גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גזית גלוב נופלת במחזור כבד בבורסה בצל הנפקת מניות

היקף ההנפקה צפוי לעמוד על 350 מיליון שקל, כשהמכרז המוסדי ייערך מחר ■ בעלת השליטה נורסטאר תשתתף בהנפקה בחלקה היחסי

קבוצת הנדל"ן המניב גזית גלוב  ממשיכה במהלכים להפחתת המינוף, ולחיזוק ההון העצמי שלה. לאחר שהכריזה באחרונה על מכירת מניות בחברות הבנות בארה"ב ובקנדה תמורת יותר מ-850 מיליון שקל, יוצאת החברה גם לגיוס כ-350 מיליון שקל באמצעות הנפקת מניות ציבורית בישראל.

הבוקר שלחה גזית גלוב למשקיעים המוסדיים הצעה להשתתף בהנפקת מניותיה, שהשלב המוסדי בה (המכרז המוקדם) מתוכנן להיערך כבר מחר. במסמך ההצעה, נכתב כי מחיר המינימום במכרז המוסדי יעמוד על 34.75 שקל, מחיר המשקף הנחה של 2.9% ביחס למחיר שבו סגרה אתמול המניה את המסחר בבורסה.

בתגובה להודעה ירדה היום מניית גזית גלוב בכ-4% בבורסה, למחיר של 34.4 שקל, המשקף לחברה שווי של 6.1 מיליארד שקל, והשלימה נפילה של 22% מתחילת השנה. נפילה זו ממקמת את גזית גלוב ברשימת חמש המניות הגרועות של השנה, הן מבין חברות הנדל"ן המרכזיות והן מקרב החברות שהחלו את 2015 ברשימת מדד ת"א 25 היוקרתי.

גם ללא הירידה היום מציגה מניית גזית גלוב בשנים האחרונות תשואת חסר (מתואמת דיבידנדים) מהותית מול מדד היחס שלה. בחישוב תלת-שנתי ירדה המניה בכ-17% אל מול עלייה של כ-30% במדד ת"א 25, בעוד שבהסתכלות על חמש השנים האחרונות ירדה גזית גלוב ב-5% אל מול עלייה של 18% במדד. אגב, גם מדד ת"א נדל"ן 15 הציג תשואות טובות יותר, של 29% ושל 15% בשלוש ובחמש השנים האחרונות, בהתאמה.

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, ציין בשבוע שעבר בטורו ב"גלובס" כמה סיבות אפשריות לתשואת החסר של גזית גלוב, ובהן המשבר הכלכלי ברוסיה שפוגע בתוצאות הכספיות של החברה הבת אטריום, הבעיות הכלכליות בפינלנד שבה מחזיקה החברה הבת סיטיקון 21 נכסים מסחריים, רכישת הענק של חברת סקטור הנורבגית שנעשתה במחיר גבוה, הפסדי הענק של קבוצת א. דורי וכן הפסדי מטבע חוץ עצומים בתשעת החודשים הראשונים של השנה, בשל הירידה החדה בשערם של האירו, הריאל הברזילאי והדולר הקנדי.

כדי לעודד את המשקיעים במכרז המוסדי, החליטה החברה להעניק עמלת התחייבות מוקדמת של 2.5% למשתתפים בו, כך שמחיר המינימום האפקטיבי עבורם יעמוד על 33.88 שקלים, ויגלם הנחה של 5.5% על מחיר המניה אתמול. במקביל, הודיעה החברה האם נורסטאר החזקות, שבשליטת חיים כצמן ודורי סגל, כי בכוונתה להשתתף בהנפקת גזית גלוב, במטרה לשמור על חלקה בהון החברה הבת. נורסטאר, המחזיקה ב-50.25% מגזית גלוב, דיווחה כי תזמין במכרז המוסדי מניות בשיעור של 50% לפחות מהיקף ההנפקה, שאותה מובילות חברות החיתום לידר הנפקות וכלל פיננסים חיתום.

לפני כשבועיים השלימה גזית גלוב מכירה של 3.7% ממניות החברה הבת האמריקאית אקוויטי וואן תמורת 125 מיליון דולר (486 מיליון שקל), וירדה להחזקה של 38.5% בה. אקוויטי וואן, שנסחרת לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר, מרכזת את פעילות הקבוצה בתחום המרכזים המסחריים בארה"ב.נוסף על כך, דיווחה גזית גלוב בסוף השבוע האחרון על כוונתה להעמיד למכירה עד 6.5 מיליון מניות של החברה הבת פירסט קפיטל רילטי (FCR), שמרכזת את פעילות הקבוצה בתחום המרכזים המסחריים בקנדה. מדובר על מכירה של כ-2.9% ממניות פירסט קפיטל רילטי בשווי נוכחי של 121 מיליון דולר קנדי (341 מיליון שקל), שתצמצם את ההחזקה של גזית גלוב בה ל-39.3% בלבד.

לפי מנכ"לית גזית גלוב, רחל (רוחה) לוין, פעולות אלו משתלבות עם האסטרטגיה של החברה לשנים הקרובות, להגדיל את ההחזקה של גזית גלוב בנכסים פרטיים, ולהקטין את המינוף הפיננסי שלה, שעמד בסוף ספטמבר 2015 על 51.6%. בראיון ל"גלובס" הסבירה לאחרונה לוין, כי המטרה היא לזכות בדירוג השקעה בינלאומי. דירוג כזה יאפשר לחברה להרחיב בעתיד את מקורות המימון ולהנפיק חוב בתנאים נוחים גם בחו"ל.

דירוג השקעה בינלאומי מתחיל מרמת דירוג של BBB מינוס, שמקביל לדירוג AA בישראל. כיום מדורגת גזית גלוב בישראל בדירוג נמוך יותר של AA מינוס (מקביל לדירוג בינלאומי של BB פלוס), כך שהיא נדרשת לקפיצה של מדרגה אחת כדי להשיג את מטרתה.

נבחנת העלאת ההצעה לדורי

נוסף על כך דווח היום לבורסה, כי גזית גלוב החליטה להאריך בשבוע את המועד האחרון להיענות להצעת הרכש למניות החברה הבת, קבוצת א. דורי, מהיום ליום שני בשבוע הבא. ל"גלובס נודע כי הסיבה לדחייה היא הסכמת הנהלת גזית גלוב לבחון את האפשרות להעלות את המחיר המוצע בהצעת הרכש, וזאת בעקבות דרישה שהתקבלה מצדם של גופים מוסדיים המחזיקים במניה. גזית גלוב, שמחזיקה בעקיפין בכ-85% ממניות קבוצת דורי, הגישה לפני כשבועיים הצעת רכש מלאה ליתרת החזקות הציבור במניה תמורת כ-18 מיליון שקל.

גזית גלוב הציעה מחיר של 50 אגורות עבור כל מניה שבידי הציבור, בעוד שמחיר המניה הנוכחי בבורסה עומד על 54 אגורות. בעל מניות המיעוט הגדול בקבוצת א. דורי הוא בית ההשקעות פסגות, שמחזיק ב-7.7% מהחברה. מאחר שפסגות מחזיק ביותר מ-5% מהמניות, הרי שהחלטה שלו להתנגד למחיר המוצע תביא בהכרח לנפילת ההצעה.

כלל הגופים המוסדיים האחרים, ובהם אנליסט, אינפיניטי ומיטב דש, מחזיקים יחדיו בעוד 4% מהמניות. כך שתמיכה מצד כלל המוסדיים בהצעה תביא בהכרח להצלחתה. זאת, משום שבמקרה כזה תגיע גזית גלוב להחזקה של יותר מ-95% במניות א. דורי, ותוכל לכפות גם על שאר המחזיקים למכור את מניות החברה שבידיהם.

בירור שערך היום גלובס העלה, כי חברת הייעוץ אנטרופי, שמייעצת לגופים המוסדיים בין השאר גם על הצעות רכש, לא חוותה עד כה את דעתה על השווי הראוי לחברת א. דורי, והאם הוא גבוה או נמוך מהשווי המגולם בהצעת הרכש (117 מיליון שקל).

קבוצת דורי סובלת ממשבר קשה בשנתיים האחרונות, לאחר שאשתקד התרחשה קטסטרופה עסקית בחברה הבת, דורי בניה, בעקבות כשלים חמורים שנמצאו בהערכת העלות העתידית של פרויקטים שמקימה החברה עבור יזמי נדל"ן ברחבי הארץ. כשלים אלה גררו את דורי בניה, אחת מחברות הביצוע הגדולות בישראל, ואת קבוצת דורי השולטת בה, להפסדי עתק של מאות מיליוני שקלים, ורק תמיכה אגרסיבית של בעלת השליטה, גזית גלוב, בהיקף המגיע כבר לכ-750 מיליון שקל, מנעה את קריסתן.

בזכות הזרמות ענק אלו, הציגה קבוצת דורי בסוף ספטמבר הון עצמי של 268 מיליון שקל, אולם החברה נושאת על גבה התחייבויות פיננסיות גבוהות של 480 מיליון שקל למחזיקי האג"ח ולבנקים, שלא ברור אם תוכל לפרוע במועדם מבלי להזדקק לסיוע נוסף מצד בעלת השליטה.

המדדים עולים

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם