם עסקי הליסינג וההשכרה של שלמה עברו שנה לא פשוטה, כפי שיוצג בהמשך, אולם החברה נהנתה מצמצום ניכר של 41% בהוצאות המימון נטו, שעמדו על 110 מיליון שקל, וסייעו לה להציג מגמה חיובית בשורה התחתונה.

השיפור בשורה התחתונה שהציגה שלמה סייע למתן במעט את הצניחה ברווח הנקי הכולל של ארבע החברות, שצנח אשתקד ב-57% ל-44 מיליון שקל. בצד השלילי בולטת קרדן רכב, זכיינית המותג אוויס בישראל, שהפסידה אשתקד קרוב ל-40 מיליון שקל, אחרי שנה רווחית ב-2013 - ובכך חזרה להציג שורה תחתונה שלילית, כפי שהיא עושה מאז 2011.

נוסף על הרעה בשיעורי הרווחיות שלה, אוויס, המנוהלת על-ידי יואב הורוביץ, שהוזכר לאחרונה כמועמד להתמנות למנכ"ל משרד ראש הממשלה, סבלה אשתקד גם מעלייה בהוצאות המיסים שלה, שהגדילו את הפסדיה.

עוד משכה את הרווח הנקי הכולל של החברות למטה חברת אלדן, שבשליטת יוסי דהן, שהפסדיה גדלו ב-36% ל-25.5 מיליון שקל. אלדן סבלה אשתקד משחיקת הרווח הגולמי והתפעולי, שקוזזה באופן חלקי בצמצום הוצאות המימון ובהטבת מס.

רווחיה של אלבר, שבשליטת אלי אלעזרא, נחתכו ב-21% ל-38 מיליון שקל, ותרמו גם הם למשיכת הרווח הכולל בענף למטה.

49% שיעור הצניחה ברווח התפעולי של אלדן, שהסתכם בפחות מ-75 מיליון שקל. אלדן סבלה אשתקד מעלייה בהוצאות פחת של רכביה, וכן מהפסד ממכירת רכבים, בעקבות עלייה בגיל הרכבים שנמכרו. נוסף על כך, ב-2013 נהנתה אלדן מרווח של 14 מיליון שקל ממכירת מניות מובילאיי, שהשפיע גם הוא על השינוי החד ברווח התפעולי.

הרווח התפעולי של אוויס צנח ב-29% ל-65 מיליון שקל, אחרי שהרווח הגולמי שלה ירד ב-16.5% ל-147 מיליון שקל - ירידה שאותה מייחסים בחברה בעיקר להרעה בפעילות ההשכרה לזמן קצר ועלייה בהוצאות התפעוליות.

הרווח התפעולי של קבוצת שלמה ירד ב-13% ל-228 מיליון שקל. עיקר הפגיעה בסעיף זה מיוחסת לשחיקה של 17% ברווחי מגזר הליסינג, שעמדו על 197 מיליון שקל, ומגמה שלילית נרשמה גם ברווחיות פעילות ההשכרה, שנשחקה ב-4.5% ל-42 מיליון שקל. אלה אוזנו באופן חלקי בצמצום של 45% בהפסד התפעולי מפעילות הביטוח, שהסתכם ב-10 מיליון שקל.

הרווח לפני מסים של אלבר ירד ב-10% לכ-47 מיליון שקל, אחרי שהציגה עלייה בסעיפי הוצאות שונות, ועל השורה התחתונה השפיעה גם עלייה בתשלומי המסים שלה.

8.4 מיליארד שקל - מחזור ההכנסות שהציגו ארבע חברות הליסינג, סכום המהווה שיפור מתון של כ-1% ביחס להכנסותיהן ב-2013. את השיפור הגדול ביותר הציגה אוויס, שהכנסותיה עלו בקרוב ל-7% והגיעו ל-1.5 מיליארד שקל, ואילו מנגד, הכנסותיה של אלבר נחלשו בכ-2.5% לפחות מ-2.1 מיליארד שקל.

בפילוח ההכנסות, אוויס נהנתה אשתקד מעלייה של יותר מ-6% בהכנסות הליסינג, הכוללות מכירת רכבים בסיום תקופת הליסינג, ואלה הגיעו ליותר מ-1 מיליארד שקל. לעומת זאת, החברה, שבשליטת קבוצת קרדן של יוסף גרינפלד ואבנר שנור, סבלה משחיקה של יותר מ-11% בהכנסותיה מהשכרה לזמן קצר, הכוללות מכירות רכבים מסוג זה, שהסתכמו ב-274 מיליון שקל.

אלבר הציגה מגמה הפוכה, עם ירידה של 3% בהכנסות בסעיף הליסינג, שהגיעו ל-1.25 מיליארד שקל, ושיפור של 8.5% בהכנסות בסעיף השכרה לזמן קצר, שהגיעו ל-347 מיליון שקל.

שלמה נהנתה משיפור של 2% בהכנסות פעילות הליסינג שלה, שהגיעו ל-2.65 מיליארד שקל, בזכות עלייה בכמות המכוניות שהיא מכרה, אולם הכנסותיה מהשכרת מכוניות נשחקו ב-7.5% ל-540 מיליון שקל, וגם הכנסותיה של אלדן רשמו מגמה חיובית בזכות שיפור של קרוב ל-9% בהכנסותיה ממכירת רכבים, שהגיעו ל-593 מיליון שקל.

הנתונים שמציגה אלדן ממחישים את מה שאפיין את ענף הליסינג בשנה כולה, שם מסבירים כי נרשמה קפיצה של 23% בכמות הרכבים שנמכרו, במקביל לירידה של 14% בהכנסה הממוצעת לכל רכב שנמכר - מגמה המיוחסת לשינוי בתמהיל הרכבים הנמכרים, ועלייה בהיקף המכירה למגזר הסיטוני.

4 מיליון שקל - עלות העסקת אסי שמלצר, סכום שהופך אותו לשיאן השכר בענף. שמלצר, שכיהן עד חודש יולי האחרון כסגן יו"ר שלמה החזקות, ומאז מונה ליו"ר, נהנה אשתקד בין היתר מדמי ניהול של 2.6 מיליון שקל וממענק של 1.4 מיליון שקל. סך התגמולים ששילמה אשתקד קבוצת שלמה למשפחת שמלצר הצטבר ל-9.5 מיליון שקל. עלות העסקת טובי שמלצר, אחיו של אסי, עמדה על 1.5 מיליון שקל, עלות העסקת אמם, עתליה שמלצר, הגיעה ל-1.6 מיליון שקל, ועלות העסקת שלמה שמלצר עד פטירתו הסתכמה ב-2.3 מיליון שקל.

בעל השליטה באלבר, אלי אלעזרא, הסתפק ב-3.5 מיליון שקל שקיבל כשכר ודמי ניהול בתפקידו כיו"ר אלבר - מסכום כולל של 12 מיליון שקל שקיבל מקבוצת אלעזרא.

באוויס שיאן השכר היה המנכ"ל, יואב הורוביץ, שעלות העסקתו הגיעה ל-1.7 מיליון שקל, ובאלדן הסתפק יוסי דהן ב-930 אלף שקל בתפקידו כנשיא ויו"ר הדירקטוריון, ושני בניו, שלמה ושי דהן, מנכ"לים משותפים באלדן, קיבלו 1 מיליון שקל ו-820 אלף שקל בהתאמה.

UMI נהנתה משברולט, דלק רכב ממובילאיי

שינוי מבני ביוניברסל מוטורס (UMI) מקבוצת קרדן ישראל, ורכישת קרדן רכב, זכיינית המותג אוויס בישראל, הכפיל אשתקד את מחזור הפעילות של יוניברסל מוטורס, ל-3.65 מיליארד שקל.

אשתקד נהנתה יבואנית רכבי ג'נרל מוטורס לישראל משנה מוצלחת בעיקר במותג הראשי, שברולט, שמכירותיו זינקו ב-61% והתקרבו ל-13,000 מכוניות - מה שסייע לה לסכם את 2014 עם שיפור של 52% במכירת המכוניות שהיא מציעה, ל-15,000 מכוניות.

ביוניברסל מוטורס מייחסים את הקפיצה במכירות שברולט להשקת דגמים חדשים, בעיקר בקטגוריית הרכבים המשפחתיים, והרחבת הפעילות מול ציי הרכב. מכירות המותג איסוזו צמחו ב-20% ל-1,600, בין היתר בזכות עלייה בהזמנות רכבים על-ידי מוסדות ממשלתיים.

הכפלת מחזור המכירות סייע ליוניברסל מוטורס להציג שיפור נאה גם ברווחיות הגולמית והתפעולית שלה, אולם העלה גם בצורה ניכרת את הוצאות המימון שלה וגם הוצאות המס שלה גדלו באופן משמעותי, כך שבשורה התחתונה רווחיה נחלשו ב-6.5% ל-46 מיליון שקל - הרווח הקטן ביותר מבין שלוש יבואניות הרכב הבורסאיות. מבין שלושתן, בסיכום 2014 בולטת דלק רכב שבשליטת גיל אגמון (המשמש גם כמנכ"ל החברה), בזכות ההשקעה המוצלחת במיוחד במובילאיי (Mobileye), שפיתחה מערכת התרעה מפני סכנות בכביש. שערוך השקעה זו, בעקבות הנפקת מובילאיי בוול סטריט במהלך 2014, הובילה לקפיצה של 33% ברווח השנתי של דלק רכב, ל-723 מיליון שקל.

בסך הכול זקפה דלק רכב, יבואנית רכבי מאזדה ופורד, הכנסות מימון בגין עליית ערך ומימוש השקעה במניות מובילאיי בסך של כ-442 מיליון שקל (325 מיליון שקל אחרי מס).

ביטרול רווח הון זה רווחי דלק רכב ל-2014 עדיין מרשימים, ומגיעים ל-398 מיליון שקל. רווחי יבואנית רנו וניסאן, קרסו מוטורס, צמחו אשתקד בשיעור מתון של 2% והגיעו ל-115 מיליון שקל.

מבין המותגים הנמכרים, אצל דלק רכב בלטה קפיצה של 60% במכירות מאזדה, שהגיעו ליותר מ-17,000, ולעומתן, מכירות המותג פורד צנחו ב-36% לכ-8,200. אצל קרסו מוטורס נרשמו עליות מתונות בשני המותגים המרכזיים - 4% במכירות רנו, ל-9,900, ו-2% במכירות ניסאן, שהתקרבו ל-10,600.

מספר המכוניות שמכרו דלק רכבתוצאות חברות הליסינג

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים