גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתגרים שעומדים בפני טבע

האם טבע ערוכה לעתיד שאליו צועד שוק הפארמה?

ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר
ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר

1. משבר זהות. בשנות השמונים החלה המהפכה. יותר ויותר תרופות גנריות נכנסו לשוק האמריקאי ושיעור הצמיחה בפעילות היה אדיר. על פי גוגל פייננס, שיעור הצמיחה של מניית טבע מתחילת שנות השמונים ועד היום מגיע ל-10,000%. הצמיחה בענף הולידה ריבוי חברות, שפע של פתרונות ומתחרים, אבל ככל שקצב הצמיחה של השוק הואט כך הקונסולידציה בענף הלכה וגברה.

בהתחלה היו טבע ו-ווטסון. ואז הגיעה הקונסולידציה. להלן רשימה חלקית ביותר של מסע הרכישות שביצעו השתיים: טבע קנתה את חברת נובופארם (Novopharm) הקנדית, את סיקור (Sicor) האמריקנית, את יצרנית התרופות הגנריות האמריקנית איווקס (Ivax), את באר, את רציופארם ועוד. ווטסון קנתה את Schein, Andrx, Specifar, Ascent. ב-2012 רכשה ווטסון אתActavis Group והשם אקטביס אומץ. ב-2014 נעשו על ידה שתי רכישות משמעותיות יותר: תחילה נרכשה Forest Laboratories תמורת 25 מיליארד דולר, ולאחר מכן היא רכשה את אלרגן תמורת למעלה מ-60 מיליארד דולר.

הרכישות הראשונות של החברות היו בצפון אמריקה, אבל כשהיה ברור שהשוק האמריקאי לא הולך להמשיך ולספק את מנוף הצמיחה לעולם ועד עברו החברות לרכוש חברות באירופה ובשאר העולם. הן אמנם קיבלו פיזור, אבל לא ממש השיגו את מנוע הצמיחה אותו חיפשו.

בדברי ימי טבע תיזכר לעד שנת 1996 בה נולד הקופקסון. עד היום, על אף שהקופקסון הוא מוצר אחד מבין אלפים מבית הייצור שלה, הוא תורם לטבע כ-46% מהרווח התפעולי. וזה ההבדל בין לזכות בפיס ללעבוד קשה. זה ההבדל בין השוק המקורי לשוק הגנרי. מבחינת טבע זו הייתה טעימה ראשונה של משחק במגרש של הגדולים.

מחד, יותר מכל מהלך אחר שהיא ביצעה הקופקסון תרם לעושר, ליציבות, ליכולת הצמיחה של טבע, וגם למשק כולו. מאידך, הוא הוליד עשור של משבר זהות. עשור שבו טבע השקיעה את מרב האנרגיה שלה בלנסות להיות חברה של מוצרים מקוריים.

לאקטיביס לא היה המזל של טבע. היא לא זכתה בפיס של מוצרי המקור. היו לה מוצרים מקוריים, היו לה מוצרים מיוחדים, אבל לא היה לה שובר קופות כמו הקופקסון. בניגוד לטבע, שמתלבטת איזו חברה היא כבר עשור, אקטביס החליטה רק לפני תשעה חודשים, בנובמבר 2014, לחצות את הקווים ולאמץ זהות חדשה של חברת מוצרים מקוריים.

היא השקיעה כ-60 מיליארד דולר בחברה של מוצרים מקוריים בשם אלרגן. ההפתעה הגדולה היא שהאיחוד הזה הוליד תוך תשעה חודשים דווקא "הפלה" של אקטביס. אלרגן, שנשלטת על ידי בעלי המניות של אקטביס, הפסיקה להתלבט: היא מוכרת כעת לטבע את הפעילות הגנרית המקורית, ונשארת בלי חוב, עם הרבה מזומנים ועם חברה מקורית ישנה אך ממורקת.

2. מחיר נמוך או שוק תחרותי? באבולוציה של השוק הגנרי האמריקאי, ההתפתחות האחרונה נגרמה בהשפעת ה- affordable care act (ACA), שהוא אחד הדברים החשובים ביותר שקרו לאמריקאים בשנים האחרונות. לנו, מכאן, קשה להבין את גדול המהפך בזמן שאנחנו נהנים (גם אם מקטרים תוך כדי) ממערכת בריאות שמטפלת כמעט בכולם באופן שוויוני. אבל בארה"ב, הודות ל- Obamacare (ששמה הרשמי, כאמור, הוא ACA) עשרות מיליוני אנשים זכו בן לילה בביטוח רפואי, כולל כיסוי לתרופות שעליהם לקחת.

כתוצאה מכך כמות התרופות הגנריות הנמכרות אמנם גדלה דרמטית, אבל גם הלחץ על המחיר גבר. ענף ביטוחי הבריאות בארה"ב עובר קונסולידציה במקביל לשוק הגנרי. רק השבוע הודיעו שתיים מהחברות הגדולות בתחום ביטוחי הבריאות על כוונתן להתמזג, ובכך להקטין את השוק מחמש ספקיות לשלוש בלבד.

אז אנחנו מסתכלים על שוק שצמח ופרח במשך עשרים שנה, ואז גם מספר הפטנטים צנח וגם הרכש הממשלתי לחץ עם מכבש את מעט המרווחים שעוד נותרו במחירי התרופות הגנריות. וכמו בכל שוק בו שיעורי הרווח זעומים, גם כאן נשארים רק הגדולים, הענקים, אלו שיכולם למכור כמות כל כך גדולה שאפילו עם שיעור רווח זעום הם יתרגמו זאת להמון כסף, או לפחות למספיק כסף כדי שהחברה תוכל לתפקד, בעלי המניות לא יברחו, והעסק יוכל לפעול לאורך זמן.

עם מה נשארנו? עם שוק ריכוזי. מה שפעם היה שוק עם עשרות רבות של חברות, עם מודלים עסקיים מגוונים, עם הרבה רעב להצליח והרבה יצירתיות, הפך לשוק שהפרמטר היחיד שנחשב בו הוא מחיר. מה יותר טוב למשק? נדמה לי שבעולם המערבי השאלה הזו עדיין פתוחה.

3. לאן הולך שוק הפארמה? הטכנולוגיה, נגישות המידע, הוזלת צינורות השיווק, כל אלו הם תהליכים המאפשרים ליותר מוצרים חדשים ויותר מוצרים תחרותיים להגיע ליותר חולים, יותר מהר ויותר בזול. החברות הגדולות עדיין נהנות מצינורות השיווק המשומנים, מהמוניטין, מצי התועמלנים, אבל העתיד מתחיל לדפוק בדלת. ההקפדה של חולים לקחת את התרופות לאורך זמן, יותר תרופות וטיפולים המותאמים אישית לקבוצות יותר קטנות של חולים, יותר טיפול מונע ופחות טיפול סימפטומטי - אלה רק חלק מהמאפיינים הספציפיים לשוק הזה שקורמים כעת עור וגידים.

איך השינויים הללו, שיהיו הדרגתיים וייקחו אולי עשרות שנים, ישפיעו על הדינמיקה של השוק? האם נשוב לראות מוצרים כמו תרופות להפחתת כולסטרול הנמכרות בעשרות מיליארדי דולרים בשנה או שנראה מגוון רחב יותר של תרופות הנמכרות לקבוצות קטנות יותר, כך שכל מוצר מניב רק מאות מליוני דולרים? האם המציאות של "עולם שטוח" שאפשר לקנות בו כל דבר מכל מקום תשפיע על הדינמיקה של השווקים? האם פערי מחירים כמו אלו הקיימים אפילו בין קנדה לארה"ב יכולים להמשיך להתקיים ככל שהרגלי הקנייה המקוונת שלנו משתרשים? בהינתן שלוקח למעלה מעשור ומאות מיליוני דולרים אם לא למעלה מכך כדי לפתח תרופה חדשה, אין ספק שההתייחסות לשאלות הללו ולשינויים הצפויים בשוק יתפסו מקום הולך וגדל בשיח של המשקיעים בתחום.

השוק הגנרי הגיע לשיא בארה"ב וקשה לראות אותו משתנה דרמטית בשאר העולם. השוק המקורי צפוי לעבור תהפוכות שכאמור עדיין קשה מאוד לחזות אותן. בהנחה שטבע אכן תשלים את רכישת אקטביס ותייצר את החברה הגנרית הגדולה בעולם, האם זה אומר שמשבר הזהות שלה חלף? האם הסיכון בחברה גדל או קטן? האם אנחנו נפרדים סופית מחברת הצמיחה ומקבלים חברת ערך?

אין ספק שמי שבוחר היום להשקיע בטבע ניצב בפני התלבטות לא פשוטה. ובכל זאת, אם יש ענף שהביקוש לו עובר את האופק הניתן לחיזוי - ובכך הוא סולידי ויציב - הרי שזהו ענף הפארמה. וטבע היא ללא ספק ספינת הדגל שלנו בים הזה.

הכותבת היא סמנכ"לית פיתוח עסקי ויו"רית אי.בי.אי ניהול תיקי השקעות

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?