גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רשות המסים גובה מנישומים ריבית נשך של אלפי אחוזים"

רו"ח עופר מנירב טוען כי עם השקת התוכנה החדשה של מע"מ, שונתה "באופן דרמטי" צורת החישוב של הריבית וההצמדה, באופן שבו הרשות דורשת כיום מנישומים ריביות בשיעור דרקוני ■ רשות המסים: "בוחנים את הטענות"

עופר מנירב / צלם: איל יצהר
עופר מנירב / צלם: איל יצהר

"בחסות" התוכנה החדשה של מע"מ, גובה רשות המסים מנישומים ריבית נשך, בשיעור של אלפי אחוזים בשנה, שאפילו ב"שוק האפור לא מפנטזים" עליה - כך טוען רו"ח עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים והקשר של לשכת רואי החשבון עם רשויות המס, במכתב ששיגר אתמול (א') למנהל רשות המסים, משה אשר.

במכתב נטען כי מראשית השנה, עם השקת התוכנה החדשה של מע"מ - תוכנה מתקדמת שהייתה אמורה לפתור את הבעיות שהיו בתוכנה הקודמת - שונתה "באופן דרמטי" כל צורת החישוב של הריבית וההצמדה, באופן שבו הרשות דורשת כיום מנישומים ריביות בשיעורי דרקוניים.

כך, למשל, מציין מנירב במכתבו, בנוגע לדוחות מתקנים (דוח ששולח הנישום לרשות המסים לתיקון חישוב המע"מ שהגיש), דורשת רשות המסים כיום ריביות בשיעור של מאות ואף אלפי אחוזים.

רו"ח מנירב טוען כי הליקוי בצורת החישוב החדשה של מע"מ נבע מכך ש"תוכנת המחשב החדשה של מס ערך מוסף תוכנתה כך שהיא מחשבת את הריבית וההצמדה על מלוא סכום העסקאות, ולא על המס לתשלום".

לדבריו, הוא העלה את הנושא בפני אחד מסגני מנהל רשות המסים לפני כחודשיים, במסגרת הפורום לטיפול בצמצום הביורוקרטיה, אך אותו סגן "יצא חוצץ" נגדו וטען כי זוהי צורת החישוב הנכונה. "הוא התקיף אותי שאני בכלל מהין לצאת כנגד אופן החישוב, שלדעתו לא רק שהינו נכון, אלא שהוא אף ראוי וצודק", כותב מנירב למנהל רשות המסים.

מנירב קורא לאשר לעצור לאלתר את גביית הריבית לפי "השיטה החדשה" ולהקפיא את כל חיובי הריבית בהם חויבו העוסקים לפי שיטה זו, ולחזור לחייב לפי השיטה (הפרשנות) הקודמת, לפיה פעלה הרשות ב-40 שנה האחרונות.

במקביל, למניעת ספק בעתיד, לגרסת מנירב יש לדאוג לתיקון החוק, כדי שיהיה ברור כי ריבית והצמדה ניתן לחייב רק על חוב מס אמיתי, והוא קורא למנהל רשות המסים לטפל בכך.

מנירב רומז כי אם אשר לא יפעל בנדון, לשכת רואי השחבון תפעל להגשת הצעת חוק בעניין.

רשות המסים מצדה מסרה היום (ד') בתגובה: "הסוגיות המועלות במכתבו של רו"ח מנירב כבר הובאו בפנינו ונבחנות בימים אלה. לכשיתקבלו החלטות, נתייחס לנושא".

"תיאטרון אבסורד"

לשם המחשת התקלה לכאורה בתוכנת המע"מ החדשה, מציג רו"ח מנירב דוגמאות מספריות במכתבו. בדוגמה הראשונה הוא מציג עוסק שהגיש דוח מע"מ ב-15.3.2015, עבור חודש פברואר 2015, ולפיו הסתכמו עסקאותיו בסך של מיליון שקל ומס התשומות שהוא שילם וביקש לקזז בדוח היה 179,800 שקל - כך שלפי הדוח היה על העוסק לשלם מע"מ בגובה 200 שקל, וכך הוא עשה.

ואולם, חודשיים לאחר מכן התברר לאותו עוסק כי בטעות היה סיכול ספרות בסכום התשומות שהוא רשם, והסכום צריך להיות 178,900 שקל - ולפיכך הוא צריך לשלם עוד 900 שקל, מעבר ל-200 שקל שהוא כבר שילם.

"מכיוון שמדובר בעוסק צייתן הוא פועל, כפי שהחוק מחייב אותו, מגיש דוח מתקן למע"מ ומשלם את הפרש המס בסך 900 שקל", כותב מנירב, "אלא שאז הוא מקבל חיוב, בגין חודשיים פיגור, של ריבית והצמדה בסכום של 3,015 שקל - הווה אומר יותר מפי 3 מכל סכום החוב - ובמילים אחרות ריבית חודשית של 165%, וריבית שנתית של למעלה מ-2,000%".

בדוגמה זו, מבהיר מנירב, מדובר בריבית יומית של קרוב ל-6%, שהיא שוות-ערך לריבית השנתית שגובה הבנק על הלוואות.

רו"ח מנירב ממשיך את מה שהוא מכנה "תאטרון האבסורד" בדוגמה נוספת, שלפיה עוסק שהיה זכאי להחזר מרשות המסים, נאלץ לשלם ריבית בגובה ההחזר לרשות. מדובר בעוסק שהגיש דוח מע"מ ב-15.3.2015 עבור חודש פברואר 2015, ולפיו הסתכמו העסקאות שלו במיליון שקל, ומס התשומות שהוא שילם וביקש לקזז עמד על 170 אלף שקל - כך שלפי הדוח היה על העוסק לשלם 10,000 שקל מע"מ, וכך הוא עשה.

חודשיים לאחר מכן התברר לאותו עוסק כי יש לו חשבונית נוספת ובה תשומות בסך 12 אלף שקל, שבטעות הוא לא רשם בדוח, ולפיכך הוא מגיש דוח מתקן, ולפיו מגיע לו החזר של מס 2,000 שקל, בנוסף ל-10,000 שקל שהוא כבר שילם.

ואולם, כותב מנירב, "מתברר כי לפי התוכנה החדשה של מע"מ, גם במקרה זה, הגם שמגיע בכלל לעוסק החזר, והוא שילם מס ביתר - הוא יחויב באותו סכום בדיוק של 3,015 שקל בגין ריבית והצמדה".

"ולהזכירך", מוסיף מנירב, "זוהי לגרסתכם, כפי שטענתם בישיבה שקיימנו לפני חודשיים, הריבית הראויה והצודקת".

"תוצאה לא הוגנת ולא הגונה"

רו"ח מנירב מציין במכתבו כי כאשר התעקש לקבל מרשות המסים תשובה יותר מפורטת לשאלה כיצד הם מצדיקים את הגבייה האמורה, הוסבר לו כי כך נקבע בפסק דין "אבו סאלח חוסין" לפני 5 שנים.

על כך אומר מנירב כי הגם שהוא חולק על פרשנות רשות המסים לפסק הדין, גם אם להערכתה זו הפרשנות הנכונה של חוק מע"מ, זוהי אינה תוצאה הוגנת והגונה. "היעלה על הדעת שרשות המסים תחייב בריבית והצמדה בגובה של אלפי אחוזים?! נראה לי שהתשובה לכך היא ברורה - לא", כותב מנירב.

לטענת מנירב, אם הפרשנות הנכונה של פסק הדין מובילה לחיובי ריבית בשיעור של מאות ואלפי אחוזים - הרי שיש לדאוג לתקן לאלתר את חוק מע"מ, שכן ברור שלא זו הייתה כוונת המחוקק, ו"לא צריך להיות מומחה מסים גדול להבין את העוול והאבסורד שנוצר כאן", שלטענתו לא מובנים לחלק מעובדי רשות המסים.

עוד תוהה מנירב, אם זו הפרשנות הנכונה של חוק מע"מ - היכן הייתה רשות המסים ב-5 השנים שחלפו מאז פסק הדין, והכיצד זה שבמשך 5 שנים המשיכו לפעול, בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון, לפי הפרשנות הקודמת (והנכונה לדעתו) של חוק מע"מ.

"גם על כך קיבלתי תשובה, ולפיה בתוכנת המחשב הקודמת של מע"מ לא יכולתם לחייב לפי השיטה החדשה, ולכן לא פעלתם בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון", כותב מנירב, ומוסיף: "הווה אומר, אליבא דגירסתכם, לא גביתם סכומים של מאות מיליונים, בניגוד לחוק, רק בגלל שלא הייתה לכם מערכת מחשב מתאימה לכך!! ומי ייתן את הדין על כך?! (וסליחה על הסרקזם)".

לדבריו, "מסתבר כי 40 שנה (חוק מס ערך מוסף חוקק בשנת 1975 - א'ל"ו) צעדנו במדבר, ורק בשנת 2015 יצאנו מחושך לאור, כאשר מי שהוציא אותנו מהחושך לאור היא תוכנת המחשב החדשה של מע"מ".

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע