גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד מיקי ברנע: "משקיעים רואים בישראל מקום מסוכן"

עו"ד מיקי ברנע, המתמחה בהשקעות בינ"ל, מודאג מהפיחות במעמד של ישראל בעיני משקיעים בעולם, וקובע ש"אסור לקבור את הראש בחול" - אלא יש לפעול

מיקי ברנע / צילום: יונתן בלום
מיקי ברנע / צילום: יונתן בלום

"יש כרגע מגמה מאוד מטרידה בעולם, שהיא הפיחות במעמד של ישראל בעיני משקיעים בעולם. האיום האמיתי שלנו, בראש ובראשונה, הוא המצב הגיאו-פוליטי. בקיץ שעבר, במהלך מבצע 'צוק איתן', הטיל הבודד שנפל ביהוד גרם להפסקת הטיסות הבינלאומיות לישראל, ויש לזה השלכות עצומות על איך שאנחנו נראים" - כך אומר בשיחה עם "גלובס" עו"ד מיקי ברנע, שותף-מייסד ומנהל במשרד עורכי הדין ברנע, המתמחה בהשקעות בינלאומיות, דיני תאגידים, מיזוגים ורכישות, ניירות ערך ומשפט מסחרי.

לדבריו, "תהליך הדה-לגיטימציה של מדינת ישראל, ושלנו כישראלים, הולך ומתעצם. אני מסתובב בעולם ומזהה דיסוננס בצורה שאנשים מדברים אליי - אם זה עורכי דין זרים, או אנשי עסקים וחברות זרות שאני פוגש - יש תמיד איזשהו דיסוננס.

"אנשים תופסים את עצמם לרגע מול האמירה 'אני מישראל'. יש כאלה שעוברים לצד השני של המדרכה, ויש כאלה שישאלו בעדינות שאלות לא נעימות. המצב הולך ומחמיר.

"אנחנו עדיין מלקקים את הפצעים של 'צוק איתן', אפילו מבחינת הנכונות של אנשים לבוא לארץ, כי אנשים עדיין תופסים אותנו כמקום מסוכן. ויש גם את מה שקורה בסוריה. כך שאנחנו מפסידים פה המון כסף שיכול היה להיכנס למדינה. משקיעים פוטנציאליים לא מגיעים, והרבה גורמים לא מוכנים שהעסקים שלהם יהיו קשורים לישראל, גם יהודיים.

"נתקלתי ביהודים טובים, כולל כאלה שחיו שנים בארץ, ששקלו לקנות חברה ישראלית, ואז חשבו שוב ואמרו שמכיוון שהחברה שרצו לקנות תהיה חברה-אחות לחברה שלהם שפועלת בשווקים שהם אנטי-ישראל - הם לא יעבדו מולנו".

לדברי עו"ד ברנע, "אנחנו צריכים להיות מודעים למצב. לא לקבור את הראש בחול, ולחשוב שבגלל שאנחנו חושבים שאנחנו צודקים, אז הכול בסדר. המצב מחייב התמודדות ומחייב לא לעשות דברים 'להכעיס'. יש פה מרכז גדול מאוד של יצירתיות, ויש מדינות כמו ארה"ב וסין שעושות איתנו עסקים, וזה נהדר, אבל אנחנו פגיעים היום יותר מתמיד.

"גם הרגולציה בארץ מאוד מכבידה. היא יוצרת מצבים שבהם אנחנו עורכי הדין שמביאים ארצה משקיעים זרים, כמו למשל המשקיעים שקנו את השליטה בחברת אלגול מפטרוכימיה - אני צריך להסביר להם את המדיניות והכללים שחלים על אישור עסקאות בישראל, איך מאשרים תגמול למנכ"ל וכדומה. זה הרי-הרים של הגבלות.

"אנחנו פועלים בזירה הבינלאומית, ורוצים מנכ"ל טוב, שיכול לעבוד. הוא נושא באחריות אישית, הוא חשוב למערכת, ולכן צריך לתת לו גמול. זה כל-כך קשה להסביר את ההגבלות על התגמול, וזה מעורר כל-כך הרבה אנטגוניזם במקום לא נכון".

פרשת תמיר-פישמן

בשנת 2005 חתם עו"ד ברנע על עסקת טיעון בפרשת תמיר-פישמן. בפרשה זו הוגשו כתבי אישום נגד ברנע, עו"ד ישראל שמעונוב ואחרים, בעקבות טעות שנפלה בתשקיף שהכין ברנע בשנת 2000, לקראת הנפקת תמיר-פישמן הון סיכון, אשר הדיווח עליה נעשה באיחור. מרבית הנאשמים בפרשה, כולל ברנע, החליטו לסגור עסקאות טיעון, אך שמעונוב ניהל משפט וזוכה זיכוי מלא מכל האישומים נגדו.

"חתמתי על עסקת הטיעון בפרשת תמיר-פישמן, כי רציתי לעבור הלאה בחיים", מסביר עו"ד ברנע. "האירועים האלה קרו לפני 15 שנה, בשנת 2000, ועסקת הטיעון נחתמה ב-2005 - כבר אז זה נתפס כהמון-המון שנים לאחר המעשה. לשלם קנס של 30 אלף שקל, עם עבירה שהיא טכנית במהותה, נראה לי אז הדבר הנכון.

"ישראל שמעונוב מצדו בחר להילחם בזה, ואני מכבד את ההחלטה שלו. בסופו של דבר תוצאת ההחלטה שלו הייתה שהשופטת אמרה שבעצם ספק אם הייתה פה עבירה בנושא הזה".

לדבריו, "אם יש משהו שלמדתי מהפרשה הזאת, זה להסביר לאנשים שטעויות נעשות כל הזמן, וכמה חשוב להתמודד עם טעויות. העניין הזה לא גבה ממני מחיר מקצועי, ולא חשבתי לרגע שאני בן אדם או עורך דין פחות טוב. הכול היה בסדר. זו חוויה בונה, והיא מאוד קשה, כי אין שום דבר שמכין אותך, בטח לא בחיים שלי, להיות בסביבה של 'מדינת ישראל נגד מיקי ברנע'. אז בעיניי זה לא נתפס שאני נאשם בפלילים, ולא משנה כמה פעוט העניין שאתה מואשם בו.

"אני מה'גוד-גייס', אני תופס את עצמי מלח הארץ, ולכן לא דמיינתי שסיטואציה כזאת בכלל מתקיימת, שהמדינה שלי תגיש נגדי אישום. ובזמן שזה מתנהל כותבים עליך דברים ואומרים עליך כל מיני דברים, ואתה צריך לפתח עור עבה. אבל מאז מה שקרה לחברי הטוב דיוויד וינר, הכול נכנס לפרופורציות אחרות בחיים שלי".

החבר הכי טוב

"ביום שנרשמתי ללימודי משפטים, פגשתי מישהו שלימים הפך לחבר הטוב ביותר שלי אז, ד"ר דיוויד וינר", מספר עו"ד ברנע. "הוא הגיע מ'יל', מארה"ב, ואיך שנפגשנו ביום של ההרשמה, התחברנו. שנינו היינו קצת יותר מבוגרים משאר הסטודנטים - אני הייתי בן 28, והוא בן 31 - והחיבור בינינו היה מיידי. בלימודים היינו צמודים, ונשארנו חברים טובים מאז ועד למותו הטרגי.

"בסוף שנת 2004, בשעה שהתמודדתי עם פרשת תמיר-פישמן ברקע, התפוצץ גם הסיפור של השופט עדי עזר (רצח אזר שנורה במכוניתו, ביולי 2004, היה אחת הטראומות הגדולות שידעה מערכת המשפט. ברכבו נמצא פתק ובו קריאה לשחרורו של זוזיאשווילי, שריצה מאסר עולם בשל רצח. את זוזיאשווילי ייצג ד"ר דיוויד וינר מהסנגוריה הציבורית. וינר התאבד לאחר שנחקר באזהרה, בחשד שסייע לו בקנונייה להביא לשחרורו, א' ל"ו). דיוויד וינר, שהיה החבר הכי קרוב שלי, הפתיע אותי לגמרי ולא עמד בלחץ, שהיה הרבה יותר קל מהלחץ שעמדתי בו בעצמי באותה תקופה".

לדברי עו"ד ברנע, "מבחינתי, החוויה זו חוויה שלילית מכוננת, שחבר טוב שלי ברח לי בין האצבעות. זה קרה ביום שישי, 28 בדצמבר, הייתי בישיבה במסגרת עסקה שניסינו לסגור, וקיבלתי טלפון שבו נאמר לי: 'דיוויד ירה בעצמו'. העסקה הזאת הייתה חייבת להיגמר עד סוף השנה, אבל הודעתי ללקוח באותו רגע שאני מצטער אבל אני צריך ללכת, והוא הבין.

"נסעתי לדירה של דיוויד, ובדיוק פינו אותו לבית-החולים, ואני הייתי צריך להודיע לילדים שלו - ילדה בת 12 וילד בן 15 - את הבשורה הקשה. יש תמונות שחקוקות לך בזיכרון, וזו אחת התמונות הכי קשות שאני נושא עימי.

"את עסקת הטיעון בפרשת תמיר-פישמן עשיתי כמה חודשים אחר-כך. זה כבר לא היה הדבר הכי קשה שעברתי בחיים בשלב הזה. אתה מקבל איזושהי פרופורציה בחיים.

"הסיפור של דיוויד שינה לי את החיים. בחדר שלי במשרד יש 3 מסגרות שתלויות על הקיר: תמונה של אבי בגיל 40 ומשהו, עם סרבל טיסה של חיל האוויר; ושני מאמרים שדיוויד ואני כתבנו ביחד כשהייתי סטודנט למשפטים על הפקודה למניעת טרור, אחד ל'הארץ' ואחד ל'ג'רוזלם פוסט'. המאמרים האלה ממוסגרים כמזכרת מדיוויד, לא בגלל שזו הייתה יצירה מיוחדת".

לדבריו, "הסיפור של דיוויד מזכיר כמה הנפש היא שבירה בנקודות מסוימות. דיוויד היה בן אדם משכמו ומעלה, יש לו שני ילדים גאונים, שהם גם יפים בצורה בלתי רגילה. באותו בוקר שהוא ירה בעצמו, הוא לקח אותם לבית-הספר, חזר לדירה, הסתגר 3 שעות, עישן חפיסת סיגריות, כתב מכתב התאבדות של 3 עמודים בכתב כמעט קליגרפי כזה, שבו הוא לא הזכיר את ילדיו שהוא אהב מאוד, ורק כתב שהוא הולך לנוח ליד אבא שלו, שנפטר כמה חודשים לפני כן - וירה בעצמו. הוא נפטר כעבור 3 ימים. זו חוויה מאוד קשה, ואני תמיד תוהה איך לא ידעתי עד היום האחרון מה עומד לקרות".

"לא שחצן"

- מה היית עושה אלמלא היית עורך דין?

"הייתי סופר, מעצב, פסיכולוג, אדריכל, אוצר אמנות, מבקר מסעדות ועוד. כשם שאני נורא אוהב את מה שאני עושה, אין לי גם שום בעיה לעצום עיניים ולדמיין את עצמי מפסיק לעשות את זה מחר ועושה משהו אחר".

- מה לא יודעים עליך?

"אני תופס את עצמי כאדם שלא מסתיר דברים, ולכן אין הרבה דברים שלא יודעים עליי. אבל אנשים שלא מכירים אותי אולי לא יודעים שאני לא שחצן. פגשתי לפני זמן עורך דין שאמר לי: 'אתה יודע שכולם חושבים שאנחנו שחצנים, אבל אנחנו בעצם לא'. הופתעתי מזה. לא תיארתי לעצמי שזה מה שחושבים עליי. אני בסך-הכול אדם רגיש, פגיע, כמו כל אחד, וממש לא שחצן".

רזומה

■ אישי: עו"ד מיכאל (מיקי) ברנע (53) נולד, גדל ומתגורר בשכונת נווה-מגן ברמת-השרון. נשוי, בפעם השנייה, לחברתו מהתיכון, לימור. לשניים 5 ילדים - שניים של לימור מנישואיה הראשונים; שניים שלו מנישואיו הראשונים; ובת משותפת.

■ מקצועי: שותף-מייסד ומנהל במשרד עורכי הדין ברנע, המתמחה בתחומי תאגידים, מיזוגים ורכישות, ניירות ערך ומשפט מסחרי.

■ בין לקוחותיו: אהבה מעבדות ים המלח, קבוצת עזריאלי, Johnson & Johnson, עמיעד מערכות סינון, אבגול תעשיות, Scorpio BSG ועוד.

*** הראיון המלא עם עו"ד מיקי ברנע - במהדורה המודפסת של "גלובס".

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

על קודקודו של הר בגליל מצאנו משקה חלומי עם מרכיב סודי ועיסוי תאילנדי מסורתי

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם