גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היבואנים מאבדים בלעדיות

היבוא המקביל מעמיד אתגר כלכלי ומשפטי לא פשוט

חנות טומי הילפיגר / צילום: איל יצהר
חנות טומי הילפיגר / צילום: איל יצהר

מאז המחאה החברתית בקיץ 2011 הפך המאבק להורדת יוקר המחיה לאתגר מרכזי העומד בפני הממשלה. הפערים בין מחירי מוצרים בחו"ל ובין מחיריהם של אותם מוצרים בארץ הובילו למאבקים ציבוריים בפייסבוק והוציאו לרחובות את הציבור. אחת הדרכים המהירות והאפקטיביות ביותר להורדת יוקר המחיה ולהקטנת פערי המחירים בין ישראל למדינות המערב היא היבוא המקביל.

היבוא המקביל מעמיד אתגר כלכלי ומשפטי לא פשוט. מצד אחד, הוא מביא להורדה מיידית של מחירים. מצד שני, הוא עשוי להביא לשחיקת המותג שאותו בנה היצרן, בהשקעות כבדות ולאורך שנים רבות.

יבוא מקביל אינו יבוא של סחורה מזויפת ולא סחורה מאיכות נחותה. להיפך, יבואן מקביל מביא לארץ את אותה סחורה שמביא היבואן הרשמי והמורשה. הסחורה מיוצרת על-ידי אותו יצרן על-פי אותם סטנדרטים של איכות, גימור ועיצוב, ואינה נופלת בשום צורה ואופן מהסחורה המיובאת על-ידי היבואן הרשמי.

היבואן המקביל הוא סוג של "אופורטוניסט". הוא מוצא הזדמנות שבה הסחורה המקורית, זו הנמכרת על-ידי היבואן הרשמי במחיר גבוה, נמכרת במקום אחר בעולם במחיר נמוך יותר. הזדמנות זאת מאפשרת לו לרכוש את הסחורה בזול ולתפוס נתח שוק על-ידי מכירתה במחיר נמוך יותר מהמחיר של היבואן הרשמי בישראל. בכך הוא מאפשר לצרכן ליהנות מסחורה מקורית ואיכותית במחיר נמוך ומרסן את כוחו של היבואן הרשמי.

מדוע, אם כן, יש המתנגדים ליבוא המקביל? משום שבמקרים רבים משקיע היבואן הרשמי ממון רב כדי ליהנות ממעמד של יבואן בלעדי לישראל. לעיתים מדובר בתשלום ליצרן. במקרים אחרים נדרש היבואן הרשמי להשקיע בבניית המותג, בפרסומו ובאחזקתו. היבואן הרשמי נדרש גם לאספקת הסחורה באופן עקבי ולאורך זמן, לדאוג לאולמי תצוגה, למלאים, לפרסום ולמתן שירות.

לעומת זאת, היבואן המקביל אינו חייב באף אחד מאלה. הוא יכול להביא משלוח חד-פעמי של המוצר, כאשר ימצא הזדמנות לרכישת הסחורה בזול, ולהפסיק את היבוא מיד בתום חלון ההזדמנויות שמצא. הוא אינו מחויב להשקיע בפרסום ובהקמת המותג, או בהקמת חנויות, ובמקרים רבים הוא מוכר את הסחורה ממחסנים פשוטים או באינטרנט, ובכך מפחית את ההשקעות שלו באופן משמעותי.

בשנה האחרונה קיבל היבוא המקביל רוח גבית ותומכת הן מבית המשפט העליון בפסק הדין המפורט בעניין טומי הילפיגר; והן מהממשלה, במסקנות ועדת לנג להגברת התחרות ולהסרת חסמים בתחום היבוא.

בפסק הדין בעניין טומי הילפיגר נידונה השאלה האם היבואן, אשר מביא את מוצרי טומי הילפיגר ומוכר אותם מתוך מחסן בבני-ברק ובאינטרנט, פוגע בסימן המסחרי של טומי הילפיגר העולמית. התשובה החד-משמעית שנתן בית המשפט העליון היא שאין מדובר בפגיעה בסימן המסחרי.

הסיבה להכרעה לטובת היבוא המקביל היא ברורה: ההזדמנות הנקרית ליבואן מקביל לייבא סחורה מקורית בזול ולמכור אותה במחיר נמוך יותר, יכולה להתרחש בעיקר משתי סיבות:

הסיבה הראשונה - שהיצרן מוכר את מוצריו במחירים שונים במדינות שונות. במקרה כזה ישנן מדינות שבהן מוצא היצרן לנכון למכור את הסחורה שלו במחירים נמוכים יותר, מבלי שהדבר פוגע במוניטין שלו.

הסיבה השנייה - שהיבואן הרשמי מנצל את העובדה שהוא יבואן בלעדי ומעלה את המחירים של מוצרי היצרן באופן שמאפשר יבוא סחורה זולה יותר ממדינות אחרות.

ההזדמנות ליבוא מקביל נוצרת, אם כן, בעיקר במצבים שבהם היצרן מוכר את הסחורה שלו ליבואן הרשמי במחיר שניתן להפחיתו באופן ניכר בלי לפגוע במוניטין שלו; או במצבים שבהם היבואן הבלעדי מנצל את היותו בלעדי כדי להעלות מחירים.

על רקע זה ניתן להבין מדוע מעדיפים הממשלה וגם בית המשפט העליון את התחרות ואת הורדת יוקר המחיה שהיא מביאה איתה, גם במחיר פגיעה בהשקעות של היבואן הבלעדי, וגם במחיר קיומו של "אופורטיוניזם" כלשהו.

בקרב הזה שבין היבואן הבלעדי - שמשקיע במותג ובשירות אך מחיריו גבוהים - ובין היבואן המקביל אשר מביא להורדת מחירים מיידית, אך אינו מחויב בעקביות או בשירות, ניצח היבוא המקביל. כך שהיום היבוא המקביל צובר ממדים משמעותיים, והוא ניכר בכל תחומי חיינו - מותגי אופנה יוקרתיים, סכיני גילוח של ג'ילט, פסטה ברילה, משחקי קופסה. כל אלה נמכרים בזכות היבוא המקביל במחיר נמוך באופן משמעותי.

ועדת לנג (להגברת התחרות ולהסרת חסמי יבוא) באה אף היא לקדם את היבוא המקביל מכיוון אחר. הוועדה מנתחת אחד לאחד את כל הקשיים הביורוקרטיים שמציבה המדינה בפני היבוא המקביל, ובהמלצותיה מפרקת אותם אחד לאחד - החל מאישורי משרד הבריאות ועד למכון התקנים. ישראל פתחה שעריה לרווחה ליבוא מקביל. אם ייושמו מסקנות ועדת לנג, גם החסמים הביורוקרטיים העומדים בדרכו של יבואן מקביל יצומצמו באופן ניכר.

השילוב של החלטת בית המשפט העליון יחד עם מסקנות ועדת לנג - אם אכן הן ייושמו - מעמיד את המשק הישראלי בעמדה ליברלית ופתוחה יותר ממדינות רבות בעולם. הדבר אף מחויב המציאות, שכן ישראל היא כלכלה קטנה, ולכן תמיד מוגבלת במידת התחרות שיכולה לצמוח מיצרנים מקומיים. זאת, בניגוד לשוק האירופי והשוק האמריקאי שגדולים ממנה בהרבה. לכן, היבוא המקביל הוא דרך לאזן בין צורכי היבואנים הרשמיים והשקעותיהם במותג ובין הדאגה לתחרות.

תפקידו של הממונה על הגבלים עסקיים הוא להיות שומר-הסף. עליו להיות ממוקד בשווקים שבהם היבוא המקביל אפקטיבי ביותר, ובאותם שווקים עליו לעשות שימוש בכלי האכיפה שניתנו לו, על-מנת לוודא שאיש לא יחבל בכניסתם החופשית והחלקה של מוצרים של יבוא מקביל.

כאן עולה השאלה, אם אמנם יוסרו החסמים הביורוקרטיים על היבוא המקביל - האם יהיה עוד מקום ליבואנים רשמיים? ודאי שכן. אך יבואנים רשמיים יצטרכו להקפיד שלא ייפתח פער גדול מדי בין מחיר המוצר שאותו הם מוכרים בחו"ל למחירו בארץ. היבואנים הרשמיים יצטרכו לשקוד על שירות איכותי, זמין ומסביר פנים ועל חוויית קנייה טובה לצרכן. בזה יתרונם של היבואנים הרשמיים. כך יוכלו היבואנים הרשמיים לשרוד את התחרות שמציבים להם היבואנים המקבילים.

ואילו הצרכן, בשורה התחתונה, הוא יוכל ליהנות משני העולמות: תעמוד בפניו האפשרות לקנות במחיר גבוה יותר עם חוויית קנייה נוחה ומפנקת יותר - או לבחור ברכישה זולה מיבואן מקביל באינטרנט או בחנות לואו-קוסט.

■ הכותבת היא ראש מחלקת הגבלים עסקיים במשרד מיתר, ובעבר היועצת המשפטית של רשות ההגבלים העסקיים.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"