גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מושבניק, לא בברנז'ה, לא מיוחצ"ן, לא רב אלוף. מי אתה, עמירם הלוי?

רגע לפני שהוא עוזב את דיר העיזים שלו בכפר יהושע וממריא עם הנבחרת לאליפות אירופה בצרפת, יו"ר איגוד הכדורסל עמירם הלוי מדבר על קודמיו בתפקיד: "חלוץ היה אאוטסיידר; קופל דיקטטור" ■ הוא מספר גם על הסכם החסות עם תנובה ("גור שלף הביא לנו אותו"), המחלוקת עם המינהלת ("במלחמה תמיד יש פצועים") ומסביר למה הוא בכלל צריך את כאב הראש הזה ("עדיף לעסוק בכדורסל מאשר לשבת בקופת חולים")

צריך לחתוך את מושב כפר יהושע עד הנקודה הכי רחוקה שלו כדי להגיע למשק של עמירם הלוי. הוא מחכה בכניסה לדיר העיזים שאותו הוא מחזיק בשותפות עם אחיו, לבוש בגדים קצרים וסנדלים, כובע פטריה, על החולצה לוגו של החברה שמספקת תערובת לאלף העיזים שבדיר. "עם העיזים התחלנו ב-2002. לפני כן הייתה כאן רפת חולבת, אחר כך הרבה שנים גידלנו כאן עגלים, והיו לולים. ובהתחלה גידלנו כבשים לבשר, אבל היו לנו מה שנקרא שותפים, הגנבות הרגו אותנו, ברמה של אסון כלכלי".

שעה אנחנו מסתובבים בחום הכבד של עמק יזרעאל, גם הסירחון כבד, מגיעים כמעט לקצה הנחלה שיושבת על שטח של עשרה דונם. 370 אלף ליטר חלב עיזים בשנה יוצאים מהמשק הזה. 1,000 ליטר ביום. "פה נולדתי לפני 71 שנה, ואני מניח שפה כבר אשאר", מסכם הלוי את הביקור החקלאי לפני שעוברים לשוחח על הדבר שנקרה לחייו לפני 14 חודשים. כשהנחיתו אותו, בעל-כורחו כמעט, לתפקיד יו"ר איגוד הכדורסל במקומו של דני חלוץ שברח.

לפנסיה ממועצה אזורית עמק יזרעאל ולחיי המושב נכנסו נסיעות יומיומיות לתל-אביב, מלחמות עסקנים באיגוד, והיום (שישי) ימריא למונפלייה שבצרפת שם תחל הנבחרת בשבת את הופעותיה באליפות אירופה.

- אתה מאורגן על בגדים, עניבה, בכל זאת צרפת?

"יש לי אחת עם קשר מוכן כי אני לא יודע לקשור".

***


הוא בוחר בבית קפה בכניסה למושב ("בבית קפה כזה עוד לא היית!"). המקום מתברר כעגלה ניידת שבסוף היום תתקפל משם, ועומדת באוויר הפתוח מתחת לאקליפטוס ענק. "ספורט זה המקצוע שלי. סיימתי וינגייט ב-1965, עשיתי שם קורס מאמנים בכדורעף דווקא, והייתי שופט כדורסל 18 שנה. שפטתי גם את מכבי. את כולם. משחקים כמו גמר גביע מעולם לא קיבלתי לשפוט כי לא הייתי שופט בינלאומי. למה? אולי כי לא הייתי טוב מספיק, אולי כי לא הייתי מקושר מספיק. הייתי מורה לספורט פה בעמק, עד שבשלב מסוים הבנתי שהוראה זה לא מקצוע לכל החיים, בטח לא הוראת חינוך גופני. ובדיוק נקרתה הזדמנות לעבוד במועצה אזורית קישון בשנת 1976 כרכז ספורט, ואחרי ארבע שנים איחדו את זה למועצה אזורית עמק יזרעאל - ומאז אני בניהול ספורט. במשק המשפחתי הייתי עוזר, עובד מתי שצריך, עוזר בעיקר בחליבות, כי משק חי זה עבדות - 365 יום בשנה.

במשמר העמק ראיתי בפעם הראשונה כדורסל. בסוף שנות החמישים הייתה למשמר העמק קבוצת כדורסל אגדית. אחר כך גבת-יגור תפסה את הבמה, ממנה צמחו בשנות השבעים בועז ינאי, איתמר (מרזל), כל האגדות. את ארז אדלשטיין, שהוא עפולאי, לקחתי בתקופה שעוד היה בצבא לעבוד במועצה בעמק יזרעאל. הוא התחיל לאמן בקט=סל בנות. זו היתה הקבוצה הראשונה שקיבל אצלנו במועצה. וארז, כמה שהוא ג'ינג'י אדום, נהייה לבן והתחיל ללכת בחדר שלי ואמר 'מה אתה עושה לי? מה אתה עושה לי?'. הוא לא רצה את זה, היה בהלם. אבל הוא לקח איתן אליפות עם הילדות האלו. ככה הוא התחיל לעבוד במועצה, והראשון שנתן לו לאמן בליגה הראשונה הייתי אני".

- מה רע לך פה במושב, עם העיזים והפנסיה מהמועצה, שנכנסת לביצה הזאת? הביצה הזאת הטביעה כל מי שנכנס אליה בשנים האחרונות.

"בוא נגיד ככה, היתרון הגדול הוא שבנאדם בגילי עסוק במה שהוא אוהב, ומרגיש שהוא יכול לתרום. החיסרון שזה שאתה לא בכל יום נהנה שם באיגוד מהעבודה. היו הרבה ימים, בעיקר בהתחלה, ששאלתי את עצמי למה אני צריך את זה. זה היה בתקופות של המלחמה באיגוד שנעשתה באמצעות רשם העמותות, מבקר המדינה - אז אתה מבין שאתה לא מתעסק בכדורסל בכלל. הייתי חוזר הביתה, עומד בפקקים, ושואל את עצמי מה אני צריך את זה. הילדים מהרגע הראשון אמרו לי 'מה, אתה משוגע, מה אתה לוקח את זה?!' גם עכשיו אם היו יודעים שאני מתראיין הם היו הורגים אותי. אבל בכל מקרה זה לא הגיע למצב שרציתי לזרוק את זה. לקחתי על עצמי משימה, וידעתי את המחירים שלה, ואת הדברים הטובים. אני מאמין שאנחנו עושים דברים טובים באיגוד ולא מעט. תשמע, זו מערכת אדירה שמתפעלים אותה מעט אנשים - וזה עובד".

- אתה לא מתל-אביב, לא צעיר, לא מהברנז'ה. איך מתגברים על הניואנסים האלו?

"זה באמת עולם אחר בשבילי. בתל אביב מדברים אחרת, חושבים אחרת. אני יותר אוהב את המושב. המושג הזה מדינת תל-אביב הוא לא סתם. אני לא משם, ואני שמח שאני לא משם. אז יגידו שאני קצת שמרן וקצת עתיק. זה בסדר. צריך לדעת לשמר את הדברים הטובים. ההתנהלות שלי היא אחרת. אני נמצא בגוף שצריך לתת שירות, ולפתח מודעות שירות זה אומר להקשיב ולשמוע, ובדברים האלו אני קשוב ומציע. אני חושב שהיתרון שלי הוא שבאתי מהכדורסל. אני יודע איך רושמים קבוצת קטסל לליגה כי עשיתי את זה, אני יודע איך זה לנהל קבוצה מקבוצת ילדות עד ליגת העל, הייתי בכל הדברים האלו".

- היו"רים האחרונים היו עם פרופיל ציבורי גבוה, אבנר קופל, דני חלוץ. הם לא שרדו הרבה. אתה הוצעת כסוג של פשרה, כזה שהמינוי שלו לא ידליק מדורות.

"אחרי שחלוץ עזב לא רצו יותר להביא מועמד מוצנח מבחוץ כי הבינו שזה לא יעבוד. ניסו להביא את יו"ר חברת חשמל, האלוף יפתח רון טל, זה לא הסתייע. ואז אמרו שייקחו מישהו מתוך חברי ההנהלה. היו צריכים לחפש מישהו שאין לו אינטרס, כלומר כזה שאין לו קבוצה. מה לעשות שאין הרבה כאלו שלא קשורים. נוצר מצב שלא היו יותר מדי מועמדים, ואמרתי שאני אקח את זה עד סוף הקדנציה. בסוף זה מבחן התוצאה ולא הדרך. הדרך שלי היא שאני לא מיוחצ"ן כמו אחרים, אני בסך הכל רב סמל ולא רב אלוף, והדרך שלי היא למצוא את קו הביניים מבלי לוותר על העקרונות. חשוב שיהיו אנשים מתוך המערכת, ואם כבר מישהו מבחוץ אז שילמד קודם את המערכת, שיכיר אותה. זה בעיקר תלוי ביכולת שלך לנהל יחסי אנוש, אני חושב שאני לא רע בזה.

- אם היו אומרים לך לפני שלוש שנים, כשאתה פה בעמק ובדיר שלך, שתהיה יו"ר איגוד הכדורסל?

"הייתי מחייך. מעולם לא כיוונתי לשם. מעולם לא חיפשתי כבוד או ג'ובים. זה לא באג'נדה שלי, ואני חושב שזה עיקר הכוח שלי".

- היום היית לוקח את זה שוב?

"אני חושב שכן. אני לא מעריך שיציעו לי, אבל כן".

- מה הייתה הטעות הגדולה של דני חלוץ?

"אני חושב שבחלק מהדברים הטעו אותו. אמרו לו שאפשר יהיה לעשות דברים כאלו ואחרים, לשנות את התקנון - זה לא עובד ככה, ולא עובד בהנחתות. אתה לא יכול לבוא לתוך מערכת שאתה לא מכיר ולא יודע ולהתחיל להנחית. הוא היה אאוטסיידר לגמרי".

- וקופל?

"קופל היה דיקטטור". 

***

- יש לכם הרבה צרות מול מינהלת הליגה, בעיקר סביב דמי הזיכיון שהם הפסיקו לשלם.

"הייתי חבר הנהלת איגוד הכדורסל כשהמינהלת הוקמה ב-2002, והצבעתי בזמנו בעד ההקמה של המינהלת. חשבתי וקיוויתי אז שעם הקמת המינהלת יעזבו את האיגוד להתעסק בבסיס של הענף ובנבחרות ישראל, והמינהלת תתעסק בליגת העל. מבחינה כלכלית המינהלת עשתה באמת עבודה טובה מאוד שמשתפרת. זה שיש לי איתם היום ויכוח כלכלי מסחרי זה דבר אחד. וזה שיש דברים שאני חושב שהם לא טובים לכדורסל ולכדורסלן הישראלי, שהם קובעים באמצעות חוקים ותקנות, זה עוד דבר. חבל לי שיש מחלוקת. בתקופה האחרונה הסיפור עם המינהלת מעסיק אותי ומעסיק עוד חברים באיגוד. יש אצלנו מי שאומר 'קדימה, למלחמה!' ואני למרות שאני לוחם שעבר הרבה מלחמות אמיתיות ויותר קשות מאלה - חושב שמלחמה זה דבר אחרון שטוב. כי במלחמה תמיד יש פצועים לכל הצדדים. אני בפירוש אשמור על האינטרסים של האיגוד, כי בסיכומו של עניין המינהלת גם קיבלו מהאיגוד את כל הפוטנציאל הכלכלי. הרי מה יש לי היום? אני יכול למכור את הליגה הלאומית או ליגה לנערות? אף אחד לא קונה את זה. ולצערי חלק מהאנשים במינהלת שכחו את זה".

- חלק מהאנשים של המינהלת יושבים גם אצלכם באיגוד?

"נכון. אבל אני מניח שלא לאורך זמן".

- רציתם לארח את אליפות אירופה ודחו אתכם.

"נכון, רצינו לארח את אחד הבתים אחרי שלקחו מאוקראינה את האירוח. אבל המצב הגיאו-פוליטי של ישראל הוא לא מזהיר באירופה. אני מקווה שנעבור עכשיו בצרפת את המשחקים בשלום, האזור שאנחנו נשחק בו, מונפליה הוא לא פשוט, אזור של הרבה מאוד מוסלמים, ויש הערכות בהתאם. לא בטוח שיהיה לנו הכי קל שם עם 'אוהבי' ישראל".

- יהיה כישלון אם ניפול בשלב הראשון?

"אני לא אוהב לדבר על כישלונות, אבל אני מצפה שנעבור את השלב הראשון. יהיה בית קשה מאוד, קח למשל את פינלנד - מי ידע פעם מי זאת פינלנד? בכל מקרה, זו משימה לאומית והשחקנים גם מתייחסים לזה ככה, למרות כל הקשיים שיש להם. למשל, זה שהאריכו את הליגה זה לא תרם לטובת העניין, גם לעתודה וגם לנבחרת".

- זה נובע מחוסר סנכרון מוחלט ביניכם לבין המינהלת.

"זה קשור לכסף. הם מקבלים כסף מהטוטו בשביל זה. וכבר אמרתי קודם שההחלטות של המינהלת הן לא לטובת הכדורסל הישראלי".

- ראית את הכדורסל הישראלי משנות החמישים - איפה אנחנו עומדים היום?

"הכדורסל שלנו הרבה יותר מקצועי והרבה יותר מהיר, אבל הרבה פחות מתוחכם. מה אז היה לנו? את הראש. והיו לנו חבר'ה שעמדו וקלעו, עמדו על הבלטות, במגרשים עם הסלים בחוץ, עם הרוח, ועמדו וקלעו. לצערי אין לנו היום מספיק קלעים. גבוה - נולדת או שלא נולדת, אבל קלעי? אתה ואני יכולים להיות. צריך להתאמן, להתאמן, ועוד להתאמן. פיני גרשון טוען שאנחנו מתאמנים מחצית מהשעות שאנחנו צריכים להתאמן, ואנחנו שוברים את הראש איך לשנות ולשפר את זה".

- הסכם משמעותי שחתמתם לאחרונה הוא החסות הראשית עם תנובה. היה דיבור שארז אדלשטיין הביא את זה.

"ארז עזר, הוא חבר של אריק שור (מנכ"ל תנובה). אבל לא ארז הביא את תנובה".

- מי הביא?

"גור שלף. גור מתל עדשים, גם פה מהעמק, אני ידיד משפחה שלהם. הוא בא אליי יום אחד ואמר לי 'עמירם, מה דעתך'?' הוא אמר לי שהוא מעריך שהוא יכול לסגור את זה. אמרתי לו 'יאללה קדימה'. והוא הביא את זה .במסיבת העיתונאים הראשונה עם תנובה היו איזה 15 עיתונאים וצוותי צילום, ואריק שור יושב לידי ואומר לי 'תשמע, מכרנו את תנובה לחברה סינית, עסקה של מיליארדים, ובאו שלושה עיתונאים. תראה עכשיו, חסות לנבחרת ישראל ותראה מה יש פה'. הוא אוהד ספורט, ולתנובה היה חשוב מאוד הקשר עם הישראלים".

- אתה תרוץ לעוד קדנציה?

"אני לא רץ לשום מקום. מקסימום נוסע על אופניים. ואם לא השטויות של האיגוד הייתי רוכב יותר".

- מי עוזר לך הכי הרבה באיגוד?

"שמעון (מזרחי)"

- ומי עוד?

 "שמעון".

***

- אם היית יכול לבחור נקודה אחת ולעקור אותה מהאיגוד, מה היא הייתה?

"הדבר העיקרי הוא המלחמות הפנימיות. אני משוכנע שעמותה זה לא המבנה המשפטי שיכול לנהל גוף כזה. לא יכול להתנהל גוף עם 47 חברי הנהלה, וגם כשבבחירותה קרובות המספר יירד ל-29 זה עדיין יותר מדי. אבל בעיקר העניין הזה של המלחמות הפנימיות. אף פעם לא היתה תת-תרבות דיון כזאת, בשום מוסד שהייתי בו חלק בכל החיים שלי, והייתי באחדים. לשמחתי הלהבות ירדו לאחרונה כי אני חושב שרוב האנשים רוצים את טובת הכדורסל. חילוקי דיעות על דרך זה בסדר, אבל איך שמבטאים את זה צריך לעשות את זה במסגרת תרבות דיון. בישיבות האחרונות הדברים הם עניינים ולא לגופם של אנשים".

- מה ההחלטה החיובית הכי טובה שלקחתם בתקופתך?

"שהבאנו את פיני גרשון. התרומה שלו היא האדירה, וכל אלו שפקפקו - הבנאדם עובד. הוא חי את הענף והוא באמת מומחה".

- מה אתה עושה במקביל לעיסוק באיגוד?

"ניהלתי לא מזמן את פסטיבל 'חלב ודבש' בעמק, עבדתי שלושה חודשים על הפרויקט הזה. אני מתעסק עם ארבע עמותות בעמק שעוסקות בחינוך בלתי פורמלי, חינוך בקשישים, טיפול בנוער, ומתעסק עם מוזיקה ומחול. אני מאוד אוהב מוזיקה, יותר מאשר מחול. אני צרכן של תרבות, בעיקר מוזיקה קלאסית. אני מאמין שילדים צריכים ללמוד בבית הספר שני דברים - ספורט ומוזיקה, אולי קצת אנגלית, כל היתר פחות חשוב. ונדמה לי שאם כך היה, העולם היה יותר טוב".

- קודם כשדיברת על המשק, והסתובבנו שם, נראה לי שבסוף זה כאב ראש בשבילך - עם כל המושבניקיות הזאת.

"נכון. מהפנסיה אני מתפרנס, ועל המשק אני רק מוציא כסף ומשקיע. אח שלי אומר שכל המושבניקים דפוקים - שהם לא מסוגלים לסגור את העסק הזה. אבל אני אוהב את זה. לא לנצח אני אהיה באיגוד. להזדקן זו לא תופעה מבורכת מדי, אז לשמחתי אני עסוק באיגוד הכדורסל במקום לשבת בקופת חולים. מה האלטרנטיבות הרי לאנשים בגילי? זו האמת". 

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח