הממשלה התקפלה בפני החרדים: בוטלו סנקציות פליליות לאי-גיוס

חוק הגיוס אושר בקריאה ראשונה ויובא להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת רק ביום רביעי הבא ■ יאיר לפיד: "אין שום הגיון בתוך זה, רק שחיתות פוליטית מכוערת קטנה ועלובה"

מיזמים חרדיים / צילום: שאטרסטוק
מיזמים חרדיים / צילום: שאטרסטוק

חוק הגיוס, שנועד לבטל את הסנקציות הפליליות על חרדים שיסרבו להתגייס לצבא, אושר במליאת הכנסת בקריאה ראשונה. החוק, שעליו סוכם במסגרת ההסכמים קואליציוניים, עבר ברוב של 60 אל מול 45 חברי כנסת והוא יבטל את הסעיף הרלוונטי שנחקק בקדנציה הקודמת ביוזמת יאיר לפיד.

החוק יובא להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת רק ביום רביעי הבא. זאת, לאחר שחברי הכנסת החרדים הגיעו לסיכום עם חברי הקואליציה לפיו קודם כל יאושר תקציב המדינה ורק בשבוע שלאחר מכן יחוקק גם חוק הגיוס. חברי הכנסת הערבים יצאו מהמליאה בעת ההצבעה. גם ח"כ אורן חזן לא היה באולם.

להצבעה קדם פיליבסטר של חברי האופוזיציה, שהיו אלו שחוקקו את החוק רק לפני כשנה. ח"כ עפר שלח קרא בדבריו לחברי הקואליציה "להפסיק לשקר לעצמם". "כמה עלוב זה שאתם בעצמכם יודעים שהתיקון לחוק לא יעבור בבג"צ. בעת שבג"צ ביטל את חוק טל הוא קבע את הקווים המנחים של החוק שאמור להיות, ואתם יודעים שהתיקון שלכם היום פשוט לא עומד בהם", אמר שלח וציטט מדבריה של השופטת דורית ביניש, נשיאת בית המשפט העליון דאז - "על הכנסת ליתן דעתה לפגמים עליהם הצבענו, הנובעים, בין היתר, מכך שהחוק אינו כולל כל אמות מידה, קריטריונים ויעדים לביצועו, וכן מכך שהחוק אינו כולל מרכיב כלשהו של חובת שירות".

ח"כ שלח התייחס גם לחלקו של ראש הממשלה ואמר: "ראש ממשלה שאצלו משילות זה להפוך את מה שהיה ויכוח לפארסה, שכל פעם מיילל שהקואליציה שלו היא זו שאונסת אותו לעשות דברים, מעביר את הדבר המגונה הזה בשלוש שעות מול כנסת ריקה. מהוויכוח העקרוני שהחל לפני שנתיים הגענו לפארסה היום".

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) אמרה כי "החוק הזה לא בא לשרת את התורה אלא בא כאתנן פוליטי למפלגות חרדיות. בקרב החרדים יש רצון להיות חלק מעם ישראל אבל לא בקרב המנהיגים שלהם, שלא מקשיבים לרצון בוחריהם. אין סתירה בין הלכה לבין חובת גיוס, הרי בתורה כתוב כי לא רק חובה ללמוד תורה אלא יש חובה לצאת למלחמה מגן ומי יצא למלחמת מגן אם לא חיילים? היום מעבירים מסר למגזר החרדי - אנחנו מוותרים לכם! כ-2,300 חרדים התגייסו השנה לצה"ל אבל בשנה הבאה נחזור לכ-600 מתגייסים, אותה כמות שהייתה בשנת 2010 ושבגלל זה בג"צ פסל את חוק טל ואמר שיש לחוקק חוק יותר מתון, מאוזן וצודק".

שר הביטחון משה בוגי יעלון הציג את ההצעה ואמר: "על פי מדיניות הממשלה שהתגבשה בעניין זה נכון וראוי להמשיך ולקדם את העמידה ביעדי הגיוס בקרב המגזר החרדי, למערך השירות הצבאי והשירות הלאומי- אזרחי, בדרך של שיתוף פעולה, תוך יצירת אמצעים ממשיים להשגת מטרה זו".

ח"כ מיקי לוי: "חוק השוויון בנטל הביא מזור לאזרחי מדינת ישראל, ותיקן קרעים בחברה הישראלית. סוף סוף אין הבדל בין דם לדם וכולנו נקראים אל הדגל. אני מאמין שגם שר הביטחון בעצמו אינו מאמין לדברים שהוא אמר, הרי רק לפני שנה שר הביטחון, ראש הממשלה וחברי הקואליציה הקודמת הצביעו בעד החוק הזה. איך הם יכולים היום להסתכל על עצמם בראי ולהצביע אחרת? הם עושים שקר בנפשם. בהצבעה הזו על החוק אתם תביאו לקרע מחדש בחברה הישראלית".

ח"כ מנחם אליעזר מוזס: "יאיר לפיד אמר בראיון במהלך מערכת הבחירות, שסנקציות פליליות לא היו יצירתו או יצירת יש עתיד, אלא שזה בא מהיועץ המשפטי לממשלה. אם כן נשאלת השאלה מה קרה היום? איך זה מסתדר עם מה שקורה עכשיו? אנשי יש עתיד מדברים על שילוב חרדים בשוק העבודה. לפי החוק של לפיד, יהיה מס גולגולת לציבור החרדי ויהיו סנקציות פליליות ורישום פלילי, עם רישום פלילי אפשר להתקבל לעבודה?".

ח"כ אביגדור ליברמן: "דווקא בעיתוי הזה שאנחנו רואים אתגרים ביטחוניים יום יום, אין דבר ציני יותר לדון בביטול השוויון בנטל. זה קורה עכשיו כי מרכיבי הקואליציה לא סומכים זה על זה. בש"ס ויהדות התורה יודעים עם מי יש להם עסק אז הם דורשים להעביר את זה לפני התקציב. אי אפשר להציג את החוק הזה כמשהו אנטי יהודי. כל גדולי ישראל היו לוחמים כמו דוד המלך, יהודה המכבי, אבנר בן נר ועוד, והם לא היו יהודים פחות טובים ממוזס ופורוש. אבל אין לי טענות לחרדים אלא לתנועה הלאומית, מה שעושה הליכוד זו בגידה בערכים של הציונות".

ח"כ יעקב פרי: "הכוונה היא למוסס את החוק ולהפוך אותו לבלתי רלבנטי. 87% מהחרדים ששירתו השתלבו בשוק העבודה. שינויי החוק הולכים להחזיר את ישראל לאחור. זה איננו מאבק של קבוצה אחת נגד קבוצה אחרת, זה איננו מאבק רק על שירות בצבא. זה מאבק למען עתידה של מדינת ישראל, למען הביחד. ציבור כל כך גדול לא יכול לעמוד מהצד ולהגיד שהמדינה איננה הבעיה שלו".

ח"כ עומר בר לב: "אתם בממשלה ויתרתם על העיקרון של שירות ביטחון לכל. ממשלת ישראל הנוכחית לא רוצה שהחרדים יישאו בנטל וישתלבו בשירות בצה"ל. ומילה על הצביעות המתמשכת של הבית היהודי, בעניין ישיבות ההסדר הייתה הזדמנות לפחות את העיוות הזה לתקן, ולצערי זה לא נעשה והצביעות ממשיכה לשלוט בבניין הזה".

ח"כ יאיר לפיד: "אני לא יודע מה אני אגיד לבן שלי שאמור לבוא הביתה מהצבא. מה אני אגיד לו? שהמפקד העליון שלו מכר אותו בגלל משחקים קואליציוניים? אני חינכתי אותו שראש הממשלה צריך לדאוג לכל אדם, אזרח וחייל ועכשיו אני צריך להסביר לו שזה לא ככה, ושהם משקרים עכשיו על חשבון חיילי צה"ל. אין שום הגיון בתוך זה, רק שחיתות פוליטית מכוערת קטנה ועלובה".

 

ח"כ ציפי לבני: "שירות צבאי הוא לא נטל הוא חובה שיש בצידה גם את שער הכניסה לחברה הישראלית. אומרים שצריך לשחרר את החרדים מהצבא כדי שהם ישתלבו בשוק העבודה, אני כל כולי מתקוממת על אי הצדק שבדבר. שוויון בנטל זה לא הריסת עולם הישיבות, אי אפשר לא להסכים למכסה ולא לשום דבר שמקדם שוויון. לצערי הרב כבר בזמן שחוקק החוק נתניהו ידע שהוא הולך לשנות אותו. הוא אמר לי אז שהוא צריך לחשוב גם על קואליציה עתידית".

ח"כ ישראל אייכלר: "יש היום עודפים בצבא והרבה אנשים שהצבא לא זקוק להם ולצבא אין ברירה והוא חייב לגייס את כולם. גיוס החובה הפך לגורם מפלג וצריך לעבור לגיוס מרצון. כל הסיפור של גיוס החובה הוא אנכרוניסטי".

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג: "כשהובא בזמנו חוק טל לאישור מליאת הכנסת קם הליכוד וזעק על האפליה. על אף שיש את המצב הרצוי, בסופו של דבר אנחנו צריכים לקבל את המצב המצוי. אני מעולם לא האמנתי בהשפלה והדרה של קבוצות בחברה הישראלית אלא רק בדיאלוג והשתלבות והבנת תהליכים חברתיים. לפני שנתיים כשהובא החוק במן קומבינה פוליטית של הממשלה הקודמת יחד עם המשילות ומשאל עם, החרמנו את ההצבעה כי החוק הזה ראוי לדיון נפרד. והינה היום הקואליציה חוזרת על אותו חטא, בעסקה קטנונית יחד עם התקציב והחטיבה להתיישבות. אנחנו סבורים שהתהליך הנכון הוא תהליך חברתי, שיש לעשות זאת בצורה נבונה".

שר הביטחון משה בוגי יעלון אמר בסיכום הדיון: "זה נושא חשוב ביותר לחברה הישראלית בראייה היסטורית. הוא כפצע פתוח בחברה הישראלית בשאלה מי משרת. יש לנו אוכלוסיות שאנחנו מתייחסים אליהם באופן מיוחד, כמו נשים דתיות, דרוזים ערבים וגם המגזר החרדי. היו ימים שיצרנו מעגל קסמים שבו הציבור החרדי גם לא שירת וגם לא עבד. אמרו שאני לא מאמין בחוק הזה אז אני מבהיר שאני מאמין בחוק הזה מאוד.

"דרכי היא לאפשר את השירות ולא לכפות אותו. לאפשר זה אומר לאפשר אורח חיים חרדי, להתאים את היחידה והאופי שלה, אוכל כשר למהדרין, מתן אפשרות ללימודי תורה במהלך היממה ועוד. היעד שקבענו היה 2,400 משרתים והיעד שהגענו הוא 2,380. היום משרתים למעלה מ-5,000 חרדים במסלולים שונים. משוחררי השירות הצבאי במגזר החרדי מוצאים את מקומם בשוק התעסוקה, וכך חרדי לא שווה עני שזקוק לקצבה.

"התנגדתי להכניס סנקציה פלילית באופן שמאיים על המתגייסים ואני יכול להגיד לכם שהדיון המתלהם שהיה כאן הביא לירידה בכמות המתגייסים החרדים, ובמקביל ירדה כמות הנרשמים ללימודים אקדמאים. צריך להיות חכמים ולא צודקים. אני מתנגד לשיח פוליטי מתלהם, אני דוגל בשיח שמאפשר השתלבות", אמר יעלון.