במהלך הישיבה של הוועדה המיוחדת שהוקמה לטובת תיקון חוק רשות השידור, בראשותו של צחי הנגבי, התייחס השר אופיר אקוניס לשידורי רשות השידור ולמה שהוא כינה "העצמאות" ו"האג'נדות" שלהן, כשהוא אינו מסתיר את חוסר שביעות הרצון שלו.
"אני שומע בימים האחרונים תזה שאנשים הכניסו לעצמם שאנחנו מביאים את תיקוני החקיקה כדי להשתלט על השידור הציבורי", אמר אקוניס בדיון, "זה הבל והבלים. אפשר לשמוע חלק מתוכניות רשות השידור ואת העצמאות והאג'נדות שלהם. אפשר לראות על מה אני מדבר. משום מה כשאני אומר איזון, פורצת פה בהלה".
ההנחה היא שאקוניס דיבר על תוכניות קול ישראל. על-פי נתונים שהגיעו לידי "גלובס", עולה כי אקוניס עצמו, כמו גם פוליטיקאים מהימין, פופולריים הרבה פחות מעמיתיהם משמאל ברשת האקטואליה הציבורית, רשת ב'.
הנתונים בולטים הרבה יותר לאור העובדה שבערוץ 1, השר הממונה מטעמו של ראש הממשלה על רשות השידור הוא כוכב של ממש. מנתונים שסיפקה רשות השידור לבקשת תנועת "הצלחה" עולה כי מאז ינואר 2013 ועד למאי 2015 הופיע השר אקוניס באולפני ערוץ 1 לא פחות מ-54 פעמים - מספר גבוה לאין-שיעור מיתר הפוליטיקאים. לשם השוואה - ח"כ שלי יחימוביץ', השנייה אחריו בכמות ההופעות, הופיעה בערוץ 1 רק 38 פעמים באותה תקופה.
ביוני השנה, לאחר סיקור הצבעה שנערכה בתנועת הליכוד, התלוננה תנועת "הצלחה" בפני נציב קבילות הציבור ברשות השידור, דדי מרקוביץ'. על-פי התלונה, רק שני בכירים מהליכוד נראו מצביעים בבחירות - ראש הממשלה בנימין נתניהו ואקוניס עצמו. כמו כן, רואיין אקוניס כשהגיע למצעד הגאווה, ואף דווח בשידור על פגישתו עם עובדי רשות השידור.
"תלונתך נבדקה ונמצאה מוצדקת", כתב לו מרקוביץ' בחזרה. "ניתן היה להימנע מההופעות של השר אופיר אקוניס, הן בטלוויזיה והן ברדיו, ולו רק בשל מראית-עין. בימים שבהם נמצאת רשות השידור תחת פירוק, ראוי ומצופה מעיתונאי רשות השידור להפעיל שיקול-דעת מוקפד בכל מה שקשור בהופעותיו של השר הממונה על המסך וברדיו".
מאז תשובה זו של הנציב, אקוניס לא הוזמן יותר לשידורי ערוץ 1 כלל. אך לא רק התלונה הגיעה אז, אלא שבחודשיים האחרונים הורעו היחסים בין עובדי רשות השידור לשר אקוניס, שהיה תקוותם הגדולה. ברשות השידור זעמו על השר הקודם שהיה אמון עליהם, השר גלעד ארדן, על רקע העובדה שהניח בפני הכנסת את החוק לסגירת רשות השידור ופתיחה של גוף אחר תחתיה.
במשך שנתיים וחצי, מאז ינואר 2013 ועד עתה, הופיע ארדן בערוץ 1 בסך-הכול 3 פעמים. בכל אותה תקופה, אקוניס היה מתנגד קולני לחוק ומי שהתייצב לצד העובדים נגד חברו לסיעה. הוא גם נחשב למועמד טבעי להפוך לשר התקשורת ולשר הממונה על הרשות, וכשקיבל לידיו את המשימות מידי ראש הממשלה (שממשיך להחזיק בתיקים), ברשות השידור נשמו אנחת רווחה.
אקוניס פתח את משרתו החדשה ברגל ימין, מבחינת אנשי רשות השידור, כשערך מפגשים רחבי-היקף וחמים עם העובדים. אך מרגע שהגיש את התיקון לחוק תאגיד השידור הציבורי, שלא מבטל את הסגירה ובעיני עובדי ערוץ 1 אף מערער את מקור פרנסתם, העובדה שהוא השר הממונה שבה להפריע, ונראה שהוא נכחד לחלוטין מהמסך של השידור הציבורי.
"באופן כללי הנתונים מראים, כפי שאף נקבע על-ידי נציב תלונות הציבור של רשות השידור, כי סיקורו של השר אקוניס בשידורי הטלוויזיה של הרשות ככל הנראה אינו ענייני ומושפע משיקולים זרים", אומר אלעד מן, היועץ המשפטי של תנועת "הצלחה".
לדבריו, "ככל הנראה מדובר בהעדפות של גורמי מקצוע מסוימים ברשות מטעמים לא מקצועיים, ומהרצון לכוון לטובתו של גורם פוליטי זה או אחר. בכלל לא אתפלא אם הקשר לעובדה שהוא היה ממתנגדי חוק תאגיד השידור הציבורי לא מקרי, והדברים מדברים בעד עצמם, גם בהיבטים האלה".
החמישייה
פוליטיקאים ספציפיים
יש להתייחס בזהירות לנתונים שהגיעו לידינו, בכל הקשור לקביעת עמדה נחרצת באשר לאיזון, אשר אקוניס קבע בעצמו כי הוא נעדר. הנתונים שהתבקשו נוגעים רק לשורה ספציפית של פוליטיקאים מימין ומשמאל, ולא לכל 120 חברי הכנסת. כמו כן, הנתונים מתייחסים רק לאירוח בפועל - באולפן או מעל גלי האתר - ואינם מתייחסים לציטוט של הפוליטיקאים, הקלטתם בתוך כתבות או דיווח על מעשיהם.
כמו כן, אין התייחסות כלל לנטייתם של המגישים או לאופן שבו הקשו על המרואיין. כך, לשם הדגמה, ייתכן שפוליטיקאי מן השמאל יתראיין וייתקל בראיון לא אוהד ואגרסיבי. כמו כן, יש לציין כי פוליטיקאים מסוימים ובראשם ראש הממשלה גזרו על עצמם שתיקה לאורך זמן רב.
ועדיין, אין להתעלם מהנוכחות הבולטת שמקבלים אנשי השמאל בקול ישראל. כך למשל ח"כ יצחק הרצוג (המחנה הציוני) הוא אלוף הראיונות החיים ברשת ב', עם לא פחות מ-137 הופעות בשנתיים וחצי האחרונות - תקופה שכללה את מבצע צוק איתן ומערכת בחירות. שנייה לו היא יו"ר מרצ זהבה גלאון עם 129 הופעות, ואחריה, ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני.
איש הימין הפופולרי ביותר על הקו של רשת הוא האיש של ראש הממשלה למשימות הסברה מיוחדת ולמתן תגובות, השר יובל שטייניץ מהליכוד, עם 110 השמעות.
גם כאן ארדן יובש - רק 62 השמעות בכמעט 3 שנים, פחות מאיתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה (82). אקוניס מסתפק ב-72 מופעים.
מעניין לציין את ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), שעמדה בראש הוועדה שניסחה את חוק תאגיד השידור הציבורי החדש בכנסת הקודמת. במאי 2014, עם התחלת פעולת הוועדה, אלהרר הופיעה פעמיים בערוץ 1 ופעם נוספת בקול ישראל. מרגע שהתקדמו הדיונים, היה לאלהרר קשה הרבה יותר לחזור ולהישמע, עד לכנסת הנוכחית.
לעומת זאת, כאמור בערוץ 1, הימין נוכח יותר, באופן בלתי פרופורציוני בעיקר בזכות נוכחותו התדירה של אקוניס. ועדיין, כמו יחימוביץ', גם זהבה גלאון מתארחת רבות יחסית לפוליטיקאים אחרים בערוץ 1. היא מחזיקה בלא פחות מ-28 הופעות על המסך, אך מיעוטן המופגן הוא בתקופת הבחירות - אז היא מופיעה רק 3 פעמים.
עם זאת, שתי פוליטיקאיות אחרות זוכות לפופולריות בערוץ 1, והן השרה מירי רגב עם 30 הופעות ונוכחות מוגברת בתקופת מערכת הבחירות; והשרה גילה גמליאל עם 27 מופעים. שתי השרות, יש לציין, נחשבו לאורך תקופה כמועמדות פוטנציאליות להחזקת תיק התקשורת.
אוהד יחזקאלי, יועץ התקשורת של השר אקוניס, מסר: "אין לנו שום כוונה להתנצל על שהשר אקוניס הוא מרואיין מבוקש בכל ערוצי הטלוויזיה. מיום קבלת האחריות על רשות השידור קבע לעצמו השר סייגים בכל הקשור להופעותיו בטלוויזיה ובקול ישראל. כך, לא התראיין השר אקוניס בערוץ הראשון אף לא פעם אחת, והתראיין פעם אחת בלבד בקול ישראל.
"לעניין זהותם הפוליטית של המרואיינים ברשות השידור אל מול שידורי קול ישראל, נציין כי השר הציב יעד שעל פיו תאגיד השידור הישראלי, שעל-פי הצעת החוק שמוביל השר יחל בשידוריו ב-31 במארס 2016, ישקף את כלל הדעות, הזרמים, התרבויות והעמדות בחברה הישראלית, ויקפיד על איזון בשידוריו".
מרשות השידור נמסר: "היות שהנתונים מתייחסים לתקופה של 3 שנים, שבחלקה הגדול כיהנה הנהלה אחרת ברשות השידור, נוכל להתייחס רק לתקופת הכהונה של ההנהלה הנוכחית, דהיינו בשנה האחרונה. בשנה האחרונה נשמר איזון מוחלט בשידורי הרדיו והטלוויזיה לכל אורכם של השידורים, ולא ניתנה עדיפות כלשהי לאדם זה או אחר או לצד זה או אחר במפה הפוליטית הישראלית. יש הקפדה יתרה על שידורים מקצועיים מאוזנים וללא משוא-פנים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.