גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שירת המדע": תחרות השירה למדענים ולרופאים יוצאת לדרך

"שירת המדע", תחרות שירה למדענים ולרופאים של מכון ויצמן, מתקיימת מזה 11 שנה ■ המשוררת אגי משעול, ששופטת בתחרות: "גם המדע וגם האמנות חוקרים את הטבע ואת הטבע האנושי בכלים שלהם"

אגי משעול / צילום: תמר מצפי
אגי משעול / צילום: תמר מצפי

ספרות ואמנות נדמים כשתי פלאנטות נפרדות. עולם החומר והרוח, זה שמביא פרנסה לתפארת וזה שמביא תפארת ללא פרנסה. יש כמובן דוגמאות ליוצאי דופן, כאלה ששילבו את השניים, כמו בנג'מין פרנקלין, גלילאו גליליי, ז'אנג הנג וכמובן לאונרדו דה וינצ'י. אבל המחשבה על מתמטיקאי, רופא או חוקר בתחום הביוטק, שלעת ערב כותב שירה, נשמעת יוצאת דופן, אולי אפילו מעט משעשעת.

אבל השניים הללו יילכו יחדיו. למעשה, הם הולכים יחדיו כבר 11 שנה, במסגרת "שירת המדע" - תחרות השירה והספרות למדענים ולרופאים. לידתה של התחרות הייתה בעקבות מותו של פרופ' עפר לידר. לידר, אימונולוג (חקר מערכת החיסון) וכותב שירה, נפטר ב-2004 מלוקמיה והוא בן 49 בלבד. החברים ואלמנתו אסנת שביקשו להנציחו יצרו את התחרות. ב-6 בספטמבר, ועדת השיפוט שלה תכריז על נבחרי השנה מתוך 120 מדענים ורופאים ששלחו אליה את יצירותיהם.

מידי שנה נשלחות יצירות לוועדת שיפוט, שמורכבת מאנשי מדע וספרות, כמו המשוררים רוני סומק ואגי משעול. גם חוברת מהודרת של יותר מ-200 עמודים מתפרסמת, ובה יצירות נבחרות של המועמדים. שלושת הזוכים במקומות הראשונים מקבלים פרס כספי, של 3,000, 5,000 ו-10,000 שקל, אשר ניתן מחברת טבע. הגשת היצירות מתחילה בכל שנה במרץ ומסתיימת ביוני. ההכרזה על הזכייה היא לקראת ראש השנה, ובינואר מתקיים טקס חלוקת הפרסים. מאז החלה התחרות, השתתפו בה כבר יותר מ-1,100 מדענים ורופאים.

כיצד זה שתחומים כל-כך רחוקים נפגשים? אם שואלים את פרופ' דני כספי, מיוזמי התחרות ומנהלה, אין בכלל על מה לתמוה. מדובר בהמשך של מסורת ארוכת שנים. באופן מסוים, הוא רואה פה חזרה לגישה שפעם רווחה ועם השנים התרחקו ממנה: "בימי הרנסאנס או אפילו בימי הביניים היו אנשים שהיו רופאים, אסטרונומים, סופרים, גיאוגרפים, כימאים ואמנים - הכל יחד. היתה תפיסה שאנשים שלא מסתגרים בתחום אחד. אחר כך, בגלל ההתפתחויות הטכנולוגיות, יותר ויותר נאלצו להתמקד בתחום מסוים מאוד. אבל דווקא בגלל שאנו חיים בעולם שכזה, שבקלות אפשר להפוך בו לאנשים עם ראייה צינורית מוגבלת, חשוב להיפתח לעולמות נוספים.

"בהיפתחות של מדענים לשירה יש רווח, בהפעלה הטובה יותר של אדם כחוקר ויוצר. בשילוב של כוחות, שאנשים נפתחים לעולמות נוספות. במדעים היום מתקיים שילוב, כמו למשל בחקר המוח, של אנשים מתחומי ההומניסטיקה, הרפואה והביולוגיה. כל המדעים היום יותר מתערבים זה בזה. אין בזה רווח מיידי, שמי שכתב שיר מיד הופך למדען טוב יותר. אבל אם לא נסגרים בתחום מסוים, זה תורם להם לא רק באמנות אלא גם בתחום שבו הם עוסקים".

כספי בעצמו משלב בין רפואה וכתיבה. הוא מומחה להמטולוגיה, תת-התמחות של רפואה פנימית בתחום המפרקים, וכבר הוציא ספר שירה אחד ושני ספרי פרוזה ("ואני זומם השנה לפרסם ספר שירה נוסף"). לדבריו, המתחרים ב"שירת המדע" מגיעים מכל תחומי המדעים - המדויקים (כמו מתמטיקה), מדעי החיים, ההנדסה והארכיטקטורה, הרפואה, המחשב ועוד.

"מדע זה דבר יצירתי"

פרופ' דניאל זייפמן, נשיא מכון ויצמן, מרגיש גם הוא מגויס לנושא השילוב בין העולמות הללו: "מהי ספרות? אמצעי שאנו כבני אדם משתמשים בו כדי לתאר את העולם החיצוני, בין אם זו פנטזיה שרק הכותב מבין או תיאור מציאותי מדויק, כמו ספר היסטוריה. המדע הוא אותו הדבר - אמצעי לתאר את העולם שסביבנו. לעתים הוא מאוד אבסטרקטי, בראש המדמיין, ורק הכותב מבין אותו ולעתים הוא מאוד מתמטי.

"ההבדל הוא שלצערי האמנות והמדע הפכו לשתי תרבויות מאוד שונות - 'הרוח' והמדעים 'המדויקים'. לאורך הרבה שנים הן התפתחו לכיוונים שונים. זה מפריע לי, כי מקור הספרות והמדע דומה. אמנם בכתיבה מדעית יש שוני. הדרישה אחרת. מדען נדרש לכללים אחרים מסופר כשהוא כותב. יש לו הרבה פחות חופש. אבל בסוף, גם באמנות וגם במדע, הכול נסוב סביב היכולת של בני האדם להשתמש במוח שלהם".

- אתה מרגיש שכאשר מדענים פונים לאמנות זה תורם לעבודתם המדעית?

"אני לא יודע, אבל זה לא כל-כך חשוב. אני לא מחפש את זה, אלא חושב שכדי להיות מדען מצוין, אתה צריך להיות עם כישורים יצירתיים. מדע זה דבר יצירתי. ליצירתיות יש כמה דרכים להתפרץ, ויש כאלה שמוכשרים לעשות זאת גם במוזיקה או בכתיבה. אנו מחפשים אנשים מצוינים עם יצירתיות ויש להם מה לומר, במובן הרחב של המילה.

"מפריע לי הקיר הזה שקיים בתפיסתם של אנשים בין תרבות למדע. מדע זה תרבות לחלוטין. העולם בחוץ רואה מדע כאמצעי כלכלי ואני מבין. חצי מהייצוא של ישראל מגיע מהיי-טק. הכול נכון, אבל זה לא המקור של המדע. המקום של המדע הוא כמו של ציור ושיר. חייבים לשמור על היצירתיות. היא כלי בלתי רגיל".

המשוררת אגי משעול, שנמנית עם מלווי התחרות הבולטים מזה שנים, הכירה את לידר ז"ל כשכתב על ספר שלה. משעול: "הוא כתב ביקורת על 'נרות נץ החלב' והתרשמתי מעומק הביקורת. נפגשנו מספר פעמים. כשהתחיל הפרויקט, הצטרפתי לעמותה וגם לוועדת השיפוט בחלק מהשנים. זה מפעל הנצחה יפה מאוד, שממשיך את עפר בנקודה שהיתה לו חשובה לא פחות מהמדע".

- בניתוח מקצועי שלך, במה שונה החומר הספרותי שנשלח לתחרות מחומרים אחרים שאת קוראת?

"הנושאים שונים. הם באים מדלת אחרת. האנשים שמגישים את היצירות מאוד אינטלגנטיים והיצירות מיוחדות בהיותן שפה בתוך שפה, אבל הן הרבה פעמים בוסריות. החומרים נורא מעניינים כחומרים, אבל הכתיבה היא לא תמיד מקצועית מהבחינה של שירה.

"היצירות מוגשות אנונימית, אז יש את ההתרגשות תמיד אחרי שמנפים ובוחרים בישיבה את המקומות הראשונים, לחשוף מי האנשים שמאחורי היצירה. זה הרבה פעמים מאוד מפתיע. פעם אחת פתאום ראיתי שם תלמידים שלי מהליקון. מעניין לנחש גם אם הכותב הוא אדם צעיר או מבוגר מאוד.

"החוברת שיוצאת במסגרת התחרות היא כמו בונבוניירה - מכילה חומרים מרתקים. כותבים שם אנשי ספרות ומדע. מכון ויצמן תומך בה כספית וזה כתב עת שעומד בכל סטנדרט."גם המדע וגם האמנות חוקרים ומחפשים את הטבע ואת הטבע האנושי בכלים שלהם, רק שהם עושים זאת בדרכים שונות".

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר